Jump to content

Moto Zajednica

Prvi motor: xj600n, bandit, hornet, ili er5 ?

Recommended Posts

• U prolazu, 35 postova
  • Motocikl: Fz8

Ukratko, treba mi pomoc oko odabira prvog motora, uzimajuci u obzir da mi je to prvi dvotockas u zivotu i da me ceka ceo proces ucenja i stasavanja na istom. E sad, ja bih prvenstveno sa motorom putovao i isao na ture, ne toliko drndao gradsku voznju, ali s'obzirom da ne znam nista o motorima potpuno se predajem vasem misljenju i savetima. Dakle, od ovih navedenih u nazivu teme, koji bi najvise odgovarao za ucenje/odrzavanje... xj600N , er5 N, bandit ili hornet...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• BJB Maxi Scooter Club, 953 postova
  • Motocikl: Ducati Multistrada 1200 Enduro

po meni od svih navedenih uzimajuci u obzir da nisi nikad vozio ne bih ti preporucio ni jedan.....jer su to sve jake i brze masine za koje treba iskustvo.....to je bar moje misljenje.....ja bih ti preporucio da krenes sa nesto slabije makar sezonu pa da polako predjes na jedan od ova tri sto si naveo.....ja bih izabrao er5n najjeftiniji za odrzavanje....mada i hornet je tu samo stvar ukusa...1zdravo.gif

• Podržavam 2

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

Glas za ER-5 Lak za voznju, Registracija jeftinija za 7000din od ostalih,jeftini i dostupni delovi. Bez plastika (ako imas pocetnicke padove, neces nista ozbiljnije polomiti)

Potrosnja ispod 5L.

• Ne silazi, 5558 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Moj glas ide za XJ 600 ali S, a ne N.

"S" cisto iz prakticnih razloga, a u klasi nakeda (bez oklopa), "N" ne spada u lepse.

Inace njemu prenost dajem zato sto je dovoljno pitom da se na njemu lako nauci sve sto treba, a ipak i dovoljno veliki da ti ne dosadi za jednu sezonu.

• Podržavam 3

Sve to zavisi koliko je neko pocetnik i koliko oseca masinu. Ja sam poceo kao apsolutni pocetnik sa 250cc i dosadio mi je za godiu i po. Sad da se vratim u to vreme opet bih uzeo bas 250 a nikako vise. Ne bih ja preko 500cc i 2 cilindra. A tu je i cena registracije i delova...

Rise against ako si totalni pocetnik, mogao bi kompletno da zaobdjes sve ove motore i uzmes nesto od 250cc. Vecina 250cc moze da ide max 140 kmh a moze da odrzava 100kmh cak i sa saputnikom. Doduse na malo visim obrtajima ali sta je tu je. Goriva trose isto ili nesto malo manje nego 500cc zbog potrebe za vecim gasom za istu putnu brzinu. Bas Kawasaki Eliminator na kome sam ja ucio se prodaje ovde na forumu za 1000e. Fenomenalno stanje. Potrazi malo. A ako bas hoce 500 ili vise onda ipak uzmi ER jer je najpitomiji a i lako ga prodas.

• Drug član, 2867 postova
  • Motocikl: strom 650

Ako nije za lokal nego put onda izbegni ER 5 ipak je dva cilindra.Od ostalih moj glas ide Banditu to je sredina od ta tri. XJ slabiji al zahvalan za vožnju i održavanje,Hornet malo prgaviji i voli obrtaje.Bandit umeren u svemu tome.

• U prolazu, 35 postova
  • Motocikl: Fz8

Hvala puno na savetima. Potpuno sam svestan da preskacem 2,3 stepenika u uchenju ali je stvar cisto finansijska, kupovinom nekog 125 ili 250 cc koji cu menjati za godinu, godinu i po izgubicu na razlici a nije mi do razbacivanja. Mislim da mogu odabirom motora i pazljivom voznjom i ucenjem da zadovoljim i svoju zelji i svoju bezbednost.:)

• Drug član, 2329 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L

... Potpuno sam svestan da preskacem 2,3 stepenika ... cisto finansijska, kupovinom nekog 125 ili 250 cc koji cu menjati za godinu, godinu i po izgubicu na razlici a nije mi do razbacivanja. Mislim da mogu odabirom motora i pazljivom voznjom i ucenjem da zadovoljim i svoju zelji i svoju bezbednost.:)

Да ли си сигуран у ово што си управо рекао? Могао би мало мање да мислиш на финансије а више на сопствену главу. Сви ови мотори које си навео имају прилично снажно убрзање за почетника. Ја имам 9000 км одвезених на MZ-у 250 па нисам сигуран колико сам компетентан да ти нешто препоричум али бих на твом месту озбиљно размислио о некој кросаљки од 125 кубика, чисто да осетиш како вуче (бежи) задњи точак. Таман кад то будеш схватио (за једну годину) биће време да седнеш на нешто јаче и не бринеш.

• U prolazu, 24 postova
  • Motocikl: Malaguti Madison T150

Druze, da li si ti uospte video koliko Bandit i Hornet imaju konja? Moj prijateljski savet ti je da batalis ovu pricu, i krenes sa necim dosta slabijim.

• Podržavam 2

• Drug član, 1334 postova
  • Motocikl: GSA

Ovo je puno puta prezvakana prica na forumu, u principu izbor se svede (kod onih mudrijih) na KLE500 ili mozda Transalp ako naginju na enduro ili GS500-CB500-ER5 ako naginju na neku drugu stranu. R retko ko kupi jer ti kojima je R odma u glavi i ne pitaju nikoga za savet. :)

Ja ti predlazem da zaobidjes Horneta, nije bas za skidanje nevinosti. Secam se kad sam seo na njega sa CB500, mislio sam da sam strpao raketu pod dupe. :) Daleko od toga da je to neki ultrabrz i jak motor, ali je dovoljno jak da te zajebe. Meni je CB500 bio prvi, bukvalno prvi, pre toga sam vozio motor sa menjacem nekih 2 kilometra max. Nisam imao nikakvih problema, isao sam i na put sa njim i stvarno sam bio zadovoljan. U klasi ispod 500 i nemas neki ozbiljan motor da pazaris, a sta god kupis ima brzo da prerasteš, izgubiš pare i mučiš se oko prodaje. Ako veruješ sebi, slobodno 500kubika u 2 cilindra, to ti je 60ak konja, nije previše. Hornjet ima 98, to je poveća ergela za prvi motor. Za Bandita i Diverziju ne znam, nisam vozio (mada mi je Diverzant ružan ko nemac)

• ENDURO, 1344 postova
  • Motocikl: Honda XR600R

Slažem se sa Kirom, 500ccm i dva cilindra, puna kapa. Hornet je prejak... Diverzija ima 600 kuba i oko 60 konja, i to je ok motor...

GPZ500s na primer?

• Ne silazi, 7425 postova
  • Motocikl: TDM 900

Ja vozim ER5 a ujedno ga i preporucujem. Da ne ispadne kako sam pristrasan, argumentovacu:

Horneta pogoni agregat iz CBR600 sa nesto drugacijom mapom paljenja i ''propratnim stvarcima'' ali i dalje izbacuje oko 90ks sto ga cini dosta brzim i nervoznim nakedom.

Bandit izbacuje oko 70ks, ali ako se ne varam, u toj klasi je najveci i najtezi sto ti opet ne ide u prilog. To cu objasniti u daljem tekstu.

XJ600 je dobar motor, ali ja licno nisam za 4 cil. Trazi obrtaje i 4 svecice, 4 karba... Ipak sam za nesto prostije.

E sad, ER5 kojeg vozim:

Pre svega, suva kilaza od 180kg sto znaci dosta lako manevrisanje i kontrola. Desice te nekada da ti prevagne ili da ti blokne prednji... Imas mnogo vece sanse da se spasis nogom a veruj mi, par puta sam se tako povadio. Dosta ce ti ''ici na ruku'' sto se nisko sedi, a to opet znaci bolju kontrolu pri manjim brzinama.

Tehnicki, ER5 nema ni jednu decju bolest i moze da istrpi mnogo kidanja i krsenja. Zadnji lancanik ima ublazivac trzaja. Sam agregat je izveden iz istog od 1000cc, a od toga je zadrzao prevelik karter, kvacilo i zamajac za svoju kubikazu. Naravno to nije lose, vec odlicno. Kvacilo mu je takvo i u kombinaciji sa dva cilindra krece kako god da pustis rucicu.

Pored toga, potrosnja mu se krece od oko 4 litra do 5.5, lako se vozi, nije nesto eksplozivan, jeftin za odrzavanje (30 eur plocice, 90 eur. lanac, lancanici).

E sad, 50 konjica i nije tako mnogo gledajuci kroz moto svet, ali mociceces za oko 6. sekundi do 100 (negde se pominje 5.5) sto ce skoro svaki auto ostaviti u prasini i od nekih 6500 poprilicno lepo povuce. Uvek ga postuj, jer nije tako naivan i mutav. Naravno, to je naked i od njega mozes da napravis sta god hoces, tourera, streetfighta, commutera...

• Podržavam 1

• ЗЕЉКАМП, 1820 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adventure

Izvini Alekre, jesi li ti vozio bilo koji trazeni motor, a da nije ER5?!

Sve ovo sto si nabrojao vazi i za ostale navedene motore. Jedina bitna ralika za pocetnika je u snazi agregata, sve ostalo, kao sto rekoh, se vrti oko istih cifri. Jbg, neko kupi motor od 100 i kusur konja i vozi ga godinama bez problema, dok neko kupi motor od 15ks i skrlja se posle 200 metara... Iskustvo steceno u saobracaju za upravljacem nekog auta, kombija ili nekog slicnog vozila moze i zna da bude od velike pomoci prilikom ulaska u moto svet. ;)

• Drug član, 1139 postova
  • Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125

Kolko vi komplikujete situaciju...ja za prvi motor sam kupio gsxr 1100 90 godiste 150 konja... pre toga sam vozio jedno 30 kilometara apn 6, jedno 10 kilometara mz 251 etz i yamahu dtr 125 i posle 2 sata voznje na gsxr sam primetio da ja to znam da vozim i da nije to toliko strasna masina, sutra dan sam pao i polomio ruku a drugu iscasio i plus sto sma skrljao motor i plus bruka i sramota, taman sam poceo da se hvalim kako sma kupio makinu a ja krk u jendek :moto3:

Naravoucenije... vozi ono zasta si sposoban ( ali svarno) a ne ono sto mislis da mozes da vozis

• Podržavam 6

• Ne silazi, 7425 postova
  • Motocikl: TDM 900

Sve ovo sto si nabrojao vazi i za ostale navedene motore. Jedina bitna ralika za pocetnika je u snazi agregata, sve ostalo, kao sto rekoh, se vrti oko istih cifri. Jbg, neko kupi motor od 100 i kusur konja i vozi ga godinama bez problema, dok neko kupi motor od 15ks i skrlja se posle 200 metara... Iskustvo steceno u saobracaju za upravljacem nekog auta, kombija ili nekog slicnog vozila moze i zna da bude od velike pomoci prilikom ulaska u moto svet. ;)

Probao sam svaki jer sam isto trazio i probao svasta nesto dok nisam kupio masinku koju sada vozim.

Ne slazem se da je samo snaga u pitanju, i te kako je bitna tezina i lakoca upravljanja. Greske se prave i nesvestno, iz neznanja te je u mnogome bolje voziti u pocetku masinu koja ce ''oprostiti'' a dati do znanja da tvoj potez nije bio okej, nego da isklizne i da se ta lekcija nauci na tezi nacin.

• ЗЕЉКАМП, 1820 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adventure

Probao sam svaki jer sam isto trazio i probao svasta nesto dok nisam kupio masinku koju sada vozim.

Ne slazem se da je samo snaga u pitanju, i te kako je bitna tezina i lakoca upravljanja. Greske se prave i nesvestno, iz neznanja te je u mnogome bolje voziti u pocetku masinu koja ce ''oprostiti'' a dati do znanja da tvoj potez nije bio okej, nego da isklizne i da se ta lekcija nauci na tezi nacin.

Probati i voziti nije isto! :aha:

Sto se tice tezine, nju si prvo naveo, sva 4 motora su u 20-25kg i tu najvise odskace Bandit. Evo uzeo sam za primer modele iz 2001. godine sa Bikez-a:

1. XJ600N 195kg

2. Hornet 176kg

3. ER-5 180kg

4. Suzuki 204kg

Nemoj pogresno da me shvatis, ali molim te da mi odgovoris jos na ovo.

Koliko imas predjenih kilometara na motorima jacim od 600 kubika i koliko imas predjenih kilometara na motorima slabijim od 600 kubika, bilo bi lepo da kazes i provedeno vreme na njima? Koncept motora nije bitan, ali se masine slabije od 250 kubika ne racunaju. ;)

Promenio član Zeljkamp

• Svrati ponekad, 230 postova
  • Motocikl: CB 600 F

ER5 uopste nije u klasi sa Hornetom i Banditom, tacnije performanse ne mogu da se porede. Vozim Horneta, vozio sam Bandita (drugarovog) i ptobao ER5 (drugarovog). Za tebe kao pocetnika ER5 je odlicno resenje, na druga dva po mom misljenju ne treba ni da sedas dok ne budes imao solidno iskustvo.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja