Jump to content

Moto Zajednica

Piaggio Beverly 250ie

Recommended Posts

• U prolazu, 38 postova
  • Motocikl: Beverly 250 ie toruer

Pre generalne bila normalna svećica i nije se palila č.eng lampica...možda je neki propust

u sklapanju npr; ugao okrenutosti karika,štelovanje ventila itd. Ko bi ga znao...danas , sremčica-kosmaj lampica se palila nekoliko puta. Onda u povratku sve išlo dobro!? 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 245 postova
  • Motocikl: Suzuki Burgman 400 K1

Redom, ventile, diznu, klapnu, sondu, ako si siguran da je motor sklopljen i ustelovan bez greske, onda ti ostaje samo spoljna navedena elektronika.

Gar na svećici je posledica lošeg sagorevanja, a to što ne pali bez gasa mi miriše na klapnu. Javiće se neko već sa predlogom.

• Hvala 1

• U prolazu, 10 postova

...ne dobijam predloge šta bih "amaterski" sam mogao da "prčkam" i eventualno da proverim pre "dijagnostike"?

Meni nisi odgovorio na konkretno pitanje, imaš li ili nemaš termostat a hoćeš dalje predloge?

Poz. Z

• Fat and furios, 611 postova
  • Motocikl: KLE 500, kymco agility 200,

miriše mi na klapnu gasa, ili je prljava, ili je obrnuti toreks šaraf otpušten, ili je za zamjenu klapna, (ili možda nije do nje 🙂)

Promenio član Gastrorider
  • Podržavam 1

• U prolazu, 38 postova
  • Motocikl: Beverly 250 ie toruer

Hvala vam svima na savetima!

Problem sam "izgleda" rešio time što sam stavio drugu,rezervnu, Diznu,i danas mi se više ne pali"prokleta" lampica...

Izgleda da je u pitanju bila dizna!

Još jednom, hvala svima!

• Sviđa mi se 3

• U prolazu, 7 postova
  • Motocikl: Piaggio Beverly 250ie

Pozdrav svima, posle duzeg vremena. Došlo je vreme da se skuter probudi iz zimskog sna, bilo je lepih dana za voznju, a sad ćemo sačekati da prođu ove kiše.

I dalje se vozi beverly 250ie. Uradio sam mali servis, ulje Total 5w40 4T scooter, filter HF. Radim svake godine, a godišnje pređem oko 2,5-3.000 km

Iako sam menjao termostat, opet mi ne drži temperaturu na pravcu. Čitao sam na jednom hrvatskom forumu da im je to česta pojava, a ovde moji majstori, koji se uglavnom bave sitnom mehanikom, a znaju po nešto i o motorima kažu da vozim i ne razmišljam o tome.

Isto primećujem, od kad imam ovog beverlija, da kad stanem i parkiram osećam miris benzina, a pogotovo se filter vazduha oseća na benzin, ne znam šta bi to moglo biti.

Ostalo mi je još da stegnem onu šelnu što spaja izduvnu granu i auspuh, čini mi se da tu malo duva, možda ubacim i neki prsten od lima.

Što se tiče beverlija generalno, ja sam povratnik, pre sam ih vozio kad sam bio mlađi, a sad mogu da primetim da mi definitivno smeta položaj sedenja i neudobnost. Ovaj moj svaku neravninu oseća, da ne pričam o rupama. Neprijatno je voziti na lošem putu. Inače sve ostalo je odlično, pouzdan, ekonomičan, lepo izgleda, ima snage.

20250321_130518[1].jpg

20250326_123018[1].jpg

• U prolazu, 20 postova
  • Motocikl: Honda CB500X (1/2) , Beverly 125 (1/2)

@maxmax444 Da li si proveravao filter goriva i creva za dovod goriva?Proveri crevo-prelaz izmedju karburatora i glave motora.

Da li si proveravao podesenost i stanje zadnjih amortizera, da li nisu podeseni za dve osobe?

Da li si proveravao prednje amortizere , da li si menjao ulje u prednjim amortizerima?

Za auspuh mozes koristiti-Termo traka izolacija za auspuhe, ako je traka predebela onda grafitni klingerit.

Pozdrav!

• Sviđa mi se 1

Da li ti prilikom vožnje na otvorenom ne drži temperaturu na pola ? To se i meni dešava na Burgmanu, nov novcijat termostat i kad vozim na otvorenom pada temperatura. Moram ga skinuti i proveriti u toploj vodi, ako je ok, ostaje mi termo davač. Generalno bolje da je hladniji nego da se pregreva, mada je idealno kako je fabrika napravila.

• Sviđa mi se 3

• U prolazu, 7 postova
  • Motocikl: Piaggio Beverly 250ie

Nisam proveravao ništa zbog tog mirisa benzina, on je model sa direktnim ubrizgavanjem, možda gura više benzina jer je pothalđen pa ne može da sagori, ne znam ni sam, nisam se mnogo bavio time, radi normalno.

Mislim da su amortizeri podešeni klasika na onaj najmanji deo, a mogu da primetim da su zadnji prljavi, masni i jedan prednji, trebao bih da ih remontujem, verovatno otišli semerizni.

Nemam majstora za motore u varošici.

Što se tiče temperature na otvorenom, čak i leti, kazaljka spadne na 1/3, a u gradu dođe do malo više od pola i na semaforu pali ventilator. Trebao bi da drži uvek istu temp, nisam dalje istraživao...

Da zaboravio sam da spomenem neizosatvno iritirajuće povremeno "čangrljanje" - zveckanje u predelu menjača i kvačila na manjim brzinama 20-30 km/h, prilikom dodavanja blagog gasa, itd. To je već 100 puta prežvakana tema, sve poznato.

Sve u svemu, skuter služi lepo, traži malo pažnje da mu se posveti. Meni je 250ccm kompromis između manjeg i većeg motora. Završava posao.

Pozdrav

• Podržavam 1

Ako se oseti benzin, proveri da negde ne pušta na neki spoj ili crevo. Obzirom da je einspritz, ima dovod sa visokim pritiskom i povrat sa dizne na niskom, koji vraća nazad u rezervoar. To ti je bitnije od termostata, da se slučajno ne upali nešto. Sećam se kad sam tek položio, vozio Stojadina na gas, vraćam se iz Ns smrdi gorivo, a vozim na gas, kad je ćale otvorio haubu ono crevo puklo i pumpa svo gorivo prskala po motoru, tad sam valjda izgubio jedan od 7 života kao mačak 🤣

• Sviđa mi se 1

• Skuteras, 3738 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Ne moze motor da drzi stalno jednu istu temperaturu. Ne bi trebalo da pada drasticno u hladno, ali da varira je sasvim normalno. 

@muljaz Evo ti si imao Burgmana 400, da li je tokom vožnje na otvorenom padala temperatura ispod polovine na skali ? Kako recimo kod automobila drži konstantno na sredini ?

• Ne silazi, 2454 postova
  • Motocikl: Benelli,gy6 125

Dok sam vozio Bev 250 ie temperatura je bila malo preko pola.

Promenio član cezarpa

• Skuteras, 3738 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Padala je na burgmanu, leti se to manje primecivalo. 
Ne postoji motor koji moze da

drzi konstantnu temperaturu u svim uslovima. To sto vidis na automobilima to je cista laz (iako vidis svojim ocima).  Posebno izrazeno i medju prvima su sa tim poceli VW-Audi program. Ako bi zakacio dijagnostiku i pratio temperaturu video bi da i te kako seta. Skala stoji uvek na 90 da se ti ne bi brinuo, kao sto je sad slucaj. Ako je neki problem dace ti vec neki znak.

Ono sa cim sam se ja najcesce sretao kod auta i motora, to je da ostane zaglavljen na otvorenom. Ne dize temperaturu u radu u mestu, podigne malo kad krene da se vozi na kreni-stani ili uzbrdo, a kad krene nizbrdo ili ravno onda pada temperatura. Ako malo pada i malo se podize onda je uglavnom sve kako treba. Ako se vise greje onda je obrnuto zaglavio ili vazduh u sistemu zeza

• Ne silazi, 4099 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Moj skuter im LCD tablu, i 3 crte koje kao prikazuju temperaturu. Kad ga upalim, on je na prvoj crti, kad se zagreje, pre ili kasnije u zavisnosti od spoljne temperature, onda stoji na drugoj crti. Na treću nikad do sad nije prešao.

Sve u svemu, što kaže kolega, ništa to nije precizno. A ako problem postoji, jako brzo će se to primetiti.

image.thumb.png.e47c751a647f53067d55de3cf942e0ce.png

• Drug član, 1099 postova
  • Motocikl: Pojela maca...

Moj bivsi motor je imao pokazivac u C⁰

Tremperatura je varirala od 87 do 103 C⁰..

Vidiš ovo sve nisam znao, gledam na kolima stoji na pola i ne mrda....Znači da se ne sekiram za Burgmana, to je normalno. Baš sa Satelisa pitao, kaže da može i nov termostat da zeza.

• Integrisan, 9448 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Losmi je dao dobar odgovor a ja mogu samo potvrditi da tempeatura motora u termo grupi na tim vrednostima varira kad je sve u redu.

Ima kad nije u redu.

Obično ide ka hladnijem polju ili ne može izaći iz istog, uvek je krivac termostat.

Ili kad krene ka crvenom polju....tad problem moze biti u termostatu, ventilatoru, zapušenom hladnjaku, raspalim impelerima pumpe, manjku antifriza.

Temperatura motora nekom je prikazana analogno ili digitalno a ima i onih koji uopšte nemaju uvid u temp. motora....imaju samo crvenu lampicu koju kad upali obično bude kasno.

Prikaz temperature namerno je tako napravljen da bude konstantan na sredini da se vozači ne bi mnogo opterecivali lelujanjem skale i stalno blenuli u tablu.

Moj je savet da antifriz svake godine proverite vizuelno gde je količinski.

Ako ga fino fali isto tako fino negde ima problem.

Bilo bi poželjno izmeriti jačinu istog jer ne valja kad je preslab, kao što ne valja ni kad je previše jak, ideala -20 -25.

Svake 4 god zameniti novim i ćao.

• Podržavam 1

• Ne silazi, 4099 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

U uputstvu za moj skuter, piše da se antifriz menja na 10.000 km ili godišnje. Ne znam koliko to ima smisla realno, mada jeste da se Euro5 modeli i greju dosta, al ja ga menjam na 2 god.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja