Jump to content

Moto Zajednica

Zaštita na radu (Bez izgovora - No excuse)

Recommended Posts

• Drug član, 1226 postova

Nije. I ne vozim je otvorenu. Ali kada me uhvate živci, otvorim malo pa mogu da nastavim. U suprotnom moram da stanem i skidam kacigu. 

Isto kada po onoj vrućinčini stignem u grad ili na neki zastoj, lakše mi je kada mogu da otvorim kacigu. 

I lakše je stavljam/skidam. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 4578 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Jet i otvorene kacige imaju 3x veći rizik od povrede lica nego kod fullface, ali povrede lica čine samo deo ukupnih povreda kod motociklista. Kod povrede mozga i glave od udara, slična je (i crna) statistika. Jet i modularnih kaciga ima i boljih i lošijih, ali imaju homologaciju, i priznate su po zakonu. Vožnja motora nosi svakako veliki rizik. Kao što postoji rizik da padnemo u vodu sa motora, ali ne nosimo pojas za spasavanje uglavnom, jer je to sračunati rizik, tako će nekako računati s rizikom i sa otvorenim kacigama.

Neko neće, i to je OK. Svakako, daleko bolja svaka sertifikovana kaciga od gole glave.

• Drug član, 1043 postova
  • Motocikl: Honda X-ADV

Jednom sam leteo na glavu sa FF kacigom, "samo" oderotine od asfalta, polomljen prst, kopče na boku i bol u vratu narednih 6-7 meseci, ali bez nje ko zna šta bi bilo. Drugi put sam pri nekih 70-80kmh oboren od strane auta u preticanju, bez opreme (opet more), udario glavom bočno u asfalt i izgleda je zadebljani rub kačketa neverovatno pomogao, jer osim potresa mozga i opekotina 2 stepena od klizanja nisam imao drugih povreda. Neverovatna sreća (i bosanska glava).

U poslednje 4 godine nosim Flip-up kacigu iz praktičnih razloga i neverovatno je koliko mi je neprijatno ako vozim sa podignutom bradom, baš retko to radim.

• Ne silazi, 4578 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Ja sam najgore prošao kad me je izletela šrafčina ili osovina, šta je već, težak neki metalni deo odleteo sa kamiona iz suprotnog smera, i pukao me po rebrima. Imao sam i moto tekstilnu jaknu, što je pomoglo, ali sve jedno, sve mi je bilo plavo i jedva sam se kretao nekoliko nedelja. Puka sreća je da me nije mlatnulo po ruci ili tako nešto, pa da izgubim kontrolu nad vozilom... Ebiga, ne može od svega da se čovek zaštiti, niti sve da predupredi.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja