Jump to content

Moto Zajednica

Gušenje na off-u

Recommended Posts

• Zainteresovan, 590 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000

Kad god poteram Afriku na off-road posle par kilometara počinje da se guši – kao da dobija previše goriva. Počinje tako što u vožnji u jednom momentu prestane da prima gas. Tada stajem i dešava se sledeće: na ler-gasu radi potpuno normalno, ali kada dodam gas krene da se guši i pucketa iz auspuha i nema šanse da prebaci 4k obrtaja.

Sve to izgleda ovako (svaki put dajem konstantan gas):

Nakon nekog vremena to ,,probije'' i radi manje-više normalno (sem što ler gas nije više ravnomeran - što se i vidi na snimku).

Posle par desetina metara off-a kada opet kreće ista priča. Ako budem tvrdoglav i vozim off sa tako ,,osakaćenim’’ gasom, ugasi se. Posle toga mu treba malo više verglanja da upali.

Kako se vratim na asfalt, posle sto metara je ko nov, eventualno štucne na naglo dodavanje gasa iz niskih obrtaja u narednih par km.

Eto, to su simptomi. Ovo traje već duže vreme i nikako da mu doakam šta je.

Što se motora tiče, sve dok ne vidi off najafrikastija je Afrika na svetu :moto3:

Lepo radi, lepo vuče, pali ko mina, ler gas potpuno miran, ne štuca ne brekće itd. Budući da se problem javio prošle sezone u međuvremenu je rađeno više servisa - karburatori čišćeni i štelovani, menjano je ulje, svećice, filteri za ulje, vazduh i gorivo i ostalo a problem je isti. Jedino što nije ,,standardno’’ je što mi sajlice sauga nisu povezane na polugicu na kormanu već vise sa strane.

Sumnjao sam u pumpu za gorivo. Iskopčao sam pumpu i prevezao direktno gorivo na karburatore i problem je nestao. Pun nade, zamenih pre neki dan svoju ,,faličnu’’ pumpu drugom i opet ista priča - isto kao sa starom.

To je to. Dakle izgleda da nije u pitanju sama pumpa i sada sumnjam na relaciju CDI-pumpa (ako tako nešto uopšte postoji :lol: )

Možda, ali možda mi se čini da brže dolazi do gušenja kada stojim dok vozim off nego kada sedim (CDI je ispod sedišta).

Naravno, budući da nisam baš najpametniji (na šta mi je skoro ukazaTo ::) ), moguće je da ja skroz grešim da je problem u karburatorima ili saugu ili filteru za vazduh ili svećicama ili što je Jupiter u kući vodolije a mesec u trećoj lunarnoj fazi...

Bilo kako bilo, motor radi skroz normalno na off-u kada se pumpa izbaci iz opticaja.

Izvinjavam se na ovakvom elaboratu ali sad znate sve što i ja.

Pomagajte, bilo kakvo mišljenje ili predlog su više nego dobrodošli. :Mina:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1542 postova
  • Motocikl: XLV 1000

Pošto su vibracije + pumpa ustanovljeni kao simptom, rekao bih da je do kontakAta negde - truc truc pravi negde prekid u struji, pa pumpa ne pumpa. Proveri žice koje idu u puNpu - kažeš menjao si je, da li si stavio novu ili polovnu, u kakvom stanju je elektromehanički sklup u pumpi (ono ispod plastične kape, tamo gde su platine). Neko od afrikanaca će već moći tačno da ti kaže odakle dolaze kablovi u pumpu, ako se dobro sećam od pumpe idu ka osi motora pa gore ka sedištu, isprati to i vidi da li ima negde slab kontakt ili je eventualno žica oštećena, prignječena ili nešto slično.

Ili kupi Teneru... :P

@rboban pa sad, svašta nešto ima ispod sedišta :)

@bokilic ko što rekoh, nije to kvar nego se samo malo buni, ne može ni Afrika sad da bude savršena u svakom pogledu

Pošto su vibracije + pumpa ustanovljeni kao simptom, rekao bih da je do kontakAta negde - truc truc pravi negde prekid u struji, pa pumpa ne pumpa. Proveri žice koje idu u puNpu - kažeš menjao si je, da li si stavio novu ili polovnu, u kakvom stanju je elektromehanički sklup u pumpi (ono ispod plastične kape, tamo gde su platine). Neko od afrikanaca će već moći tačno da ti kaže odakle dolaze kablovi u pumpu, ako se dobro sećam od pumpe idu ka osi motora pa gore ka sedištu, isprati to i vidi da li ima negde slab kontakt ili je eventualno žica oštećena, prignječena ili nešto slično.

Ili kupi Teneru... :P

Zaboravih da napišem, pumpa (i nova i stara) su prethodno prošle tretman kod čika Arakisa. Platne su dobre i montirani su releji. Tako da s te strane nema brige.

A što se tiče provokacije...s konja na magarca ne ide :nanana:

@draza napisah gore da sam probao bez pumpe (doduše i bez flaše) i radi super. Ako si na to mislio...

• Drug član, 1542 postova
  • Motocikl: XLV 1000

Lep je konj, nema tu priče, al' magare radi pos'o :P

Da li možeš da reprodukuješ problem u kontrolisanim uslovima? Tipa, upališ ga u garaži ili tako negde, pa ga gnjaviš treseš i drmaš dok se ne pojavi problem?

• Svakom po zasluzi, 12454 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Pošto ti radi odlično bez pumpe a sa dve različite pumpe je situacija ista možda te zeza rele pumpe ili konektor ispod rezervoara.

@Čeh Padalo mi je na pamet al to bi onda se pretvorilo u besomučno turiranje drmanje i kuckanje po CDI-u i pumpi i karbovima i onda još turiranja i drndanja i lupkanja. Lakše mi je da prvo pitam, možda neko zna...

@Arakis gledao sam i konektor i rele, deluju čisto kontakti. To je sve što sam uspeo da ustanovim :neznam:

• Svakom po zasluzi, 12454 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Rele pumpe je napred, sa leve strane kod fara i dolaze 3 žice na njega. Da on ne zeza?

Rele pumpe je napred, sa leve strane kod fara i dolaze 3 žice na njega. Da on ne zeza?

Znam, njega sam iskopčao kad sam probao bez pumpe. Probao sami da merim koliko pumpa ispljucka (piše u Haynes-u koliko treba) i izbaci dovoljno goriva. Sad valjda je to i za taj rele pokazatelj...

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

a mozda je i viska goriva ....pumpa kad radi baci visak,to jest karbovi imaju viska..

svaka 5ta afrika pati od pojebanih iglica....i visokog nivoa goriva...

:Mina:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja