Jump to content

Moto Zajednica

Kako sam kupio Motor

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 243 postova
  • Motocikl: pantelija

neznam dali ovde pripada tema ali u opštim temama nemogu da je pokrenem pa ako je treba staviti na drugo mesto slobodno je prebacite.elem pošto sam besposlen i nemam šta pametnije raditi a i verovatno godinama je čovek sve blesaviji, uhvatio me neki period da se bavim preradama motocikala.nekako se prijatnije osećam na čoperima pa je u tom pravcu i krenulo.prošlu sezonu sam se igrao sa nsu-om i onda negde pred kraj decembra nabavim gpz-a i kontam uradiće se do početka sezone.pošto se svaki prerađeni motor kad tad proda krenemo po redu.u dva sata je bio raskupusan i isečen.agregat navodno generalisan, bio je nedaj bože ni neprijatelju.delovi su povoljni jedino kad ih prodaješ kad kupuješ postanu noćna mora.al nema veze krene polako remont i posle dugo,dugo,dugo vremena se i završi.nabavio u međuvremenu još grdilo stvari za novi motor.kontao da ću u nekom periodu prodati nsu-a i tako doći do para da završim kawu.dođe jul mesec ističe registracija a kupaca nigde.dolazili ljudi gledali .probali al para nigde.počela kriza u sred sezone a ja bez motora.sve stalo i zadnje pare potrošene na odmor sa ćerkom(inače nema tog motora koji vredi tih nekoliko dana sa njom na moru)vratio se u zemlju i onda opet svrbe dlanovi za vožnjom.u krajnjoj panici rešim da menjam svog drugog ljubimca za motor.javi se čovek zainteresovan,treba mu za lov,pecanje ili štogod.ja srećan ko mlad majmun sednem u auto ponesem kacigu i opremu i pravac na najskuplju kavu u ovoj godini. uz put mi na kolima pukne crevo za ulje i kad smo stigli u mesto razmene, on curi i tamo gde nikad ulja bilo nije.kažem ja čoveku šta je problem al vidim od menjanja nema leba.popije se kava i voda natankuje gorivo i pravac kući sa sve jadnom opremom na zadnjem sedištu.

pokušaj drugi. oglas za motor daje ga čovek na rate.nazovem momka ukratko se izdivanimo ja se preračunam i u načelu se dogovorimo.radost koju čak i u ovim godinama osetim kod kupovine motora je kao kad sam ko mali čekao deda mraza da donese poklone i ispuni želje.

u životu uvek ima nešto što neizmernoj radosti odmah donese neizmerno razočaranje.tako je propao i drugi pokušaj da se dočepam novog ljubimca.

u međuvremenu i dalje mrtvilo što se tiče prodaje motora.zovu ljudi nude neka auta koja nisu bila dobra ni kad su ih proizveli al para nema.

pokušaj treći. već dva meseca svaki dan listam oglase ne bi li nekako nabavio motor ima svega al bez para teško.već kraj avgusta a ništa da se promeni na bolje.i tu sad idu tri tačke...

"dobar dan gospodine,javljam se povodom vašeg oglasa,zainteresovan sam za kupovinu vašeg motora,koja je zadnja cena" i onda klik. momak sa kojim sam pričao je iz Niša u oglasima je pisalo da bi menjao za auto za devojku ali smo zajedno zaključili da moj jubimac ipak nije za njene nežne ruke.sad ono klik od malopre,imam kod sebe nešto para, koja je gimnastika potrebna da bi se došlo do ostatka.skontam da bi bilo pametno prodati agregat gpz-a koji je pomenut u ovoj priči i malo se još ispružiti i malo gladovati sledećih meseci ali radost je opet tu.i gledam slike budućeg ljubimca i radujem se ko malo dete.nije baš najlepši ali jeste lep meni blizu a i nedostižan. javljaju se ljudi za agregat ali jednom fali ovo,drugo nešto drugo a nikom netreba u kompletu.pošto smo se ojado zabavili da ga sklopimo odustanem od rasturanja jer koje sam sreće čim prodam magnet ili cdi javiće se neko za kompletan a to baš ne bi da preživljavam.

već me hvata panika da i od ovog pokušaja neće biti ništa al se nadam

u međuvremenu se svaki dan čujem sa Sašom i uveliko divanimo o motoru.iskreno mi ispriča šta kako i sve što me interesovalo.

na silno rastezanje skupim da se zatvorim i onda razmišljam kako da odem do tamo.pošto uz motor ide i gomila delova skontam da je neivodlivo otići busem ili vozom a kolima je to još nešto para kojih nemam.nekako baš tih dana mi dođe nešto što sam naručio brzom poštom i u razgovoru sa kurirom dođem do naizgled blesavofg rešenja.

" zdravo Sale, oće ti biti problem da motor i sve što ide uz njega otpremiš do kurirske službe," i tako rešimo dovoženje motora.e sad Saši hitno za lovu a ja neznam kako to ide sa naplatom od brzih pošti i onda smislimo da ja lepo odem zamenim i pošaljem postnetom.a on kad podigne pare otera motor i popakuje rezervne delove i pošalje.

kad bi me neko danas pitao dali je to način za kupovinu reko bi mu da je lud.setim se priča kad kupuješ motor obavezno povedi nekog ko se razume.onda ga provozaj pa ga zagledaj pa opet provozaj itd.kad bi nekog pitali dali je pametno nekom poslati pare i tek kad ih dobije sačekati da ispuni svoj deo dogovora verovatno bi vam rekao da niste normalni i da u ovoj zemlji to ni u ludilu ne radite.čak i kad ti je roba pred očima i onda nisi siguran da je sve u redu.(da ne nabrajam šta sam sve imao prilike da doživim dosad)al ako prestanemo verovati da ipak ima ljudi onda je kraj izvesno blizu.pošto smo u nedelju dana se svakodnevno slušali a pošto Saša takođe ludi za motorima nekako mi je postao blizak.mislim a i dalje sam ubeđen da zaljubljenici u motore nemogu biti pokvareni kad je o istima reč.

elem,uplatim postnetom javim da je odrađeno i sačekam da mi brza pošta javi kad treba da odem po moj motor.

tu ću napravit pauzu pa će priča biti nastavljena.idem do garaže da ga još jednom pogledam pa u krevet.jedva čekam jutro pa da opet se malo vozam,zadnja tri dana se ne odvajamo.

• Podržavam 13

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• VKV skupljač puževa, 219 postova
  • Motocikl: TRABAKULA

Kako sam kupio motor!

Ne znam da li ovde pripada tema, ali u opštim temama ne mogu da je pokrenem, pa ako je treba staviti na drugo mesto, slobodno je prebacite. Elem, pošto sam bezposlen i nemam šta pametnije raditi, a i verovatno godinama je čovek sve blesaviji, uhvatio me neki period da se bavim preradama motocikala. Nekako se prijatnije osećam na čoperima pa je u tom pravcu i krenulo... Prošlu sezonu sam se igrao sa NSU-om i onda negde pred kraj decembra nabavim gpz-a i kontam uradiće se do početka sezone. Pošto se svaki prerađeni motor kad tad proda, krenemo po redu. U dva sata je bio raskupusan i isečen! Agregat navodno generalno sredjen (nedaj bože ni neprijatelju)! Delovi su povoljni jedino kad ih prodaješ, a kad kupuješ postanu noćna mora... Nema veze, krene polako remont i posle dugo, dugo vremena se i završi. Nabavio sam u međuvremenu još grdilo stvari za novi motor. Kontao sam da ću u nekom periodu prodati NSU-a i tako doći do para da završim Kawu. Dođe jul mesec, ističe registracija a kupaca nigde. Dolazili ljudi i gledali, probali, 'al para nigde! Počela kriza u sred sezone, a ja bez motora! Sve stalo i zadnje pare potrošene na odmor sa ćerkom (inače nema tog motora koji vredi tih nekoliko dana sa njom na moru)! Vratio sam se u zemlju i onda opet svrbe dlanovi za vožnjom... U krajnjoj panici rešim da menjam svog drugog ljubimca za motor. Javi se čovek zainteresovan, treba mu za lov, pecanje ili štogod. Ja srećan ko mlad majmun sednem u auto, ponesem kacigu i opremu, pa pravac na najskuplju kavu u ovoj godini. Uz put mi na kolima pukne crevo za ulje i kad smo stigli u mesto razmene, ono curi i tamo gde nikad ulja bilo nije! Kažem ja čoveku šta je problem, al' vidim od menjanja nema 'leba... Popije se kava i voda, natankuje gorivo i pravac kući sa sve jadnom opremom na zadnjem sedištu.

Pokušaj drugi:

Oglas za motor! Daje ga čovek na rate! Nazovem momka ukratko se izdivanimo, ja se preračunam i u načelu se dogovorimo! Radost koju čak i u ovim godinama osetim kod kupovine motora je kao kad sam k'o mali čekao deda mraza da donese poklone i ispuni želje.

U životu uvek ima nešto što neizmernoj radosti odmah donese neizmerno razočaranje.... Tako je propao i drugi pokušaj da se dočepam novog ljubimca.

U međuvremenu i dalje mrtvilo što se tiče prodaje motora. Zovu ljudi, nude neka auta koja nisu bila dobra ni kad su ih proizveli, al' para nema...

Pokušaj treći:

Već dva meseca svaki dan listam oglase ne bi li nekako nabavio motor! Ima svega, al' bez para teško. Već kraj avgusta, a ništa da se promeni na bolje. I tu sad idu tri tačke...

"Dobar dan gospodine! Javljam se povodom vašeg oglasa, zainteresovan sam za kupovinu vašeg motora! Koja je zadnja cena?" i onda klik. Momak sa kojim sam pričao je iz Niša, a u oglasima je pisalo da bi se menjao za auto, ali smo zajedno zaključili da moj jubimac ipak nije za njene nežne ruke. Sad, ono klik od malopre... Imam kod sebe nešto para i koja je gimnastika potrebna da bi se došlo do ostatka. Skontam da bi bilo pametno prodati agregat GPZ-a, koji je pomenut u ovoj priči, malo se još ispružiti i malo gladovati sledećih meseci, ali radost je opet tu! Gledam slike budućeg ljubimca i radujem se k'o malo dete! Nije baš najlepši, ali jeste lep meni, blizu i nedostižan. Javljaju se ljudi za agregat, ali jednom fali ovo, drugom nešto drugo, a nikom ne treba u kompletu.... Pošto smo se ojado zabavili da ga sklopimo, odustanem od rasturanja, jer koje sam sreće čim prodam magnet ili cdi javiće se neko za kompletan, a to baš ne bi da preživljavam!

Već me hvata panika da i od ovog pokušaja neće biti ništa, al' se nadam!

U međuvremenu se svaki dan čujem sa Sašom i uveliko divanimo o motoru. Iskreno mi ispriča šta kako i sve što me interesovalo.

Na silno rastezanje, skupim da se zatvorim i onda razmišljam kako da odem do tamo. Pošto uz motor ide i gomila delova, skontam da je neizvodlivo otići busom ili vozom, a kolima je to još nešto para kojih nemam... Nekako baš tih dana mi dođe nešto što sam naručio brzom poštom i u razgovoru sa kurirom dođem do naizgled blesavog rešenja.

"Zdravo Sale, 'oće ti biti problem da motor i sve što ide uz njega otpremiš do kurirske službe?" i ako rešimo dovoženje motora. E, sad Saši hitno za lovu, a ja ne znam kako to ide sa naplatom od brzih pošta i onda smislimo da ja lepo odem i pošaljem post netom, a on kad podigne pare otera motor i popakuje rezervne delove i pošalje.

Kada bi me neko danas pitao da li je to način za kupovinu, rek'o bi mu da je lud! Setim se priča kad kupuješ motor, obavezno povedi nekog ko se razume, onda ga provozaj pa ga zagledaj, pa opet provozaj itd... Kada bi nekog pitali da li je pametno nekom poslati pare i tek kad ih dobije sačekati da ispuni svoj deo dogovora verovatno bi vam rekao da niste normalni i da u ovoj zemlji to ni u ludilu ne radite! Čak i kad ti je roba pred očima i onda nisi siguran da je sve u redu (da ne nabrajam šta sam sve imao prilike da doživim do sada), al' ako prestanemo verovati da ipak ima ljudi, onda je kraj izvesno blizu. Pošto smo se u nedelju dana svakodnevno slušali i pošto Saša takođe ludi za motorima nekako mi je postao blizak. Mislim da sam i dalje ubeđen da zaljubljenici u motore ne mogu biti pokvareni, kad je o istima reč!

Elem, uplatim post netom i javim da je odrađeno, pa sačekam da mi brza pošta javi kad treba da odem po moj motor.

Tu ću napravit pauzu, pa će priča biti nastavljena. Idem do garaže da ga još jednom pogledam, pa u krevet! Jedva čekam jutro, pa da se opet malo vozam! Zadnja tri dana se ne odvajamo!

Izvinjavam se autoru, bilo mi je dosadno (a i lakše se čita), pa sam rešio da malo redigujem... Priča je fenomenalna i mislim da zaslužuje sve pohvale!!!

Drago mi je da si najzad ispunio želju!

• Podržavam 9

• Drug član, 1855 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 1050, Medlay 150

...

Izvinjavam se autoru, bilo mi je dosadno (a i lakše se čita), pa sam rešio da malo redigujem... Priča je fenomenalna i mislim da zaslužuje sve pohvale!!!

...

E, sad cu i da je procitam, onako ... nisam siguran da bih se naterao. :takoje:

Hvala Bambiju za sređivanje.Valjda od silne radosti počeo kucati i zaboravio na to da uglavnom takvo pisanje bude haotično.probaću da malo uvedem red u nastavak.

" Dobro Vam jutro" potapšem oba miljenika po rezervoaru i uz gutljaj kave već razmišljam gde bi danas da se malo vozam.

Motor je poslat u četvrtak popodne.Računam da će uz najbolje prognoze iz Niša stići u Suboticu negde u subotu.Poskidam gomilu slika mog motora sa neta,takođe skinem i user manual čisto da ga imam zlu ne trebalo a i volim da za svaki motor nabavim dokumentaciju pa tu nađem odgovor ako nešto nije kako treba.U međuvremenu se čuo sa kurirom koji raznosi na ovoj teritoriji i dogovorim da mi javi kad motor stigne kod njih u centralu pa da odem po njega a on ostatak donese na farmu.

7.30 petak.

" Alo druže,muštuluk". motor je kod nas na kamionu dođi da ga preuzmeš.Srce ludački zakuca,iskačem iz kreveta oblačim se i uz kavu okrenem par brojeva da organizujem odlazak do Subotice.Treba napojiti ljubimca.

Nikad mi put do Subotice nije brže prošao.Na prilasku u magacin već vidim motor kako stoji u prikolici i čeka.Sredim papire,platim uslugu i sačekam da ga istovare.Stajao sam kraj prikolice i pazio da slučajno im se ne prevrne ili ga oštete.srećom po mene njih dvojica koji istovaraju motor takođe ih voze pa znaju o kakvoj se neprocenjivosti za mene radi.

Mislim da ne preterujem ako trenutak kad je ljubimac skinut sa kamiona i prvi dodir na njega uporedim sa mladalačkim sastancima sa devojkama.Taj prvi uvek bude neizvestan i svako za sebe pokušava da se pokaže u najboljem svetlu.Obasjava ga sunce i on u svoj svojoj lepoti sija i primamljivo zavodi.Ja mu prinosim napitak osvežejnja i već podlo razmišljam o tome kako da ga zajašem. I kao i na prvom sastanku od toga ne bude ništa.

" Sale rođeni, gde si ostavio ključeve od motora.

ključevi su ti sa dokumentima i ovlašćenjem u unutrašnjem đepu bisaga,skinuo sam ih da se ne oštete u transportu"

Ups. Panično okrečem broj kurira i saznam da je on trenutno u Bajmoku i da će u Subotici biti oko 6 popodne.

Da poživi onaj koji je smislio aparate za kavu.Sledećih 6 sati su prošli u ispijanju kave i gledanju motora uz puno puno popušenih cigara.

Negde oko 14.30 ugledam auto drugara koji je presreo kurira i preuzeo sve stvari od njega i tako natovaren zbrzao do Subotice da mi donese ključeve.

Napokon se sve našlo na jednom mestu. Naspem gorivo,povučem sauh i okrenem ključ.sekunde dok se nije začulo tutnjanje iz auspuha su mi trajale večnost.

Kako mi je Saša i rekao pali iz prve,ne gubi ulje i vodu jedino mu treba naštelovati karburatore.

Kaže drugar provozaj ga tu na parkingu da se malo upoznaš sa motorom, j..o parking u mislima već autoput Subotica - Novi sad.

Put do kuće mi je prošao još brže, ali i bukvalno. Kad sam na moment pogledao na km sat u petoj motor šiba 150 i još ima snage u sebi.Najveća muka je bila kontrolisati ruku da ne vileni.Problem je što na njemu uopšte nemam osećaj koliko to zapravo ide.

Stignem napokon do kuće i usput svratim do drugara da dogovorim štelovanje karburatora. Ispričam sve utiske o prvoj vožnji i šta se moglo primetiti.

Sav srećan sednem na motor okrenem ključ on zabrunda i to je sve.probam ponovo ista priča.Siđem s motora gledam šta li ga muči i što nakon svih hvalospeva neće da upali.U pokušajima mu istrošimo akumulator al on i dalje neće.

I onda se vratim na priču o prvom sastanku,kao i tad i sad u svom zanosu ne razmišljate o sitnicama važno je samo biti zajedno.U ovom slučaju bilo bi lakše da sam prekidač za gašenje vratio u on položaj.

Upalili na gurku i dovezo se do garaže.Već me uhvatila noć i od sve radosti i uzbuđenja savladao me umor.Pomilovao ljubimca i pravo na spavanje.

Od petka do sada već natuko lepu kilometražu. U međuvremenu zamenio zadnje amortizere,sredio sajlu za sauh i još po nešto što se dalo uraditi.i dalje ne troši ulje ni vodu.Nabavio nov filter ulja i danas bi trebao da zamenim isto.U međuvremenu se stalno vozikam.Mislim da namerno kad odem do radnje nešto zaboravim kako bi imao razlog da poonovo skoknem do radnje i to u najdužoj mogućoj relaciji.

I tako sam napokon se dočepao motora.Mimo svih pravila kupovine,i svih logika današnjice i ovog usranog vremena sve je ispalo da bolje nemože biti.

Da se vratim na konstataciju da ako prestanem verovati da ima ljudi onda sve ostalo više nije ni bitno.

Velika zahvalnost Saši koji mi je dao dokaz da ipak i u teškim vremenima ima ljudi i uvek će ih biti.

Sad odo da kupim cigare,imam još kutiju al nema veze od viška glava ne boli.pa onda po klopu pa po sok pa .... smisliću ja već još neki razlog da skoknem do negde.

Inače od petka sam zvanično vlasnik honde cx 500.postaviću na kraju ovih dana i sliku ljubimca.

• Podržavam 14

Ako prestanem verovati da ima ljudi onda sve ostalo više nije ni bitno...

Iskreno, sada i ja pušim k'o Turčin u očekivanju slike! Obuzele me neke emocije...

• Drug član, 1175 postova
  • Motocikl: Uly

Cestitam od srca...!

Dobar si model pazario, ako je jos i dobar primerak - eto tebi dugogodisnjeg uzivanja.

Postoji u Srbiji (ili samo u BG-u) neki nazovi klub zaljubljenika u CX500. Probaj da ih nadjes za delove, savete ili samo za druzenje.

otišao po treći put u radnju za cigare.malo me čudno gleda tetka na kasi,šta bi tek bilo da zna da od mesta gde radim do njene radnje ima 20tak km.Radno je vreme pa nemogu da krenem na neki dalji put al i ovo prija. na kraju još i slika koju sam obećao.ima na njemu štošta da se dotera al sad trenutno je vreme samo za vožnju.

pozdrav

post-11279-0-75746200-1346679074_thumb.jpg

• Podržavam 2

• Svrati ponekad, 450 postova
  • Motocikl: otisao...

Cestitam na novom motoru kolega :) Bas mi je bilo lepo citati celu pricu i podsetilo me je na to kako je meni bilo kada sam kupovao motore :)

Zelim puno srecnih kilometara i mirne voznje :)

Lepa makina, nema šta! Ako budeš odlučio da skokneš do Bgd-a po cigarete, svrati na kafu... Biće mi čast da popijemo zajedno!

Želim ti od srca da istrošiš barem deset setova guma, pre nego što ti dosadi!!!

čekam da mi sinhronizuju karbove da bi mogao na duži put.za bg svakako planiram dugo već nisam bio kući pa kad dodjem javljam se.

Danas se na vraćanju iz Temerina vozeći po kiši i vetru stiglo i do 2000km otkako je na neviđeno kupljena honda.zasad hvala bogu služi ko luda. Izvukla je nas dvoje od Subotice do Šapca sa puno tereta u jednom danu bez ikakvih problema.Elem kupovina na neviđeno i van svih saveta kod kupovine se pokazala kao totalno ispravna odluka.Ovo je zahvalnost Saši iz Niša koji je samo dokaz da kod većine zaljubljenika u motopre još uvek je ostalo ono ljudsko što je teško naći u današnje vreme. :care:

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 249 postova
  • Motocikl: Kymco Agility City 125,Agility City 200,SuZuki Boulevard M90, Honda NC 700 s

"Pepeljuga" prica...sa happy endom gde su i vlasnik i motor srecni sto su se nasli :moto3:

E da je ovoga vise... :care:

Neka ti je sa srecom i u zdravlju da te sluzi, btw mnoogo dobro i bad izgleda kljuse :takoje:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja