Jump to content

Moto Zajednica

A-kategorija, KONAČAN VODIČ ZA POLAGANJE - Ova upustva više ne važe

Recommended Posts

• U prolazu, 2 postova
  • Motocikl: Kymco People GT300i

Položih 24.4. u Novoj Pazovi, kod A.Š. Jokić na Apriliji Leonardo 125 koja je barem meni lakša za upravljanje i samu vožnju od Liberty-a kod A.Š. Rak, ali to je samo moje subjektivno mišljenje. Preporuka za obe škole ali samo pod uslovom da imate B kategoriju sa nekoliko godina iskustva za volanom u saobraćaju i hiljade pređenih kilometara, jer iskreno, naučiti nećete, kako se bezbedno ponašati u saobraćaju na motoru ili skuteru. Kako kandidati polažu za B kao i za A je smešno i nije čudno da ima toliko nesreća kada ljudi voze po gradu 180. Ako hoćete do A kategorije i vozili ste razne skutere i motore i niste usijana glava, nema sumnje da je u Novoj Pazovi najlakše položiti. Kacigu na glavu, (nikako šlem) rukavice, jaknu, pantalone, cipele pa tek onda u saobraćaj. Srećno i bezbedno.

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati po nekad, 360 postova
  • Motocikl: Kymco Zing 125, BMW F800GS Adventure

@lepicar

Potpuno si u pravu, dozvole se dele kao diplome na Megatrendu, ziva katastrofa. Nabubaju ona pitanja, prodju pismeni a voznju zavrse na vezu. Imam neke drugarice tri cetri godine imaju B kategoriju a ne znaju da parkiraju u rikverc izmedju dva auta. :lud:

• U prolazu, 2 postova
  • Motocikl: Kymco People GT300i

@Stefan3595

Ma to parkiranje i ostalo je praksa, svest o saobraćaju i sveto pravilo desne strane, to je bitno. Lako se onda sve nauči i savlada. Ponavljam, ko ode u Novu Pazovu prolazi, ali apelujem, da ta dozvola nije sve.

• Svrati ponekad, 363 postova
  • Motocikl: Honda Varadero XL1000V '09

U cemu je fazon ovde kad se radi osmica?

Meni u auto skoli rekose da ne smem da zgazim liniju (a vozim kinroad-a), to su muke tantalove odraditi to kako treba. Spustanje noge ok, zaustavljanje ok, to se ne radi, al ovaj baja na klipu izgazio liniju posteno, a i narator nista nije rekao da ne sme da se gazi linija?

• Zainteresovan, 863 postova
  • Motocikl: R1200GSA

Meni nisu pravili problem oko gazenja linija, cak mi niko nikad u skoli to nije spomenuo kao zabranjeno.

Mada, na vasem mestu bih za svaki slucaj proverio sa instruktorom pre polaganja.

• Svrati ponekad, 363 postova
  • Motocikl: Honda Varadero XL1000V '09

Ne brate, vise mu ne verujem nista, jer mi pola stvari kaze pogresno. Primer, prica mi kako UVEK treba da pratim desni gas tockova auta ispred sebe, cak i kad skrecem u levo (polukruzno).

:zbunjen:

Imam osecaj kao da mi namerno prica pogresno da bih pao na ispitu. Tako da mu nista ne verujem 100%.

Teorijski ne bih smeo da gazis liniju, ali kao sto si rekao to su tanatlove muke, u praksu se dozvoljava gazenje linije dok ostajes priblizno na tu trajektoriju. Jedino ako naidjes na nekog na**kanog clana komisije pa da ti nesto kaze.

• Svrati ponekad, 110 postova
  • Motocikl: Honda CM125,GPz 550 Uni-trak

Ja sam proslog leta polagao na skolskom motoru,i bilo je da na zaustavoj stanes tako da prednja ivica tocka ne sme da predje liniju.Osmica moze da se uradi manja od nacrtane ali ne i veca (sa Yamahom YBR to je bila igra).Kad je dosao red da polazem gradsku nije htela da upali Yamaha i dok je dosao majstor dezurni saobracajac malo ispizdeo i pustio me posle lagano tako da ne bih da komentarisem.

• I N S T R U K T O R, 1208 postova
  • Motocikl: R 1200 R

Pri vožnji na pravcu ne sme se nagaziti linija, niti bočna niti zaustavna, kod "osmice" možete nagaziti liniju.

Ona je i nacrtana da se po njoj ide, doduše kad je pisan zakon i određivane dimenzije linije tad je MZ spadao među najveće motore koji su se vozili na ovim prostorima :) pa su shodno tome i dimenzije.

Trenutno se sa nekim sportskim motorom, koji uglavnom imaju mali "anšlag", nema šanse uraditi "osmica", ali uradite je vi slobodno i Šire i neće biti problema, samo pokažite da pri tom vladate motorom te da se od tog vašeg kruga manji teško može napraviti.

Na poligonu AMS u Nisu je nacrtana "osmica", e sad oko nje su dodate i 4 oznake po uglovima zamisljenog pravougaonika koji je nesto veci od same osmice tako da dok god se osmica uradi unutar pravougaonika nije problem.Na kraju krajeva sto rece Jasminko potrebno je da se pokaze vladanje motorom i uglavnom policajac ne pravi problem oko toga.Neki momci su polagali na tomosovoj 14-ici pa su popadali bas zbog toga-gazili linije gde stigli a pri osmici debelo izletali cak i van prostora obelezenog oko osmice, a devojku na Keeway Superlight-u su glatko pustili da prodje jer su videli da se igra sa njim ko sa barbikom.

Caka u izvodjenje osmice da pokazes znanje u manevrisanju motora pri maloj brzini, trebalo bi da se postigne da uradis osmicu uz sto ravnomerniju brzinu, lepo opisane kruznice i uz sto manje pomaganje noge radi oslonca (najbolje bi bilo da ih uopste ne koristis). Tu samo vazi da vezbas i da steknes osecaj nad motorom, nista drugo.

• Podržavam 1

Nama cak spustanje noge nije bilo dozvoljeno a instruktor je mene terao da osmicu prolazim prvom bukvalno na "ler" gasu a pred kraj obuke sam je savladavao 3 puta vecom brzinom i uz mnogo vece obaranje motora.Za osmicu pomaze samo vezba. Doduse do nivoa kontrole kao kod ovog lika mnoooooggggggooooo treba vezbati http://www.youtube.com/watch?v=TqRvqw4YXtY&feature=related

• U prolazu, 55 postova
  • Motocikl: Suzuki TS 125 R

Hvala puno. :) Nego, dozvola tek za 15 dana.. :staa: Dali su mi samo neku "potvrdu o prijemu zahteva za izdavanje vozačke dozvole" na kojoj ne piše ništa konkretno...

Da li smem da vozim sa njom kod dozvola ne stigne, tj. da li neće praviti problema ako me zaustave..? Ima li neko iskustava sa ovim? :neznam:

• ENDURO, 1344 postova
  • Motocikl: Honda XR600R

Heh, i ovde si pitao :) Ortak je pre neki dan položio A2, za sad se vozi sa tom potvrdom, rekoše mu da može. Čestitke!

• U prolazu, 55 postova
  • Motocikl: Suzuki TS 125 R

Aha. Pa gde sad još i to... :D Hvala.. :)

Hmmm.. A meni danas rekoše u mup-u da nije poželjno... Kapiram da ako te zaustave panduri, uzmu onaj registarski broj koji piše na potvrdi i provere da li je sve uredno..? Mada ko bi ga znao...

• Zainteresovan, 389 postova
  • Motocikl: Honda Hornet 600 / Honda Silver Wing 400

Jel moze neko da mi da link da skinem testove za polaganje za A2 kategoriju? Skinuo sam par testova koji su bezveze a jedan od 380mb nece da radi na 64-bitnom sistemu.

• BJB Maxi Scooter Club, 174 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500ie / Yamaha T-max / Yamaha MT-09 Tracer

Ni meni edukacija nije htela da radi na Windows 7. samo na XP-u...

• Zainteresovan, 863 postova
  • Motocikl: R1200GSA

Za one koji hoce da startuju Edukaciju na Win7: da li ste probali desno dugme na aplikaciju, pa tab "compatibility", pa tu izaberete "run in compatibility mode" za XP?

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja