Jump to content

Moto Zajednica

Analiza crne hronike

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 198 postova
  • Motocikl: Transalp XL700

Pa zar te podatke i bas takvu neku analizu ne radi Vlada Jevtic? Smart moto trening 

Mislim njega najcesce vidim da barata statistikom i analizama moto nezgoda

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1215 postova
  • Motocikl: '23. HONDA CB500X RR2 (prethodno '98. XL600V)
3 hours ago, RankoBg87 said:

Evo nek kaze ko je bio na nekom parkingu da vezba slalom ili panicno kocenje. 

Ne treba poligon, ovo mozes svakodnevno vezbati na putu kada je bezbedno. Recimo sto radim ponekad, kada vozim slepe krivine - zamisli samo da se neko pojavi i stoji na putu na tacki dokle vidis, i zakoci do te tacke. Takodje biti spreman da u slepoj krivini neko sece i udje u tvoju traku.
Voznja sa prstom na kocnici i jako brza reakcija dodatno skracuje zaustavljanje solidno (bar 5m+). A voznja van putu mnogo znaci za klizave situacije na asfaltu, prasinu, kisu, ostecen kolovoz.

Ovo nije toliko kriticno ali nije ni lose - na semaforu ili kada stojis uvek biti u brzini i drzati kvacilo, mozes momentalno da reagujes. 

• Sviđa mi se 2

• Ne silazi, 3721 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Ok to kad moze ali opet je poligon siguran. 

Radim i ja osmice na putu, sto kazes probas i kocenje al na parkingu mozes to nekako lakse. 

• Integrisan, 8266 postova
  • Motocikl: Kwikasfuki 600

Oboren motociklista u Ulici cara Dušana kod broja 122 u Zemunu. Po rečima očevidaca, drugo vozilo naletelo je od nazad na motociklistu. Motociklista je povređen, ali je svestan i komunikativan.

• Integrisan, 3403 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA

Svaka im čast na Vesti ! Mogla je biti i udarna... Detalji za pohvalu...

Nadam se samo da je kolega dobro, a ovakvo izveštavanje je ravno debilizmu...

• Svrati ponekad, 194 postova
  • Motocikl: Zontes 368E

Ja ne znam da li ovo pripada ovoj temi, pa se moze prebaciti u neku odgovarajuci, ali jeste deo crne hronike. U prosli cetvrtak radio sam preglede u jednoj ordinaciji, ispitivanje funkcije nerava i misica, tzv elektromiografija. To radim nekih 30tak godina. Svacega sam se nagledao, vec i oguglao malo, ali opet ima situacija kada ponovo krene lagano neka tuga. U ordinaciju mi ulazi devojka od 20.godina, desna ruka u povezu, vidim da saka ne radi. Pitam sta je bilo. Pre 1.5 godinu pala sa motora kao suvozac, dve operacije ramene regije, prelom gornjeg dela nadlakatne kosti udruzen sa povredom ramenog spleta nerava sa iste stane. Pitam je jel imala opremu, kaze imala jaknu i kacigu. Sada se trazi kontrola funkcije nerava i misica desne ruke. Skine devojcurak povesku, vidim ruka se "istopila". Pitam sta moze rukom, ona podigne rame 2cm i to je to. Stavim elektrodu za jedan nerv, stimulisem, odgovor nula. Drugi, treci, cetvrti, odgovor nula. Uboden elektrodu u jedan misic, mrtav, nema nikakve aktivnosti, ubodem drugi, treci...nista. Zavrsimo pregled, pita me: kakvo je stanje? Sta da jaoj kazem. Gledam je, lepuskasta, tek krenula u zivot, kako da joj kazem, ta ruka cero ce ti biti ukras dok si ziva, a mozda i muka, ako krenu komplikacije zbog usporene cirkulacije i propadanja tkiva. I kazem, moras da vezbas, niko ne moze da ti kaze sigurno koliko ce se oporaviti. A znam da su sanse minimalne, skoro ih i nema. A sta je bilo u osnovi povrede. Ona je pri padu, napravila takav pokret u vratu da je ekstremno nategla korenove nerava koji iz vrata izlaze u nase ruke i napravila nesto sto mi zovemo " funkcionalna amputacija", dakle prakticno pokidala nerve.. Dakle, kaciga cuva mozak, ali ima i drugih delova tela koji mogu pretrpeti teske povrede koje vode u dozivotnu tesku imvalidnost. Prema tome, dragi moji mladi bajkeri, imajte uvek na umu da je hiljadu varijacija na temu kako se moze nastradati, pa shodno tome, razmisljajte kad zajasite ljute makine. Ja ovo iz najbolje namere, ne popujem...

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

• Sviđa mi se 14
  • Hvala 8
  • Tužan 14
  • Podržavam 2

• Braveheart, 737 postova
  • Motocikl: BMW S1000xr,Yamaha XJR 1300,Voge SR3

Pošto sam se pretplatio na newsletter kod Vlade ABM. stize danas mail sa naslovom "trenutna statistika od početka godine 61 stradali motociklista... šta mozemo da promenimo. 

Promenio član M_Bane 87
  • Sviđa mi se 2
  • Tužan 1

• Ne silazi, 4099 postova
  • Motocikl: Versys 1000 Kiklop aka Belka, Sym ST200 aka Robb
4 hours ago, M_Bane 87 said:

Pošto sam se pretplatio na newsletter kod Vlade ABM. stize danas mail sa naslovom "trenutna statistika od početka godine 61 stradali motociklista... šta mozemo da promenimo. 

Kad god slušam intervjue sa njim, se oduševim. Baš ispravan i normalan, realan, pametan čovek. 

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 3

• Svrati ponekad, 338 postova
14 hours ago, Andrej_Hotstepper said:

Kad god slušam intervjue sa njim, se oduševim. Baš ispravan i normalan, realan, pametan čovek. 

Slazem se. Ja pune tri godine idem na njegove besplatne radionice koje drzi jednom mesecno u Beogradu. Uvek ima nesto novo i korisno da se cuje. Do sad je uvek bio skroz ispravan lik, nadam se da ce takav i ostati. Mozes da vidis neke snimke tih radionica na Youtube-u i o cemu se prica. Bas bude korisno. Prica se o konkretnim i upotrebljivim stvarima.

• Sviđa mi se 2

• Ne silazi, 4099 postova
  • Motocikl: Versys 1000 Kiklop aka Belka, Sym ST200 aka Robb
1 hour ago, grdoje said:

Slazem se. Ja pune tri godine idem na njegove besplatne radionice koje drzi jednom mesecno u Beogradu. Uvek ima nesto novo i korisno da se cuje. Do sad je uvek bio skroz ispravan lik, nadam se da ce takav i ostati. Mozes da vidis neke snimke tih radionica na Youtube-u i o cemu se prica. Bas bude korisno. Prica se o konkretnim i upotrebljivim stvarima.

To bi voleo da čujem. 

• Drug član, 1215 postova
  • Motocikl: '23. HONDA CB500X RR2 (prethodno '98. XL600V)

Ima dosta podcast-ova sa njim, i duge price oko svega. Meni je bas bilo zanimljivo pre nekih 4-5 godina, sve zivo sam pregledao. Uvek prica dosta defanzivno, i veoma je na tu stranu, sto je ok. Moze nekada zvucati malo mracnije jedino.

• Svrati ponekad, 338 postova
2 hours ago, Andrej_Hotstepper said:

To bi voleo da čujem. 

Trebalo bi sad od jeseni da ponovo krene. Samo isprati na Instagramu, a bude i u newsletter-u obavestenje. Prijavis se i dodjes.

1 hour ago, Blackened said:

Ima dosta podcast-ova sa njim, i duge price oko svega. Meni je bas bilo zanimljivo pre nekih 4-5 godina, sve zivo sam pregledao. Uvek prica dosta defanzivno, i veoma je na tu stranu, sto je ok. Moze nekada zvucati malo mracnije jedino.

Koliko je haos u saobracaju i sta se sve dogadja, trebalo bi da bude bar 10 puta mracnije, jer ne mozes ljudima drugacije utuviti u glavu neke stvari. 

• Sviđa mi se 1

Nekad je bilo od Septembra al za sigirno Novembar pa do Aprila ili Maja, prva ili druga subota u mesecu, od 11h pa do 15h ako bude dobra ekipa.

• Sviđa mi se 1

Bude ovde

SMARTMOTOTRENING.COM

Da li si spreman da unaprediš veštinu upravljanja motorom u saobraćaju, a rizik od greške svedeš na minimum bez obzira na nivo znanja i motor?

ABM.RS

Unapredi moto znanje kroz 12 besplatnih i specijalizovanih radionica pokrenutih u saradnji sa GRAWE osiguranjem.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 432 postova
pre 19 minuta, Andrej_Hotstepper je napisao:

...ne posedujem socijalne medije.. 

Gde ima sajt ili nešto gde mogu da vidim? 

Imas odlomke na tubetu, mislim da je pod moto smart

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja