Jump to content

Moto Zajednica

Honda NSR - svetla

Recommended Posts

• Integrisan, 9293 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

1.Xenon ne vuce vise struje,povuce vise struje pri punjenju,ali ako se namesti da manje vuce struju tj balast da sporije puni xenon onda ce se i to popraviti.

Ovaj deo mi nije bas najjasniji, kako balast mozes namestiti da sporije puni?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 3000 postova
  • Motocikl: FleXeR

Mislim da NE moze, nigde nista nisam video za podesavanje..... kod ksenona je u biti problem paljenje, tad povuce

meni na kolima i 10A i polako spusta na radnu struju....

Svaler@

Ako se vec plasis da li ces shebati instalaciju zamenom tj. ugradnjom "jacih" sijalica, zapaliti motor i slicno ti lepo sedni pored motora, uzmi papir i olovku pa popisi jacinu svih sijalica i saberi.

Ondak lepo ledalizuj sve sem ob. i dugog svetla (mogu i migavci ostati fabricki) i opet izracunaj koliko si dobio prostora/lufta u W (vatima).

Ledalizacijom drasticno smanjujes opterecenje punjenja (namotaji, regler) radni vek led sijalica je mnogo duzi od obicnih sa vlaknom i u svakom slucaju koristan.

Taj dobijeni prostor/luft mozes iskoristiti za ugradnju "jace" sijalice pod uslovom da ti nece istopiti far i obavezna ugradnja relea da ti ne bi stradao prekidac svetla.

• bodi biber, 729 postova
  • Motocikl: Suzuki gsxr 1000 K9 , Vmax 1200 1996

Zapravo postoji 5 vrsti balasta,kada sam rekao podesiti balast da sporije puni misliio sam na to da se stavi balast odredjenog ulaznog i izlaznog napona tako da ne povuce previse struje iz akumulatora,nego da postepeno vuce odredjenu amperazu kako se ne bi isti ispraznio.

Dakle sporo punjujuci balast resava neke probleme...

• BJB Maxi Scooter Club, 548 postova
  • Motocikl: gilera runner 50/piaggio x9 500

prvi put cujem za takav balast...ulazni napon je koliko ja znam standardan i uvek isti jer ide iz instalacije motora, a izlazni je takodje kod svih isti jer je uvek isti napon pobude xenona...

Evo ti cist primer,ista xenon sijalica kod mene na kolima i na motoru,a na motoru sporije puni,nego na kolima. Ili srednja svetla tj dodatna kratka na mom golfu pune brze nego standardna kratka jer sam tako trazio itd itd.

Nije bas sve isto...

• Svakom po zasluzi, 12420 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Probajte da nađete odgovarajuće izraze, ovo "sporije ili brže puni balast" nema veze ni sa čim? Jesi li mislio na to da se brže ili sporije upali xenon u sijalici do nazivne jačine ili si merio ampermetrom koliko vuče ballast i xenon od trenutka uključenja do postizanja nazivne jačine svetla?

Dakle ovako .

Xenon kao xenon vuce isto struje kada je recimo u pitanju 35W jedina je razlika koliko cemo mi dozvoliti preko balasta da ima prostora da povuce dovoljno struje da se zagreje tj dostigne puni "lumen".

Ukoliko recimo imamo akumulator od 7 AH,necemo sigurno staviti balast koji radi brzeg paljenja xenona u smislu postizanja maximalne jacine svelosti povuce vise ampera nego sto akumulator ima,niti cemo staviti balast koji vuce istu amperazu.Dakle na akumulator od 7AH recimo,ide balast koji vuce 6A,samim tim prilikom paljenja xenona dolazi do nesto sporijeg punjenja istog.Ukoliko imamo snazniji akumulator + "dobar regler" + "dobri namotaji" moguce je staviti balaste za brze i bukvalno momentalno paljenje xenona.

Xenon u principu svi znamo da radi tako sto povuce zasija na sekundu sa 70% jacine,pa onda polako sa 40% pocinje da dostize punu jacinu iduci ka 100%,taj proces punjenja se moze usporiti i samim tim dozvoliti da i manji akumulator uspe da napuni xenon do 100% kada xenon vuce oko 4A,a da pritom se ne isprazni ceo.Da bi se isti taj akumulator prilikom voznje dopunio.

Nadam se da smo se sporazumeli,ako se nismo razumeli ili sam ja pogresno preneo.Okrenucu drugara pa cu ga pitati tacno sta i kako radi,pa cu ga citirati.

• Svakom po zasluzi, 12420 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Tvoja početna postavka ne pije vodu :) pa sve za tim ode u propast. :)

Akumulator od 7 Ah daje 7Ampera struje u trajanju od 1h! ili 14 A u trajanju od 1/2 h...ne zaboravi da premeriš koliko povuče struje anlaser? 30 - 70 A, zavisi koji je model i u kom stanju je anlaser i sam motor - karike, ventili...

Ništa takvom accu neće smetati ballast koji u prvom trenutku, prema mojim merenjima ampermetrom, povuče oko 7.5 - 8 Ampera struje pa se ta struja, kako xenon sijalica povećava osvetljenost, polako smanjuje i već za nekih 20-tak sekundi se ustali na oko 4A na 14V naponu akumulatora - govorimo o upaljenom agregatu.

Hah definitivno ne umem da prenesem ono sto mi je receno.

Ovo sto si ti rekao da to sam da kazem "znao" samo sto mi nije struka struja vise se bavim mehanikom,a ovo mi radi drugar iz Uljme.

U svakom slucaju tvoja prica u drugom delu texta stoji,ali kazem ti kod mene recimo na skuteru nije balast koji ce povuci tu amperazu to znam 100% jer kada smo merili vukao je 6 ampera,dakle stavljen je taj balast sto sporije puni tj napaja xenon,jer je bas kod mene akumulator od 7.5 ampera.

On se zatim vrati na celu pricu od oko 4A i tu se ustali.

A ja cu proveriti da li postoji balast koji moze povlaciti recimo 4A i tako jos sporije napajati xenon,pa cu ovde napisati

• Drug član, 1043 postova
  • Motocikl: Honda NT650V deauville

Nema ta razlika u ‚‚brzini punjenja'' veze sa baastom, vec samo sa sijalicama. Na kolima imam xenone već treću sezonu, promenio 4 para sijalica, jedne jer su bile 6000K na 4300K i ove prve su mnogo brze dostizale maximum u intenzitetu za razliku od 4300K sijalica. Balasti su ostali isti. Druga dva para sijalica su bez neke razlike postizala maximum, tako da mislim da sam ballast tu nema veze, a i akku nije kondenzator pa da se očas posla isprazni za par sekundi

Pozabavio sam se merenju potrosnje struje xenona i dobijeni rezultat je sledeci:

- obican balast na D2, 6K, 8K

pri ukljucenju "povuce" tacno 6.12A... posle 13sec amperaza se poveca na 7.47A... 30sec spusti se na 3.72A....1min ustali na 3.47A

- slim balast na D2, 6K, 8K

pri ukljucenju "povuce" tacno 5.77A... posle13sec amperaza se smanji na 3.41A...30sec spusti se na 3.20A.... 1min ustali na 3.17A

.... sto znaci da obicne classic balaste treba izbegavati, slim su 0takoje.gif

a kada se izracuna struja obicne sijalice od 35w dobija se 2.91A, a za 55w je 4.58A..ovo je sve teoretski, ne znam kako je u praksi...

Ajde jedan dan tamo kad pocne zvanicno sezona od aprila otici cu do drugara u Uljmu,ionako treba da radimo nesto na KLE'u.

Pa cu videti da li ima te razlicite balaste sto mi je pricao pa cu se pozabaviti sa merenjem,stim da vec imamo razliku izmedju obicnog i slim balasta,ja cu videti da izvucem podatke i iz onih drugih.

Noxy@

praksa ce biti u ponedeljak sa obicnim sijalicama ( vlakno ) 35W,55W pa cemo videti kakvo je stanje

Aleksandar@

ni sam nisam verovao da moze biti tolika razlika u putrosnji struje ( classic - slim balast ), pogotovo na 13sec od momenta ukljucenja, definitivno cu zameniti moje obicne balaste 1aha.gif

ako meris, meri dok je hladnije jer spoljna temp. utice na potrosnju struje

ja sam kod mene odmah i stavio slim, razlog je bio smanjeni prostor.. mada tek sad vidim da ima jos prednosti u odnosu na "debele"..ajde javi bas rezultate sa obicne sijalice, bas me interesuje da li se teorija i praska poklapaju i koliko je priblizno odstupanje..

@Satelis

Pa ja kad odem kod njega ostacu 2 dana,radicemo osvetljenje u kontrolnoj tabli,montiramo voltmetar,a radimo i alarm.Verovatno cemo menjati sijalicu xenona ili cemo odraditi nov providan far sa socivima.

Dakle bice posla za 2 dana.

Tako da cu merenja obaviti uvece kada je i hladnije :)

Da se ja pitam odavno je trebao da legne projektor u tvom KLE-u tako da napadaj u svakome slucaju, staklo izbaci pa napravi od plexia....bogme ostaces ti vise od 2 dana 1lol.gif

Pravice se od plexija,ali ce se verovatno raditi izjedna prema kalupu,tj cekam informaciju od jednih momaka iz Vrsca koji izgleda mogu prema originalnom svetlu da urade kalup za izlivanje plexija prema kalupu.

Stim da ce se far izgleda uraditi u naredna 2 meseca,pre nego sto odem tamo,samo da dobijem info.Ako to uspem napravicu jako dobar far sto cu i predstaviti kod sebe u temi !

Kao sto rekoh, izmerena je potrosnja struje na obicnim ( vlakno ) sijalicama H4 35W i H7 55W

- H4 35W pri ukljucenju povuce 2.66A ... posle 13sec padne na 2.61A ... 30sec na 2.57A ... 1min ustaljen na 2.56A

- H7 55W pri ukljucenju povuce 3.96A ... posle 13sec padne na 3.74A ...30sec na 3.72A ... 1 min ustanjen na 3.71A

Kada se uporedi merenje "potrosnje" struje izmedju xenon i obicnih sijalica, dolazim(o) do zakljucka da nije pozeljno ugraditi xenone u motore/skutere koji fabricki imaju sijalicu od 35W-ati jer bi time doslo do malo veceg opterecenja na instalaciji/regleru jer fabrickih 35W i xenon 35W u potrosnji nije bas isto sto se da videti na merenju ( i to se moze ispraviti ).

Dok oni koji imaju fabricku sijalicu od 55W ugradnjom xenona, smanjuju potrosnju obicnim a jos vise slim balastima i na to kad bi se dodala ledalizacija ostatka svetlosne grupe ( prednja-zadnja pozicija, osv. tablice, ins. table ) dolazi do jos veceg rasterecenja instalacije/reglera.

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja