spredrag 1130 Napisano Februar 22, 2012 Zainteresovan, 914 postova Motocikl: BMW R50/5 Prijavi odgovor kao problematičan Moram da napomenem da je ovaj tekst nastao pre više godina, iz nekoliko navrata, u vreme kada su se radovi na restauraciji i odvijali. Iz raznoraznih, uvek ličnih razloga stalno sam odlagao da postavim temu uprkos obećanju poznanicima. U međuvremenu se mnogo toga promenilo. Čini mi se najviše ja. Kada se osvrnem unazad kao da sam restaurirajući motocikle (BMW nije prvi koji sam radio na ovaj način, ali možda jeste poslednji) pomalo popravljao i sebe. Da danas pišem tekst koji sledi on bi verovatno izgledao drugačije. Sada sam izvršio samo sitne korekcije, više stilskog karaktera. Mnoge radnje koje su opisane radio bih drugačije. Neke stvari sam naknadno saznao i naučio. Mnoge zahvaljujući ovom forumu i ljudima koji svoje znanje i veštine nesebično dele sa nama. Nadam se da će i ovo moje pisanije nekome biti od koristi. A i oduži se ova zima, i smoriše me Opšte teme. A da ne bih smorio I ja evo ga UVOD Zbog dobrih poslovnih rezultata od zadovoljnog suvlasnika firme dobijam bonus u plavoj koverti (Priča se dešava pre ove krize – prim.autora). Iako sam rođen na međunarodni Dan štednje nikada nisam previše patio od tog poroka . Počnem odmah da pretražujem oglase. Nasumično, bez neke posebne ideje ili cilja. Posle nekog vremena krajičkom oka spazim ovaj: „Prodajem BMW R50/5, 1972,...“. FLEŠ ! Sedim pored sestre na zadnjem sedištu Lade. Leto ‚’74, autoput od Soluna ka Larisi. Imam 12 godina ali nije mi mnogo zabavno. Vruće je, istim putem prolazimo treću godinu za redom. Krajolik je monoton, tek se u daljini nazire Olimp. Otac i majka su upravo završili jednu od svojih bezbrojnih svađa. Svi ćutimo. Iznenada do ušiju mi dopire jedinstveni zvuk. Prepoznajem ga. To je zvuk moćnih novih mašina Narodne milicije. Godinu dana ranije sam ga prvi put čuo, iz eskorta druga Tita prilikom njegove posete mom rodnom gradu. U sledećem trenutku nas pretiču dva crna BMW -a. Koferi ukazuju da dolaze iz daleka. Crne kacige, crni kožni kombinezoni, duboke kožne čizme do kolena. Sve tako novo, moderno. Dolazi iz sveta koji nije moj, ali u kome želim da živim kad porastem. Francuske tablice, žute, velike. Siluete dva jahača se gube u treperavoj izmaglici vrelog asfalta. Dvadesetak minuta kasnije i nešto više kilometara dalje ponovo se srećemo. Jedan motor stoji malo nakrivo, naslonjen na ćopavu. Drugi leži na asfaltu. Iz njega curi benzin i pravi tamnu fleku na svetlom, gotovo belom asfaltu. Policija obezbeđuje ceo prostor. Pedesetak metara dalje onaj dvojac jahača u koži. Prolazimo polako pored njih. Vreme se usporava, sloumoušn. Mladić kleči, plače bez glasa. Ispred njegovih čizama, na asfaltu prosuta duga plava kosa. Kao kukuruzna svila. Jedan pramen je crven. Crvenilo se širi u krug, kao oreol. U sredini lice anđela. Oči blago zatvorene, kao da spava. Nežna, bleda koža. Usnice bez kapi krvi. Prepoznajem je, to je ONA - devojka iz mojih snova. Nešto toplo mi se polako kotrlja niz obraz, slani ukus u ustima. Kao kroz akvarijum u vidokrug mi ulazi ruka policajca nestrpljivo kružeći u laktu. Uzimam telefon, okrećem broj mobilnog iz oglasa. Tip je otputovao kod ženinih, vraća se za nedelju dana. Sada kada znam šta hoću postajem nestrpljiv. Prevrćem oglase dalje tražeći BMW, izgubljene snove i protraćeno vreme da mi se vrate. Sutradan idem da gledam jednog kod Novog groblja. Obrad, vlasnik, ga pali. Bokser se malo ljulja levo-desno. Lepo radi, karakteristično brundanje iz auspuha, zveckanje klackalica, ništa preko toga, lepo ide, lepo se šalta, sve u svemu OK motor. I cena odgovara. Ali...to je 60/7, 1977.godište - premlado za mene. Disk napred, far i satovi odvojeni….Nije to ono što tražim. Sa jednog takvog me je davnih dana oborio marsovac pri pokušaju bekstva MZ-om, unapred osuđenom na propast. Još nosim ožiljak, ne samo na duši. Zahvaljujem se prodavcu. Loša karma, jebi ga. Dan kasnije me zove lik iz prvog oglasa, vraća se ranije, šatro zbog mene. Ranom zorom eto me u Smederevu, gledam motor. Ako je Frankenštajn imao nevestu moguće da je imao i motor. I to baš ovaj. Prednji točak od MZ-a, sa sve diskom. Viljuška od BMW-a, bez harmonika karakterističnih za seriju 5. Far i cajgeri su od serije 6. Ručica prednje kočnice, odnosno njen nosač otfikaren brusilicom da bi mogla da stane MZ-ova čantra za ulje i neka varenjem produžena ručica. NATO nije priznao da je ’99-te izgubio jedan STELT i iznad Smedereva. Dokaz za to postoji. Rezervoar ovog motora. Nije nevidljiv, naprotiv, ali je zato sav „steltast“. Vlasnik mi sa ponosom objašnjava da je to čedo njegovo, plod truda vrsnog varioca, limara i farbara. Sa te strane nemam primedbi, tehnički gledano korektno urađen posao. I er braš lobanje nije loš, ko voli Samo mu nije ovde mesto. Spuštam pogled naniže. Na mašini piše BMW R50/5. Javlja se nada da nije sve izgubljeno. Kockasti deklovi serije /7 me ne obeshrabruju. Ali me pogled na zadnji deo baca u očaj. Viljuška, “diferencijal“, amortizeri, točak su OK. Aspusi su hand made „trioval“. Ajde, oprašta se. Ali rep... Zadnji deo originalnog rama je odsečen iza amortizera i podignut visoko u pokušaju da liči na R-a. Sve je oklopljeno u stelt maniru. I auto akumulator ispod zadnjeg mini sica. Izgleda da su samo mogućnosti apiponga bile granica mašti. Mora da se moje razočaranje ogleda na licu te me prodavac vodi u kokošinjac-šupu. U prašini leže razbacani poskidani delovi. Originalni. Nešto o biserima i svinjama mi prolazi kroz glavu. Skoro sve je tu. I odsečeni delić nosača ručice košnice. Džaba, špialter. Nema veze. Nema originalnog fara. Ma nema veze. Prednja felna je naravno kriva. Ma nema veze. Pogubile se još neke sitnice. Ma nema veze, prijatelju. Tu je nešto meni jako vredno (u tom trenutku, danas ne bih za to dao ni pišljiva boba- prim.autora, 2012.). Ponavlja cenu i opravdanja za nju. Da ne izneverim očekivanja malo se cenjkam. Bez entuzijazma. On popušta, ali igrao bi se još. Ja neću, pružam svežanj. U uglu usana mu vidim prezrivi smešak džibera koji je zajeb’o budalu. Neki momci mi pomažu da utovarim svoje blago i nestanem sa mesta zločina. Izvinjavam se zbog ovog dugog uvoda. On mi je potreban kao alibi za nemogućnost odgovaranja na eventualna pitanja tipa:”Koliko je to sve koštalo”, “Da li se isplati” I td. Takođe je opravdanje za izostanak rekapitulacije troškova, uobičajene na zapadu u tekstovima ove vrste. Cela priča dakle nema nikakve veze sa parama, a možda ni sa razumom. Doduše, ćiftinska crta u meni nije mi dala da bacim račune za one delove i usluge za koje sam ih dobio. A valjda strah mi nikada nije dozvolio da podvučem crtu i sve saberem. Mnogo bih se uplašio. Računa nema…ili ipak ima…Zavisi od etalona kojim se meri. (A možda poput Đunte jednog dana i naplatim sve uloženo, nikad se ne zna. Šteta što nisam sačuvao račune za kafu i cigare. Tada sam još pušio. Prim.autora,2012.) Sada mi je žao što nemam više slika tog početnog izgleda motora. Žurio sam da ga što pre rasklopim i evidentiram nedostajuće delove. Osim povratka u originalno stanje ništa drugo, naravno, nije dolazilo u obzir. RASTAVLJANJE Naručio sam Klajmer manual za BMW modele boksera u periodu 1970-1996. Knjižurina od 700 strana. Stigla je za 4 dana iz SAD i vredi za sve pare. A nije ni skupa. To su koncepcijski sve vrlo slični modeli, ali su ovde najdetaljnije prikazane serije /5,/6 i /7. I igranka može da počne: Prvo sam skinuo sve “oklope”, sedišta, rezervoar, auto akumulator i auspuhe. A onda sam uzeo brusilicu u ruke i otfikario nakalemljeni rep I naravno vratio originalni. Morao sam da nadoknadim prazninu koju je pojela rezna ploča pri sečenju. Ovako je izgledao zadnji ram spremljen za peskiranje i plastifikaciju: Skinuo sam točkove i paknove zadnje kočnice Zadovoljno sam primetio da zupci “diferencijala” koji prenose snagu motora na zadnji točak izgledaju pristojno i pored ko zna koliko desetina, da ne kažem stotina hiljada kilometara (Prošlog leta, dan pre puta u Albaniju, ispuštajući ulje iz diferencijala, na magnetu drenažnog šrafa nađem parče zuba sa nekok konusnog zupčanika. Otvorim budžu i unutra vidim da fali polovina jednog od 9 zubaca na "pužu". A drugi, tanjirasti zupčanik kao nov. Pozovem Džerija, objasnim situaciju, pitam šta da radim. A on mi kaže: "Sklapaj to i putuj igumane". Tako sam i uradio. I još tera, dokle će ne znamo. Nemam slika jer sam baš žurio - prim.autora,2012.) Skidam “diferencijal”. Ovaj termin je kod nas uobičajen , ali netačan pa ga zato stavljam pod navodnike. Engleski termin final drive možda bolje govori o njegovoj ulozi prenosa obrtaja osovine kardana na glavčinu točka pod uglom od 90o. Odvajam kardan od menjača A zatim celu viljušku, kroz čiji jedan krak prolazi kardanska osovina, od rama: Baš sam se namučio da odvijem maticu koja steže prirubnicu na osovinu kardana. Radila je i cevka od 2m kao ručica gedore. Taj spoj je konus na konus, a konusi su potpuno glatki, ispolirani. Sva snaga motora se prenosi preko njih i oni baš zato moraju tako tesno da naležu jedan na drugi. Konačno vadim kardan iz viljuške Koja je sada spremna za peskiranje: Skidanjem viljuške oslobodio sam prostor za skidanje menjača. Tom prilikom uočavam problem. Jedan krak nosača poluge kvačila je polomljen preko rupe za osovinicu poluge. Umesto njega neko je ušrafio parče mesinga. Ah, nikad kraja „majstorskim“ improvizacijama. Ja poštujem svaku vrstu dovitljivosti, ali ovo je jadno. Valjda će moći da se navari nedostajući komad. Čerupam elektroinstalaciju i sve vezano za struju. Oslobađam i ovo kućište fara, iako ga neću koristiti jer nije od ovog modela. Pripremam i njega za peskiranje i plastifikaciju. (Kasnije sam ga dao Benitu, prijatelju, ili smo se menjali za nešto, ne sećam se – prim. autora) Beležim raspored i vezu između svih kablova, za svaki slučaj, a imam i originalnu BMW shemu. Prilikom demontaže anlasera primećujem dosta ulja izbačenog na iberlauf, a crevo oduška je umesto u filter za vazduh sprovedeno ispod mašine. Genijalno zaključujem da motor lepo „duvka“. Ipak je dosta lako palio i prilično lepo radio. Odlučujem da sada samo zamenim karike, a da „generalku“ ostavim za sledeću zimu. Tako ću moći da iskoristim veći deo ove sezone za vožnju. Skinuo sam izduvne grane, sve sajle ručice i volan. Guvernal je dosta rđav i nije originalan. Uzeću novi. Isto stoji stvar sa izduvnim granama Demontiram gornji trougao , nosače fara i migavaca, izvlačim štapove. Sledi i donji trougao: Sada imam slobodan pristup prednjem delu motora. Skidam dekli i pod rukom mi je alternator Skidam stator A zatim i rotor. Pošto imam iskustva u ovim rabotama (Prethodno sam restaurirao nekoliko različitih modela motocikala – prim. autora) koristim stari trik. Odvijam šraf statora, ubacujem u rupu parče šelične čipke i vraćam šraf Zavijam ga i BAM...stator izleće Primećujem da je diodna ploča, ko zna zašto, okrenuta naopako Posle skidanja još jednog poklopca imam uvid u stanje lanca bregaste, lančanika , španera i kotrljajućeg ležaja radilice. Ovaj ležaj ustvari samo pomaže radilici da lakše podnosi opterećenje statora , inače su glavni ležajevi u bloku, klizni sa dve polutke. Sve je zrelo za zamenu, ali i to ostavljm za generalni remont mašine sledeće zime. 'Oću bre malo i da se vozim ove sezone, ne samo da se štrokavim. Uostalom, kada se pojavila,krajem '69, početkom '70 serija /5 je reklamirana ne samo kao Rols Rojs među motociklima, nego i kao bajk za džentlmene. A u inat ovom crnilu ispod noktiju ja se tako i osećam. Vadim mašinu iz rama I izbijam spoljašnje prstenove koničnih ležajeva volana. Potpuno su indentični ležajevima zadnje viljuške. Centralni štender nije bio na ramu. Deformisan i prilično pojeden rđom u donjem delu vapio je za nežnim dodirom macole, brusilice i švajs aparata. Čini mi se da je na kraju ipak zadovoljan svojim izgledom. Bar ja jesam Ćopava je bila napravljena od Fićine poluosovine. Teška kao tuč. Strelica pokazuje na moj slabašni pokušaj da napravim zamenu dok ne nađem originalnu ćopu. (Nešto kasnije sam ipak našao original – prim.autora). Ovde sam izdvojio delove koji idu na peskiranje i plastifikaciju: A ovde one koji su za farbanje: Dok traje šminkanje ima se vremena i za hirurgiju. Dobro, ne baš po utrobi, jer to sam ostavio za zimu. Ali nešto treba i može da se uradi i sada. Oku estete posebno smeta obilno curenje ulja na zadnjem delu bloka, a koje potiče ili od semeringa radilice ili od poklopca uljne pumpe. Mašina je na stolu i skidam set kvačila. Da polako oslobodim potisnu ploču pomogli su mi duži šrafovi finog navoja M8X1. Napravljeni kod Boban sajle. Da bi se odvili šrafovi zamajca pomaže mi “specijalna” BMW alatka I tako dolazimo do glavnog krivca Koji će biti zamenjen Kao I dihtung poklopca pumpe za ulje Kad smo već tu pregledamo zupčanike pumpe Merimo zazore Koji su začudo u redu, ali zupčanici zbog velikih riseva moraju napolje. Al’ ne baš sada. Sačekaće generalnu. Još nema delova sa plastifikacije i farbanja, pa iako sam rešio da sada ne rasturam motor ipak zavirujem unutra sa donje strane. Taman ću zameniti dihtung kartera, očistiti sito, a što kažu : Nisam ginekolog al’ mogu da pogledam….bregastu, štepslove, radilicu. Nema neke velike vajde al’ ajde. Površine bregova bregaste osovine deluju dobro, čini mi se da su i štepslovi OK. (Prilikom generalne zamenjeno je i jedno i drugo. Štepslovi = podizači ventila – prim.aut.). Ima vremena da se baci pogled i na klackalice i stabla ventila, proveri zazor… Primećujem da su dva šrafa za štelovanje ventila domaća radinost, pa naručujem 4 nova. Jedna šipka podizača mi malo zapinje u hodu pa skidam i glave A i cilindre. Šta radite u dokolici? Vozim se u trokolici. Nešto kasnije, kada sam uporedio fabričke podatke sa izmerenim nije mi više bilo do šale. Već sam računao sa nabavkom klipova prve specijale i razbušivanjem cilindara. Veći problem je to što su cilindri i klipovi od 600ccm, a glava je ostala stara, od motora 500ccm. Znači - nove glave, ili bar polovne dobre, ali od 600ccm. Cenu bolje da ne pominjem. Naravno sve ostaje za sledeću zimu. Dobro, taman ću sada da zamenim sve dihtunge. Kad neki glas progovara, al' nije sa Ovčara i Kablara, nego iz glave: „A generalna? I tad ćeš morati sve da menjaš”. – Pa šta, i sad ću i tad ću. -Ali to će da košta. A do sada se, malo po malo,nakupilo već poprilično. Nemaš ti da platiš to. – Ko bre nema da plati? Daj mi odma‘ dva kompleta dihtunga...more daj mi pet, sunce li ti žarko... A špric-git se suši...pa farba...pa drugi sloj... pa linije... pa lak ... E, a i ona šipka kvačila što prolazi kroz menjač ima neke zaptivke. Aj‘ da vidimo Dobro, ovaj filc treba da se zameni, a i ovaj V gumeni prsten. Naručeno. E, a mogli bi i menjač da... U to se osuši i lak i zapeče se plastika...i stigoše delovi...I falim te Bože! Ako sam i Vas ugušio koliko sebe - NEĆE SE NASTAVITI...U svakom slučaju neće skoro. 2 61 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jasminko VIR 1461 Napisano Februar 22, 2012 I N S T R U K T O R, 1209 postova Lokacija: Beograd i okolina Motocikl: R 1200 R Prijavi odgovor kao problematičan Ovo je odlično ! Nastavi molim te i to što pre. Lično zbog ovakvih stvari i volim Moto forume. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Februar 22, 2012 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan Ovo je odlicno! Samo napred, nismo se umorili od ucenja... Nego, koliko je kostao "stelt" BMW? Ako ne zelis ovde da napises, posalji mi na PP. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
avijaticar 142 Napisano Februar 22, 2012 Svrati ponekad, 340 postova Lokacija: NoviBeograd Motocikl: BMW R45 Yamaha FZS 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Au bre Spredrage, pa ja sam znao da si ti masinski hirurg, entuzijasta, ali Frank-ova nevesta pred udaju je zaista upecatljiva. Zar nisi video monete svih vrsta kako prave oreol oko mladine vencanice? Ja bih se okrenuo i pobegao od straha. You've really chosen the hard way! No, respekt za ljubav i emocije zarobljene u secanju jednog osnovca! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Februar 22, 2012 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan Jos nisi nista napisao!? Bezobrazluk!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4775 Napisano Februar 22, 2012 Ne silazi, 5558 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Samo pre nego sto pocnem da citam... Ko, bre, napravi ovog "japanca od bavarca", majke ti? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4775 Napisano Februar 22, 2012 Ne silazi, 5558 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan A evo i procitah... Alal ti entuzijazam! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mare70a 1399 Napisano Februar 22, 2012 veloce come un proiettile , 728 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Vespa Gts Super 300 Prijavi odgovor kao problematičan Opasna tema.Pratim. Jos,jos,jooooooooos...... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Peki 1214 Napisano Februar 22, 2012 Braćala..., 2179 postova Lokacija: Beograd, Lion Motocikl: Honda CB750F 1981 Prijavi odgovor kao problematičan Tu sam Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
quasaar 1027 Napisano Februar 22, 2012 Călător motocicleta, 2361 postova Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :) Prijavi odgovor kao problematičan Mogao si bar da postavis slike ofarbanih i plastificiranih delova... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djordjino 254 Napisano Februar 22, 2012 Zainteresovan, 957 postova Lokacija: Kopaonik-Raska Motocikl: Varadero PGM-Fi Prijavi odgovor kao problematičan To kralju,licno obozavam ove restauracije jos kad je u pitanju bmw Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cedo11 2460 Napisano Februar 22, 2012 Drug član, 1292 postova Lokacija: Lazarevo Motocikl: Suzuki V-Strom 650 XT, Transalp 600 pd10 Prijavi odgovor kao problematičan Nego šta, nego ću da pratim.Samo napred! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Februar 22, 2012 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan U fantasticno za sad .... Veliko iskustvo i znanje ! ovako nesto radim i ja ali polako .. nego ja ne znam ovako dobro da pisem Mada me od Spredrag-a ne cudi ovako nesto jer pored toga sto zna da radi, voli i da pomogne drugima, i je skoro meni ustupio svoje stare delove karba i hvala mu na tome A ovaj CLYMER manual je pravo blago pa se nadam cu cu imati prilike da bacim oko na njega nekad, a ako nekad pises testament seti se mene i tog manuala SMO NAPRED !! ocekujemo nastavak 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Desmo 3401 Napisano Februar 22, 2012 Drug član, 1364 postova Lokacija: Caltavuturo Motocikl: Air cooled flat six Prijavi odgovor kao problematičan Čekamo dalje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
CharlieSt 8 Napisano Februar 22, 2012 U prolazu, 29 postova Lokacija: Split-Dalmacija Motocikl: BMW R 80 RT Prijavi odgovor kao problematičan Vrlo interesantno i zanimljivo. Pažljivo pratim Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
spredrag 1130 Napisano Februar 22, 2012 Zainteresovan, 914 postova Motocikl: BMW R50/5 Prijavi odgovor kao problematičan Zahvaljujem se svima na interesovanju i lepim rečima. #Doktore, izvini, ali ne ide da da budem cinkaroš pod stare dane. #PECO, naći će se još toga. Znaš i sam da ova zabava nema kraja. Odložen mi je službeni put, pa evo nastavka. Samo Vas molim ne sudite prestrogo. Kad vidim šta rade drugi, na primer Strašilo, dođe mi da se pokrijem ušima i ćutim zauvek.Nemam neko tehničko obrazovanje, niti veliko znanje. Doduše, imam volje da učim. Nemam garažu, ovo sam radio u nekoj napuštenoj ruševini kod mene na poslu. Alata nije da nemam, ali nije to baš to. Jedino lepo u tome je nužna okrenutost pomoći drugih, dobrih, dragih ljudi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4280 Napisano Februar 22, 2012 motoras, 2470 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Procitao sam ovo u jednom dahu. Pravo da ti kazem,dirnula me je i ona prica sa pocetka. Setio sam se svih strendzera na motorima sa auto puta kad idemo na more... A sto se BMW-a tice,ja ne znam sta bi rekao. Mislim se...Ja sam mislio da je moj BMW bio krs kada sam ga doneo kuci (samo kad se setim izraza lica moje devojke,sadasnje supruge,kad je rekla-"pa lep je..."),a moj je bio ko iz radnje spram ovog tvog "stelta"... Mnogo sam i naucio iz ove price.Hvala ti. Ja kod mene nisam mnogo gde zaviriv'o u masinu. Pozdrav! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
spredrag 1130 Napisano Februar 22, 2012 Zainteresovan, 914 postova Motocikl: BMW R50/5 Prijavi odgovor kao problematičan SKLAPANJE Pre nego što sam se rešio da ram i pripadajuće delove, osim rezervoara, plastificiram čuo sam i pročitao kotraverzna mišljenja o tome. Nisam imao nikakvih iskustava sa ovim postupkom. Nisam znao nikoga ko se bavi time. Firmu FEROCOLOR iz Leštana sam odabrao slučajno. Glas sa druge strane žice je bio ljubazan i ulivao mi je poverenje. Odabrao sam saten crnu boju. To je sredina između mat i lak sjaja. Mislim da to odgovara originalnom izgledu rama: Izgleda da postoje različiti kvaliteti tog “praha”. Ovaj na mom ramu ne slaže se najbolje sa benzinom. Svuda gde je došao u kontakt sa njim matirao je. Mehanički je prilično otporan. Ipak ja sam ceo ram tokom sklapanja držao uvijenog u novine i široki selotejp. Probao sam i onaj fensi srebrni tejp, ali on ostavlja lepak koji se teško skida. Rezervoar i blatobrane sam odneo našem drugaru Bobanu (vidi: forum.bjbikers.com/index.php?/topic/...farbanje-u-crvenoj-zoni/). Dogovorili smo se oko perla bele sa crnim linijama. Boban je odradio posao stvarno korektno i dao mi je zaista drugarsku cenu. Hvala Bobane! Sočivo, staklo i rozetnu fara, ručice gasa i kočnice, sajle, bravice, čaure amortizera, sve gumene delove, filtere... ma gomilu svega i svačega, od talasastih šajbni (kojih kod nas iz nepoznatog razloga nema) do auspuha nabavljam u Nemačkoj, kod dve firme: MotorradStemler i Uli’s. Plaćam karticama, a prijatelj preuzima i šalje. Hvala Dragane! Stigao je prvi kontigent: Na berzi u Kuglašu, preko prijatelja i poznanika nabavljam razne polovne delove, neke i dupliram. Na primer točkove , kilometar sat. Od krupnih stvari nedostaju mi samo kućište fara i originalno sedište. Doduše, kućište sam našao, ali nisam svestan njegove vrednosti i činjenice da se teško nalazi bilo gde. Novo se već davno ne može da kupi. Propala fabrika koja ga je proizvodila. I tako, što zbog nekog glupog nesporazuma, što zbog inata, ne htedoh da dam 100 evra za njega. Fali mi i originalno sedište, ali za početak poslužiće i ovo koje sada imam, od nekog mlađeg modela je. I...počelo je. Na brdu, iznad grada, čitavi dan se biju tri bojne...i brigada . Ooo,ne, opet sam prezupčio. Počinjem sklapanje. To je isto što i rasklapanje, samo obrnuto. Malo poliram dekli lanca bregaste Menjam semeringe i dihtung , pa ga šrafim na blok. Dodajem gumeni dihtung oko kućišta platina Zamenjujem platinsku dugmad … oprugice tegića na centrifugalnom regulatoru paljenja Nanosim i specijalnu bošovu mast koja se koristi pri montaži regulatora paljenja na bregastu osovinu. Nisam sigaran da je neophodno, ali da nisam odradio stalno bi me proganjao neki Švaba koji čuči u meni. Oko ove masti baš sam se bio iznervirao. Poslao sam ljutiti mejl Ministarstvu finansija. Naime, dve tubice masti, ove i jedne druge, isto specijalne namene, naručim iz Engleske. Sa poštarinom su koštale oko 16-17 evra, u svakom slučaju ispod 20, što je bio limit za uvoz bez carine u to vreme. Ali u pošti 2 naplate mi carinu. Nije toliko stvar u parama,mada ih malo ko ima za bacanje, nego taj osećaj nemoći pred tom činovničko-birokratskom arogancijom i bahatošću što te vodi u eksplozivnu frustraciju . I sve ja to njima lepo objasnim , usput malo opletem i po familiji i po dahijama i po kadijama na dve pisane strane. Nisu me udostojili odgovora. A nisu se ni potresli, ama ich. Montiram alternator, kondenzator I diodnu ploču: I prelazim na zadnji kraj. Uz pomoć „specijalne BMW alatke br.1“a koju mi je prijatelj Vlada istokario od bukovine (jbg nismo vični obradi metala) ubacujem semering radilice. Hvala Vlado! Pri prvom paljenju mašine isti je procureo posle dva minuta rada. Stvarno je bio đubre. Najviše mrzim to ponovljeno rasklapanje i sklapanje. Kada sam kasnije te godine radio generalnu stavio sam novi tip semeringa, onaj bez opruge. Zamenjena i dihtung gumica na poklopcu uljne pumpe. Šrafovi su pre uvrtanja namazani plavim loktajtom, znam,preterano : Montiram zamajac na radilicu, šrafove stežem kilo ključem. Na zamajac vraćam set kvačila sa novom lamelom i heavy duty potisnom pločom. Pri tome mi pomažu oznake kojima sam pri demontaži obeležio međusobni položaj pojedinih delova, nadajući se da je sklop od ranije izbalansiran. Za centriranje lamele unutar korpe koristim bukovu alatku br.2: U međuvremenu spazim kućište fara na e-bayu, početna cena 50$. Prodavac iz Kalifornije. Ja nemam Paypal račun, nemam iskustva u licitiranju...Kontaktiram Nikolu Računicu, tadašnjeg urednika foruma Garaža. Nikola živi u Vankuveru. Ne poznajemo se, ali on mi izlazi u susret. Hvala ti Nikola još jednom. Ko ne zna ko je Nikola Računica neka potraži na googlu, ili ovde u spisku članova. Nekoliko nedelja kasnije oko Nove godine, oko ponoći, završava se licitacija i stiže poruka: „ Peđa, naš je!“ URA! Eto, na žalost takvi ljudi polako napuštaju ovaj forum...Na kraju je far koštao mnogo, mnogo više od onih 100evra koje iz kaprica nisam hteo da dam. Ne kajem se zbog toga, ne kukam da bih utišao svoj tvrdičluk, niti se hvalim da bih namirio svoju sujetu, samo ilustrujem kako se troškovi u ovakvom preduzeću teško mogu predvideti, a vrlo se lako otmu kontroli. Privremeno posao prebacujem na ram i prvo montiram centralni štender i njegove opruge. A odmah zatim i ćopavu. Ovu sam nešto kasnije zamenio originalnom. A sve to da bih mogao da vratim mašinu u ram. Ubacujem i starter Za to vreme veliki "barba" Barbulj je navario nedostajuće parče kućišta menjača, onog dela na koji se kači poluga kvačila. Menjam filc na potisnoj šipci i ubacujem je u kućište menjača: A onda sve po redu Sledi poluga kvačila sa povratnom oprugom i gumenom manžetnom Iz one druge engleske tube istiskujem Optimol T i mažem fine zupce na lameli I ulaznoj osovini menjača To je nautičarima poznata vodootporna bela mast. Ona ovde mislim ne podmazuje ništa- nema trenja. Sprečava prodor vlage u ovaj finozupčasti spoj velike kontaktne površi. Ako to zapekne…kuku-lele. I menjač zauzima svoje mesto 2 28 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4280 Napisano Februar 22, 2012 motoras, 2470 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Kad gedam ove fotke,sve u meni neki djavo ne da mira,pa mi kaze,idi u garazu i pocni da rasklapas... Mislim se u kakvom su stanju te silne opruge na mom motoru? Pa rotori,statori,lageri,ventili... Stalno to meni nesto zuji,lupka,krcka A lepo mi rekao Krkelja (SM) jos pre deset godina-"ako radi i ide-nista ne diraj!" 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skittles 4192 Napisano Februar 22, 2012 Nemanja Stojanović, 1413 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CF RedBull 450 MT Prijavi odgovor kao problematičan Znamo se 22 godine, i nikada ne bih rekao da mogu još ovoliko da saznam o tebi, i to - preko foruma. nastavi da pišeš. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivši forumaš 14980 Napisano Februar 22, 2012 Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
spredrag 1130 Napisano Februar 22, 2012 Zainteresovan, 914 postova Motocikl: BMW R50/5 Prijavi odgovor kao problematičan #skitlles: To je jedna od tajni lepog življenja, uvek biti otvoren da svakodnevicu vidiš na novi način, da ništa i nikoga ne uzimaš zdravo za gotovo. Lepota je svuda oko nas, samo treba "podesiti dioptriju". Sačuvaj i neguj taj dar, ti ga imaš. 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drvodelja 851 Napisano Februar 22, 2012 ., 437 postova Prijavi odgovor kao problematičan Alal ti poso majstore! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Februar 22, 2012 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan javi kad zavrsis sa komplet pisanjem imam gomilu pitanja o ovom remk delu i radu cisto da ne prekidam temu sa pitanjima Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Limenko 132 Napisano Februar 22, 2012 Svrati ponekad, 310 postova Lokacija: Bar Motocikl: YAMAHA xj 650 Seca, BMWk100 Prijavi odgovor kao problematičan odlično pišeš a i dobro slikaš . nastavi mnogo dobro ti ide ovo pisanije. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...