bufloni 0 Napisano Octobar 8, 2012 U prolazu, 1 post Prijavi odgovor kao problematičan Dragi moji forumasi hteo sam da se posavetujem sa nekim iskusnim pre svega majstorom i motordzijom, da li je moguce napraviti turbo skuter sa karburatorom i ako jeste kako?Da li ima neko iskustva sa elektricnim turbinama ili superchargerima?Vrlo sam zainteresovan za ovaj projekat i voleo da vidim i cujem ideje i predloge inace u pitanju je kineski skuter a mozda bude i neki malo ozbiljniji kasnije tipa leonardo 250 ili tako nesto. Hvala unapred na dobrim idejama i savetima! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bugiman 729 Napisano Octobar 8, 2012 BJB Maxi Scooter Club, 953 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Ducati Multistrada 1200 Enduro Prijavi odgovor kao problematičan ja znam samo da moze....i da je skupo i zajebano do bola Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6798 Napisano Octobar 8, 2012 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Postoje turbo skuteri, cak je i Pezo imao jedan model u ponudi do skoro. Zove se nesto "turbo jet" ili tako nesto...a ima i licnih projekata da se vide po netu koliko hoces. Sve je to izvodljivo, ali sa kineskim materijalom malo teze. To je moje misljenje...nikada nisam pravio turbo skuter niti mi pada na pamet. Znam samo da su opterecenja u takvom jednom agregatu mnogo veca nego u obicnom atmosferskom motoru, pa se za izradu komponenti koriste izuzetno kvalitetni materijali i posebne procedure u njihovoj izradi. Kineski skuteri, uopste motori, nisu nesto poznati kao dugotrajni prvenstveno zbog kvaliteta materijala. Kad malo bolje razmislis nista drugo ih ne razlikuje od bilo kog drugog agregata...svi imaju iste komponente i rade na istom principu. Znaci da moze, moze. Trebace ti sigurno dosta love, vremena, dobrog alata...a i malo matematike, fizike i termodinamike nije na odmet 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Thaedass 822 Napisano Octobar 8, 2012 Xtreme, 392 postova Lokacija: Zrenjanin/Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan ^ Peugeot Jet Force 125 Compressor Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Зорге 695 Napisano Octobar 8, 2012 Drug član, 3087 postova Lokacija: The very heart of southern Banat Prijavi odgovor kao problematičan Може ли да се одговори смајлијем? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bomi 26 Napisano Octobar 8, 2012 Svrati ponekad, 148 postova Lokacija: Beograd Motocikl: nemam :( Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da je za kaburator potreban podpritisak(vakum)da bi motor radio,ako stavis turbinu imaces pritisak.Mada sam video na forumu sliku TDM-a sa turbinom dal' je sa karbom ili ubrizgavanjem... Uglavnom srecno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bomi 26 Napisano Octobar 8, 2012 Svrati ponekad, 148 postova Lokacija: Beograd Motocikl: nemam :( Prijavi odgovor kao problematičan Evo ti nesto da ti pomogne klik Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stefan3595 438 Napisano Octobar 8, 2012 Svrati po nekad, 360 postova Lokacija: Leskovac-Lausanne Motocikl: Kymco Zing 125, BMW F800GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Evo prvo jedno pitanje, znas li koja je razlika opterecenja pokretnih delova (ventili,klip,klipnjaca...) izmedju atmosferskog i TC (Turbo Charged) motora? Krece se izmedju 40-70% zavisno od konstrukcije samog motora i turbine. Osim u opterecenju dolazi do promene u smesi. Sto se tice same smese uzima se dosta toga u obzir, najpre stepen kompresije, zatim temperatura smese pred paljenje, zasicenost smese, temperatura smese nakon paljenja, temperatura tokom eksplozije, zatim tok smese tokom punjenja cilindra, opterecenje klipnih prstenova tj. karika,... Oko turbina ima velika nauka koja i nije tako prosta, i ja kad sam imao zelju da napumpam svoj skuter sa razmisljao kao ti, medjutim kad sam stavio to na papir sam video da na kineza od 50cc nema vajde prepravljati u TC motor. Elektricna turbina ce ti opteretiti akumulator vise nego sto ce da ti da neki rezultat, varijanta kompresora povezanim sa radilicu ces moci punim kapaciteto, koristiti samo u vecim obrtajima, odnosno samo pri krajnoj maksimalnoj brzini jer nemas konvecijonalni menjac vec CVT. Ako ne razumes ovaj deo bas najasnije, kad podjes motor nabije otprilike negde do 6000-7000 obr/min zatim ih polako penje do nekih 11000 obr/min ili manje zavisi od motora i blokade obrtaja, ti sa kompresor mozes samo da iskoristis onaj deo preoko 9000 obr/min, znaci neki minimalac. Znaci kod 50cc jednino korisno sto mozes uraditi je da uradis neki mehanicki tuning, odnosno povecanje radne zapremine, promena rolnice i slicno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stefan3595 438 Napisano Octobar 8, 2012 Svrati po nekad, 360 postova Lokacija: Leskovac-Lausanne Motocikl: Kymco Zing 125, BMW F800GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Evo ti nesto da ti pomogne klik 300$ za ovo cudo pa skuter ceo i ne vredi toliko. edit: nisam video da je kineska 300$ a japanska 950$ znaci duplo :staa3: i uz to Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bomi 26 Napisano Octobar 8, 2012 Svrati ponekad, 148 postova Lokacija: Beograd Motocikl: nemam :( Prijavi odgovor kao problematičan Evo prvo jedno pitanje, znas li koja je razlika opterecenja pokretnih delova (ventili,klip,klipnjaca...) izmedju atmosferskog i TC (Turbo Charged) motora? Krece se izmedju 40-70% zavisno od konstrukcije samog motora i turbine. Osim u opterecenju dolazi do promene u smesi. Sto se tice same smese uzima se dosta toga u obzir, najpre stepen kompresije, zatim temperatura smese pred paljenje, zasicenost smese, temperatura smese nakon paljenja, temperatura tokom eksplozije, zatim tok smese tokom punjenja cilindra, opterecenje klipnih prstenova tj. karika,... Oko turbina ima velika nauka koja i nije tako prosta, i ja kad sam imao zelju da napumpam svoj skuter sa razmisljao kao ti, medjutim kad sam stavio to na papir sam video da na kineza od 50cc nema vajde prepravljati u TC motor. Elektricna turbina ce ti opteretiti akumulator vise nego sto ce da ti da neki rezultat, varijanta kompresora povezanim sa radilicu ces moci punim kapaciteto, koristiti samo u vecim obrtajima, odnosno samo pri krajnoj maksimalnoj brzini jer nemas konvecijonalni menjac vec CVT. Ako ne razumes ovaj deo bas najasnije, kad podjes motor nabije otprilike negde do 6000-7000 obr/min zatim ih polako penje do nekih 11000 obr/min ili manje zavisi od motora i blokade obrtaja, ti sa kompresor mozes samo da iskoristis onaj deo preoko 9000 obr/min, znaci neki minimalac. Znaci kod 50cc jednino korisno sto mozes uraditi je da uradis neki mehanicki tuning, odnosno povecanje radne zapremine, promena rolnice i slicno. Ako stavi neki kvalitetniji kit,npr malosi mhr i ugradi kit za ubrizgavanje ima jako dobru osnovu za ugradnju turbine,E sad kad bi to uradio imao bi unikat.Davno sam procitao u nekim novinama za Nissan Skyline GTR "ogranicenje snage motora je samo dubina vaseg dzepa" tako da... :takoje: i :Mina: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andreja 1330 Napisano Octobar 8, 2012 ENDURO, 1344 postova Lokacija: Vrčin Motocikl: Honda XR600R Prijavi odgovor kao problematičan Kao što je BMW svojevremeno izvlačio HILJADU I PETSTO konja iz 1.5 turbo motora Taj motor se inače koristio u BMW-u e21 315 carb. koji u fabričkoj varijanti ima 75ks Tačnije, blok motora je isti, ne kompletan motor. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stefan3595 438 Napisano Octobar 8, 2012 Svrati po nekad, 360 postova Lokacija: Leskovac-Lausanne Motocikl: Kymco Zing 125, BMW F800GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Da samo sto se kod Nissana GT-R radi o V6 od 3.8l DOHC twin-turbo koja vadi otprilike 545 konja iz rucno radjenog motora vrednosti preko 50.000$ i sve to se prenosi pomocu sesto stepenog dual clutch menjaca i sve to pod nadzorom ATTESA-ETS sistema, a mislim da alpha OMEGA tuner kuca uspela da ga nabilduje na preko 1800 konja. Mozda si cuo za Toyotin TRD Group A AE101 2.0l 20v silvertop motor koji je proizveden od 1991 do 1993, to je azdaja koja na 11.000 obr/min kao atmosferski motor proizvodi oko 280 konja, taj motor u kombinaciju sa twin turbo je davao negde oko 900 konja, sto ipak nije malo iz jednog V4 2.0l. Taj motor je toliko daleko otisao da mu je brzo zabranjen pristup na vecinu trka pod izgovorom "too fast to race". GT-R je posao na tu istu zamisao, a rezultat je bio neverovatna masina koja napada sam vrh nemackih proizvodjaca na njihov domaci teren. A tek da ne pricam o pokusajima Audija da u Group B ubaci turbo motor od preko 1000 konja Medjutim ovde pricamo o kineskom motoru zapremine od 0.05l koji se pravi od legure koja podleze ZLJ standardu i sklapana od strane radnika sa 4 razreda osnovne skole i radnim vremenom od 18h, sto je daleko od idile. Kao sto rece neki kolega ili kupi bolji motor ili nadji neku veliku nizbrdicu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andreja 1330 Napisano Octobar 8, 2012 ENDURO, 1344 postova Lokacija: Vrčin Motocikl: Honda XR600R Prijavi odgovor kao problematičan Ja mislim da bi malo manje trebalo da visiš na Wikipediji Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stefan3595 438 Napisano Octobar 8, 2012 Svrati po nekad, 360 postova Lokacija: Leskovac-Lausanne Motocikl: Kymco Zing 125, BMW F800GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Taj BMW je bio koncept V4 koja je trebao da udje u F1 kategoriji ali su ubrzo odlucili za V12 tako da mislim da postoji samo maketa tog motora i da nije proizveden nijedan primerak (osim ako neki ljubitelj kasnije nije isprobao u supu iza kuce da napravi nesto takvo) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andreja 1330 Napisano Octobar 8, 2012 ENDURO, 1344 postova Lokacija: Vrčin Motocikl: Honda XR600R Prijavi odgovor kao problematičan Nije V4 nego inline 4 koji je zapravo korišćen na trkama, nije koncept. A to je sasvim nebitno za ovu priču. Malo manje kopiraj podatke sa Wikipedije, stvarno je malo čudno čitati Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stefan3595 438 Napisano Octobar 8, 2012 Svrati po nekad, 360 postova Lokacija: Leskovac-Lausanne Motocikl: Kymco Zing 125, BMW F800GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Ja mislim da bi malo manje trebalo da visiš na Wikipediji Ljubitelj sam Nissana, tacnije GT-R serije, a i ljubitelj sam Formula Indy bas zbog toga sto koriste visokoobrtne motore, a u to vreme su Suzuki i Toyota bili u trku ko ce napraviti motor koji ce nabiti sto vise obr/min, a jedan od uslova za sto efikasniji rad turbo motora je visok broj obrtaja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nele11 2452 Napisano Octobar 8, 2012 Šta reći?, 399 postova Lokacija: Branicevski okrug Prijavi odgovor kao problematičan Koriscen je m10 motor iz kog su uspeli da izvuku 1500ks(80-tih godina)taj motor je osnova,kao sto je i m10 osnova za s14... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bomi 26 Napisano Octobar 11, 2012 Svrati ponekad, 148 postova Lokacija: Beograd Motocikl: nemam :( Prijavi odgovor kao problematičan I sta bi? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...