Jump to content

Moto Zajednica

Ostah bez tablice BG 01-525

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 265 postova
  • Motocikl: Yamaha fz1

To da 'po novom' ne sme da se probuši je jedna od bajki koje su uspešno raširene. Ja sam probušio tačno preko serijskog i registracionog broja i nikad nikakvih problema a pritom ne radim besplatnu reklamu nekome sa ramom i nema tandrkanja.

Sve u svemu ako nađem uzeću je pa ćemo se dogvoriti oko otkupa :)

Tandrce ti taj jedan cilindar, a ne tablica :) :) :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova

@rusic

Niko ne kaze-pise o parvljenju saobracajne na papiru i tablicama od kartona bez naljepnice,vec je prica o tablicama i busenju radi boljeg pricvrscenja istih na motocikl (smiju li se busiti ili ne), koliko sam ja razumjeo. 1neznam.gif Ja pricam o (vidi se iz nicka) tome kako je kod nas u BiH i sta sam ja radio bez problema sa policijom,a sve ti je receno sa onom izrekom: Jebes zemlju kojoj je Bosna Zapad....1moto3.gif

• Podržavam 2

• Festina lente!, 260 postova
  • Motocikl: SUZUKI DL 1000 V-Strom

Policajac je rekao u emisiji SAT da tablica smije da se busi, ali tako da ne utice na vidljivost oznaka na tablici

Šta sve neće reći policajci. Tablica spada u službene isprave, a bušenje iste se smatra oštećenjem službene isprave. Policija to toleriše, ako nisu oštećene oznake. To je ono što je rekao policajac, ali ne znači da je po zakonu dozvoljeno.

Tablica SME da se probusi, na nacin bas kako je tomerc rekao (da ne utice na citljivost tablice). Bilo je svojevremeno na TV-u (neki nacelnik necega je tumacio bas to pitanje;).

Ja sam je probusio odmah po registraciji. Nekoliko puta su me zaustavili od tada, tek nikad taj sraf nije bio problem, niti je izazvao i najmanje interesovanje.

Ja sam takodje pocetkom prosle godine lomio ram za tablicu i od tada nemam nameru da je bilo kada vozim neprobusenu...

I načelnici uprave nisu ništa bolji od saobraćajnih policajaca. Jadna država gde ni službena lica ne znaju propise.

Ljudi, ko vas bre truje da ne sme da se šrafi tablica?

Niko ne truje. Tablica ne sme da se šrafi, već mora biti pričvršćena za vozilo u posebno za to napravljenom nosaču i gde pritom samo telo tablice ne sme biti oštećeno. Bušenje tela tablice je oštećenje isprave, a kažnjava se prekršajno, bez obzira da li je pritom oštećena neka oznaka ili ne. Ukoliko je oznaka oštećena tako da je nečitljiva, može se govoriti o postojanju nekog od krivičnih dela nabrojanih u članu 355. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Što se tiče kopiranja i lepljenja papira umesto tablice, to je poseban oblik krivičnog dela falsifikovanja isprave iz člana 356., stav 1. tačka 3. Krivičnog zakonika Republike Srbije i sankcionisano je kaznom zatvora od 3 meseca do 5 godina.

• Podržavam 2

• Svrati ponekad, 323 postova
  • Motocikl: ktm duke 690

lawyer: pretpostavljam da si ovde naveo clan o falsifikovanju sluzbenih isprava ne znam gde ti pise to o ostecenju sluzbenih isprava i sta definise sta je dovoljno ostecenje da dokument ne bi bio validan. Kolko znam u recimo Francuskoj uopste i nema tih okvira vec ti pri samoj registraciji oni izbuse i namontiraju tablicu i samim tim biznis pravljenja okvira za tablice uopste ne postoji a iskreno i ne treba.

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 952 postova

Eto ko truje. Stvarno gde je član zakona koji to definiše i ako može neki primer iz sudske prakse jer jbg ako kreativno tumačimo ove falične zakone svi imamo po 300 godina robije.

• Integrisan, 8388 postova

@ lawyer:

Mislim da usko tumacis propise. Kao sto sam naveo - licno sam gledao tog nekog nacelnika (mislim da je bio nacelnik saobracajne policije) kako tumaci da se tablica SME probusiti, ako to ne utice na citljivost iste. Uostalom, i sam znas da postoji nesto sto ses zove "duh Zakona", a smisao postojanja tablice je da sluzi za identifikaciju. Ta iskljuciva svrha tablice nije narusena busenjem na gore naveden nacin.

I na kraju, najjaci argument je upravo ovaj empirijski: u podosta susreta sa saobracajcima ove godine (veruj bilo je i jako neprijatnih) NIKADA nisu pokazali ni najmanje interesovanje za moj sraf kroz sredinu tablice:)). Uostalom, policajci rade sta im nacelnik naredi...

Rekao bih da je rizik od gubitka tablice u slucaju da je ne probusite, za svakoga ko zaista VOZI motor, neuporedivo veci od rizika da zbog tog busenja imate problem.

Sapienti sat;).

• Prekidach, 1093 postova
  • Motocikl: Honda Africa Twin CRF1000L & Suzuki DR 650 SE

Ima li sta novo?

nishta, naravski :) jbm mu mater.. ok imam onaj papir, vozim par nedelja sa njim...

inache, i mirku jutros nestala tablica ispred zgrade... ali njemu je bila probushena pa su odvalili na pola :) shta ce im samo donji deo tablice?

plashe se kamera pa nose tudje registracije? ne kapiram?! kakva retardirana drzhava.. i mi bednici u njoj... mozhda nemaju para da registruju pa kapiraju da su sa novom tablicom mirni od kontrola?! :D hahahaah

PS loshmi druzhe, subota ne mozhe prerano da dodje :D

• Xtreme, 392 postova

Sta ocekivati? U Velikoj Britaniji je marisanje tablica postao vrlo isplativ sport od kako su im postavili one silne kamere na svaka dva metra. A sad istu situaciju prebaci na nasu drzavu gde je pola naroda na narodnom hlebu i robnim rezervama

• Balkan Hard Enduro, 600 postova
  • Motocikl: Sherco SER 300 Factory, Beta 300RR, Husqvarna Te300i

Poznajem neke koji su preko grane isli sa pravljenim tablama na pleksiju... Niko ih nista nije pitao!

:takoje:

:D

• Svrati ponekad, 474 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS 1000 Fazer

ko je gubio vec jednom taj busi, ko nije neka se plasi Zakona i

neka zivi u nadi da ce mu tablica trajati vecno. :D

vrlo prosto.

lawyer: pretpostavljam da si ovde naveo clan o falsifikovanju sluzbenih isprava ne znam gde ti pise to o ostecenju sluzbenih isprava i sta definise sta je dovoljno ostecenje da dokument ne bi bio validan. Kolko znam u recimo Francuskoj uopste i nema tih okvira vec ti pri samoj registraciji oni izbuse i namontiraju tablicu i samim tim biznis pravljenja okvira za tablice uopste ne postoji a iskreno i ne treba.

Ne, u pitanju su posebni oblici dela iz člana 355 KZ RS, a ono što sam naveo se zapravo odnosi na situaciju kada neko odštampa tablicu - na papiru, kartonu, pleksiju, limu, napiše brojeve sa tablice il' na koji način stigne zameni tablicu, jer je staru izgubio ili mu je ukradena.

Nisam želeo nikoga da plašim. Ima li takvih tablica po BG-u? Ima. Da li su svi završili u zatvoru? Ne... No, moj poznanik je zaustavljen sa papirom na zadnjoj strani vozila umesto tablice i dobio je poziv za sud zbog zloupotrebe ovlašćenja (posebni oblik krivičnog dela falsifikovanja isprave), jer samo organi RS imaju pravo da izdaju tablice. Naravno da nije znao da je u pitanju krivično delo, popio uslovnu osudu, ali sada ima dosije, pa ti vidi. :stabre:

Razgraničenja radi, falsifikovanje službene isprave vrši organ koji ima ovlašćenje za izdavanje iste, npr. matičar falsifikuje umrlicu za lice koje je živo (i ovo se dešavalo u praksi, verovali ili ne).

@ lawyer:

Mislim da usko tumacis propise. Kao sto sam naveo - licno sam gledao tog nekog nacelnika (mislim da je bio nacelnik saobracajne policije) kako tumaci da se tablica SME probusiti, ako to ne utice na citljivost iste. Uostalom, i sam znas da postoji nesto sto ses zove "duh Zakona", a smisao postojanja tablice je da sluzi za identifikaciju. Ta iskljuciva svrha tablice nije narusena busenjem na gore naveden nacin.

I na kraju, najjaci argument je upravo ovaj empirijski: u podosta susreta sa saobracajcima ove godine (veruj bilo je i jako neprijatnih) NIKADA nisu pokazali ni najmanje interesovanje za moj sraf kroz sredinu tablice:)). Uostalom, policajci rade sta im nacelnik naredi...

Rekao bih da je rizik od gubitka tablice u slucaju da je ne probusite, za svakoga ko zaista VOZI motor, neuporedivo veci od rizika da zbog tog busenja imate problem.

Sapienti sat;).

Ako mi već odgovaraš, red bi bio da ubaciš i bar deo citata, da dobijem obaveštenje o prozivci :)

Elem, pre svega u pravu si, svaki propis je podložan tumačenju. Ja ga mogu i ekstenzivno tumačiti, ali pre svega imam na umu sudsku praksu. Sud posmatra stvari ovako:

1. Da li je zakonom predviđen prekršaj za oštećenje isprave? Jeste.

2. Da li je predviđena sankcija? Jeste.

3. Da li je predviđena teža sankcija ukoliko se isprava više ne može pročitati? Jeste i to je krivično delo.

Posle tog načelnika nećeš moći da pozoveš u svoju odbranu na sudu. Sudije su usta zakona i u njihovoj glavi stvar je jasna. Duh zakona (odnosno ove norme u teleološkom tumačenju) je upravo da spreči oštećenje isprava na ma koji način, bilo to bušenje, brušenje, sečenje, precrtavanje, docrtavanje, brisanje, struganje, glodanje...

Verujem da ti saobraćajci koje si sreo, nisu pokazali interesovanje, ali dovoljno je da u budućnosti naletiš samo na jednog kome je palo napamet da to primeti, a zna više od svojih pritupavih kolega. Moj prijatelj sa odštampanom tablicom na papiru je imao to neprijatno iskustvo. Jes' doduše bila na automobilu, al' šta misliš, možda neće da diraju bajkere? :moto3:

Gubitak tablice naspram kazne za prekršaj? Mrtva trka ako je prvi prestup, ali budimo realni, koliko nas nije nikada bilo pred sudijom za prekršaje? Posle par komada, kad ti odmeri kaznu... Brrrrr.... Ne bih ja to preporučivao.

Ako ćemo o gluposti zakonodavca, najgluplja je stvar što građanin po zakonu mora da plati naknadu za izdavanje novih, kada su mu tablice ukradene!!! Jadni ljudi plaćaju kaznu de facto zato što su pokradeni. E to nigde na svetu ne postoji, osim u Srbiji! >:(

• Podržavam 1

• Drug član, 1531 postova
  • Motocikl: XRV 750, TZR 125

E moj druže rusiću, gde ode tvoja tema. Da sam u mogućnosti, iskenjao bi ti tu tablicu, samo da se tema zaključa.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Prekidach, 1093 postova
  • Motocikl: Honda Africa Twin CRF1000L & Suzuki DR 650 SE

E moj druže rusiću, gde ode tvoja tema. Da sam u mogućnosti, iskenjao bi ti tu tablicu, samo da se tema zaključa.

:D fala kolega, znam da bi se tvoj rektum namuchio ali gde god moja tablica bila, verujem da je nisi ti sluchajno pojeo :D (se gledamo u nedelju?)

Ako ćemo o gluposti zakonodavca, najgluplja je stvar što građanin po zakonu mora da plati naknadu za izdavanje novih, kada su mu tablice ukradene!!! Jadni ljudi plaćaju kaznu de facto zato što su pokradeni. E to nigde na svetu ne postoji, osim u Srbiji! >:(

i to ne samo nove tablice vec nalepnice i saobracajne.... i gomila para za "takse"...

nisam pametan, mozhda da nosim tablicu u koferu i polomljen nosach i kad me zaustave, kazhem pukao mi nosach i ispala tablica jer ne sme da se bushi, jbg, sredicu chim dodjem kuci...

• Integrisan, 8388 postova

1. Da li je zakonom predviđen prekršaj za oštećenje isprave? Jeste.

Evo, citirao sam... :)

Mislim da se tvoje presiroko tumacenje situacije krije upravo u ovoj tacki 1. Busenje tablice, tako da ostane citljiva, ocigledno ne tretiraju kao ostecenje isprave.

Da ne tupim previse, cini mi se nekako da u zelji da se pozicioniras kao relevantan na ovom terenu pomalo cepidlacis i teoretises (siguran sam da i ti to znas;) i posledicno bez razloga unos nemir medju ljude.

Cinjenica je da se tablica koja nije priocvrsena 1/1 lomi, kao sto je i empirijska cinjenica da zbog busenja niko koga znamo (a samo na ovom forumu ima preko 10k aktivnih clanova) nije imao problema.

• Podržavam 2

• MK. Sirius - Srbija, 806 postova
  • Motocikl: KTM Supermoto T 990 '11, Piaggio Beverly Tourer 250ie '08

(a samo na ovom forumu ima preko 10k aktivnih clanova) nije imao problema.

Ma sta 10 hiljada, preko milion...

Mislim da se tvoje presiroko tumacenje situacije krije upravo u ovoj tacki 1. Busenje tablice, tako da ostane citljiva, ocigledno ne tretiraju kao ostecenje isprave.

Da ne tupim previse, cini mi se nekako da u zelji da se pozicioniras kao relevantan na ovom terenu pomalo cepidlacis i teoretises (siguran sam da i ti to znas;) i posledicno bez razloga unos nemir medju ljude.

Pre svega, ako sam uneo nemir time što sam naveo odredbe zakona, čisto da bi ljudi bili svesni da je u pitanju prekršaj, onda ne znam šta bi bilo da sam citirao par odluka. :zvizduk: Mislim da ti preteruješ, jer pretpostavljaš da se nemir može lako uneti među članove ovog foruma. To je ipak samo prekršaj, kao i provlačenje između kolona vozila, ali pošto o tumačenju znaš više od mene, možda grešim i tu pri tumačenju? Nemam želju da se pozicioniram kao relevantan, niti reklamiram svoju praksu, niti prodajem usluge, ali budući da si iz AMS organizacije, možda bi bilo lepo da sve članove posmatraš kao ravnopravne, bar na forumu, a ne kao relevantne i relevantnije. Imamo dosta diskriminacije u životu, nisu nam i ovde potrebne podele.

Cinjenica je da se tablica koja nije priocvrsena 1/1 lomi, kao sto je i empirijska cinjenica da zbog busenja niko koga znamo (a samo na ovom forumu ima preko 10k aktivnih clanova) nije imao problema.

Vidiš, moja tablica nije probušena, a nije ni polomljena. Kad budeš želeo da pogledaš, dobrodošao si, da ako meni ne veruješ pogledaš kozji rog. Da li je neko imao problema ili ne, u taj deo si već mogao shvatiti po mom prethodnom postu da neću ulaziti.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja