Jump to content

Moto Zajednica

Dileme pri kupovini maksi skutera

Recommended Posts

• Ne silazi, 5048 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Zimsko je vreme, ne vozi se, a nostalgija drma :), pa je momenat kada razmišljam o (budućim) ljubimcima.

Za 2026-stu najavili su nekoliko novih, meni bar, interesantnih modela skutera. Ne znam da li će stići kod nas do Sajma, ali bih jako voleo da ih vidim uživo.

Evo mog užeg izbora za novu sezonu. Preduslov mi je da su potencijalno komotni za visoke vozače, ali i da nisu preglomazni, tj. da su multipraktik makine, pogodni i za grad, kao i za izlete:

1. Aprilia SR GT 400

Aprilia_SR-GT-400_Boulder-Grey_3-4-ant-d

Među najjačim u klasi (Piaggio HPE 400 agregat), visok klirens, mala masa, veliki točak (16") napred... Ima skupocen i komplikovan CVT prenos, doduše, ali i mnogo obećava, provocira i mami :) Očekivana cena, oko 7.000€

2. Kymco X-Tera (Xciting X350) 

kymco-x-tera-350-26-008_1600_1067.webp

Poznati G5 agregat, 28,5 ks, kao u DT GT i sličnim modelima, ali u avanturističkom stilu, konkurent Honda ADV 350 modelu. Pošto volem Kymco, naravno da mi je interesantan, liči da ima mesta za noge, visok je korman... Očekivana cena, oko 6.800€, otprilike.

3. QJ Motor Fort 350 Evo

07_QJMOTOR_FORT_350EVO_360%C2%B0.jpg

Karakteristikama i cenom, ovo mi je ubedljivo najinteresantniji model, samo da nije kinez, majku mu ;) 

Urban GT klasa, uzak za muvanje kroz grad a udoban i za izlete, puno mesta pod sedištem, veliki točak... Cena mu je u Grčkoj oko 4.900€

4. Zontes 368K

Zontes-368K-negro-1.jpg

Najnoviji Zontes, skladnih linija, poboljšane udobnosti sedišta, sa boljom zaštitom od vetra u odnosu na ranije modele. Cena 5.650€

Koji su Vaši favoriti?

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• BJB Maxi Scooter Club, 1281 postova
  • Motocikl: Voge 300 Rally

Ako Aprilia bude nalik 125 i 200 modelima, jedino da je voziš sa zadnjeg sedišta :) 

Ja bih birao Zontesa da sad uzimam skuter (G model u mom slučaju ali to je to). 

U salonu sam gledao Fort 350 i tada 350 modele Zontesa. 

Fort je.. baš kinez (takav mi je utisak za celu gamu QJ-a spram konkurenata). Ozbiljnije uradjeno deluju Zontesi, više su zaživeli kod nas, bolje opremljeni, jači.. 

Pritom ovaj Evo deluje malo, kao mešavina ona 2 Peda maxija što valjaju kod nas

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Na snimcima sa EICMA sajma, Aprilia izgleda poprilično veliko i komotno, bar među onim talijančićima. Zato i kažem, voleo bih da vidim uživo. A Fort nažalost jeste, baš je kineščina :) Al sviđa mi se konceptualno. Zontes jeste kvalitetniji, ozbiljniji i bolje podržan, rekao bih isto.

Promenio član boza_kg
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 1214 postova
  • Motocikl: Maca

Molim za pomoć viših skuteraša, a vidim da vas ima. ( @alexanto @boza_kg )

Da li bi nešto od ovih modela moglo da dođe u obzir za visinu od 192cm: Sym Cruisym 300, Honda Forza 300, Kymco Xciting 400i (2016-2018, ne S verzija), Kymco Downtown 300 2020., Kawasaki J 300 2017. , Voge SR3 (možda i SR4), QJ Fortness 350/4.0?

Skuter bi se najviše vozio po gradu uz povremene vikend vožnje po lokalu. Već su mi ljudi objasnili da je za grad i moju visinu odličan Sym HD300 ali bih možda radije pogledao nešto sa malo više mesta i "skijama" da mogu i noge malo da se ispruže.

Mislio sam da su Sym Joyride i ADX300 skuteri koji se savršeno uklapaju u tu moju zamisao, ali čini mi se da su mi za broj manji, da su mi noge previše podignute i preblizu volanu...ali moguće je da grešim jer to baziram na nekim recenzijama i par minuta sedenja na njima sa tim da nisam vozio skutere preko 15 godina a na motorima je položaj nogu dosta drugačiji pa mi je možda samo zato čudno. Ispravite me ako grešim.

E sad jasno mi je da je najbolje da se ode i proba, ali rekoh da prvo vidim vaša iskustva da ne trošim prodavcima i sebi vreme ukoliko je situacija unapred beznadežna na nekim modelima.

Ukoliko neki od modela dolazi u obzir, šta biste mi vi preporučili da je najbolje od tih modela?

P.S. Iako nisam ni najmanje gadljiv na kineze, eleminisao sam Keeway, KMoto, Trio i Peda maxi skutere jer nema skoro ništa od informacija vezanih za njih a kako nisam baš tehnički potkovan ne bih se upuštao u tu avanturu sem ako baš ne mislite da neki od spomenutih modela vredi razmotriti. Takođe dolazeći QJ ATR300 deluje jako zanimljivo ali kako proveriti veličinu i ergonomiju.

@Rolle2010

Ima nas ovde i solidan broj forumaša viših od 190cm, ali, joj, ne znam kako bih rekao, nije samo do visine, nego i do građe tela, i kakav ti položaj više godi, i na kraju dosta ima do subjektivnog utiska i očekivanja. A i ne mere se svi na isti način, neki to rade sa obuvenim čarapama, pa nije svakom ista visina:) 

Meni su dugačke noge, na pr. Na malom broju modela uopšte mogu da čak i delimično ispravim noge. Osim na onim najvećim, kao što su Burgman 650, al takvi me ni ne privlače. Pisali smo dosta ranijie na tu temu, a evo ponovljenih par sličica koje sam ranije postavljao.

QJ Fort 400, koji nije baš ni mali skuter. Al ne paše nikako, kolena mi udaraju u plastike i kad su noge spuštene, a kamoli podignute na sankama. A tad udaram u korman, i pritiskam trticu. Neudobno apsolutno i skroz na skroz. 

20250712-124733.jpg

Da ne dužim, slična mi je priča i na Forzi 350, Yamahi XMax i brojnim drugim popularnim modelima.

Drugi primer, na pr novi Kymco Downtown 350 GT. Njemu je recimo visoko sedište, ima mesta za noge sasvim solidno, OK mi je sedenje, ali mu je korman ipak prenisko postavljen. Slabačka je zaštita od vetra, a izložen sam onda kao jedro...

dtgt.jpg

Kymco Xciting 400, isto mi je za broj manji. Može nekako jedva, ali kolena su opet knap uz plastike. Prelazak preko neravnina, kočenje, sve to zna da bude onda bolno. A to baš i nije neka fora. Eto tako 5 godina teram Agility 300 sokoćalo, samo zato što mi odgovara gabaritima. Ima i mnogo boljih, ali ne i za mene :) 

Sve u svemu, moraćeš ipak da probaš, dobro pogledaš, pa da proceniš šta tebi lično odgovara. Ne znam kako drugačije.  Ebiga, tako je to kad si van standarda.

Modeli skutera za visoke mogu da budu, na pr:

- BMW C 400 GT

- Voge SR4 Max

- Sym Cruisym 300 moguće

- Zontes 368 E\K, ili G model na kome se uspravno sedi

- Kymco DT 360

- Burgman 400 novijeg godišta itd

Srećna potraga!

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

Zujao sam po gradu zbog nekih obaveza pa sam skoknuo i do Autoprometa pa evo malog update-a, možda nekom bude zanimljivo.

Za početak vezano za QJ Fort 350 Evo model - meni se taj skuter jako dopada po onome što sam video do sad (i grk je uradio recenziju). Meni bar prijatan izgled, dosta mesta, veliki točkovi, živahan agregat i pristojna cena, otprilike kao što se @boza_kg dopadao onomad običan Fort ...međutim u AP ga ne planiraju uopšte ove godine. Zapravo samo je od njih trojice Miroslav znao koji je model u pitanju. To što je već dostupan u Grčkoj nema nikakve veze jer izgleda da nisu ni na koji način povezani sa tim tržištem/dobavljačima.

Dalje, akcija za preorder za ATR300 je produžena, možda i do kraja februara (ali to valja proveriti). Očekuju se slične dimenzije kao i na ATR125 modelu na koji sam nekim divnim čudom uspeo da se spakujem. Iako smo iste visine definitivno nisam krakat kao Boža, nego su mi slično kao i u ostalim dimenzijama i u visini dominantna ramena , glava i stomak a ne noge (izbijaju ti bosanski koreni na sve pore). Mislim ne shvatite me pogrešno, gotovo izvesno izgledam kao cirkuska mečka na njemu ali Boga mi imam bar jedno prst i pol - dva od kolena do plastika:IMG_20260124_115439.thumb.jpg.4d76dca3d2d5de4af107264703a1b9a2.jpg

Posle toga sam seo na Zontes E model i ono čudo je ogromno, čini mi se da ima mesta dovoljno. Ne znam kakav je za provlačenje kroz grad ali čini mi se da je širi od mog motora koji je putna krmačica...pardon putni enduro. Ali možda i grešim, baš sam na blic seo na njega.

Nakon toga su me pustili i da sednem na jednog Forta koji je u servisu pošto nisu imali primerak u salon, veliko hvala momcima za to!!! Čini mi se i da na njemu mogu da se pristojno spakujem i baš mi je žao što nema duže sanke. Mesta između kolena i plastika slično kao na ATRu, možda i malo više. Slika ne dočarava lepo prostor jer je senka između plastika i nogu pa se čini da ga nema uopšte tj da su plastike odmah tu.

IMG_20260124_115719.thumb.jpg.b194293db974622531511a978fd2b3f0.jpg

Čini mi se da svakako ima više mesta i da je bolje sedenje nego na Joyride-u i ADX300 modelima. Čini mi se i da su upravljači na QJu malo više postavljeni od ta dva Sym modela i da mogu više da ih zaokrenem pre nego što dođu do mog krila.

Najviše mesta čini mi se je na Zontesu.

E sad malo ograđivanja - vozim motor, nisam probao nijedan od skutera i ne znam kako bi se to zapravo ponašalo u praksi niti gde trebaju da mi budu noge i šta je visoko/nisko a šta nije ili da li će mi kolena obljubiti plastike prilikom naglog kočenja jer na motoru imam rezervoar i moj airbag(stomak) da me ustopiraju. Zapravo na svim skuterima sam jako kratko sedeo jer nisam hteo mnogo da smetam momcima jer su u Eurosumaru bili u gužvi kad sam bio, a u APu se videlo da je subota pa su se momci baš lepo opustili kad sam banuo tako da sve što sam napisao uzmite sa ogromnom rezervom.

P.S. Pitanje za one koji su isprobali više modela - da li ste na ATRu i Fortu imali manje ili više mesta za noge u poređenju sa Voge SR3?

• Sviđa mi se 1

Naravoučenije za one koje mrzi da čitaju ovaj moj roman (ne krivim vas) - ništa do daljeg od Fort 350 Evo modela kod nas, i svi smo različiti i iako je ista visina vozača treba svakako probati model a ne otpisati ga unapred, možda i može da prođe.

@Rolle2010, samo da pretpostavljam da misliš na novi Fort 350 Evo? Šteta ako ga neće uvoziti, delovao mi je interesantno. Baš sam nedavno čitao o putešestviju jednog Grka po Maloj Aziji tim motorinom.

fe1be32c-c815-bf36-634e-a33018289265-2048x1224.jpg

Nego, čisto da još malo pojasnim ono što sam hteo reći, nemam sad odgovarajuću sliku, al ako pogledaš podnicu na mom ovom Agility-ju, videćeš da je ravna, i poprilično dugačka. Tj. onde gde ostali skuteri imaju kose sanke, ovaj ima taj čist prostor gde mogu da pomeram stopala napred - nazad, tj. menjam ugao pod kojim savijam kolena. Da ispružim i dižem noge, ionako ne mogu, jer bi onda otišle ispred točka:)  al ovaj dizajn mi daje određeni fini komfor što drugi modeli nemaju. Takođe, korman je dosta visok, preskače kolena znatno i dođe mi u visini grudi negde. Uz vizir koji ne mora biti ogroman, fino i zaklanja od vetra.

20251025-142351.jpg

I eto, otprilike da sam se navikao na ovakav layout, pa mi slično sad fali na mnogim drugim skuterima.

Promenio član boza_kg

• BJB Maxi Scooter Club, 1281 postova
  • Motocikl: Voge 300 Rally

@Rolle2010 Za Fort 350 Evo vredi možda proveriti sa drugim uvoznikom iz NS, njihov ti je ovaj sajt qj-motor.rs koliko se sećam, oni imaju neke veze s tom Grčkom linijom, možda bude drugačija ponuda..

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

I da, @Rolle2010, ovako sa slika, više ti čuči Fort 400 svakako. Problem, bar kako ja to vidim, je što su ti zakucana stopala u jednom položaju. OK je to za grad, ali za iole duži put ima da umara. Pogledaj Voge SR4Max, trebalo bi da ti bude taman kako treba. Meni je SR3 mali, dizvineš, a ne volim ni mali točak, al probaj, sedi na njega, kad si već krenuo da obilaziš parohiju.

1 hour ago, boza_kg said:

@Rolle2010, samo da pretpostavljam da misliš na novi Fort 350 Evo? Šteta ako ga neće uvoziti, delovao mi je interesantno. 

Nego, čisto da još malo pojasnim ono što sam hteo reći, nemam sad odgovarajuću sliku, al ako pogledaš podnicu na mom ovom Agility-ju, videćeš da je ravna, i poprilično dugačka. Tj. onde gde ostali skuteri imaju kose sanke, ovaj ima taj čist prostor gde mogu da pomeram stopala napred - nazad, tj. menjam ugao pod kojim savijam kolena. Da ispružim i dižem noge, ionako ne mogu, jer bi onda otišle ispred točka:)  al ovaj dizajn mi daje određeni fini komfor što drugi modeli nemaju. Takođe, korman je dosta visok, preskače kolena znatno i dođe mi u visini grudi negde. Uz vizir koji ne mora biti ogroman, fino i zaklanja od vetra.

I eto, otprilike da sam se navikao na ovakav layout, pa mi slično sad fali na mnogim drugim skuterima.

Da pričao sam o novom modelu, onom koji si i sam spomenuo par poruka iznad.

Pritom je Kokina Feragia kada je radio recenziju rekao da je motor velik, da je za više od 180cm što znači i da je za nas duže verovatno isto ok.

Za tvog Kymca sam video da si to već spominjao ranije, ali ih nisam našao na oglasima, a Sym HD300 kojeg si mi spomenuo u drugoj temi čini mi se sa slika da nema toliki prostor na podnicama. Možda i grešim, nisam ga video uživo. Ako ima to bi možda i bio bingo dok ne dođe nešto pametnije.

54 minutes ago, boza_kg said:

I da, @Rolle2010, ovako sa slika, više ti čuči Fort 400 svakako. Problem, bar kako ja to vidim, je što su ti zakucana stopala u jednom položaju. OK je to za grad, ali za iole duži put ima da umara. Pogledaj Voge SR4Max, trebalo bi da ti bude taman kako treba. Meni je SR3 mali, dizvineš, a ne volim ni mali točak, al probaj, sedi na njega, kad si već krenuo da obilaziš parohiju.

Tehnički zakucana su mi stopala u dva položaja, kao na stolici i blago oslonjene na sanke, ali da baš je mala razlika. To i mene plaši da mi ne bude neudoban zbog toga na putu, a ako samo kupujem skuter za grad onda je opet onaj Sym HD300 kojeg si mi preporučio bolji izbor a bilo bi dobro da može i na neki izlet do 200km u danu. Onda bih verovatno prodao i motor ako mi legne lepo jer nemam kad na ozbiljnije ture.

SR4 mi je malo van zamišljenog budžeta, pritom u temi su spominjali neke tehničke problemčiće koji bi me baš nervirali ukoliko bih ga kupio a dogode se. Možda ako naleti neka lepa polovna prilika.

@andrej. Odlična ideja! Poslaću im mail ili ću ih zvrcnuti.

Možda da baciš oko na Kymco X-Town 300, u toj ekonomskoj klasi? Spustili su mu cenu u neke realne okvire od nedavno. 

Nije nešto moderan, ima običan ključ, analogne cajgere... ali je jako udoban, i generalno veoma pouzdan model, a i ima prostora.

WWW.POLOVNIAUTOMOBILI.COM

Kymco X town 300, 2025. godište, Scooter, Beograd. Cena 4.890 € - Motori - Polovni Automobili
  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

• Zainteresovan, 296 postova
  • Motocikl: Zontes 350 E

Мени овај кимко лепо изгледа али на папиру има баш малу коњажу, нисам га пробао и не знам какав је у вожњи само кажем да сам видео у спецификацији да има око 23,24 кс. Обично 300тке имају око 30 +-, барем колико сам ја гледао али др @boza_kg сигурно ће више рећи нешто о овом мом запажању. 

• Sviđa mi se 1

Jeste, isti je agregat kao i u mom Agility-u. Tako je, nije nešto jak, na papiru tek, a pogotovo ako se uporedi sa kineskim modelima, gde lažu pa se ne krste :) Praktično, po performansama je tu negde u rangu sa Beverly 300 HPE ili SYM Cruisym\HD, slično. Sve u svemu, za solo vožnju lepo ubrzava, ide do nekih 115-120 na sat fino, i posle dugo nabira do 130 max. Oko 100-110 mu je neka merka za duge vožnje. Za grad i vikend izlete, lepo će da služi. Pad performansi se poprilično oseti kad su dvoje težih na njemu.

Da dodam - ali zato malo troši, jedva preko 3l, i lako se i jeftino održava. Sve ima svojih prednosti i mana.

Promenio član boza_kg
  • Sviđa mi se 2

• Svrati ponekad, 170 postova
  • Motocikl: Sym HD300 QJ800 SRT

Ovo Kako rade I nizi od 180cm imace muke,sto rade ovako nisko volane nije mi Jasno..Ovaj Xtown po Meni najbolji Kimco I Agiliti,sad pitanje eur4ieuro5 norma pa je ovaj ustrojen Inace sedenje na ovim novim modelima lose...pogotovo za visoke ljude..Mi do 180cm Jos nekako

To su stari Kymco agregati, vuku se još od XCitinga 250, od pre 15 godina, pa su vremenom doteravani. Nisu nešto jaki, ali su pouzdani i ekonomični. I odavno su preležali dečije boljke. Sad, sve zavisi kome šta treba. Ako bi za grad, pali gasi x puta dnevno, i povremene izlete 

- ko bog. Ako bi touring makinu za putovanja u dvoje, bolje nešto jače.

@andrej. je bio u pravu. Distributer iz NS ima drugačiju uvoznu politiku od APa. Očekuju Evo model negde u Junu/Julu i ne znaju okvirnu cenu do daljeg.

@nesa841 malo mi je konfuzan tvoj post. Da li smatraš da su generalno novi modeli kratki ili si ciljano mislio i na to da je XCiting jedan od njih i da i on nije za više od 180cm?

Gledao sam recenziju na YTu. Vlasnik od 195cm kaže da planira prepravku sedišta da bi mogao malo da ispruži noge. I ako sam dobro shvatio skuter nema filter ulja pa moraju da se rade servisi da li na 2k ili 3k čime iskreno nisam toliko oduševljen. Sve ostalo mi deluje skroz ok. Super je ako ima novu tehnologiju, ali uopšte mi nije uslov, ergonomija i pouzdanost pre svega.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 673 postova
  • Motocikl: Nmax 155
Pre sat vremena, Rolle2010 je napisao:

I ako sam dobro shvatio skuter nema filter ulja pa moraju da se rade servisi da li na 2k ili 3k čime iskreno nisam toliko oduševljen.

Ne bih da ti rušim sneška, ali nemoj uzimati previše u obzir intervale zamene koje proizvođač propisuje/predlaže. Ne govorim za konkretan model nego uopšteno. Na mom c400 interval zamene 10k, nebuloza... Mali su to agregati, ide malo ulja, uglavnom između 1-1.5l i nije preveliki trošak da menjaš na 3 hiljade km, a utiče na dugovečnost agregata. 

• Sviđa mi se 1

Pre sat vremena, Rolle2010 je napisao:

I ako sam dobro shvatio skuter nema filter ulja pa moraju da se rade servisi da li na 2k ili 3k čime iskreno nisam toliko oduševljen

Servisi se rade na 3.000 km, i kod tih Kymco 276cc agregata ide samo 0,9l ulja. Malo je nezgodno ako ideš u ovlašćeni servis za zamenu, jer svaki mali servis plaćaš fino, al ako radiš sam to ti je prc. Ekstra je jednostavno, 15 min posla, i jeftino. Kod SYM skutera je na 4.000, takođe i kod Zontesa gde ide više ulja + filter, kad ostalih uglavnom mali servis ide na 5.000 + filer i 1, 3l ulja uglavnom. Slično je to ekonomski gledano.  

Ne, nije stvar ekonomske prirode već više cimanja da se dobije termin kod majstora, ostavljanje/kupljenje motora itd. Pogotovo ako servis naiđe u sezoni to je onda misaona imenica. Na mom trenutnom motoru je propisan interval od 10k, ali sam mu servis uvek radio na 5-6k, pritom u motor ide 3.5l ulja + filter. 

A pošto radim i živim na dva različita kraja Beograda, te pređem bar 40km dnevno, plašim se da bi tih 3k brzo prošlo. Ulje i filter verovatno mogu da naučim preko nekog tutorijala da menjam, ali za sve ostalo bih morao da jurim servisera jer nisam baš verziran sa mehanikom. Spominju se neka čišćenja zvona i sl. stvari a ja za početak nemam prestavu ni šta su ti delovi, a razlika od 3k i 5k je skoro pa duplo. Ali definitivno to nije dealbreaker, već više stavka u razmatranju.

• Sviđa mi se 2

Sve te razumem. Ja sam sebi svesno skratio garanciju, iz razloga koji opisuješ,sa 3 godine na 2, jer nisam vise ima živaca za "ovlašćeni servis". Vidim sad da im garancija traje 5 godina. Ma idi begaj. Inače, bar zamena ulja je baš jednostavna, ne treba to da te brine. Svako to može, ako hoće.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja