Jump to content

Moto Zajednica

R1200GS: Koje ulje za dolivanje?

Recommended Posts

• U prolazu, 74 postova
  • Motocikl: BMW R 1200 GS

U pitanju je gs 1200 2007 godiste i u njemu je BMW ulje 20w50 ....uskoro ide servis, ali ima jos do tada...pitanje bi glasilo, posto mi fali malo ulja, sta bi smeo da dolijem a da ne napravim neko sranje :) ?

Da li neko zna da mi kaze da li je ovo bmw 20w50 ulje , koje je u njemu, mineralno, polu ili full sinteticko i sa kojim bi na primer smeo da ga kombinujem ?

Fala !

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• ., 437 postova

Mineralno. Ono što bih uradio na tvom mestu, je da naručim iz NS ili BG litricu tog ulja (BMW ulje za motocikle u toj gradaciji; Radulović ili Delta), po ceni cca 1.400 RSD/l za dosipanje, a do zamene bih ovde po temama proučio ostale mogućnosti. Ima ih.

• U prolazu, 74 postova

naravno...vec sam ja narucio karton i stize, ali tek sledeceg vikenda....treba mi neka opcija za dolivanje, posto ovog vikenda planiram malo vecu turu...

• Zainteresovan, 952 postova

Naspi šta imaš i ne drami jedino stvarno loše je da ostane bez ulja. Ionako ćeš ga menjati a opet kad menjaš bar 20% ostane unutra pa je mešanje uobičajeno i nikad nisam video problem zbog toga. Kako će to da zasmeta mašini koja je simbol izdržljivosti i kvaliteta nemačke tehnike a ne smeta kinezima koji na restlovima od auta prelaze ogromne kilometraže. Kapiram da paziš jer te puno koštao ali ako je toliko osetljiv onda si bacio pare.

• Svrati ponekad, 262 postova

kolega imas chitavu temu o ulju za BMW oilhead , lako ces je naci i u njoj saznati svasta iz prve ruke od kolega koji su iskusne BMW-ejdzije... p.s. ulje je mineralno - ali da kazem specifichno (za vazdushare , i visokog je kvaliteta...)

• Drug član, 1225 postova
  • Motocikl: BMW R1100R

Koliko si presao km, od zadnjeg menjanja ulja kad treba da dolivas. Ako je masina u redu, onda treba da pretrcis bez dolivanja 5-7 hiljada km. Razlika od minimuma na prozorcetu i maksimuma iznosi pola litre. Dospi mineralno ulje te gradacije i kvaliteta bilo koje i nista nebrini. Takvom motoru ni pivo nebi skodilo da dolijes.:zdravo:

• Podržavam 1

• Ne silazi, 6544 postova
  • Motocikl: đački pešački

kolega imas chitavu temu o ulju za BMW oilhead , lako ces je naci i u njoj saznati svasta iz prve ruke od kolega koji su iskusne BMW-ejdzije... p.s. ulje je mineralno - ali da kazem specifichno (za vazdushare , i visokog je kvaliteta...)

:takoje:

• Drug član, 1693 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

ok drugari, pomogli ste mi...puno hvala....presao sam oko 5000km i fali mi nekih 3-4 deci...

zajebavaš?.....pa odvrni malo desnu ručicu majku mu.....neče se pokvari, ne brini....BMW je to....

• U prolazu, 74 postova

U service manual-u sam pronasao sledece...engine oils API classifications SF or better ,ACEA classifications A2 or better....naravno 20w50 i da u prvih 10000km ne ide sintetika...

e sad...bmw ulje je klase A2 sto se tice ACEA i SF sto se tice API specifikacija...iliti donja granica, posto su te oznake iz 1989.godine...

http://www.rivagrupa.hr/hrvatski/rivanol_maziva/vodic_kroz_maziva/maziva_ulja_i_tekucine_za_motorna_vozila.htm

nasao sam npr mobil super 1000 mineralno 20w50 sa oznakama A3 i SL sto mu se uklapa u ono BETTER iz service manual-a....i ulje bi trebalo, kao novija generacija da nosi u sebi sve ono sto su imale prethodne i da je cak bolje....ali, pitam posto nisam siguran i ne razumem se najbolje....

jedino sto nije naglaseno da je za motocikle...po svemu se uklapa...no opet...

pomoc prijatelja i misljenje... :)

• Drug član, 1740 postova
  • Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R

koliko para taj Mobil ? ja sad (pre mesec dana) sipao Mobil 20W50 i mogu vam reci da losije ulje u zivotu nisam video , em ga trosi em se posle 300km pretvorilo u vodu .. e sad ima tu trik ja sam sipao klasika 20-50 za auto . predpostavljam da je predvidjeno za manje radne temperature pa ga vazdusnjak razbio ko dete zvecku ...

• Drug član, 1740 postova
  • Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R

pa i ja sam mislio da je tako , kontam da je 20-50 pa je gusto mineralno .. ali izgleda da ima veze dal je vodenjak ili vazdusnjak ... zato je valjda ona nalepnica na kutiji sa slikom motora ????

Onaj Castrol Activo 20W50 sto preporucuje BMW mi se dobro (ne extra) pokazao ali skupo mi 13,5e 1L

• Drug član, 1225 postova
  • Motocikl: BMW R1100R

Pa dali si i ti Peco citao sta smo sve komentarisali za ulja. Ocigledno nisi, tada nebi sipao ulje za automobile. Mobilovo mineralno ulje za MOTORE je jedno od kvalitetnijih ulja,i odlicno se pokazalo bas za BMW motore. Ja sam ga koristio godinama, i nikada nisam trebao dosipati za predjenih 5-6 hiljada km {jer na toj kilometrazi vrsim zamenu istog kao i filter}. U NS-u jedna litra kosta 920din. A ono za pivo i dalje tvrdim da mu nece biti nista.:nanana:

• Drug član, 1693 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Druže, ja sam po preporuci poštovanog g. expendable sipao Bardahl XTC C60 15W50 i pokazalo se kao odličan izbor (vozim ga sa tim uljem več jednu sezonu - 30.000 kilometara). Ja lično se ne vračam nazad na originalno ulje.....

• U prolazu, 74 postova

Priznajem da nisam procitao temu o uljima i izvinjavam se sto smaram...uzvraticu svima pivom, prvom prilikom .....no, da li u principu smem da dolijem to nesto sto mi fali i da to bude ovaj, gore pomenuti mobil....pivo cu sipati u sebe , verujte, trosim ga....pogotovu kad zadje sunce :)

mislim na ovaj mobil kao dolivušu http://www.mobil.com/Turkey-English/Lubes/PDS/GLXXENPVLMOMobil_Super_1000_X1_10W-40_15W-40_20W-50.aspx

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja