Jump to content

Moto Zajednica

Staza u Srbiji

Recommended Posts

• Vlasnik sajta, 5376 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Zasto se mi ne bi organizovali i napravili neku stazu,ima nas dosta i izvodljivo je koliko mogu da vidim.

Zar ne bi bilo bolje da se lepo organizujemo oko toga,nego da non stop tupimo i prepucavamo oko glupih stvari.

Ajde da vidimo i nase urednike da se potrude oko toga.Ja sam za,a vi?!

Da, vidis, nisam lepo procitao tvoj prvi post. Koliko vidim, ti si jos jedan koji je dobio ideju za koju bi neko drugi da se potrudi.

A pre nego nastavimo sa prepucavanjem, imas li ti uopste predstavu koliko staza kosta da se napravi? A koliko tek kosta da se odrzava? Ili si ti stvar u svojoj glavi zavrsio tako sto si smislio ideju, a mi drugi cemo da se potrudimo oko toga?

A i ja sam budala sto sam uopste potrosio vreme na ovo cimanje, ko mi kriv.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 30 postova

Da nemam ideju i koliko bi sve to kostalo ne bi ni zapoceo ovu temu,ali koliko vidim ovde bi pre da podbadaju nego da se dogovorimo oko necega.A sad vidim da je to prosto nemoguce uraditi ovde vec to treba uraditi u privatnoj reziji i lepo uzimati novac.

Kako su momci iz Jagodine bez icije pomoci napravili kros stazu bez icije pomoci?!Da li to znate.

Pa mnogo smo kvaran narod da nema gde!

• Vlasnik sajta, 5376 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Sad jos uporedjujes kros stazu koju budlozerom napravis za 2 sata i asfaltnu moto stazu. No comment! :lud:

• U prolazu, 30 postova

Pa koliko kosta plac na kome ces tu stazu napraviti,niko nece za dzabe da je da.

I sta se ja ovde sa vama prepirem stvarno nemem vremena da se zezam ovde sa vama "upucenima".

• motordzija opste prakse, 700 postova
  • Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850

Da bi neki prostor bio trkacka staza, mora da ima sirinu 15 do 18 metara, duzinu 3 do 5 km, uspon i pad do 5 procenata ili manje (u zavisnosti od vrste sporta za koji je namenjena), konfiguraciju krivina i duzinu pravaca (opet prilagodjenu vrsti sporta i vozila za koju je namenjena), zone izletanja odredjene duzine i konfiguracije, prilazne puteve za interventna vozila i sluzbe na stazi, odvojen prostor zatvorenog parkista (parc ferme, za zalbeni rok), parking za sve takmicare (popularni boksovi), sve ogradjeno i dovoljno snazno da gledaoci i ostali ne mogu probiti u trkaliste, a pogotovo takmicarska vozila u publiku, pratece objekte sa predvidjenim kapacitetom (citaj dovoljno tribina sa kojih se nesto i vidi),...

...kadrove strucno tehnickih sluzbi (verifikacione komisije, tehnickog pregleda i prijema takmicara, sudije staze u punoj duzini u potrebnom broju sa polozenim ispitima odredjenog ranga, medicinsko sanitetnu sluzbu sa vozilima kadrovima opremom koja mora biti i za reanimaciju u projektovanom broju ako rang takmicenja zahteva onda i letilice, vatrogasnu sluzbu sa opremom za gasenje i brzinom reakcije u svakoj tacki, policiju), dakle, kadrove sa sve licencama i pod patronatom nacionalne asocijacije za auto moto sportove (sto je bivsi ODBOR ZA SPORT AMSJ ili sada Auto Moto Kluba Srbije).

Sve to pregleda i licencira komisija FIA, FIM, CIK. U slucaju bilo kakvog nedostatka, nedoradjenosti, neispunjenja dodatnih zahteva zbog uvodjenja novih uslova za staze, kadrove, ili bilo sta vec, licenca FIA, FIM ili CIK izostaje.Takmicenja koje se odrze u neadekvatnim uslovima FIA, FIM ili CIK ne priznaju.

U slucaju da nacionalne asocijacije organizuju takva takmicenja, FIA, FIM ili CIK nece priznati takve nacionalne asocijacije.

Preuredjeni aerodromi, saobracajne petlje koje se zatvaraju za redovan saobracaj zbog takmicenja ili vojni poligoni za obuku vojnih kamiondzija nisu adekvatni prostori za odrzavanje danasnjih prebrzih i preopasnih takmicenja u auto i moto sportu.

Srbija je danas u situaciji da zbog nedostatka adekvatnih prostora nema regularan priznat sampionat kao nekad. Niko nas ne mrzi, mi jednostavno ne ispunjavamo uslove, nismo pratili ostatak sveta.

Nikakve improvizovane prostore ne treba ni pokusavati vise proglasavati za neka trkalista.

Izlaz nasih takmicara u svet i drzanje koraka sa svetom je moguce.

1. Gradnjom odgovarajucih objekata u Srbiji,

2. Koriscenjem adekvatnih objekata u inostranstvu za nacionalni sampionat Srbije,

3. Registracijom nasih takmicara kod drugih nacionalnih asocijacija i pojedinacno ucesce na nekim drugim sampionatima.

U protivnom, nezvanicno prvenstvo u divljim uslovima postoji na Miseluku kod NS vec 30 tak godina, pa kom opanci a kom obojci, danju i nocu. Ali autor ovog teksta smatra da to nije ni izlaz ni nacin ni sport.

• Podržavam 4

• U prolazu, 30 postova

Ljudi ja za to da se od necega krene i napravi jos bolje.Zasto bi isli negde,a mislim da smo u mogucnosti kao zajednica da to i ostvarimo.Pod uslovom da se slozimo i krenemo sa realizacijom.

• Svrati ponekad, 246 postova
  • Motocikl: Yamaha XJ600 Diversion

Marshall a zašto komplikuješ?

Nije čovek mislio profi stazu, nego onako, par krivina jedan pravac i to je to.

Ionako nam je poljoprivreda u kur*u pa ce nam neko vrlo povoljno iznajmiti njivu.Zakupimo bager sa onim velikim valjkom napred i nazad ili šta vec treba da se to lepo poravna i zamolimo putare (ako treba i rakijom cemo platiti) da malo pospu asvalta.Opet ona ravnalica da to lepo ispegla.Onda kupimo (a možemo i vaditi postojece po ulicama) bankine i ukopamo ih pod uglom da liče na prave.Naizmenično ih ofarbamo crveno-belo.To ja mogu da uradim, već sam tako nešto farbao.

Ne treba nam nikakva fensi zona izletanja.Par kamiona peska koji ravnomerno raspodelimo celom stazom i to je to.

E da, valjala bi i neka ograda da nam zečevi ne uleću na stazu.Nju možemo skinuti sa auto puta, pre naplatne rampe.Dvostruka korist.

Kada to sve završimo, imaćemo odličnu DIY-uradi sam stazu.Možemo se i fizički razračunavati ako dodje do nesuglasica oko termina korišćenja staze.Uz kokice i sladoled eto zanimacije za celu porodicu.

• Podržavam 4

• Drug član, 3007 postova
  • Motocikl: FleXeR

Ma sVe se moze, mozemo i naprimer da pravimo sami motore! Ima nas ovde raznih struka... udruzimo zanje i sredstva i eto... :moto3:

• Ne silazi, 5816 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

OK, pravimo stazu i čija će ona na kraju biti milorade30? Ko će je održavati? Ko će uzimazi lovu od iznajmljivanja? Ti pričaš o ozbiljnom biznisu teškom minimum nekoliko miliona evra, ako nisi ukapirao. A ako misliš na kao bajagi staze, one već postoje širom Srbije, ima jedna i u Požarevcu (put ka selu Petka, nekoliko kilometara, a ne koristi se za javni saobraćaj).

• U prolazu, 30 postova

Bice bjbikers staza,odrzavace je sponzori i mi rekreativci koji bi vozili i clanovi bjb-a imali bi upola manju cenu zakupa.A posle toga je na vama kako cete se organizovati ne znam,ali bi imao funkciju kluba koij bi se sam finansirao.Imao zaposlene sve normalno kao i u svakoj drugoj firmi ili sportskom klubu.

• Ne silazi, 5816 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Navedi mi jedan primer iz zemlje ili sveta gde je neka grupa uradila tako nešto, znači skupili njih nekoliko hiljada po hiljadu evrića i napravili stazu. Da, po hiljadu evrića, jer nas ovde nema 3 miliona, kako si napisao, već se brojimo u hiljadama, a verovatno se ne bi skupilo ni 10 ljudi koji bi dali po hiljadu evra, a kamoli par hiljada ljudi. Znači, pričaš o nemogućem, a ako želiš da mi dokažeš suprotno, OK, pokreni akciju, sve organizuj, a mi ćemo te podržati. Evo, ja mogu da se ponudim da naplaćujem izdavanje staze, kada je završiš :moto3:

P.S. Samo projekat i dozvole bi koštali na hiljade evra.

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja