Jump to content

Moto Zajednica

Kazne po novom ZOBS-u

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 360 postova
  • Motocikl: TDM 900

To ti je isto kad bi lekasr u svoje slobodno vreme lecio i svojom greskom usmrtio nekoga.Hoces da kazes da to nema veze i da on treba da nastavi da se bavi tim poslom jer to nije uradio na poslu vec u slobodno vreme?

To sto vozac nije napravio prekrsaj u radno vreme vec u slobodno ne cini taj prekrsaj nista manjim

• Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• drrmrr, 761 postova
  • Motocikl: projekat rinfuz ;)

U Italiji su ukinuli oduzimanje svih kategorija po jednom prekrasshaju pa ti vidi :aha:

NIje im se dopalo da ljudi ostaju bez posla vozeci skutere kroz gradsku guzvu....

• Podržavam 2

• Svrati ponekad, 351 postova
  • Motocikl: BMW R1250GS Adventure, Yamaha MT-10, Honda CB750 K3

To ti je isto kad bi lekasr u svoje slobodno vreme lecio i svojom greskom usmrtio nekoga.Hoces da kazes da to nema veze i da on treba da nastavi da se bavi tim poslom jer to nije uradio na poslu vec u slobodno vreme?

To sto vozac nije napravio prekrsaj u radno vreme vec u slobodno ne cini taj prekrsaj nista manjim

To nije ravnopravno poredjenje ni po kom osnovu. Niti 70kmh u zoni 50 (za sta je minimum mesec dana oduzimanje dozvole) moze da se poredi sa smrcu, niti se nadrilekarstvo moze porediti sa tim sto je neki vozac autobusa recimo, vozio neki skuter. Da je imao bus, bio prevoznik na "divljaka" i onda skrsio i poubijao ljude, onda bi to tvoje poredjenje moglo da se primeni.

Pa ako znas kakvi su propisi, postuj ih i nema glava da te boli.Najlakse je kriviti druge zbog svojih gresaka.Onaj ko postuje propise, nece imati problema sa oduzimanjem dozvole

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

O kakvoj "skupoci" pricate, ovde se nigde ne pominje novac :) :) :)

Novi ZOBS je već pretrpeo neke izmene, gde su između ostalog neke zatvorske kazne zamenili visokim novčanim kaznama. Imam to na laptopu, ali sada pišem sa drugog uređaja.

dolazili GSXR-ovi iz Novog Sada

Svih 10 GSX-R-ova - presretača su iz Beograda, ali nose po 5 tablica i menjaju ih po želji/potrebi.

Pa ako znas kakvi su propisi, postuj ih i nema glava da te boli.Najlakse je kriviti druge zbog svojih gresaka.Onaj ko postuje propise, nece imati problema sa oduzimanjem dozvole

Stoji to, ali moj stav je i dalje da samo zato sto je nesto "po zakonu i propisima" ne znaci da je ispravno niti pametno.

Novi ZOBS je već pretrpeo neke izmene, gde su između ostalog neke zatvorske kazne zamenili visokim novčanim kaznama.

Jedan od boljih dokaza da im je primarni cilj mlacenje para a ne regulacija ili bezbednost u saobracaju.

Uostalom, secam se da sam cuo negde da, navodno, 50% od novca prikupljenog od saobracajnih kazni ostaje u opstini za ulaganje u izgradnju i popravku saobracajnica. I, eto vec skoro dve godine malte pare sa visestruko uvecanim kaznama, kontrole su takodje mnogo drasticnije i cesce, pa gde su onda te pare za puteve? Gori su nego ikada.

Zatvori su puni, a budžet prazan, tako da je logično bilo zatvorske kazne zameniti novčanim. Ovih dana se gradi poprilično saobraćajnica, mostova i nadvožnjaka, tako da se ne bih baš složio da ništa ne rade, ali svakako da može i treba bolje i to ne samo u izbornoj godini. Biće bolje kolega (po zanimanju) DL4E, mani se kukanja :takoje:

Vecina tih gradnji je finansirana stranim kreditima, al dobro, necu vise da kukam :)

• Podržavam 2

Novi ZOBS je već pretrpeo neke izmene, gde su između ostalog neke zatvorske kazne zamenili visokim novčanim kaznama. Imam to na laptopu, ali sada pišem sa drugog uređaja.

Ovo sam vam ostao dužan:

Z A K O N

O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI

SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA

...

Član 10.

U članu 330. stav 1. posle reči: „dana” dodaju se reči: „ili novčanom kaznom od 100.000 dinara do 120.000 dinara”.

...

U prilogu imate novi ZOBS, kao i ove izmene. Dakle, početak člana 330 ZOBS-a glasi:

Kaznom zatvora od najmanje 15 dana i 14 kaznenih poena kazniće se za prekršaj vozač koji:

1) upravlja vozilom bez vozačke dozvole one kategorije kojom upravlja, osim u slučaju kada je vozačkoj dozvoli istekao rok važenja,

Znači, ako nećeš 15 dana tvorza, onda platiš 100-120 hiljada dinara i miran si :lol:

1431-09Lat.pdf

1858-10Lat.pdf

• Svrati ponekad, 113 postova

Citajuci sve cesce,na zalost,temu crna hronika,zakljucih da je i ovaj zakon izuvise blag,ili da bi policija trebala vise da ga primenjuje a sudije odredjuju najvece moguce kazne,ne samo prema vozacima motora vec i prema vozacima automobila,kamiona,aviona....

:zvizduk:

• Podržavam 2

• Drug član, 935 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZZR600

Policija? Izvinjavam se svim policajcima i simpatizerima istih, ali tu organizaciju je trebalo raspustiti pre 10 godina i formirati ponovo. Ovako predstavnici te "policije" imaju mogucnost da daju izjavu kako "novi ZOBS daje dobre rezultate, uprkos evidentnom povećanju broja poginulih" u istom periodu u odnosu na proslu godinu. Kakva bezbednost, kakvi bakraci. Verovatno im je prihod od kazni veci nego ranije i eto odmah "dobrih rezultata", a broj poginulih je povecan za 7%. Za takvu izjavu, u najmanju ruku, neko treba da ostane bez posla. Ali kako da ostane, kad je to strateski pravac, povecanje prihoda u budzet od kazni. Cak se i ne foliraju da je ista drugo bitno.

Bagra je to. Tacnije odraz drzave kojoj sluze. Zato je bas smesno kad obican covek pocne da tupi o tome kako "policija dobro radi, a trebalo bi jos bolje....."

• Podržavam 6

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

preoz lica pod uticajem alkohola ili psihoaktivnih supstanci na mopodedu, motociklu ili trickilu

6.000-20.000 din i 2 poena. Otkud bre ja znam dal je neko pio malo pre nego sto je seo na motor. Ajde mrtav pijan to je skroz ok, al pod uticajem alkohola :lud::stabre::jok:

To je ako šlepaš ispravan auto (recimo neregistrovan auto vučeš na tehnički pregled), ne znam šta bi drugo moglo biti.

vučenje motornog vozila osim ako ono ne moze samo da se kreće-ovo mi nije jasno?!

Znaci da ne smes da slepas nekog ako nije pokvaren. Ovo je od presudnog znacaja. Samo kad se setim kako su se ljudi masovno slepali radi zajebancije, bas je bilo preteralo.

Ima i clan koji kaze da je zabranjen prevoz putnika u delu vozila koji ne moze da se otvori iznutra, samo svi noviji auti, po americkom uzoru, imaju u gepeku rucicu za otvaranje, tako da oni mogu da voze ljude u gepeku :D

Tacnije odraz drzave kojoj sluze. Zato je bas smesno kad obican covek pocne da tupi o tome kako "policija dobro radi, a trebalo bi jos bolje....."

Tačno je to što pričaš, ali si zaboravio dve stvari:

1. Vlast u državi je odraz naroda te iste države, pa je samim time i policija (i sve druge institucije) takva.

2. Kada nam policija naplati kaznu, onda kukamo, gledamo na sve načine da se izvučemo, tražimo pomoć prijatelja, lapo-lapo, ne javljamo se na poziv, itd., itd., a u isto vreme pljujemo kako oni ne rade svoj posao jer je statistika udesa poražavajuća.

Eto, odgovori mi da li si se ikada izvukao nekažnjen ili blaže kažnjen nego što je trebalo za neki prekršaj u saobraćaju koji si napravio?

Ne branim policiju, niti imam veze sa policijom, pravio sam gomilu prekršaja i pokušavao da se izvučem na sve moguće načine, tako da na kraju ne mogu da krivim policiju, jer da su oni idealni, ja bih na.ebao do sada, a i većina nas, priznajmo to :zvizduk:

Ima i clan koji kaze da je zabranjen prevoz putnika u delu vozila koji ne moze da se otvori iznutra, samo svi noviji auti, po americkom uzoru, imaju u gepeku rucicu za otvaranje, tako da oni mogu da voze ljude u gepeku :D

Mislim da po novom ZOBS-u putnik mora da ima sedište i pojas, tako da otpada vožnja u gepeku. Ti bi ono, staviš u gepek dve sponzoruše, da ne vide komšije kada stigneš kući? :lol:

• Drug član, 935 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZZR600

1. Vlast u državi je odraz naroda te iste države, pa je samim time i policija (i sve druge institucije) takva.

2. Kada nam policija naplati kaznu, onda kukamo, gledamo na sve načine da se izvučemo, tražimo pomoć prijatelja, lapo-lapo, ne javljamo se na poziv, itd., itd., a u isto vreme pljujemo kako oni ne rade svoj posao jer je statistika udesa poražavajuća.

Daleko od toga da sam zaboravio te 2 stvari. To je potpuno tacno. Jedino sto sad nije tema kako smo svi kao narod "prdnuli u čabar", a negde sam u poslednje vreme i mišljenja da razlike među narodima nisu tako velike koliko ovde druge stvari ne valjaju - u prevodu: ako Nemcu dozvoliš da bude svinja, on će to polako i postati. Neredi u Londonu govore tome u prilog.

Sto se mene tice, sigurno sam za ovih 21 godinu voznje prosao nekada lakse nego sto zakon nalaze, ali veruj da sam uglavnom najebao po PS-u. A to trazenje veza i moljakanje definitivno ne radim. Komunikacija sa pandurima na tom nivou me ne zanima, lakse mi je da platim, a i realno nit se druzim s policijom, niti su mi ikakav rod, hvala bogu, tako da i da hocu da potezem vezu - nemam.

Zelim samo da se izvinim članu Ra$a, iako više nije aktivan na forumu. On je nekako realan i gotivan, tako da mora da ih ima još, samo ih ja ne znam :D

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

To je ako šlepaš ispravan auto (recimo neregistrovan auto vučeš na tehnički pregled), ne znam šta bi drugo moglo biti.

Jedino mi i ovo pada na pamet.

Ej a ovo za alkohol jel ima odredjena granica ili i ta osoba mora da bude mrtva trezna kao i ja?

Jedino mi i ovo pada na pamet.

A ni to nema poentu. Smes da slepas nekog ko je neispravan, kome mozda ne rade ni kocnice, a ne smes da slepas ispravno vozilo.

E, a sta je sa onim pauk kamionima sto ne podizu celo vozilo nego samo prednju osovinu pa tako odvlace? Bi li se to tretiralo kao slepanje ispravnog vozila? :)

ako Nemcu dozvoliš da bude svinja, on će to polako i postati. Neredi u Londonu govore tome u prilog.

London nije u Nemackoj 1oda.gif

• Ne silazi, 5554 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Dokle god zakon nije isti za sve, dotle ce narod pokusavati da ga zaobidje...jer "kad mogu oni, sto ne bi mogli i mi", jel'te?!

Ej a ovo za alkohol jel ima odredjena granica ili i ta osoba mora da bude mrtva trezna kao i ja?

5. Psihofizički uslovi za upravljanje vozilom

Član 187.

Vozač koji je nesposoban za bezbedno upravljanje vozilom, odnosno u tolikoj meri umoran, odnosno bolestan ili je u takvom psihičkom stanju da nije sposoban da bezbedno upravlja vozilom, ne sme da upravlja vozilom u saobraćaju.

Vozač ne sme da upravlja vozilom u saobraćaju na putu niti da počne da upravlja vozilom ako je pod dejstvom alkohola i /ili psihoaktivnih supstanci.

Pod dejstvom alkohola je vozač, odnosno lice za koje se analizom odgovarajućeg uzorka krvi utvrdi sadržaj alkohola veći od 0,30 mg/ml ili ako je prisustvo alkohola u organizmu utvrđeno odgovarajućim sredstvima ili aparatima za merenje alkoholisanosti (alkometrom i dr.), što odgovara sadržini alkohola u krvi većoj od 0,30 mg/ml. Izuzetno od odredbi stava 3. ovog člana kada učestvuje u saobraćaju ne sme da ima u organizmu psihoaktivnih supstanci ili alkohola ili da pokazuje znake poremećaja, koje su posledica konzumiranja alkohola i/ili psihoaktivnih supstanci:

1) vozač motornog vozila koje je registrovano za prevoz više od osam lica, osim vozača, odnosno čija je najveća dozvoljena masa veća od 3.500 kg,

2) vozač motornog vozila koji obavlja javni prevoz lica, odnosno stvari,

3) vozač vozila kojim se prevoze opasne materije, odnosno vrši vanredni prevoz,

4) vozač vozila kategorije A1, A2, AM i A,

5) instruktor vožnje,

6) kandidat za vozača tokom praktične obuke i polaganja praktičnog dela vozačkog ispita,

7) vozač sa probnom vozačkom dozvolom,

8) lice koje nadzire vozača sa probnom vozačkom dozvolom,

9) ispitivač na praktičnom delu vozačkog ispita,

10) vozač vozila sa pravom prvenstva prolaza i vozač vozila pod pratnjom.

Prema utvrđenom sadržaju alkohola u krvi stepeni alkoholisanosti vozača, instruktora vožnje i kandidata za vozača su :

1) do 0,30 mg/ml - blaga alkoholisanost,

2) više od 0,30 mg/ml do 0,50 mg/ml - umerena alkoholisanost,

3) više od 0,50 mg/ml do 1,20 mg/ml - srednja alkoholisanost,

4) više od 1,20 mg/ml do 1,60 mg/ml - teška alkoholisanost,

5) više od 1,60 mg/ml do 2,00 mg/ml - veoma teška alkoholisanost,

6) više od 2,00 mg/ml - potpuna alkoholisanost.

Pod dejstvom psihoaktivnih supstanci je lice za koje se ispitivanjem pomoću odgovarajućih sredstava i metoda (test za utvrđivanje prisustva psihoaktivnih supstanci i dr.) utvrdi prisustvo ovih supstanci u organizmu. Vozač je nesposoban za bezbedno upravljanje vozilom kada se stručnim pregledom utvrdi da je u tolikoj meri umoran, bolestan ili je u takvom psihofizičkom stanju da nije sposoban da bezbedno upravlja vozilom. Smatraće se da vozač upravlja vozilom u saobraćaju kada je pokrenuo vozilo sa mesta na putu. Odredbe ovog člana primenjuju se i na vozače tramvaja.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja