Jump to content

Moto Zajednica

Granice zdravog razuma

Recommended Posts

• Drug član, 3019 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Pošto je tema iz "crne hronike" otišla na neku drugu stranu, deo koji se odvaja od pravca teme prebacili smo ovde.

Ako se setite boljeg naslova molim vas da ga predložite, ovo je stavljeno na brzinu samo da posluži.....

Izabrali smo ovaj Mišin post kao početak nove teme, pa vi nastavite dalje :

Drago mi je da sve ovo nase pisanije ima nekog smisla. Jedino se plasim da najrizicnija grupa klinaca ovo ne cita, da su oni pametniji i da ih mi samo smaramo sa pridikovanjem, jer ne umemo/ne smemo/ne mozemo da vozimo kao oni. A kad shvate da "Nebo nema miljenike", bude prekasno. To mozda shvate samo u onom poslednjem treptaju... Ako i imaju vremena za njega.

Uopste nije prica, kako neko hoce da predstavi u sporoj voznji, nego u sto bezbednijoj po sebe i okolinu. Sta cemo sebi da uradimo /i svojoj porodici, na koju takvi najcesce ni ne misle/ je apsolutno nas izbor, ali ako predjemo granicu i druge, na bilo koji nacin zivotno ugrozimo, postajemo samo obicne ubice, nista bolje od bilo kog poremecenog ubice sa sekirom, sacmarom, nozem itd.

Kaciga moze da bude stvar izbora, ali to me podseca na dete, nesvesno svojih postupaka, koje uzme noz da se igra. Svako ko vozi bez kacige je nesvestan opasnosti koju to nosi, te ga takav postupak svrstava medju one koji su infantilni, nesvesni opasnosti koju nosi ta igracka. Zato treba takve osobe, isto kao i malo dete, primerima i pricom edukovati, da razumeju cemu sluzi oprema, da razumeju do koje su mere ranjivi i da pokusaju da umanje svoju sansu da ostanu bogalji ili da poginu.

Prebrza voznja je nesto sto se `90ih manifestovalo kroz igranje oruzjem, kasikarama itd, da bi se dokazala muskost pred ushicenim vrsnjacima. Svako vreme ima svoje probleme. Tada je to bilo oruzje /mada je i sada popularno/ a sa skokom standarda su na tapet dosli motori, kao zgodno sredstvo da se dokaze neustrasivost, spretnost, muskost.

A sto kaze Caruga, merila vrednosti su jos pomerenija nego nekada, jos smo veci talog drustva promovisali u elitu, jos bezocnije i bezobraznije ponasanje je postalo pozeljno... Svi ovi problemi o kojima se prica na sajtu, imaju jako duboke i na prvi pogled neprimetne korene. Uveren sam da kada bismo te korene uspeli da sasecemo, da bi nam i zivot bio bolji. Ali, to prelazi u socio-politicku sferu, o kojoj necemo na ovom sajtu.

• Podržavam 14

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 7362 postova
  • Motocikl: TDM 900

Pa evo ovako, nesto detaljnije:

Motore nisam nesto voleo. Prvo iskustvo sa njima mi je bilo stresno, vatreno krstenje sam imao na Suzukiju GS. Plan je bio da se provozamo skroz opusteno ali je bilo suprotno. Samo sam teorijski znao kako treba da se ponasam kao suvozac ali tada, imao sam osecaj kako cu da ispadnem. Tapsem po ramenu da uspori, a on po gasu - niti sam ista video, samo sam cuo kako zvizdi vazduh i osetio sam one G sile... Posle voznje klecale su mi noge  :-[ Od tada sam zamrzeo motore i bajkere. Sve u svemu, taj moto svet sam gledao kroz to moje iskustvo, posmatrajuci druge kako jurcaju, voze neke ''cure'', turiranja, nisam to voleo i nije mi prijalo. Nekako su me kasnije vucarali po moto - skupovima ali nisam bio srecan zbog toga. Pre izvesnog vremena zbog nedovoljne finansijske moci za auto bio sam prinudjen da gledam nekakav moto kao iskljucivo PREVOZNO SREDSTVO. Kako mi se rodila velika zelja za motorom? Prvo sam provozao Piaggio Free :) Svideo mi se osecaj voziti nesto na dva tocka. Ne mogu da opisem, lepo mi je nekako. Lutajuci za  informacijama, dospeo sam ovde. Glavna i najbitnija stvar jeste atmosfera koja ovde vlada i stavovi koji ''matorci'' prezentuju. Provalio sam da tu ipak ima jedna zajednica ljudi koji se ponasaju ODGOVORNO prema sebi i drugima, voze umereno zbog uzivanja, druze se... Mene su te prave vrednosti i kolegijalnost bajkera odusevile i u meni se rodila velika zelja da i ja sam budem deo takve zajednice.

Da rezimiram i budem konkretniji, ovim tekstom nisam imao nameru da pljujem nekoga, ali, dokle god sam bio u svetu haosa, jurnjave, turiranja i paljenja guma ja motore i bajke nisam voleo i odbijali su me. Tu postoje dve mogucnosti, da kao u mom slucaju to prezrem i odbijem, ili da mi se iz nekog razloga svidi i (sto zbog privlacenja paznje, statusa u drustvu) udjem u taj svet glup i mlad... To drugo, obicno se ne zavrsi dobro poput nastradolog mladica na Gazeli. Zahvaljujuci iskustvima i stavovima ''matoraca'', ja kao pocetnik u celoj prici  sam stekao poptuno drugaciji pogled na moto svet. Pre svega, imati motor znaci uzivati, druziti se, paziti na ostale ljude i sebe. Uopste ne pomisljam na neka ludovanja, voznju bez opreme... Sve to zahvaljuci DOBROM uticaju zajednice, dobra zajednica - dobar bajker, losa zajednica (drustvo) - los bajker - mrtav bajker. Dakle, pisite sto vise ovako, jer nas indirektno edukujete i stvarate nam dobru sliku kakav treba biti. To je od neprocenljive vrednosti za nekog mladog i neiskusnog poput mene u svetu koji je skroz iskrivljen. Mozda post nije prikladan za ovu temu ali imao sam potrebu da podelim ono sto mislim.

Hvala zajednici.

• Podržavam 3

• Svrati ponekad, 115 postova

Neko je napisao da ovo ne utice niti da mladji citaju - pogresno. Ja sam upravo jedan od mladjih (20) i vec sledece sezone bicu skuteras. Citajuci kako su nastradali i ljude koji su iznosili svoja misljenja navelo me ja na razmisljanje. Dakle, ovaj forum utice i edukuju mladje vozace. Bar mene jeste. Hvala, samo pisite. Neki cene  ;)

Bravo! Neka si i jedini. Vredi!

Vise stvari je bitno. Neke od tih su, za pocetak, da ne pripadas jednoj od dve kategorije. Ludaka-retarda i kompleksasa. Sem toga, mnogi od najboljih vise nisu medju nama. Bitno je sta je pod tobom, al daleko bitnije sta ti je u glavi. 

• Podržavam 1

• U prolazu, 28 postova

jbg...cale od drugara (vec 30 i kusur godina vozi motor) lepo kaze: Postoje 2 vrste motorista; oni koji voze brzo i oni koji voze dugo,pa vi birajte sta cete...

naravno to nije mislio bas u bukvalnom smislu,svako odvrne gas koliko moze,ali je mislio po pitanju odgovornosti...

• Svrati ponekad, 163 postova

Ljudi pratim ovo od pocetka i do sad sam se suzdrzavao bilo kakvog komentara... Zao mi coveka. Saucesce porodici.

Dakle, Rossi vozi 200 ( i mnogo vise ), Stoner i drugi trkaci. Svi oni padaju. Da li ste primetili da padaju? Naravno da padaju.

Ali ljudi oni  imaju od 50 do 100 metara trave, peska i rizle oko staze i na kraju gomile guma i drugih mekanih stvarcica za ublazavanje udarca.

Oni imaju vrhunske masine. Oni imaju vrhunsku zastitnu opremu ( primetili ste kako varnici kad trkaci klizaju po stazi ). Ipak i oni se polome.

Jadni decaci u majcicama i farmerkama bez kaciga iz nekog razloga misle da mogu kao Rossi. E, po mom skromnom misljenju, nisu krivi ti decaci, nago sistem koji im je dozvolio da sednu na takvu masinu bez adekvatne obuke i pripreme.

Sistem ima svoj aparat. Aparat radi u interesu sistema.  Pa gde je "aparat" bio te i svake druge noci da spreci divljanje po gradskim ulicama. U nekoj kafani mozda?  Socio-politicki deo ove price se ne moze preskociti. Na zalost. Tacno je da ovo nije mesto za "te teme", ali gde je to mesto? Kome postaviti pitanje? Gde?

Izvinjavam se zbog off-a.

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 112 postova
  • Motocikl: Panasonic 89.

Ljudi pratim ovo od pocetka i do sad sam se suzdrzavao bilo kakvog komentara... Zao mi coveka. Saucesce porodici.

E, po mom skromnom misljenju, nisu krivi ti decaci, nago sistem koji im je dozvolio da sednu na takvu masinu bez adekvatne obuke i pripreme.

Sistem ima svoj aparat. Aparat radi u interesu sistema. 

Izvini, ali nije mi baš najjasnije. Kažeš klinci, i pominješ sistem kao krivca. Kad kažeš klinci, ja kontam da su to još izdržavana lica, tj. da su im mama i/ili tata kupili te opake R ove. Pa ako mame i tate ne brinu o svojoj deci, ne možeš da očekuješ da i ovaj buđavi "sistem" odradi bilo šta?!

Ja sam na prvi veći motor seo sa 28 godina, kad sam ga zaradio. Neki dan kažem ženi: da su mi ga poklonili sa 18, 99% ne bih bio čitav/živ danas.

Ukratko, sve je otišlo u P.M., narod je načisto poludeo... >:(:( :o :-[

• Svrati ponekad, 163 postova

Slazem se. Ipak ne mozes biti nemi posmatrac. U fazonu - nece se meni desiti. Neko takav moze se zakucati u bus gradskog prevoza sa 200 na sat i sta onda? Pobice 20 ljudi, a "sistem" ce zabraniti voznju motora u Srbiji.  Ne verujes? Pa dosadasnje odluke "sistema" jasno pokazuju da obavezno omase temu. Porez!? Zasto? Pa ako ima para da kupi nov motor boli ga uvo za porez.

Da ne sirim temu. Edukacija. Obuka za A kategoriju. Teorija pa praksa. U kuci ili auto skoli - svejedno.

• Svrati ponekad, 168 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZX-12R, Yamaha FZS 1000, BMW R1200GS, BMW S1000RR, Kawasaki ZX10R, Suzuki GSXR1000, Suzuki GSXR1300 Hayabusa

E, po mom skromnom misljenju, nisu krivi ti decaci, nago sistem koji im je dozvolio da sednu na takvu masinu bez adekvatne obuke i pripreme.

Sistem ima svoj aparat. Aparat radi u interesu sistema. 

Izvini, ali nije mi baš najjasnije. Kažeš klinci, i pominješ sistem kao krivca. Kad kažeš klinci, ja kontam da su to još izdržavana lica, tj. da su im mama i/ili tata kupili te opake R ove. Pa ako mame i tate ne brinu o svojoj deci, ne možeš da očekuješ da i ovaj buđavi "sistem" odradi bilo šta?!

Ja sam na prvi veći motor seo sa 28 godina, kad sam ga zaradio. Neki dan kažem ženi: da su mi ga poklonili sa 18, 99% ne bih bio čitav/živ danas.

Ukratko, sve je otišlo u P.M., narod je načisto poludeo... >:(:( :o :-[

Druze u ovom tvom postu ima mnogo istine, nazalost ona se tesko sagleda sa 18 ili 20 godina.

• Svrati ponekad, 203 postova
  • Motocikl: Hornet S

@ serbduck- Slazem se sa tobom u potpunosti. kako je sve izvrnuto kod nas,tako i ovo.

Zakon kaze jedno,a mi to iskrivimo,damo crvenu i...reseno. A ljudi ginu. I to je tragedija.

• U prolazu, 54 postova
  • Motocikl: Мønsтеr 620 i.e.

Neće nas sačuvati aparat ukoliko se sami ne sačuvamo. A čuvaćemo se kada se pravilno vaspitamo kako se ponašati u saobraćaju.

Devojci od 17g. želim brz oporavak i pamet u glavi, a za dečka iz Zuca saučešće.

• MK SO Zandarmerije, 608 postova
  • Motocikl: KAWASAKI ER5, pre SUZUKI BANDIT 1200, APRILIJA ATLANTIC 500 CLASSIC

dobro je sto se oporavila,sad kad jeste,sad je bitnije,jel se opametila :stabre:

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

pa? oće kaže koju ili si ti zadužen za to?

Nece da kaze nisto kolko vidim, samo me je na PP opominjala za moje ranije izrecene teske reci.

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

Desilo se šta se desilo, naša je stvar da imamo mišljenje o tome, a forum je tu da ga podjelimo, da bi smo iz ovoga što se desilo izvukli neku pouku.

P.S. Čuveni post jednog člana "Mišljenje je kao dupe, svako ima svoje i svakom tuđe smrdi"

• U prolazu, 15 postova

Ma naravno, ali ne i da pisete kako sam ja ne znam ni ja sta, i da me tako nazivate kako ste me nazivali ... Na to mislim!

Ja sama ne znam celu pricu, pa vi jos manje...

Ok je da svako ima svoje misljenje, ali ne i da osudjujete nekog, ponajmanje nekog koga ni ne znate.

• Podržavam 4

• Bajkerka u pokusaju :D, 102 postova
  • Motocikl: vrlo ozbiljan crveno-beli zvrk

Nesreca je koliko vidim bila 2009. godine. Sad je 2012. U prethodnih nedelju-dve otvorilo se mnogo tema u crnoj hronici. Sigurna sam da nisam jedina koja se streca kad vidi da je neko nesto novo pisao...posebno kad to nije tema koja je u svezem secanju pa da se odmah po naslovu da zakljuciti da nije jos neko nastradao nego se po obicaju izjavljuje saucesce...

@Devojcica2 jako bi bilo korisno da napises svoju stranu price umesto da pises da neko treba da ima misljenje koje iskljucuje mogucnost osude i da niko nikog ne sme da naziva ne znas ni ti kako ... Nekome ce mozda tvoje iskustvo sacuvati glavu. Onda dizanje ove teme iz mrtvih ima smisla...

• Podržavam 14

• U prolazu, 15 postova

Zao mi je sto ranije nisam uspela da procitam ovu temu, pa da mogu da napisem nesto .

Nemam neku svoju pricu, jer se i ne secam nicega. Sve sto znam je iz price nekih njegovih drugova ili pandura.

U svakom slucaju, vise je bilo price oko toga kakva sam ja sa tadasnjih 16 godina, a ne uopsteno o nesreci.

Znam da ni on ni ja nismo imali kacigu, da je bio neki dogovor da se ide na Brodarac, da je valjda izgubio kontrolu kada je skretao na autoput, i to je to.

Nisam poznavala decka, to je istina, tako da i nemam neke dublje informacije o svemu tome.

Isto tako smatram da nije zaista bilo potrebe da se toliko lose prica o meni, jer , vec rekoh, ne poznajete me... Toliko za sad od mene.

• Ne silazi, 7362 postova
  • Motocikl: TDM 900

Jasno je kakva si bila, neodgovorna, nepazljiva, propust u vaspitanju... Nije da ti krivim i da upirem prstom, jednostavno, nije imao ko da te edukuje niti si imala nekakvu svest na sta sedas i kako to funkcionise i nazalost rezultat toga je to sto se desilo. Izvini sto moj post deluje jako grubo, ali mnoge devojke rade isto sto i ti, neshvatajuci koliko je to kocka sa zivotom i jako je bitno da se na neki nacin predoci drugima sta je ispravno a sta nije i kakve se posledice mogu ocekivati. Bilo proslo, medju zivima si i imas sansu da nadjes nekoga ko ce te puno voleti, voziti, podeliti sa tobom neka neprocenjiva iskustva i cuvati kao kap vode na dlanu.

Svako dobro!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja