cvele_stefan 17 Napisano April 24, 2021 (promenjeno) U prolazu, 51 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Aprilia Atlantic 250 Prijavi odgovor kao problematičan E pa ljudi moji, kolege, sapu(a)tnici, "postala sam tetka" jedne male teget AA 250cc! Dečko je vlasnik od 2013 god, imam podatke i od prethodnog vlasnika (uvezen 2011 iz Švajcarske). 2019 rađeni servisi, priložiću sliku, i od tada je prešao samo oko 300km. Nekoliko pitanja: 1. 2019 je menjano ulje (vidi se iz priloženog), ja sam ga doterao sa Nbgda do Kaluđerice, da li je to neki problem i da li mogu da ga vozim još neki km do zamene ulja? 2. Akumulator mu je stajao van motora, napunjen je na punjač pre paljenja motora. E sad, kod paljenja, i posle ove vožnje, kad ga palim, prvo zastane pa tek omda vergla. Majstor mi reče da klip ostane u donjem položaju, pa mu treba da nabije kompresiju. Ali meni se čini kao da nema snage da zavergla, pa se pomuči, ali svaki put upali. Mrak je, sutra kačim slike. Imaću još pitanja, svakako. Pozdraav! Promenio April 24, 2021 član cvele_stefan 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasadoncic02 55 Napisano April 25, 2021 Svrati ponekad, 105 postova Prijavi odgovor kao problematičan Čestitam i puno bezbednih km!.Što se tiče tvojih dilema,to je za temu tehnička pitanja.Ja ću da iznesem moje mišljenje,pa admini ako treba neka premeste post.1.Ulje se menja na određenoj kilometraži ili na 2 godine bez obzira na kilometražu.Sad neznam koliko su to neki kilometar još da voziš pa da zameniš.2.Za odgovor majstora o paljenju mogu da kažem da promeniš majstora.Proveri da li će isto da pali kad prespojiš kablovima sa nekim autom.Ako isto zastane kod paljenja onda ili rele anlasera ili sam anlaser zeza(biksne,četkice..)Послато са SM-A715F помоћу Тапатока Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cvele_stefan 17 Napisano April 25, 2021 U prolazu, 51 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Aprilia Atlantic 250 Prijavi odgovor kao problematičan Zahvaljujem! Znači definitivno problemčić. A malo kilometara mislim danas vožnje po kraju, maks 30-50km, sutra bi mu menjao ulje, ako nadjem slobodnog majstor. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 10966 Napisano April 25, 2021 Ne silazi, 2188 postova Lokacija: pvo Motocikl: Benelli Prijavi odgovor kao problematičan Proveri nivo i izgled ulja i nema problema.Koje godiste je? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cvele_stefan 17 Napisano April 25, 2021 U prolazu, 51 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Aprilia Atlantic 250 Prijavi odgovor kao problematičan 2005to. Koliko treba dugo da stoji, da mu se slegne ulje? Samo odvrnem čep, i ima merač? Ja se izvinjavam ako sam, a jesam, van teme.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cvele_stefan 17 Napisano April 25, 2021 U prolazu, 51 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Aprilia Atlantic 250 Prijavi odgovor kao problematičan Ulje mu je kao novo, žuti se kao sunce. Kako sam ja laički proverio, ima dovoljno. Odvrnuo obrisao, zavrnuo i izvadio. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 10966 Napisano April 25, 2021 Ne silazi, 2188 postova Lokacija: pvo Motocikl: Benelli Prijavi odgovor kao problematičan to je to. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
alexanto 4672 Napisano April 25, 2021 BJB Maxi Scooter Club, 5992 postova Lokacija: Žabalj-NS Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT Prijavi odgovor kao problematičan Pre 4 sati, sasadoncic02 je napisao: 1.Ulje se menja na određenoj kilometraži ili na 2 godine bez obzira na kilometražu.Sad neznam koliko su to neki kilometar još da voziš pa da zameniš. Zasto na 2 godine? Ulje koje "prezimi" u agregatu ja ne bih "cerao" sledece sezone niposto... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasadoncic02 55 Napisano April 25, 2021 Svrati ponekad, 105 postova Prijavi odgovor kao problematičan To je lično stvar svakoga ponaosob da li će promeniti ulje svake godine ili neće uopšte.Gde god sam pročitao uputstvo za neki automobil ili motocikl,piše ili određena kilometraža ili 2 godine.Naravno da se slažem u potpunosti i da nije greška menjati ulje svake godineПослато са SM-A715F помоћу Тапатока Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 4704 Napisano April 25, 2021 (promenjeno) Drug član, 3602 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan U većini korisničkih uputstava za skutere koje sam video, piše da je interval zamene - ili kiometraža, obično 5.000 km, tj. manje ako model nema filter ulja, ili na godinu dana. Menjajte ulje redovno, nije to skupo! Promenio April 25, 2021 član boza_kg Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gastrorider 253 Napisano April 25, 2021 Fat and furios, 586 postova Lokacija: Budva Motocikl: KLE 500, bev 500 cruis Prijavi odgovor kao problematičan Cestitam!!! Laknulo mi je neka je sa srecom to je jako udoban motor, slatko ces se navozati. Ulje nemoj preko 5000km cak i ranije jer ide svega 1.2l. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
alexanto 4672 Napisano April 25, 2021 BJB Maxi Scooter Club, 5992 postova Lokacija: Žabalj-NS Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT Prijavi odgovor kao problematičan Za Quassar 250 agregate interval zamene ulja je na 3K km ako se ne varam... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alexa90 11545 Napisano April 25, 2021 BJB Maxi Scooter Club, 4362 postova Lokacija: Voždovac Motocikl: Honda X-ADV 750 Prijavi odgovor kao problematičan Tako nešto, ja sam na Bevu 250 menjao čini mi se na 4.000, ali davno beše pre 10g.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sale-kum 349 Napisano April 26, 2021 Svrati ponekad, 426 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Scarabeo 250ie Prijavi odgovor kao problematičan Pre 18 sati, alexanto je napisao: Za Quassar 250 agregate interval zamene ulja je na 3K km ako se ne varam... Mislim da se varaš. Pogledao sam 3-4 manuala za Bev i Scarabeo i interval je 5k ili 6k kontrola, a 10k ili 12k zamena. Kraći interval je bio za starije Quassar agregate od 200ccm. Što se mene tiče, mislim da je 5-6k ili jednom godišnje za zamenu sasvim zadovoljavajuće. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alexa90 11545 Napisano April 26, 2021 BJB Maxi Scooter Club, 4362 postova Lokacija: Voždovac Motocikl: Honda X-ADV 750 Prijavi odgovor kao problematičan pre 16 minuta, sale-kum je napisao: 10k ili 12k zamena. Gde 10-12, pa to je i za auto već podosta a ide 4-5l ulja, a ne u motorić gde staje ispod 1.5l. Malo si se zaneo sa proračunima. Doduše po toj logici i nije čudo što se prodaju drndave kangrbe, ako i oni menjaju ulja na 10k. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
alexanto 4672 Napisano April 26, 2021 BJB Maxi Scooter Club, 5992 postova Lokacija: Žabalj-NS Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT Prijavi odgovor kao problematičan pre 46 minuta, sale-kum je napisao: Mislim da se varaš. Pogledao sam 3-4 manuala za Bev i Scarabeo i interval je 5k ili 6k kontrola, a 10k ili 12k zamena. Nesto s' ti tu debelo pobrkao... Za Master 500 je servisni interval 6 K km... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 4704 Napisano April 26, 2021 Drug član, 3602 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Ima stvarno zbunjujućih manuala. Na primer u tekstu iznad tabele piše - ulje se menja na svakih 5.000 a proverava nivo i doliva na svakih 1.000 km, a onda u maintentance tabeli navedena stavka Check na svakih 5.000 (ili 6.000) a Change na svakih 10.000 odnosno 12.000. Na nekim modelima preporučuju menjanje filtera ulja pri svakom drugom menjanju ulja, možda je to zbog toga. Mrzi me sad da googlam primer, al razumete šta hoću kažem. Elem, Piaggio 350 agregat je svojevremeno reklamiran kao super moderan, i da ima produženi period za održavanje. Kod njega je plan menjanja ulja na 6.000 km ili godišnje. Ovo ga ovde. Ja ionako zadnjih godina ne prelazim više od 5.000, pa menjam ulje jednom godišnje, zajedno sa filterom ulja naravno. To je svakako najjeftinija stavka pri održavanju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sale-kum 349 Napisano April 26, 2021 Svrati ponekad, 426 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Scarabeo 250ie Prijavi odgovor kao problematičan Dajte ljudi, ništa ja nisam pobrkao niti preračunavao. Niko nikome ne brani ni da menja ulje na svaki rezervoar goriva, ja sam samo napisao šta sam pročitao. Mislim da je razlika izmedju 10k i 12k samo zavisno od toga da li je manual za kilometarske ili intervale u miljama. Što se kola tiče, pre 45 godina, kada sam ja počeo da vozim, normalan interval zamene je bio 5-10k, zavisno od modela i vrste goriva. Ali, tehnologija je malo napredovala od tada, naprimer Alfa za JTDm motor daje interval zamene ulja 35k, vidjao sam kola sa 170k km sa urednom servisnom knjižicom sa ukupno 5 zamena ulja. Kod nas se ta fama o prevremenim zamenama ustalila zbog upitnog kvaliteta ulja, ali valjda smo to prevazišli. U svakom slučaju ne može da škodi, a prodavci i majstori se raduju. Sličnan sličaj, u Citroen knjižici za dizel motor piše da je prva zamena zupčastog kaiša na 240k km, pa vi sada ubedite nekog da ne treba da menja ranije. Naravno, uvek podržavam ranije zamene za (skoro)isključivu gradsku vožnju. U svakom slučaju udaljismo se od teme... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 4704 Napisano April 26, 2021 Drug član, 3602 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Ima ovde lep tekst, vezano za automobile i menjanje ulja na 30.000: PolovniAutomobili.com WWW.POLOVNIAUTOMOBILI.COM Odakle nam uopšte ideja da neko menja ulje na čak 30.000 km? Odgovor - mnogi proizvođači su propisali servisni interval na 30.000 km. To znači da se mali servis, odnosno zamena ulja... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rast 1140 Napisano April 26, 2021 Svrati ponekad, 265 postova Lokacija: Leicester , Beograd Motocikl: Yamaha TDM900 Prijavi odgovor kao problematičan 21 hours ago, Gastrorider said: Cestitam!!! Laknulo mi je neka je sa srecom to je jako udoban motor, slatko ces se navozati. Ulje nemoj preko 5000km cak i ranije jer ide svega 1.2l. interval zamene ulja ne zavisi od količine ulja. Ako se sipa samo1,2 litra onda je to zbog zapremine motora, broja cilindara, hoda koji cilindar pravi. Interval, tj kilometraža zavisi od uslova gde ulje radi. Naprimer: -broj obrtaja.... Ja na automobilu menjam ulje na 15.000km ali ga vozim na 2-3000 obrtaja. Motor teram na bar 3 x više obrtaja, tj klip motora mi se pomeri 3x dok na autu jednom a to utiče na istrošenost ulja. -menjač i prensosni odnos, veličina točkova..... sve to utiče na koliko će rastojanje preći vozilo za određena pomeranja klipova pri sagorevanju Zato, inžinjeri sve to lepo proračunaju i napišu u knjižici za upotrebu. Vozači posle traže svoju logiku ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 4704 Napisano April 26, 2021 (promenjeno) Drug član, 3602 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan pre 35 minuta, rast je napisao: interval zamene ulja ne zavisi od količine ulja. Naravno da zavisi. Manja količina ulja se brže prlja, brže greje, brže menja svojstva, pa mora češće da se menja. Promenio April 26, 2021 član boza_kg Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21491 Napisano April 26, 2021 Integrisan, 9408 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Integra koju ponudih u ime drugara nije vise aktuelna, ode u Cacak upravo Sent from my LLD-L31 using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blaza 9536 Napisano April 26, 2021 Ne silazi, 2259 postova Lokacija: Beograd, Bele Vode Motocikl: ex.Liberty 125 & Scarabeo 400i, Kawa ER-5 Prijavi odgovor kao problematičan Scarabeo 400i na tabli svakih 5.000 km "izbaci" ključ, tj. obaveštenje da radim mali servis. To poštujem. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gastrorider 253 Napisano April 26, 2021 (promenjeno) Fat and furios, 586 postova Lokacija: Budva Motocikl: KLE 500, bev 500 cruis Prijavi odgovor kao problematičan Za dug vijek masine: skuteri bez filtera ulja do 3000, sa filterom do 5000 km. Uzmite u obzir kvalitet ulja koja se prodaju kod nas Promenio April 26, 2021 član Gastrorider Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
brka21 16 Napisano April 26, 2021 U prolazu, 37 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda PCX 125 Prijavi odgovor kao problematičan Ja bio u subotu u Pancevu da pogledam onu belu Integru sto je bila na oglasima sa fabrickim belim koferima, i polu resio da ja uzmem, al reko aj jos sutra( u nedelju )da odem na jug da pogledam dva silver winga, jedan u nisu, jedan u leskovcu, da konacno prelomim dal SW ili Integra. I tu sam se zaj...o. Silver iz Nisa farban ceo i to po meni lose, decko mi bio rekao preko telefona da mu je farbana leva strana samo i da se ne primecuje, da on to vidi, jer je radio kod limara, al ostali tesko, takodje mi rekao da je farbano u njegovu fabricku perla belu boju. Nista od perle, i nista od toga da se ne primeti da je farban, kad sam ja kao laik to primetio, i to bez nekog preteranog zagledanja. A i agregat ne radi ravnomerno. Tako da sam od njega odmah odustao. Odem i do Leskovca da pogledam crnog SW 2014o godiste. Jaca cena, mladji, agregat zvuci dobro, al mi naravno kilometraza sumnjiva, posto je motor iz Italije, bez servisne istorije. Mozda je i prava, mada ne verujem. Al svakako nisam bio odusevljen, ni prodavcem, ni motorom za te pare. I tako u povratku shvatim da sam dzabe isao, i da sam verovatno ostao bez dobrog motora, sto je danasnje jutro i potvrdilo. Integra iz Panceva prodata. Smorio sam se ko nikad.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...