Dača. 227 Napisano Novembar 30, 2011 Free Rider, 124 postova Lokacija: Zemun Motocikl: Aprilia Pegaso 650 , Qingqi qm200 Prijavi odgovor kao problematičan Otvaram ovu temu da bi svi mogli da iznesu svoja iskustva i misljenja o ovoj jako zahebanoj stvari, spadanju kacige sa glave. Naime kako je moguce da nekom spadne kaciga sa glave u trenutku nesrece, Uzmimo u obzir da je uredno zatvorio kopcu i sve u vezi kacige uradio po pravilima, sto valjda vecina nas i radi. Dal je tu u pitanju pucanje kopce ili sta? Misljenja? Ako tema nije na pravom mestu, molim urednike da je premeste na odgovarajuce mesto. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tibor 499 Napisano Novembar 30, 2011 Zainteresovan, 657 postova Lokacija: Temerin Motocikl: TDM 850, DKW RT175 Prijavi odgovor kao problematičan nije losa tema, pratim. ja kontam da samo moze da nije tategnut kaiš i da nije zakopčana. aj ako neko zna nešto o tome i mene interesuje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4298 Napisano Novembar 30, 2011 Ne silazi, 6632 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Neadekvatan izbor kacige u smislu ne odgovarajućeg oblika glavi, uzimanje malo komotnije veličine što nakon uleganja filceva čini da je kaciga prevelika i labavo vezivanje kopče. Ja svoju vežem fest kad krenem i vrlo brzo se filc još malo ulegne i onda još zategnem kaiš . Kaciga ne sme da se mrda kad se zamahuje glavom, bolje da žulja nego da ljulja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dača. 227 Napisano Novembar 30, 2011 Free Rider, 124 postova Lokacija: Zemun Motocikl: Aprilia Pegaso 650 , Qingqi qm200 Prijavi odgovor kao problematičan pa da ali zasto bi neko uzeo kacigu za veci obim glave nego sto je njegov.. to definitivno nema nikakvih prednosti.. duva ispod brade, neprijatno se osecas u njoj (bar ja) itd itd.. a da ne govorim o bezbednosti.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tibor 499 Napisano Novembar 30, 2011 Zainteresovan, 657 postova Lokacija: Temerin Motocikl: TDM 850, DKW RT175 Prijavi odgovor kao problematičan pa da, đunta je u pravu, početnici u moto svetu, nesvesni rizika uzimaju vecu jer ih manja zulja, a u principu kad se kupuje kaciga između obraza i kacige ne sme prst da se gurne. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dcNiko 157 Napisano Novembar 30, 2011 Svrati ponekad, 479 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha XT600E Prijavi odgovor kao problematičan Obično kad mislimo da je kaciga OK zategnuta, ona može još da se dotegne, što najčešće ne činimo. Probaj da zategneš kacigu pa da je otpozadi vučeš odozdo na gore. Vrlo lako se utvrdi da nagore i kad je zategnuta može ići do polovine visine glave a i više. Inače ovo je jedan od testova koliko nam je kaciga tačna prilikom kupovine. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4298 Napisano Novembar 30, 2011 Ne silazi, 6632 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Zato što mnogi uzimaju kacigu smatrajući da je to zakonska prinuda i čisto ispunjavju formu, da ne plate kaznu. Zatim misle da će da ih žulja na nekom putu pa kao bolje da je malo kmotnija. Mnogi uzmu na neviđeo ala Luis akcije al se ne odriču ako im ne odgovara... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 13939 Napisano Novembar 30, 2011 Integrisan, 7679 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Tako je i kais obavezno da bude zategnut, tik uz bradu ali da ne gusi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4298 Napisano Novembar 30, 2011 Ne silazi, 6632 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan pa da, đunta je u pravu, početnici u moto svetu, nesvesni rizika uzimaju vecu jer ih manja zulja, a u principu kad se kupuje kaciga između obraza i kacige ne sme prst da se gurne. Kaciga mora da žulja kad se proba, uši da se dobro zacrvene od pritiska što većina neće da prihvati. Pošto sam ja bio moto početnik, tražio sam jaknu al da mi bude komotna da mogu da obučem ispod džemper i košulju, ono, za šetnju, poso, znači totalna zabluda dok mi Abdulah nije održo predavanje. Isto kaciga, svi gledaju šaru a prodavci odma poturaju ogledalo, joj što vam lepo stoji...Kacige se baš ofrlje uzimaju i ne zkopčavaju kako treba. Vilica ne sme da se otvara do kraja a da kaiš ne zažulja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17547 Napisano Novembar 30, 2011 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3718 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Sa kacigama imam već višedecenijsko iskustvo (motori, padobranstvo, paraglajding, .... ). Upravo je u padobranstvu (a gde su uslovi slični sa onima tokom vožnje motora) prilično često dolazilo do "gubitka" kacige. Ranije je uglavnom imalo na aerodromu nekoliko kaciga (otvorene "Jet"), koje svi koriste (kome kad zatreba) i koje su uglavnom iznutra bile već "razgažene" i uglavnom prevelike. I čovek iskoči iz aviona, a udar vazduha mu jednostavno skine kacigu sa glave. Ukoliko je pak kopča na takvoj kacigi baš dosta pritegnuta, u tom slučaju kaciga "preživi" izlaz iz aviona, ali tokom slobodnog pada "landara" po glavi, pada na oči i na nos, ili se povlači unazad, a kaiščić sa kopčom davi za gušu nesrećnika koji koristi takvu kacigu. I na kraju se često desi da takva kaciga "odleti" s glave u momentu kad se padobran otvara (zbog dinamičkog udara). Da bi kaciga u svakoj prilici ostala na glavai i da vam pri tome ne bi smetala u vožnji, moraju da budu ispunjeni sledeći uslovi: 1. Da je odabran oblik kacige koji odgovara obliku glave. 2. Da je odabrana ispravna veličina kacige (bolje malo manja nego malo veća). 3. Da je kaciga ispravno (čvrsto) zakopčana. Kaciga koja "landara" na glavi može da vas dovede u situaciju da doživite udes, a da pri samom udesu spadne s glave i ne zaštiti vas. 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4411 Napisano Novembar 30, 2011 motoras, 2516 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Sve je kako Zika kaze. Kupovini kacige treba posvetiti posebnu paznju. Podrazumeva se da se pravilno nosi,jer kad nije propisno zakopcna to kao i da nije na glavi. Takodje,nije bitno samo premeriti glavu,jer su oblici kaciga razliciti od modela do modela. Koriscenje neodgovarajuce kacige moglo je da prodje '70.-ih i '80.-ih kada nismo mogli da kupimo iste nego sta nam ko donese od preko mi smo i nosili. Danas bezbednost nema alternativu! Pa cak i onaj ko kupuje preko kataloga ima gde da proba model koji mu se svidja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Novembar 30, 2011 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan Не бих могао да се сложим са предходим постовима... Зашто је Симончелију испала кацига!? Mladi italijanski vozač je u drugom krugu današnje trke na stazi Sepang izgubio prednji kraj svog motora, i pao je na stazu. Na njega su naleteli Colin Edwards i Valentino Rossi, koji nisu mogli da ga izbegnu. Simoncelli je ostao da leži na stazi, bez kacige na glavi, Edwards je završio na travi, a Rossi je uspeo da se vrati na stazu. Није знао добро да је веже!? Није знао да изабере величину!? Не бих рекао... Е сад, рећи ће неки од вас да су га ударила (прегазила) два мотора па је због тога испала. Могуће...Али ако он (и остали тркачи) није имао најбоље на свету онда ко има? Међутим, читао сам и о "обичним" несрећама на путевима где су отпадале кациге па ме ово јако занима, ако неко паметан, или јако искусан може нешто да каже што би иоле имало смисла... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
thelord 98 Napisano Novembar 30, 2011 Stomatolog na motoru, 1522 postova Lokacija: NBGD Motocikl: Transalp XL600V-X Prijavi odgovor kao problematičan Svi su rekli u sustini prave stvari. A sto se Simoncelija tice, opet je to bio uzrok, najverovatnije. Kaze se da je Simonceli imao vecu kacigu nego sto bi njegovom kostanom sklopu glave odgovarala zbog silne kose i da je to uz ekstrmne sile pri udaru ona spala. Smatra se da je bio osisan da kaciga ne bi spala. Naravno to je sve nagadjanje ali ima smisla. Sve to nas opet dovodi na ono, adekvarna velicina i oblik kacige, propisno vezana i to je u principu sve sto moze da se uradi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pantah 41 Napisano Novembar 30, 2011 Svrati ponekad, 204 postova Lokacija: Karaburac Prijavi odgovor kao problematičan Kaciga kao što znate nije homogena po sastavu - stiropor i elementi udobnosti (čitaj sunđer) su slabe tačke. Pored toga, u cilju uštede, jeftinije kacige se prave u jednoj veličini tvrde kante i različitim debljinama stiropora. U takvim slučajevima je ukupna sposobnost kacige da se zadrži na glavi kod debljih stiropora - smanjena. Znači najugroženije su manje veličine kod "jeftinijih" proizvođača. Problem je i što niko ne želi da mu na vratu bude tvrda ivica i to je mesto sa udobnom kragnom - što je udobnija to će lakše da odleti. Tokom tipskog odobravanja kaciga proverava se minimalni uslov držanja pri pokušaju svlačenja sa normirane glave prema napred, ali kako to često testovi pokazuju u seriji se često desi da kaciga i firmiranog proizvođača omane. Udobnost kajša ispod brade je takođe problematična. Što je kajš više napred to je "udobniji" i manje seče vrat i grkljan ali i slabije drži kacigu od svlačenja. Najagori su podbraci sa plastičnom šoljom koji kacigu pridržavaju na samom vrhu brade. A posebno je pitanje kod kajševa sa kopčom da li materijal kopče može da izdrži bilo kakvo ozbiljnije povlačenje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17547 Napisano Novembar 30, 2011 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3718 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Sr3ck0 Postavljeno Danas, 19:44 PM Не бих могао да се сложим са предходим постовима... Зашто је Симончелију испала кацига!? A zašto ti ne izneseš svoje mišljenje o uzroku spadanja kacige? To što ne možeš da se složiš sa prethodnim postovima ne znači da su navodi u tim postovima netačni. Ukoliko je dobro odabrana kaciga (po obliku i veličini) i ukoliko je dobro pritegnuta, može da spadne sa vozača jedino zajedno sa njegovom glavom! Podrazumeva se da kaciga može da spadne ukoliko se prilikom udesa "raspadne" ili pukne kopča ili remen. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mina 545 Napisano Novembar 30, 2011 ♥Amor Vincit Omnia♥, 1524 postova Lokacija: Beograd/Kina Motocikl: Fazer 600 Prijavi odgovor kao problematičan Po oshtecenjima na Simonchelijevoj kacigi pre bi se reklo da mu je spala s glave zato shto je na vishe mesta potpuno pukla i otvorila se...te samim tim vishe nije imala svoj oblik...a spominjala se i pricha oko njegove frizure, mada ko shto rekoh, pre mislim da je raspadanje njegove kacige prouzrokovalo to da mu spadne s glave... Mogu da ponovim ono shto je vec vishe ljudi reklo, kaciga mora da vam bude potpuno taman, da prati oblik vashe glave i da vam je ajd da upotrebim izras knap...i to je onda to. Ja sam imala pad sa nekih 160km/h direktan udarac glavom o asfalt, full face kaciga sa D-ringom, mrdnula se nije s glave, spasila mi zivot... (da napomen pukla je na bradi, al je potpuno odradila ono shto je trebalo da uradi)... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Hacky 1274 Napisano Novembar 30, 2011 Zainteresovan, 617 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan U uputstvu za Uvex Enduro piše da je moguće da dođe do otkopčavanja kacige, odnosno da sama spadne, jer bi u suprotnom povrede od kaiša bile teže nego od samog pada. Tako da je spadanje kacige manje-više predviđeno, ako su sile dovoljno jake. Što se Simončelija tiče, verovatnije mi deluje da mu je zbog ovakog nečeg spala kaciga nego zbog frizure. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4411 Napisano Novembar 30, 2011 motoras, 2516 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Не бих могао да се сложим са предходим постовима... Зашто је Симончелију испала кацига!? Није знао добро да је веже!? Није знао да изабере величину!? Не бих рекао... Е сад, рећи ће неки од вас да су га ударила (прегазила) два мотора па је због тога испала. Могуће...Али ако он (и остали тркачи) није имао најбоље на свету онда ко има? Ako si gledao trku ili video pomenute tragedije mogao si videti da je Colin Edwards prednjim tockom svog motocikla pogodio nesrecnog Simoncellija u desno rame,vrat i glavu (kacigu). Kaciga je pukla od udarca i verovatno je zbog toga i spala sa glave ovog nesrecnog momka. Inace,kod nas vlada misljenje da ako neko kupi kacigu od 1000 evra moze da padne i iz aviona i nista mu nece biti. U principu,svaka atestirana kaciga cuva glavu do ,uslovno receno,odredjene brzine. Padovi preko dvesta na sat su kobni po celo telo motocikliste,a ne samo po glavu. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikulanac 7935 Napisano Decembar 1, 2011 nocni cuvar, 2586 postova Lokacija: White City / White Water Motocikl: Yamaha nouvo elegance Prijavi odgovor kao problematičan U uputstvu za Uvex Enduro piše da je moguće da dođe do otkopčavanja kacige, odnosno da sama spadne, jer bi u suprotnom povrede od kaiša bile teže nego od samog pada. Tako da je spadanje kacige manje-više predviđeno, ako su sile dovoljno jake. Što se Simončelija tiče, verovatnije mi deluje da mu je zbog ovakog nečeg spala kaciga nego zbog frizure. Koja je to situacija kada bi bilo neophodno da ti spadne kaciga? Meni bas zvuci nelogicno. Pa nisu to skije. Mozda onaj sesiric na enduro kacigama prestavlja problem vise! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokibd 1344 Napisano Decembar 1, 2011 Zainteresovan, 461 postova Lokacija: Crna Gora Motocikl: BMW GSA 1250 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam negdje procitao prije par godina. Nesto slicno na ovaj fazon, da kais drzi do odredjene sile zatezanja a kad ta sila postanu veca nego sila koja je potrebna da covjeku slomi vrat onda kais popusta. E sad jeli ovo tacno ili glupost ne znam samo pisem sta sam procitao. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aca96 39 Napisano Decembar 1, 2011 U prolazu, 55 postova Lokacija: Trstenik Motocikl: Suzuki TS 125 R Prijavi odgovor kao problematičan Upravo tako.. Mislim da je kais napravljen da puca pri odredjenoj sili usled koje bi moglo doci do lomljenja vrata.. Po toj logici onda sila pucanja kaisa mora biti manja od sile koja bi slomila vrat (ukolika kais ne bi pukao)... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Shonsi 41 Napisano Decembar 1, 2011 Svrati ponekad, 171 postova Lokacija: Zemun Motocikl: XL 1000V Prijavi odgovor kao problematičan @Dača Najverovatnije da misliš na nesreću koju je imao Simočeli? Po meni, do spadanja kacige sa glave je doslo jer je kalota (spoljašnja školjka kacige) najverovatnije napukla u zoni gde se nalazi nitna koja drži kaiš, te je zato došlo do spadanja kacige sa glave. Normalno je da kaciga napukne, ali je u ovoj situaciji to bila nesrećna okolnost! Da li bi ostao živ da mu nije spala kaciga sa glave, niko ne zna Teorija sa kosom, mislim da nepije vodu, jer da mu je kaciga bila veća nego što je bilo potrebno, imao bi problema pri velikim brzinama (180kmh+) usled pritiska vetra, kaciga bi mu se pribijala uz lice i skoro pa davila!!! Mislim da taj slučaj sa Simončelijem, nemožemo porediti sa svakodnevnom upotrebom. Ne kažem da ne postoji šansa, ali je verovatnoća veoma mala da prilikom pada sa motora, naleti drugi motocikl i pređe preko ramenog i vratnog dela vozača koji pada ili je pao sa motora. Uslovi na stazi su strogo kontrolisani i ne mogu se porediti sa svakodnevnim situacijama. Pad na stazi pri 160kmh i u gradskoj sredini nikako ne može da nosi isti rizik! Isti rizik u smislu drastično više predmeta u koje je moguće udariti (ivičnjak, bandera, žardinjera...) Priča o pucanju kaiša pri određenim opterećenjem, svakako da je tačna, ali apsolutno nepotrebna kad je u pitanju kaciga. Jer kad dođe do pucanja kaiša, najverovatnije da je pre toga došlo do preloma vrata a i nisam video da se kaiš testira na pucanje... Na kraju, moj savet prilikom kupovine kacige! - Kaciga mora da bude taman! Obim glave nije pravilo da je ta veličina dobra, to je samo referenca odakle da se krene u izboru veličine. - Kaciga mora da steže oko glave! Nikako da bude neprijatno, ali na granici neprijatnosti! Nemojte zaboraviti da se kaciga razgazi vremenom. - Kaciga mora da steže u predelu obraza! Uješću sebe za jezik, ne mogu da pričam i ostali kometari nisu na mestu, jer kaciga nije ni predviđena za te radnje! - Odvojite 20-30 minuta za probanje kacige. Niko se neće ljutiti ako se šetate po radnji sa kacigom na glavi - Verujte prodavcu ili idite kod onih kojima verujete! - Najbitnije! NEMOJTE KUPOVATI KACIGU SAMO AKO VAM SE SVIĐA ŠARA 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17547 Napisano Decembar 1, 2011 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3718 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Aca96 Postavljeno Danas, 12:42 PM Upravo tako.. Mislim da je kais napravljen da puca pri odredjenoj sili usled koje bi moglo doci do lomljenja vrata.. Po toj logici onda sila pucanja kaisa mora biti manja od sile koja bi slomila vrat (ukolika kais ne bi pukao)... Ne deluje mi baš logično!. Evo i zbog čega: stavite kacigu na glavu i ne zakopčavajte remen. Pokušajte tada da je "zavrnete" ulevo ili udesno. Može i neki drugar da imitira prepreku u koju ste udarili, odnosno neka odgurne sa bočne strane vašu kacigu (u kojoj je glava). Kaciga neće da spadne čak i kada je sila dovoljno jaka da vam slomi vrat. Remen sprečava da kaciga spadne u situacijama kada sila (čak i veoma slaba) na kacigu deluje unazad, na gore i delimično unapred. Dakle proizilazi da bi "oslabljena" kopča ili remen imali uticaj u situacijama kada udarac usledi u čeoni ili potiljačni deo kacige, odnosno kada bi sila inercije delovala na kacigu a vozač pri tome bio u stanju "mirovanja". (Recimo pri udaru tela vozača u prepreku a glava "promaši" prepreku). Nije teško ustanoviti da bi remen (koji bi "popuštao" u ovim situacijama) morao da bude veoma slab. I u tom bi slučaju kaciga "napuštala" motoristu čak i pre nego što usledi udar glave u prepreku. A onda i nema svrhe nositi kacigu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4298 Napisano Decembar 1, 2011 Ne silazi, 6632 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Ni jedna oprema ne može pokriti sve moguće scenarije za tragediju niti pak izdržati nenormalne sile. Pustimo Sica, mada i ja smatram da njemu kaciga sigurno nije prijanjala fest. Trke su ekstrem i pogibija udarcem točka o glavu je iznimno retka. Kaciga je mahom predviđena da prima udarac sa frontalne, čeone i bočnih strana dok primarni udarac od pozadi verovatno spada u izuzetak. I ne zakopčana kaciga mnogo lakše silazi sa glave od pozadi nego od napred. Nije mi kaciga pri ruci al bi logički bilo da kaiš ima malu zonu popuštanja slično auto pojasu, znači neki mali deo koji je naborano proštepan i koji popusti pod dejstvom neke veće sile, znači ne pukne nego se olabavi i time spreči lomljenje ključne kosti kod auta, odnosno gušenje i vrat kod motorcikla a ostane i dalje prikopčana. Pri probanju kacige najviše je pažnje na žuljanje u predelu obraza, a tu se kaciga najviše raširi, pogotovu flip. Malte ne niko ne obraća pažnju dal mu uošte naleže na teme i potiljak a to je ono što zadržava od spadanja, a direktno zavisi od kalupa, ono pintoglavi i jajoliki oblik lobanje. Pravilan izbor je kad se pritisak oseća jednako po celoj glavi i da stezanjem kopče je i dalje isti osećaj, a ne pojačanje samo na jednom delu glave. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Hacky 1274 Napisano Decembar 1, 2011 Zainteresovan, 617 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan U uputstvu za Uvex Enduro piše da je moguće da dođe do otkopčavanja kacige, odnosno da sama spadne, jer bi u suprotnom povrede od kaiša bile teže nego od samog pada. Tako da je spadanje kacige manje-više predviđeno, ako su sile dovoljno jake. Što se Simončelija tiče, verovatnije mi deluje da mu je zbog ovakog nečeg spala kaciga nego zbog frizure. Koja je to situacija kada bi bilo neophodno da ti spadne kaciga? Meni bas zvuci nelogicno. Pa nisu to skije. Mozda onaj sesiric na enduro kacigama prestavlja problem vise! Ne znam, i meni zvuči nelogično al lepo piše plakata. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...