đunta 4197 Napisano Januar 24, 2012 Ne silazi, 6563 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Dupli far ove veličine je više nego nužan ako ništa drugo ono zbog estetskih razloga. Liči mi malo na ove sa slike a to je Wundelihtov komplet. Postoji i Turatekov al su mali farići ili sočiva i to izgleda nikako. No, nije nužan Xenon ako je problematičan već mogu i oni Najtbrejkeri i slične sijalice. Ako bude Xenon, biće onaj žuti od 4.300 kelvina. Probao sam ovde da nađem nešto slično al bez uspeha a radije bi u živo doneo odluku nego preko slike. Za EU, evo otvorih temu: http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/76654-eu-xenoni-ekoloska-nalepnica-i-ostale-nepoznanice/ Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuk HM 178 Napisano Januar 24, 2012 nezavisan, 348 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: Yamaha TDM 850 Prijavi odgovor kao problematičan Uređaj za pranje farova nije definisan u konstrutivnom i izvedbenom smislu, što znači da se može improvizovati. Recimo, obična prskalica za šoferšajbnu koja radi na stisak prstom, nekad stara auta imala tako, crevce tanko zakačeno iznad fara i jedan sunđerčić negde u koferu, ispod sedišta ili umetnut u kokpit. Popularni Fića i Kec su kasnije imali kesu od cca 0,5 litara, malu elektro prskalicu i to se može bez problema ugraditi a da se ni ne vidi nit da smeta. ja baš razmišljam da ugradim na kola prskalice pošto sam stavio xenone pa sam naišao na ovo, liči na tu fićinu iako ću ja verovatno povezati sa mojom bočicom na kolima: http://hidxenon.rs/default.asp?T=20&N=XENON%20PRSKALICE%20ZA%20PRANJE%20FAROVA&G=1193&Page=1&NIVO=1 a ima i ovo: http://hidxenon.rs/default.asp?T=20&N=XENON%20AUTONIVELACIJA%20FAROVA&G=1192&Page=1&NIVO=1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SmokeS 339 Napisano Januar 24, 2012 Svrati ponekad, 405 postova Lokacija: Beograd - Vozdovac Motocikl: Africa Twin rd04 Prijavi odgovor kao problematičan Ja koliko znam, za motore nije potrebna automatska nivelacija vec samo za automobile. Prskalice za farove trebaju na svim vozilima koje imaju xenon svetla. Xenon po pravilu ne bi smeo da ide u klasicna sociva, tipa kao sto je djunta postavio slike. Nego jedino mogu u projektore. Razlog tome je sto obicna sociva koliko god bila kvalitetna rasipaju svetlost sa strane sto moze smetati drugim ucesnicima u saobracaju (nije dobro usmerena zbog svoje konstrukicje).. Obratite paznju na nova vozila koja imaju u ponudi xenon svetla, svako to vozilo ima projektore.. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2021 Napisano Januar 24, 2012 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan http://www.louis.de/_1099c9dfbef177618ee95c8a50065887d9/index.php?topic=artnr_gr&article_context=detail&grwgr=490&wgr=413&list_total=31&anzeige=0&page=3&artnr_gr=10033678 Pojavio se ovaj set, odgovarao bi mi po dimenziji i lako bi ga ubudžio i dodao samo neku ploču urađenu na CNC-u. Dal bi moglo da se u njih ugrade neki Ksenoni? Cilj mi je da uradim nešto ovako: Djunta, ovo sjajno izgleda uz neki crni nosac. Nadam se da ces izvestavati o tome dokle si stigao. I mene ova tema zanima. BTW: For side fastening, thread size M8Outside diameter each approx. 107 mm, depth approx. 120 mm, depth from centre of fastening approx. 70 mm Total width approx. 220 mm, spacing of side fastening 225 mm Includes cable, H7 12 V / 55 W and H4 12 V 60/55 W bulbs Available in a chromed or black version Meni ovo deluje preveliko za GS-ovo kuciste fara, narocito dubina od 120mmm. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4197 Napisano Januar 24, 2012 Ne silazi, 6563 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan @Vuk- odličan sajtić, rešava deo problema. @Smokes-zato sam otvorio temu da bi se iznela saznanja i iskustva iz evropskih zemalja. Već sam pisao, po rečima jednog prodavca elektrike, posotoje svega 2 firme čije sijalice prelamaju zrak na običnom H4 faru bez rasipanja. Koliko je to tačno ne znam. Takođe, oblik pozadinske refluktujuće površine usmerava snop koji prolazi kroz staklo koje dodatno vrši usmervanje snopa ukoliko ima neku strukturu koja služi ko prelomna prizma. Ne razumem se preterano, ali mi se čini da glatko staklo, bilo ovo što se podrazumeva kao sočivo, ili običiniji, sa glatkim ili skoro ravnim staklom ne utiče na Xenon već samo zadnji reflektor. U sprezi sa već pomenutim sijalicama čini mi se da ne bi dolazilo do problema. Naravno, podrazumevam najžuću sijalicu, 4.300 k. Koliko sam ja letimično nailazio na raznorazna pričanja, nisam nigde naišao da je dicidirano zabranjena upotreba po imenu Xenona bilo u fabričkoj ugradnji bilo u budževinama što mi radimo. Ali se podrazumeva da svetlosni snop mora biti propisan i utvrđuje se na tehničkom pregledu ne ulazeći u tip i nijansu beline svetla. Otuda i pravo svakog pozornika na ulici da može po svojoj proceni o zaslepljivanju i blještavilu uputiti vozilo na vanredni tehnički koji tad utvrdi ispravnost svetlosne grupe. Iz ovoga se može i laički zaključiti da oni rasipni plavi recimo bodu odmah oči. Ista priča je i sa otvorenim auspusima, nikog se ne tiče da je ili nije rezona, bitno je koliko buke pravi. @Lalajko- ovo sa slike može da iskošta u najboljoj varijanti nekih 160-180€, šraf na šraf, al mora Serbiše, neka džabaka varijanta, recimo farovi od busa. Luisov set staje jer je otvor originalne ukrasne maske 230 x 120 mm a mislim i da je dubina same zadnje šolje dublja od 120 mm, a i da nije, lako se produbi ili uradi maska od sipasa na CNC glodalici. Inače mi je cilj ovako nešto. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2021 Napisano Januar 24, 2012 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Imam utisak da je jednostavnije uzeti na ebay polovnu Wunderlich masku Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4197 Napisano Januar 24, 2012 Ne silazi, 6563 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Imam utisak da je jednostavnije uzeti na ebay polovnu Wunderlich masku Nema, odnosno vrlo,vrlo retko. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4197 Napisano Januar 25, 2012 Ne silazi, 6563 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Evo nađoh nešto napolju, 90 mm prečnik, cena po 70 € plus dostava, znači cca 90 €. Ovaj može da ima duplo osvetljenje, oba fara po dugo i kratko, volja u jedan H4 a u drugi Bixenon ili u oba iste sijalice, u svakom slučaju povećan faktor sigurnosti. Ovde izgleda jedan far samo za dugo odnosno ablend a drugi za oba svetla. Savet? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2021 Napisano Januar 25, 2012 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Meni se uvek vise svidja varijanta u kojoj oba fara rade i kao kratko i kao dugo. Dimenzije? Gde si ih pronasao? Ovo bi se dalo lepo srediti sa odgovarajucim nosacem. Fino je sto nemaju kuciste (koliko vidim) pa ce lakse stati u GS-ovo kuciste fara. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4197 Napisano Januar 25, 2012 Ne silazi, 6563 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Meni se uvek vise svidja varijanta u kojoj oba fara rade i kao kratko i kao dugo. Dimenzije? Gde si ih pronasao? Ovo bi se dalo lepo srediti sa odgovarajucim nosacem. Fino je sto nemaju kuciste (koliko vidim) pa ce lakse stati u GS-ovo kuciste fara. Pa ĐuntOZNA sve dozna, gde bi drugde nego u Alemaniji. Prečnici samih farova su po 90 mm što znači da preko svega što znači da taman lepo mogu da se upašu u fabrički ukrasni okvir i na originala prihvatna mesta, plus već imaju ploču sa rupama za šrafljenje. Liči mi na vrlo prihvatljivo rešenje a i cena je razumna. I ja sam za dupliranje izvora svetla. Nemam crtež kako izgleda kačenje samog fara u ram i dal ima mogućnost nekog podešavanja pa recimo desni blago usmeriti u tu stranu a možda je već i fabrički tako postavljen. U ovoj postavci obe jednake sijaice što Bembari ne predstavlja problem zbog alternatora od 600-700 w. A i po izgledu mi liči na veličinu sa one besne slike. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bohem 250 Napisano Januar 29, 2012 Živi sada u trenutku, 323 postova Lokacija: Beograd - Novi Beograd - Blok 45 Motocikl: Piaggio Carnaby 250, Liberty 125 Prijavi odgovor kao problematičan i ovo sa projektorima bih i ja radio bogami Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17317 Napisano Mart 6, 2012 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3691 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Da malo "osvežim" temu. Zahvaljujući Đunti, , došao sam do jednog para sočiva-reflektora od automobila BMW. Prečnik sočiva je 70mm i imaju prklopnik-blendu za dugo i kratko svetlo. Ja sam juče i danas već uspeo da ove reflektore "oslobodim" viška elemenata i da ih onda zajedno spojim na jednom nosaču i namontiram ih umesto originalnog fara na Transalp. To lepo izgleda, čvrsto stoji i može da se "šteluje" snop svetla po pravcu i visini. Još uvek nisam rešio kako da sprečim prašinu i vodu da ulazi u reflektore, kao i "masku" koja će da sakrije unutrašnjost a da ostanu da se vide samo sočiva. Rešiću i to ovih dana. A ono što nije dobro je to da u ove reflektore idu sijalice D1S, čija je cena 45-65 evra po komadu!!! Koliko sam ja uspeo da shvatim, u samom podnožju sijalice ugrađena je i sva potrebna elektronika (balast, .... ). Ipak je previše stotinak evra za dve sijalice pa smatram da će (uz neke modifikacije) moći da se upotrebi i sijalica H1 ili slična (uz standardni balast). Probaću pa ukoliko ne može stavljam original. Fotografišem radove i kada bude bilo gotovo postavljam ih. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SmokeS 339 Napisano Mart 6, 2012 Svrati ponekad, 405 postova Lokacija: Beograd - Vozdovac Motocikl: Africa Twin rd04 Prijavi odgovor kao problematičan Da malo "osvežim" temu. Zahvaljujući Đunti, , došao sam do jednog para sočiva-reflektora od automobila BMW. Prečnik sočiva je 70mm i imaju prklopnik-blendu za dugo i kratko svetlo. Ja sam juče i danas već uspeo da ove reflektore "oslobodim" viška elemenata i da ih onda zajedno spojim na jednom nosaču i namontiram ih umesto originalnog fara na Transalp. To lepo izgleda, čvrsto stoji i može da se "šteluje" snop svetla po pravcu i visini. Još uvek nisam rešio kako da sprečim prašinu i vodu da ulazi u reflektore, kao i "masku" koja će da sakrije unutrašnjost a da ostanu da se vide samo sočiva. Rešiću i to ovih dana. A ono što nije dobro je to da u ove reflektore idu sijalice D1S, čija je cena 45-65 evra po komadu!!! Koliko sam ja uspeo da shvatim, u samom podnožju sijalice ugrađena je i sva potrebna elektronika (balast, .... ). Ipak je previše stotinak evra za dve sijalice pa smatram da će (uz neke modifikacije) moći da se upotrebi i sijalica H1 ili slična (uz standardni balast). Probaću pa ukoliko ne može stavljam original. Fotografišem radove i kada bude bilo gotovo postavljam ih. Tesko da ce bilo koja druga sijalica stati umesto D1S.. A i ako se nabudzi nikad nece biti u centru izvor svetlosti.. Sto znaci da nikad nece lepo rasipati svetlost po putu. Pucaj odmah na D1S i uzivaj Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4197 Napisano Mart 6, 2012 Ne silazi, 6563 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Da malo "osvežim" temu. Zahvaljujući Đunti, , došao sam do jednog para sočiva-reflektora od automobila BMW. Prečnik sočiva je 70mm i imaju prklopnik-blendu za dugo i kratko svetlo. Ja sam juče i danas već uspeo da ove reflektore "oslobodim" viška elemenata i da ih onda zajedno spojim na jednom nosaču i namontiram ih umesto originalnog fara na Transalp. To lepo izgleda, čvrsto stoji i može da se "šteluje" snop svetla po pravcu i visini. Još uvek nisam rešio kako da sprečim prašinu i vodu da ulazi u reflektore, kao i "masku" koja će da sakrije unutrašnjost a da ostanu da se vide samo sočiva. Rešiću i to ovih dana. A ono što nije dobro je to da u ove reflektore idu sijalice D1S, čija je cena 45-65 evra po komadu!!! Koliko sam ja uspeo da shvatim, u samom podnožju sijalice ugrađena je i sva potrebna elektronika (balast, .... ). Ipak je previše stotinak evra za dve sijalice pa smatram da će (uz neke modifikacije) moći da se upotrebi i sijalica H1 ili slična (uz standardni balast). Probaću pa ukoliko ne može stavljam original. Fotografišem radove i kada bude bilo gotovo postavljam ih. Tesko da ce bilo koja druga sijalica stati umesto D1S.. A i ako se nabudzi nikad nece biti u centru izvor svetlosti.. Sto znaci da nikad nece lepo rasipati svetlost po putu. Pucaj odmah na D1S i uzivaj Bravo Žile, bez starca nema mnogo čega izgleda. Nemoj da mi pripisuješ ikakve zasluge, to je normalno da ti doturim što ti želja. Sad očekujemo tvoje slike. Evo jedno rešenje kako je Nenad ugradio reflektore. Napravio kalup i izlio oklop na koji je savio i zadihtovo pleksi preko oba sočiva i farovi rade na motorić. @Smokes- imaš mnogo dobrog iskustva pa pripomagaj. A naći će se i neko sočivo za tebe ko što sam ti obećo. Odlično što si pomenuo sijalice sa aspekta ispravnog prelamanja žiže. Pogledao sam nekoliko sočiva i na oko svi imaju isti reflektor iza, sočiva takođe deluje identična. Uočljiva razlika je u distanceru stkla i nosača sijalice koji može da se možda zameni. Pitanje iz praktičnih razloga, jel moguće kombinatorikom ukrštanja delova napraviti ispravan far i metuti mu adekvatnu sijalicu. Ovo da bi se dobio što plići far zbog malo mesta po dubini na motorciklu. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SmokeS 339 Napisano Mart 7, 2012 Svrati ponekad, 405 postova Lokacija: Beograd - Vozdovac Motocikl: Africa Twin rd04 Prijavi odgovor kao problematičan Nemaju svi isti reflektor "iza".. Mozda neka serija koju si gledao pa ti se cini da su identicna.. Trebaju im biti sve dimenzije iste da bi to boglo uraditi.. Za udaljenost stakla, vise zaavisi od samog sociva kog je oblika i td, pa se postavlja na odredjenoj razdaljini.. Bas zbog toga sam isao na morimoto MINI H1.. Najmanji projektori za farove na trzistu, a svetle za sve pare I ja sam jurio neke od BMW i td, ali kada sam video kolka je to grdosija i da to treba smestiti. Odustao sam od toga. Evo jedne slicice pa ce biti neke stvari jasnije: Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr. No 569 Napisano Mart 7, 2012 XXX, 474 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200 GS Prijavi odgovor kao problematičan Evo jedno rešenje kako je Nenad ugradio reflektore. Napravio kalup i izlio oklop na koji je savio i zadihtovo pleksi preko oba sočiva i farovi rade na motorić. Postavicu ovih dana slike napravljene tokom izrade fara. Bilo je sve samo ne lako ali rezultat je prevazisao moja ocekivanja i po pitanju izgleda i po pitanju funkcionalnosti Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4197 Napisano Mart 7, 2012 Ne silazi, 6563 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan @Mr No-Pored izuzetne funkcionalnosti o kojoj te molim da napišeš sam da ne bi te prepričavao, kreacija je ko iz dizajnerskog studija. Kad se gleda forma tačno se vide logičke linije u sve tri ose koje nastavljaju originalni oklop i vizir tako da motor izgleda kompletno. Zasta si postavio mericu. Svaka čast. @Smokes-Hvala za grafike i razjašnjenje, to će u mnogome dati odgovor o kvazi neupotrebljivosti xenona u smislu zabrane i kažnjavanja a u stvari se radi o nepravilnoj ugradnji. Zato sam te i pitao decidirano jer "naizgled, slično, skoro isto, samo malo se razlikuje, ma sija..." nije dovoljno za konstataciju. Prelamanje svetlosti je identično izoštravanju objektiva-sočiva na foto aparatu i ako se tako pristupi rezultat ne izostaje. Sad dalje propitivanje. Razlika u kvalitativnom smislu između sočiva sa ugrađenim zaslonom za dugo svetlo i bixenon sijalice koja to ima u sebi a ugrađena u predviđenu optiku, predpostavljam da postoji takav far. I da li sočiva koja nemaju klapnu, bilo za dugo ili oboreno svetlo, mogu da prime bixenon sijalicu i rade kako treba, znači bacaju oba snopa ispravno i dobro. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
TomoB 1618 Napisano Mart 7, 2012 Skilled Rider, 1613 postova Motocikl: Pijađo Ćao Prijavi odgovor kao problematičan Društvo, vidi se, da ste savladali ovaj vid struke skoro do perfekcije. Ja koristim samo fabrička svetla za po danu i to bleštava dugačka. Razmišljao sam i o dodatnim ali opet za dan, da budem što više uočljiv. Za noć ne zanimaju me, jer noću se provodim, pijem i spijem. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SmokeS 339 Napisano Mart 7, 2012 (promenjeno) Svrati ponekad, 405 postova Lokacija: Beograd - Vozdovac Motocikl: Africa Twin rd04 Prijavi odgovor kao problematičan Sad dalje propitivanje. Razlika u kvalitativnom smislu između sočiva sa ugrađenim zaslonom za dugo svetlo i bixenon sijalice koja to ima u sebi a ugrađena u predviđenu optiku, predpostavljam da postoji takav far. I da li sočiva koja nemaju klapnu, bilo za dugo ili oboreno svetlo, mogu da prime bixenon sijalicu i rade kako treba, znači bacaju oba snopa ispravno i dobro. Skraceno, projektor je pravljen za xenon sijalice, standardna sociva su pravljena za halogen sijalice.. To sto postoji H4 bi-xenon, on je izmisljen da bi se stavio u postojeci far i da bi se tako zaradilo. Ni jedan automobil sa originalnim xenon svetlima nema H4. Kao sto smo spomenuli gore D1S, D2S i druge mozemo naci u originalnim farovima.. Nisam siguran za H1, H3, h7 i td.. Postoje kvalitetniji farovi(ne projektori), u koje se moze ubaciti H4 bixenon (isto kvalitetniji) i da radi dosta dobro!!! Lepu liniju da ima po putu i td, ali opet dosta svetlosti ce rasipati sa strane i time zaslepljivati vozila koja dolaze u susret.. Toga kod projektora nema. Projektori se razlikuju po kvalitetu sociva(kao kod lupe)/stakla, ono najvise znaci da imamo lepu liniju po putu bez "rupa" i td. Tipa ako uzmemo neki projektor koji nije najsjajniji i kupimo clear socivo/staklo (ima da se kupi za odredjene projektore) bice mnooogo bolja linija i ostale karakteristike.. Da li projektor bio bixenon ili ne, samo se razlikuje u pokretnoj klapnici i to je to.. Evo jos jednom link testa razlicitih sociva: http://www.jvxdriver.com/bixenon_comparison.htm kad bih mogao da nadjem neku sliku fara sa H4 sijalicom koji baca ovako na neki zid, shvatili bi ste razliku izmedju projektora i standardnog sociva/fara.. Da li je projektor bio namenjen u proizvodnji za halogen ili xenon, u svakom slucaju ce imati bolju liniju po putu od standardnog fara.. Tako da i onaj projektor sa Punta ce biti bolji Ajde i ovo da spomenem. U projektore idu samo "fiksne" sijalice. Zasto "fiksne", Pa H4 bixenon ima magnet na kraju sijalice, i kada upalimo dugo svetlo elektromagnet privuce sijalicu, tacnije uvuce je u far. I kroz otvor na onom limcicu koji se nalazi sa donje strane xenon sijalice propusti svetlost. Sad se ziza nalazi tacno iznad tog otvora. Znaci sijalica se pomera naprad/nazad. Kod projektora ona uvek stoji na mestu. Bixenon projektor ima mogucnost obaranja onog lima/stita pa time svetlost moze da ode iznad zamisljene linije, dok kod obiicnih projektora taj limcic je nepokretan i uvek imamo fiksnu liniju na putu. Vidi se na onoj slici sto sam postavio iznad da blokira odredjene zrake. Promenio Mart 8, 2012 član SmokeS Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17317 Napisano Mart 7, 2012 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3691 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan SmokeS Postavljeno Danas, 11:42 AM Nemaju svi isti reflektor "iza".. Mozda neka serija koju si gledao pa ti se cini da su identicna.. Trebaju im biti sve dimenzije iste da bi to boglo uraditi.. Za udaljenost stakla, vise zaavisi od samog sociva kog je oblika i td, pa se postavlja na odredjenoj razdaljini.. Bas zbog toga sam isao na morimoto MINI H1.. Najmanji projektori za farove na trzistu, a svetle za sve pare I ja sam jurio neke od BMW i td, ali kada sam video kolka je to grdosija i da to treba smestiti. Odustao sam od toga. Evo jedne slicice pa ce biti neke stvari jasnije: /quote] Zahvaljujem se na uloženom vremenu i trudu da bi objasnio neke stvari vezane za optiku, a koje su u našem slučaju primenljive pri ugradnji (pregradnji) farova. Iz crteža koje si postavio jasno je i potpunim "laicima" zbog čega nije moguće jednostavno staviti bilo koju sijalicu u neki reflektor (nezavisno od toga što "grlo" te sijalice možda "pasuje" na reflektor). Pomeranjem tačke gde "izvire" svetlost po uzdužnoj osi reflektora potpuno se menja i način rasprostiranja te svetlosti ispred vozila. Dakle da bi smo dobili ono što je konstruktor predvideo obavezno je da se izvor svetlosti nalazi u tačno određenoj poziciji unutar reflektora! Znam da je najbolje rešenje staviti sijalicu koja je namenjena za taj "far" (u mom slučaju D1S) ali: 1. Ova sijalica je zaista preskupa (oko 50 evra po komadu) i nema je baš u svakoj prodavnici auto-delova. 2. Sijalica u podnožju sadrži i neke elektronske elemente (od kojih koji u ovom slučaju neki nisu potrebni a možda i prave neke smetnje u radu). 3. Podnožje sijalice (van reflektora) je veoma dugačko pa produžava dužinu čitavog reflektora, a kod mene smeta jer udara u sajlu brzinomera. 4. Sijalica H1 (Xenon) je po dimanzijama (deo koji se nalazi unutar reflektora), gotovo identična sa D1S, pa očekujem da i "rasipanje" bude isto. 5. Možda postoji mogućnost da se u slučaju "nužde" (zbog propisa) umesto Xenona, u jedan far ubaci standardna halogena sijalica H1. Za probu, pozajmiću od drugara jedan "komplet" Xenon H1 i ukoliko se pokaže da ovakva "budževina" ne radi kako valja uvek ostaje mogućnost ugradnje D1S. Sutra idem u Niš da pokušam da nađem komad "klirita" (220x 170) da bih napravio "masku". Pozdrav Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4197 Napisano Mart 7, 2012 Ne silazi, 6563 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Apgas, ibereundovaste me,. @Tomo-Danas sam pred prestrojavanje pre čuo sirenu nego ugledao motor u levom retrovizoru i pogledu preko ramena, dolazio iz pravca sunca i njegov far nije bio dovoljno uočljiv, blagovremeno je momak svirkao iz predostrožnosti, video je moj levi žmigavac. Značio bi mi jači far iako ja gotovo imbecilno vodim računa pri ovakvim manevrima. @Žile-bravisimo za ažurnost, čekamo sličke. @Smokes-hvala veliko. Imam još potpitanja. Pod projektorom podrazumevaš ove farove koji imaju staklo ko od lupe, kriva stakla, a sočiva sve ostalo, uobičajene farove ala Fićin H4 ? Da li je moguće u projektor koji ima klapnu za dugo/oboreno nju ukloniti i ugraditi Bixenon pokretnu sijalicu? ( slika 1, levi) U projektor koji očigledno im zaslon, predpostavljam za oboreno, jel moguće ukloniti lim i opet metuti Bixenon pomičnu, ili ga pak pretvoriti u dugo uz običan xenon? ( slika 1, desni, slika 2-fiksna klapna). ( na desnom stoji nalepnica 2G +H7) Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mikelevw 5 Napisano Mart 7, 2012 U prolazu, 24 postova Lokacija: Beograd/Borca Prijavi odgovor kao problematičan sad za mnogo manje para u bg ,evo linka http://www.arrow.rs Ziko ovde imas D1S za 2750din. par. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr. No 569 Napisano Mart 7, 2012 XXX, 474 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200 GS Prijavi odgovor kao problematičan Kao sto sam obecao: http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/78323-tdm-tako-dobar-motor-a-tako-losi-farovi/ 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17317 Napisano Mart 8, 2012 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3691 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan mikelevw Postavljeno Juče, 22:42 PM dejan-b, on 17 November 2011 - 09:40 AM, said: sad za mnogo manje para u bg ,evo linka http://www.arrow.rs Ziko ovde imas D1S za 2750din. par./quote] Noćas sam poslao upit firmi "arrow" i već jutros su me obavestili (svaka čast na ažurnosti) da na zalihama imaju ove sijalice jedino sa temperaturom boje od 6000k. Ja bih ipak stavio sijalice sa 4300k (max 5000k), jer bi policija verovatno više pravila probleme sa sijalicama koje "vuku" na plavu nijansu. Takođe su me obavestili da je i za ove sijalice potreban poseban "balast", pa mi sada zaista nije jasno šta je onda natrpano u onoliku "budžu" na grlu ove sijalice? Pročitao sam da je i "Mr.No" za svoj "projekat" takođe koristio sijalice D1S pa ne bi bilo loše da malo objasni kako je rešio njihovo povezivanje na instalaciju, odnosno kakvi balasti idu uz njih, koju temperaturu boje je uzeo i gde je nabavio sijalice. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zodini 1300 Napisano Mart 8, 2012 Drug član, 1043 postova Lokacija: Niš-Donji Dušnik Motocikl: Honda NT650V deauville Prijavi odgovor kao problematičan Ziko, baci pogled na bratju nam kineze, mozda ti se nesto zasvidi ili ti da ideju koliko sam ukapirao D1S i D2S su iste sijalice sa razlicitim adapterima, porucivanje i slanje je lako, a stize za 20 dana do nas, postarina je 66 din, ja uzimao preko druga neke sitnice http://www.dealextreme.com/c/hid-headlamp-kits-711?page=1&pagesize=100&pagesort=relevance Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...