DjordjeMijailovic 2644 Napisano Januar 19, 2013 Strucnjak, 1631 postova Lokacija: Novi Sad - Šabac Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Ugaona brzina je ista i na prednjem i na zadnjem lancaniku. Prosto, lanac kao cvrsta sprega ih tera da se okrecu istom ugaonom brzinom. Da, razlicitim brojem obrtaja ali razlicit obim daje istu brzinu na obodu gde naleze lanac. Da im se ugaona brzina razlikuje lanac bi pukao odmah. Malo si pomesao pojmove. Lanac ih tera da se okrecu istom LINIJSKOM brzinom a razlicitom UGAONOM brzinom. Ugaona brzina se dobija iz precnika i linijske brzine. Objekti koji imaju isti broj obrtaja imaju istu ugaonu brzinu. Ugaona brzina je broj radiana po sekundi. Ako uzmemo da prednji predje 2*pi radijana (360 stepeni, pun krug) zadnji ce preci npr tek pola, tj 1*PI radijana (180 stepeni) za istu tu sekundu, te zadnji ima duplo manju ugaonu brzinu. Ono sto im je isto je linijska brzina (km/h, m/s...) i ona je ista za tacku na spoljasnjem delu oba zupcanika. Tu je pravo mesto za podmazivanje jer dok stignu do vrha ulje ima bar malo vremena da nalegne i razlije se u tanji, laksi sloj koji ce manje leteti. Kod prednjeg lancanika nikako ne mozes da dovedes ulje na mesto gde karika prvo naleze jer ulje pada dole. Moras da ga dovedes negde u donjoj zoni pa ulje nema vremena da se "istanji" i onda lakse i odlece. Sa ovim se apsolutno slazem Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Januar 19, 2013 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan sve fire koje se bave tim prave automatske podmazivace stavljaju pozadi mazanje,sto bi se sad razmisljalo o stavljanju napred.. ima ventila benzinskih na limundu po 500 dinara,a pasuje i sa bilo kog skutera vakumska slavinica za rezervoar,isto su tu sa cenom,od 500 do 700din,nema grejanja,radi kad startujes motor na vakum, ne trosi struju....pouzdana i mozda pouzdanija od elektricne... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DjordjeMijailovic 2644 Napisano Januar 19, 2013 Strucnjak, 1631 postova Lokacija: Novi Sad - Šabac Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Meni se vise svidja sa vakuumskim ventilom ali me plasi da prckam po crevima. Ima li nekih specijalnih napomena ako ugradjujemo vakuumski ventil? Na sta treba paziti? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
spredrag 1130 Napisano Januar 19, 2013 Zainteresovan, 914 postova Motocikl: BMW R50/5 Prijavi odgovor kao problematičan A meni se najviše sviđa da neki takter aktivira elektro ventil na oko 2 min. Ako neko ima shemu istog sa mogućnošću podešavanja vremena okidanja u opsegu 30-150sec bio bih veoma zahvalan da mi je prosledi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DjordjeMijailovic 2644 Napisano Januar 19, 2013 Strucnjak, 1631 postova Lokacija: Novi Sad - Šabac Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Googlaj po "NE555 timing circuits" Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nesa-St 242 Napisano Januar 19, 2013 Zainteresovan, 501 postova Motocikl: R 1250 GS ADV Prijavi odgovor kao problematičan Ovaj kolega je sebi napravio neku elektroniku za ukljucivanje ventila, meni javio da je van zemlje http://forum.bjbikers.com/index.php?/user/8263-iron-floyd/ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sokobgd 500 Napisano Januar 19, 2013 Svrati ponekad, 312 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ugaona brzina je broj radiana po sekundi. Ako uzmemo da prednji predje 2*pi radijana (360 stepeni, pun krug) zadnji ce preci npr tek pola, tj 1*PI radijana (180 stepeni) za istu tu sekundu, te zadnji ima duplo manju ugaonu brzinu. Ono sto im je isto je linijska brzina (km/h, m/s...) i ona je ista za tacku na spoljasnjem delu oba zupcanika. Ahhh, hvala na podsecanju. Davno se ucilo, termini se izmesali a logika ostala. Klinac mi jos nije stigao do tog gradiva. Tek smo kod osnova geometrije I meni je nesto bilo sumnjvo, zato sam izostavio g silu zbog koje kapljice odlecu. Imam ja semu okidaca sa NE555 kolom, imam i delove spremljene ali jos nisam sastavio uredjaj. Ne bih je slao dok ne isprobam kako radi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DjordjeMijailovic 2644 Napisano Januar 19, 2013 Strucnjak, 1631 postova Lokacija: Novi Sad - Šabac Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Iron_Floyd 408 Napisano Januar 24, 2013 BIG ENDURO FREAK, 645 postova Lokacija: Novi Sad; Zrenjanin; Motocikl: Honda TRANSALP XL600V 1987 Prijavi odgovor kao problematičan Ovih dana vam javljam, šta i kako oko cene. Podmazvač će imati, zimski, letnji režim, kao i prime režim odnosno režim jakog podmazivanja po potrebi. Pored toga imaće sensor za kišu, kao i indikator upozorenja da je nivo ulja u rezervoaru mali i da treba dopuniti. Ovo je brzi odgovor za sve nestrpljivce Sent from my Optimus 2X using Tapatalk 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Iron_Floyd 408 Napisano Januar 25, 2013 BIG ENDURO FREAK, 645 postova Lokacija: Novi Sad; Zrenjanin; Motocikl: Honda TRANSALP XL600V 1987 Prijavi odgovor kao problematičan Ako slucajno neko ne prati ovu stranu http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/33957-ugradnja-podmazivaca-lanca/page__view__findpost__p__1434971 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nesa-St 242 Napisano April 21, 2013 Zainteresovan, 501 postova Motocikl: R 1250 GS ADV Prijavi odgovor kao problematičan Koje bi ulje od ova dva trebalo kupiti za podmazivac lanca ovo 10003133 ili 10003139, meni ovo SAE90 ne radi posao, prska mi pomalo po felni i baca na auspuh (prolazi ispod lanca) kada ga nastelujem jedna kap na 1min i 45-50 sec, a kad ga smanjim lanac mi nije bas dobro namazan, hvala: http://www.louis.eu/_102689201849aff40548963d7fba741f31/index.php?topic=artnr_gr&artnr_gr=10003133 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vladmoll 450 Napisano April 22, 2013 Zainteresovan, 425 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: QJ motor svt 650 x Prijavi odgovor kao problematičan Upravo namontirao svoj podmazivac. Sipao sae 90. Kad podesim 1 kap na minutu onda malo baca po felni. Kad stavim 1 kap na 2 minuta, onda skoro da uopste ne baca po felgi,i lanac se lepo podmazuje(tamo gde je cevka) ali ne prelazi na drugi kraj lanca. Pitao sam one koji imaju ovaj originalni scotoiler i kazu da hoce da ulje predje i na drugi kraj lanca. Kakva su vasa iskustva, da li je u pitanju ulje pa treba kupiti originalno scotoiler ili je stvar stelovanja. hvala Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vladmoll 450 Napisano April 22, 2013 Zainteresovan, 425 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: QJ motor svt 650 x Prijavi odgovor kao problematičan Koje bi ulje od ova dva trebalo kupiti za podmazivac lanca ovo 10003133 ili 10003139, meni ovo SAE90 ne radi posao, prska mi pomalo po felni i baca na auspuh (prolazi ispod lanca) kada ga nastelujem jedna kap na 1min i 45-50 sec, a kad ga smanjim lanac mi nije bas dobro namazan, hvala: http://www.louis.eu/_102689201849aff40548963d7fba741f31/index.php?topic=artnr_gr&artnr_gr=10003133 Oni koji su ga koristili kazu da je nezamenljiv i dosta bolji do sae 80-90!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Бранило 604 Napisano Jun 13, 2013 Svrati ponekad, 349 postova Lokacija: Нови Сад Србија Motocikl: Gazela Prijavi odgovor kao problematičan Ланац се подмазује са моторним уљем SAE 30 или 15 W 40 (минерално) . Погледај упутство за употребу : " After washing and drying the chain, oil it with a motor oil. Do not use any oil sold commercially as "drive chain oil". Such oil can damage the "On-rings (or seals). " Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nesa-St 242 Napisano Jun 13, 2013 Zainteresovan, 501 postova Motocikl: R 1250 GS ADV Prijavi odgovor kao problematičan Kupio sam ovo skotovo ulje presao oko 1000 km i prezadovoljan sam uopste ne prska nigde, a lanac namazan ne mogu da verujem cak je redje od sae90, a ne otpada od lanac, extra je Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
FJCharlie 2322 Napisano Jun 13, 2013 Elbow dragger, 2405 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CBR 1KRR Luna Nera / BMW S1KRR Lexa Prijavi odgovor kao problematičan brate meni za par stotina km viljushka postaje crna, probao sae90, 10W40, 20W40, josh jedino testerol.. chak se i loshmi82 krstio, sve nam isto a meni prshche a njemu ne samo se slije sa lancobrana.. mislim navikao sam se vishe, imam podmazivach ohooohooo pa na 1000km detaljno pranje.. jbg Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gliga 4433 Napisano Jun 13, 2013 Advanced Member, 1974 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660 Prijavi odgovor kao problematičan Smanji protok ulja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
FJCharlie 2322 Napisano Jun 13, 2013 Elbow dragger, 2405 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CBR 1KRR Luna Nera / BMW S1KRR Lexa Prijavi odgovor kao problematičan Smanji protok ulja. nema dalje, chim josh malo dotegnem ulje vishe ne ide. a i ventilchicha sam se namenjao, ostao mi josh jedan od 5-6 komada.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gliga 4433 Napisano Jun 13, 2013 Advanced Member, 1974 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660 Prijavi odgovor kao problematičan E onda ne znam sta da ti kazem... Ja koristim neku varijantu testerola/lancola preko 10000km, prska iskljucivo kada preteram sa protokom. Poneka kap tu i tamo su, po mom iskustvu, neizbezne bez obzira na protok ulja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
FJCharlie 2322 Napisano Jun 13, 2013 Elbow dragger, 2405 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CBR 1KRR Luna Nera / BMW S1KRR Lexa Prijavi odgovor kao problematičan E onda ne znam sta da ti kazem... Ja koristim neku varijantu testerola/lancola preko 10000km, prska iskljucivo kada preteram sa protokom. Poneka kap tu i tamo su, po mom iskustvu, neizbezne bez obzira na protok ulja. to ti kazhem, samo shto je u mom sluchaju poneka kap malo vecha kad sam koristio braunilu tad je bilo super, jer je mnogo tanka i pravi male kapi, a ovo chudo od hemijske pravi kapljetine.. uzechu barunilu opet i super Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nesa-St 242 Napisano Jun 13, 2013 Zainteresovan, 501 postova Motocikl: R 1250 GS ADV Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam stavio kapilarnu cev za frizidere sto se koristi i neki pneumatski ventil od 1200 din Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DjordjeMijailovic 2644 Napisano Jun 13, 2013 Strucnjak, 1631 postova Lokacija: Novi Sad - Šabac Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Kod mene jos uvek sve funkcionise, ali potrebno je prebrisati oko tocka s vremena na vreme. Sreca pa crno pa se ne vidi - sto kaze Leontina... Voleo bih da probam sa scot uljem. Inace, lanac posle 18000km nema apsolutno nikakve znakove ostecenja, kao ni lancanici. nije rastegnut, roleri se vrte na najmanji dodir, nema puknutih gumica (osim 2-3 koje su pukle pre upotrebe podmazivaca), nema cvrstih mesta na lancu.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Loshmi82 350 Napisano Jun 15, 2013 Drug član, 1080 postova Lokacija: Beograd, Vracar... Novi Sad Motocikl: Bev 250ie. Prijavi odgovor kao problematičan brate meni za par stotina km viljushka postaje crna, probao sae90, 10W40, 20W40, josh jedino testerol.. chak se i loshmi82 krstio, sve nam isto a meni prshche a njemu ne samo se slije sa lancobrana.. mislim navikao sam se vishe, imam podmazivach ohooohooo pa na 1000km detaljno pranje.. jbg Meni je skoro riknula prva slavinica koju sam stavio...pre neki dan je zamenim i desi se isto kao kod tebe Charlie...ili je previse ulja (oko minut po jedna kap) ili je premalo (oko 3 minuta za kap)...a izmedju ta dva intervala slavinicu odvrnem/zavrnem za mikro milimetar bukvalno.. Dve koje su mi ostale imaju isti problem...a ona prva je radila savrseno... Jel neko pronasao neku varijantu koja bi uspesno zamenila akvarijum slavinicu? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nesa-St 242 Napisano Jun 15, 2013 Zainteresovan, 501 postova Motocikl: R 1250 GS ADV Prijavi odgovor kao problematičan Ja nasao neku za pneumatiku od 1200 din, odlicna je stelovanje od 1-3 min u zadnjih pola kruga Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Loshmi82 350 Napisano Jun 17, 2013 Drug član, 1080 postova Lokacija: Beograd, Vracar... Novi Sad Motocikl: Bev 250ie. Prijavi odgovor kao problematičan Ja nasao neku za pneumatiku od 1200 din, odlicna je stelovanje od 1-3 min u zadnjih pola kruga Gde ima da se kupi? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...