miljan_tracer 466 Napisano Octobar 11, 2015 Svrati ponekad, 342 postova Lokacija: Čelarevo Motocikl: BMW 1150 GS Prijavi odgovor kao problematičan I ja... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
predrag80 35 Napisano Octobar 21, 2015 Svrati ponekad, 102 postova Lokacija: Темишвар Motocikl: Yamaha XJ600 S 1998 г. Prijavi odgovor kao problematičan Crevo za ulje (od posude do bakarne cevi) je kratko, 20cm i zid je debeo 1.5mm. Nije baš kao žvaka mekano. Moguće da je to zbog gumene membrane koja se nalazi na donjoj strani poklopca posude. Drugi uzrok bi bio vazduh između vakuum slavine i površine ulja u posudi, koji se razvlači pod težinom ulja. Rešenje bi bilo da vakuum slavinu izmestim što bliže posudi, da ima što manje vazduha iznad površine ulja. Meni ne smeta što se cedi. Svaki pravi motor mora da obeležava svoju teritoriju gde god se parkira Rešiću to preko zime. Citam i gledam pa rekoh da uskocim sa 2 moguca resenja: 1. vakum pumpa je napravljena da kroz nju ide benzin. Trenutno ide zamo vazduh. Mozda bi je trebalo staviti izmedju posude za ulje i kapaljke pa da kroz nju ipak prolazi ulje. Tada bi se definitivno zatvarao sistem pri gasenju motora, bez nepozeljnog kapanja, Za ispravan rad sistema bio bi interesantan samo deo od pumpe do kapaljke. Jednostavno, ako nema vakuma iz motora (koji vise nije kondicioniran vakumom celog sistema odnosno boce za ulje) pumpa je zatvorena i nema kapanja. 2. gledajuci slican sistem koristen kod motornih testera ili jos bolje kosilica, izlazak tecnosti iz rezervoara nije pri dnu. Uvek je rezervoar nize od motora (ili u vecini bar slucajeva) a odvodna cev nikad nije na dnu rezervoara, ispod tecnosti, vec na gornjem delu. Odvodna cev na kojoj je filter je duza i uvek mora da bude u gorivu. E sad, na ovakvom sistemu, postoji jedan ventil, obicno na cepu, koji, ako ne radi, napajanje gorivom je neadekvatno ili ne postoji. Dakle, da ne bi doslo do nepozeljnog kapanja, mozes probati da umesto odvodne cevi pri dnu boce, stavis cev da ide odozgo, kroz cep, i da stize do dna rezervoara. E sad, koja ce od ovih metoda biti bolja, ne bih znao. Ali je sigurno jednostavnije da se pumpa stavi izmedju rezervoara i kapalice (umesto elektroventila kod drugih) i da se regulise eventualno protok nekom slavinom ili mozda i ne treba zbog uskog kanala na kapalici. Eto, to je moje misljenje. Ako i gresim, nemojte udarati maljem niti zameriti. Pozdrav! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1362 Napisano Octobar 21, 2015 Ne silazi, 6286 postova Lokacija: Meljak Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Ulje je suviše gusto da bi teklo kroz vakuum slavinu. Slepilo bi u jednom trenutku membrane i slavina bi izgubila funkciju.Napraviću drugačiji rezervoar pa ću da probam i da promenim kapaljku u jednostranu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sveta 5. 1985 Napisano Octobar 22, 2015 IF YOU THINK ADVENTYRE IS DANGEROUS TRY ROUTINE ...IT IS LETHAL, 1019 postova Lokacija: Bor Motocikl: Honda Transalp 650 Prijavi odgovor kao problematičan Evo i mog podmazivača lanca posle malo peripetija.Ugradjen na Honda afrika RD04 i napunjen menjačkim uljem gradacije 90.Ostaje još da se odredi intenzitet mazanja.Za sada je podešen da ispusti jednu kap ulja na svakih 60 sekundi na osnovu pročitanih tekstova na ovom forumu a u praktičnoj upotrebi proveriću ovo podešavanje. Cena koštanja: elektro ventil 10e,slavina za podešavanje oko 1200 din sa poštarinom šelne creva oko250 din i nekoliko dana rada. A da ko nema posudu i ona je oko 200 din,ja sam imao od Lade za kvačilo. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
NIKI 255 Napisano Octobar 22, 2015 Svrati ponekad, 211 postova Lokacija: pored ZR Motocikl: cbr 500 f Prijavi odgovor kao problematičan Imam istu takvu posudicu od Lade, nista joj nefali. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ThePainkiller 4384 Napisano Octobar 23, 2015 Drug član, 3827 postova Lokacija: Kula Motocikl: Honda VFR750 RC36 Prijavi odgovor kao problematičan Evo i mog podmazivača lanca posle malo peripetija.Ugradjen na Honda afrika RD04 i napunjen menjačkim uljem gradacije 90.Ostaje još da se odredi intenzitet mazanja.Za sada je podešen da ispusti jednu kap ulja na svakih 60 sekundi na osnovu pročitanih tekstova na ovom forumu a u praktičnoj upotrebi proveriću ovo podešavanje. Cena koštanja: elektro ventil 10e,slavina za podešavanje oko 1200 din sa poštarinom šelne creva oko250 din i nekoliko dana rada. A da ko nema posudu i ona je oko 200 din,ja sam imao od Lade za kvačilo. Lepo odradjeno, nema sta... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sveta 5. 1985 Napisano Octobar 24, 2015 IF YOU THINK ADVENTYRE IS DANGEROUS TRY ROUTINE ...IT IS LETHAL, 1019 postova Lokacija: Bor Motocikl: Honda Transalp 650 Prijavi odgovor kao problematičan Imam istu takvu posudicu od Lade, nista joj nefali. Šta bi moglo da fali ako ima mesto gde da stane Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
predrag80 35 Napisano Octobar 28, 2015 Svrati ponekad, 102 postova Lokacija: Темишвар Motocikl: Yamaha XJ600 S 1998 г. Prijavi odgovor kao problematičan Vec sam neko vreme opsednut pravljenjem/sklapanjem/kupovinom instalacije za podmazivanje lanca. Voleo bih da bude nesto sa vakuum pumpicom. Svidja mi se ideja, narocito zato sto je razumem, dok sam sa elektrikom/elektronikom paralelan. Analizirajuci Scottoiler, da se videti da je u njemu i vakuum pumpa i regler. Mozda bi mogla da se upotrebi ipak vakuum pumpa od nekog skutera (na primer ova zbog zgodnijeg montiranja) koja da propusta ulje cim se motor upali a zatim da se protok reglira obicnom slavinom za benzin, kao ova na primer. Opet, po recima kolege koji vec koristi takvu slavinu/pumpu, ulje nece imati najbolji protok (sto mislim da u ovom slucaju je vise odlika nego mana) a membrana ce se zalepiti (mada iza te membrane postoji feder koji je gura pa tako zatvara pumpu kad nema vakuma iz motora). I jos postoji jedan problem: sve bi u ovoj kombinaciji bilo dosta kabasto. Zato je Scotoiler sve to spakovao u jednu bocu, sto bi meni bilo nemoguce. Zato prelazim na elektroniku sa kojom sam paralelan. Ipak polazim od tog da bi elektroventil radio isto sto i vakum pumpa a zatim bi neki tajmer/regler trebao da otvara i zatvara taj elektroventil kako bi ovaj propustio povremeno izvesnu kolicinu ulja. Za elektroventil je lako. Ali za tajmer je totalno druga prica. Citam sve i svasta i pronalazim razne kitove. Kao na primer: http://www.velleman.eu/products/view/?country=be〈=en&id=8996 ili http://www.velleman.eu/products/view/?id=339209 ili http://www.velleman.eu/products/view/?id=341552 ili http://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-Hot-12V-LED-Home-Automation-Delay-Timer-Control-Switch-Module-Digital-display-Brand-New/32459954903.html?spm=2114.031010208.3.82.mrknI8&ws_ab_test=searchweb201556_7_71_72_73_74_75,searchweb201527_5,searchweb201560_9 ili http://www.aliexpress.com/item/F85-Free-Shipping-12V-Digital-LED-Automation-Delay-Timer-Control-Switch-Relay-Module-Display-New/32438669080.html?spm=2114.031010208.3.21.Xwc4d5&ws_ab_test=searchweb201556_7_71_72_73_74_75,searchweb201527_5,searchweb201560_9 Da li koji moze da radi za ono sto nama treba? Ako da, onda koji od njih je najjednostavnije resenje? Hvala unapred na savetima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DjordjeMijailovic 2644 Napisano Octobar 28, 2015 Strucnjak, 1631 postova Lokacija: Novi Sad - Šabac Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Kupio sam preko 300 slicnih zezalica na eBay i slicnim sajtovima i meni ti relei ni malo ne lice na nesto kvalitetno, posebno ne na motoru gde ima vibracija. Kao sto rece neko od iskusnih, umesto relea, bolje mosfet ili bar solid state rele. Tajmer kolo se relativno lako pravi ili od NE555 kola ili sa nekim mikrokontrolerom od kojih je najlaksi za pocetnike neki od Arduino varijanti. Ako nekom treba Arduino za ovu namenu moze da me cimne privatnom porukom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1362 Napisano Octobar 29, 2015 Ne silazi, 6286 postova Lokacija: Meljak Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Pošto postoje dva vremenska intervala, jedan je koliko sekundi otvara ventil a drugi je na koliko minuta ide onih prvih nekoliko sekundi, treba napraviti nešto sa dva komada 555 ili jednim 556 (jedno kolo koje u sebi sadrži dva 555 kola). Može i mikrokontroler ali sve preko toga je preterivanje osim ako treba dodavati kojekakve senzore za temperaturu, vlagu (kiša), nivo ulja itd. ps. kad bolje razmislim, može i jedan 555 ali da mu frekvencija bude 0.002566896 Hz a duty cycle 20%, tako da se dobije jedan (pravougaoni) impuls u trajanju od 2sec, na svaka 2 minuta Naravno, moguće je staviti potenciometre (u seriju sa fiksnim otporima) za oba parametra i tako dobiti neki u praksi upotreban radni opseg (empirijski utvrditi). Kolega Predrag80, vakuum ventil treba da bude sa creva-na crevo. Taj u vašem linku je za šrafljenje na rezervoar. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5999 Napisano Octobar 29, 2015 Svakom po zasluzi, 12426 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Da jedan 555 radi sve to zaboravi Previše je nestabilan za bilo kakvu precizniju primenu a tek što brlja sa promenom temperature... naj tajmer što sam uradio je sa malim PIC mikrokontrolerom, tasterom na štampi se podešava vreme uključenosti el. ventila a preklopnikom na poklopcu kutije vreme između uključenja ventila. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dominator96 864 Napisano Octobar 29, 2015 Svrati ponekad, 475 postova Lokacija: Temerin-Novi Sad Motocikl: Kawasaki Versys 650 Prijavi odgovor kao problematičan Juce sam bio malo vredan , pa sam se po drugi put posvetio izradi podmazivaca(za razliku od prvog koji nije bio bas nesto...) Dakle sve komponente za izradu su ostale iste, mada ovaj put sam imao vise prostora za rad jer imam samo jedan auspuh Bocicu pricvstio na mesto starog auspuha Iz drugog ugla El. ventil iza bravice od kacige(po meni idealno mesto) Kako to izgleda iz daleka Naravno tu je igla iz apoteke(puna 2 dinara) Ovako je vec sugurnije Najveci problem mi je bilo kako to pricvrstiti do vila do lanacnika....otvorim fijoku kad naletoh na ovo(ne znam kako se zove) malo skratio , malo zakrivio da crevo "udje" u njega... Priblizim zadnjoj vili kad se rupe gadjaju od stitinika lanca zajedno sa ovim....milina ne moram busiti To je taj konacni izgled, pricvrstio sve srafove , stavio vezice i aj da proverim koliko je to sugurno , igla se ne pomera ko da je zamalterisana, ni makac sa mesta Povezem na zadnje svetlo , ulje napunilio crevo, prva kap posle 2 min, kao i druga i treca...... *Lancanik mi negledajte Postavio bocnu palstiku da vidim koliko je sakriven podmazivac...ono iznenadjenje ko da ga i nema Znajuci sebe bolje nisam mogao uraditi samo gore je moglo biti ulje je lako dosipati u bocicu skidanjem samo bocne palstike, do el. ventila takodje lako doci , sisitem od vila do lancanika crvrst ko .... Ja prezadovoljan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ThePainkiller 4384 Napisano Octobar 29, 2015 Drug član, 3827 postova Lokacija: Kula Motocikl: Honda VFR750 RC36 Prijavi odgovor kao problematičan Ovo si vec mnoooogo bolje odradio, za razliku od proslog puta... Ali, menjaj taj zadnji lancanik leptejebo...! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dominator96 864 Napisano Octobar 29, 2015 Svrati ponekad, 475 postova Lokacija: Temerin-Novi Sad Motocikl: Kawasaki Versys 650 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala kolega Nesto sam bio dobre volje pa je zato ovako i ispalo A da ne zaboravi, uvek od goreg ima gore Drugov lancanik isto na Dominatoru Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jboban 412 Napisano Octobar 30, 2015 Zainteresovan, 969 postova Lokacija: Užička Republika Motocikl: Suzuki DL650 V-Strom Prijavi odgovor kao problematičan Odličan za motornu testeru ;-) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jboban 412 Napisano Novembar 14, 2015 Zainteresovan, 969 postova Lokacija: Užička Republika Motocikl: Suzuki DL650 V-Strom Prijavi odgovor kao problematičan Danas konačno popravih Scottoiler! Metalna kalota ispod tastera Menu je prethodnom vlasniku negde ispala, ali sam nekako uspeo da nađem drugu. Osim ovoga, nedostajalo je parče veze na foliji od tastera prema ostatku pločice, pa sam ga nastavio tečnim srebrom i sada je sve potpuno funkcionalno. Ostaje još da malo bolje zalepim ivice folije prednje maske kako voda ne bi ulazila. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bandit6N 3 Napisano Februar 13, 2016 U prolazu, 35 postova Lokacija: BIH Motocikl: Suzuki Bandit 600 N Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav svima! Prvo da se zahvalim na jako zanimljivoj temi. Tema me je jako zainteresova, tako da sam procitao 20+ stranica Kupio sam motor ne bas tako davno ,shvatio sam vec nakom prvog ciscenja lanca i sracunavanja troskova za sprejeve razne da je ovo pravo rijesenje. Posebno mi se svidjla ova ideja (dole citirana) Ova ideja mi se izuzetno svidela. Nema kapalica, nema kapilara i zezanja oko račvi... Konstrukciono vrlo jednostavno rešenje Autor kaže da mu to radi kako treba : Kao prednost ove ideje umjesto postavljanja na zadnji lancanik vidim u ovome: - za podmazivanje se koristi jača centrifugalna sila (neće se desiti kao slucaju na postavljenom zadnjem lancaniku da prednji lancanik zbog puno jace centrifugalne sile izbaca ulje sa lanca) -manja kolicina ulja potrebna za podmazivanje- pa vjerujem i manje ostavljanje tragova po garaži -ručno doziranje ulja (racionalnija potrošnja ulja,nema zezanja sa podesavanjem slavina,ventila...) -na osnovu vizuelne kontrole moze se utvrditi da li treba podmazati lanac i jednostavno to uciniti pritiskom na gumb. -sistem nije osjetljiv na promjene temperature (kao sto je slucaj u sistemu sa slavinom.. osobine svakog fluida su usko povezane sa temeraturom tj. viskoznost opada sa povecanjem temperature-što dalje znaci. Mada ste ustimali protok on pri razlicitim temperaturama nije isit pa kao rezultat je nedovoljno podmazan lanac ili previse podmazan) -JOŠ KAO PREDNOST bi naveo ravnomjerno podmazane obe strane lanca (vanjska i unutrasnja) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1362 Napisano Februar 13, 2016 Ne silazi, 6286 postova Lokacija: Meljak Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Samo još kad bi kod nas bila da se kupi ta 'dugmence' pumpica Čestitke na motoru Ako budeš pravio, predstavi samogradnju ovde. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BaneVuk58 8264 Napisano Februar 13, 2016 Solo Rider, 3171 postova Lokacija: Sremčica Motocikl: Yamaha FJR 1300 A Prijavi odgovor kao problematičan Možda bi ovo moglo da se prepravi ili čak nešto na bazi eletromotora od prkalice sa taster varijantom prskanja Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1362 Napisano Februar 13, 2016 Ne silazi, 6286 postova Lokacija: Meljak Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Slabo se razumem, šta je to na slici? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BaneVuk58 8264 Napisano Februar 13, 2016 Solo Rider, 3171 postova Lokacija: Sremčica Motocikl: Yamaha FJR 1300 A Prijavi odgovor kao problematičan Pa nekad se tako prskala voda po šoferki :lol: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Svaler 1990 Napisano Februar 13, 2016 ..., 2427 postova Lokacija: Tемерин Motocikl: Honda VFR 800 Vtec Prijavi odgovor kao problematičan Само, мислим да је компликовано. Мислим, тешко бих дресирао себе да кликћем то сваки пар минута. Набавио сам све потребне делове за уградњу оног стандардног, много пута приказаног овде, само никако да се наканим да "инсталирам" Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
predrag80 35 Napisano Februar 13, 2016 Svrati ponekad, 102 postova Lokacija: Темишвар Motocikl: Yamaha XJ600 S 1998 г. Prijavi odgovor kao problematičan Onu pumpicu mozete naci na skoro svakoj novijoj/kineskoj motornoj testeri. Verovatno bi u nekoj radnji sto prodaje motorne testere nasli pumpicu. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BaneVuk58 8264 Napisano Februar 13, 2016 Solo Rider, 3171 postova Lokacija: Sremčica Motocikl: Yamaha FJR 1300 A Prijavi odgovor kao problematičan Само, мислим да је компликовано. Мислим, тешко бих дресирао себе да кликћем то сваки пар минута. Набавио сам све потребне делове за уградњу оног стандардног, много пута приказаног овде, само никако да се наканим да "инсталирам" Isti slučaj nikako da se nakanim već dve sezone Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
darko dav 710 Napisano Februar 13, 2016 Zainteresovan, 633 postova Lokacija: SVILAJNAC Motocikl: Honda Africa crf 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Pravi li neko od vad usluzno ove podmazivace,i kolko bi me to kostalo.Moja bi bila ugradnja,Moze odgovor ovde,moze i pp Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...