Jump to content

Moto Zajednica

Koji motor za pocetnika?

Recommended Posts

• Ghost Rider, 65 postova
  • Motocikl: Kymco KR-Sport

Uskoro planiram da odvojim nekih 1000e max za kupovinu motora pa ne znam sta da kupim.

Ukratko o meni i sta trazim

-motor sam vozio par puta u zivotu i to neki skuter ili tomos automatik....znaci iskustvo ravno nuli.

-Imam polozeno samo za B kategoriju

-Treba mi za voznju po gradu,da je mali potrosac ,najbolje da je 50ccm jer ne moram da polazem za A

-Nikako skuter,mrzim ih

Ono sto se meni svidja ovako na oko je Yamaha YBR125 i Keeway speed 125 ali za to treba A kategorija.

Pa sam onda uzeo u obzir nov Sprint Cross ili polovnu Gileru DNA 50. Oni su oko 1000e.

Nisam vezan iskljucivo za ove modele ali mi se oni najvise svidjaju za te pare.

Evo slika ovih modela.

23ppcj.jpg

hrehzk.jpg

16707i9.jpg

Sta mozete da mi kazete za ove modele,mozda da predlozite nesto bolje...?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Ovo na srednjoj slici iako izgleda kao motor u stvari je skuter. Keeway na donjoj slici ima više od 50 kubika. Kroseva od 50 kubika ima koliko hoćeš, ali po novom zakonu nije dovoljno da ima 50 kubika da bi ga vozio sa B, već maksimalna brzina mora da bude do 45km/h da bi se registrovao kao moped i vozio sa B. Koliko godina imaš? A ipak da polažeš za A? :moto3: Onda kupiš bar Keeway Speed 150.

23 godine imam.

Ako sam dobro razumeo znaci za taj Sprint cross moram da imam jos nesto polozeno osim B kategorije?

Jel mogu ja njega trajno da registrujem?

• Drug član, 1537 postova
  • Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa

Sinko polazi za A. to sto mozes legalno da vozis bez dozvole tebe 100% ne zadovoljava???

I ne mozes trajno nista vise da registrujes, sve jednom godisnje...tehnicki i reg.

Polozi ti samo za A....a sa 1000E ces ovde sigurno naci fini motorcic za tvoje pocetnicke afinitete...

srecno :zdravo: :zdravo: :zdravo: :zdravo:

• Podržavam 3

Ako sam dobro razumeo znaci za taj Sprint cross moram da imam jos nesto polozeno osim B kategorije?

Nemam pojma, na Internetu ima veoma malo podataka o kineskim motorima. Proveri kolika mu je maksimalna brzina (pogledaj korisničko uputstvo ili pitaj uvoznika).

• Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova
  • Motocikl: HTZ 750

podržavam što su ti Acim i Džigi rekli... razlika u ceni između skutera od 50ccm i npr 125 ili 150 nije velika a razlika u upotrebljivosti je ogromna. "Ibrahim" ili ti YBR je odličan izbor (kao i sprint), takođe nije loš ni onaj Sprint kross (po meni najkvalitetniji kinez) od 200ccm...

• Drug član, 1537 postova
  • Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa

ma ja vidim ovde neku decicu sa tim od 200ccm???? odlican motorcic, vredi sve pare, bas se lepo voze sa njim......odlican i podosta izdrzljiv za pocetnika pravi izbor...na kraju mora da salomi tu masinu i da predje na visi nivo.....otom potom :zdravo:

• Друг члан, 636 postova
  • Motocikl: Honda Transalp

Razlika izmedju 50cc i recimo 150cc je velika. Ja tvrdim da je opsasnije voziti 50cc, jer sam vozio takav skuter i stalno su me obilazili, pogotovo uzbrdo, kada 50cc ide jako sporo. Eventulano neki tako registrovani sa kitom na 80cc, ali ipak nije to - to.

Hvala na savetima,razumem da je bolje da polazem za A i uzmem nesto jace ali da li je to stvarno potrebno za povremeno vozikanje po gradu? Imam auto za sva ozbiljnija putovanja.

Niko mi nije napisao kakva je ona Gilera. Nekako mi se cini da je mnogo mali motor,ili samo tako izgleda na slikama? Da li je bolja ona ili nov Sprint Cross 50ccm?

Inace,cisto da kazem,ono sto se meni stvarno svidja su Hornet i Bandit 8)

I to bas ovakvi,crni sa okruglim farom

4rbwvo.jpg

2nu6jo7.jpg

Već sam ti napisao da je Gilera DNA praktično skuter, pogledaj položaj agregata i prenos. Većina članova ovog foruma su motoristi, tako da nam nije baš jasno to "imam auto za ozbiljnija putovanja" :moto3:

• Podržavam 1

Acim,mislio sam na neki detaljniji opis i uporedjivanje a ne samo " to je skuter"

Da li je skup za odrzavanje,koliko trosi,maximalna brzina i da li je bolji on 2001god ili ovaj cross nov.

Za cross mi ne treba nikakvo dodatno polaganje jer ima Kw koliko je dozvoljeno sa B kategorijom.

Znam da su ovo pomalo smesna pitanja sobzirom kakve masine vi vozite ali ja ipak nemam iskustva sa motorima i ne zanima me trenutno da tome posvecujem previse paznje i truda.

Znaci,hocu sedi i vozi bez ulaganja,a da taj motor lici na nesto. I nikako skuter,smatram da je to za zene i decurliju.

• Svrati ponekad, 367 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer

Položi za "A", za hiljadarku kupi NOV Keeway Speed 125 (dve godine garancije, super lak za vožnju, 2,5 lit/100 km potrošnja) i vozi se kao čovek i po gradu i van.

• Podržavam 1

• Nadrkani komšija, 1231 postova
  • Motocikl: Bandit 1200S

Većina članova ovog foruma su motoristi, tako da nam nije baš jasno to "imam auto za ozbiljnija putovanja" :moto3:

E Aćime, da nisi urednik, sad bi dobio pluščinu k'o vrata!

Hvala misko_kolo :moto3:

@StariRatnik027

1000€ košta i Tomos APN6, za koji verujem da je pouzdaniji od kineza. Ali opet kažem, mlad si čovek, 23 godine, taman se malo podsetiš pravila saobraćaja, položiš za A i voziš kao čovek. 50 kubika je za decu.

Ako baš nećeš, kupi bilo šta od 50 kubika, isto mu dođe. Da li će moći da se registruje kao moped, to već moraš da pitaš uvoznika šta piše u podacima o vozilu.

• Strucnjak, 1631 postova
  • Motocikl: CRF300L

Evo i mog misljenja. Poceo da vozim u 24. Nikada pre toga nisam ni na 2s bio na motoru, ma ni na automatiku niti skuteru. Sta vise mislio sam da su svi motoristi budale, priznajem :D Jednom mi dunulo da probam i ja taj motor, zelja narasla brzo i u roku od 3 dana donesem odluku da ga kupim. Isti mi budzet bio kao tebi. Gledao sve i svasta i nista me nije privlacilo od tih 50ccm.

Resim da "rizikujem" i kupim YBR-a, posto ga svi nahvalise da je veoma izdrzljiv a lak za pocetnike. Trebalo je i poloziti za A, pa se nekako skupile pare i za to. Vise puta sam razmisljao da li su to bacene pare ili ne, s obzirom da sam mogao kupiti kivija za 2x manje pare.

Evo sada nakon sto sam presao 10-ak hiljada na YBR-u i presao na veci motor mogu reci da nigde nisam pogresio. Ni u momentu kada sam pozeleo da kupim motor ni u momentu kada sam odlucio da to bude YBR.

Komsija ima tog kivija, kopiju YBR-a sa sve garancijom, ali nije ga mogao upotrebiti ni blizu koliko ja mog. Kvarilo se to cudo 100x. Od menjaca, preko struje... Sve mu je popravljeno ali on nigde nije mogao mirne glave da krene.

Ja sa YBR om i devojkom pozadi napravio gomilu tura po oko 300km, penjali se na planine... Ni najmanjeg kvara.. Potrosnja nesto preko 2.2l/100km, servis 3500din u ovlascenom servisu, registracija 6-7 hiljada.

Evo, proradila je zelja za vecom masinom i YBR je zamenjen, ali odradio je svoj posao kako treba. Uveo me u svet motora (iz tog sveta nema povratka :) ) Toliko sam ga voleo da imam njegovu sliku na zidu, a suze mi krenule kada sam ga spakovao u kombi kada je prodat :( Vredi to motorce svakog dinara!

• Podržavam 2

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

Ako nećeš da polažeš, a motor ti treba isključivo za po gradu, bolji ti je izbor ta Gilera DNA, jer je automatik. Mislim da ima istu mašinu ko Gilera Runner, koliko je pouzdana moraće da ti kaže neko ko je vozio dotičnu. DNA je bolja od Runner-a zbog većih točkova i bolje pozicije u vožnji. Ono što liči na rezervoar u stvari je ostava za kacigu, pravi rezervoar je ispod. Samo da znaš da će da se vuče uz strmije uzbrdice, posebno ako je dvoje na njemu, ipak je to 50cc, stavljanje kita od 70cc neće bitno uticati na to, ali oće na potrošnju. I da, trajne registracije više ne važe, sve što nije na pedale mora da se registruje jednom godišnje

• Zainteresovan, 837 postova
  • Motocikl: Trenutno bez :/

sprint kros zaobidji u sirokom luku, golo sranje...

moj savet, polozi A i kupi keeway speed... po mom misljenju odlican odnos ulozeno-dobijeno

Kupio sam od rodjaka Sprint Cross 50 star nepunih godinu dana,odlicno stanje za 600 evra ga meni dao i to ce da me ceka za deo para posto nemam sve.

Trajno je registrovan,ne treba nikakvo dodatno polaganje,crne je boje,dobio sam i novu full face kacigu.

Probao sam ga,nije komplikovan za voznju i snasao sam se lako sa brzinama.

Zao mi je sto sam vas razocarao..ali .trenutne potrebe,iskustvo i finansije mi ne dozvoljavaju da uzimam nesto jace...

Sutra cu da okacim slike ako nekog zanima...i eto,mislim da nisam lose prosao sa ovom kupovinom...sta mislite vi?

Ja mislim samo da ćeš to da li treba A ili ne znati tek naredne godine kada ga budeš registrovao. Kao što je neko već rekao, od naredne godine se mopedi registruju na godinu dana, nema više trajne registracije, tako da važe i tehnički pregledi, osiguranja, drumarine i sve ostalo. Na tehničkom pregledu će proceniti da li je moped ili motocikl.

• Drug član, 1665 postova
  • Motocikl: XF650 Zrakoprc :)

to nesto se zove A kategorija :)

ako ces agilno zujanje po gradu, skuter ili ovaj DNA su ti dobro resenje

ali zaboravi na otvoreni put ili uzbrdice, tu sve ispod 125ccm i 10ks bi trebalo zabraniti da se krece na magistralnim putevima

i zapamti jedno, ja sam vozio skuter 125ccm koji je fino isao i bio super za grad

ali sam seo jednom prilikom na kolegin raspali APN6 na kome sam 13 godina ranije napravio svoje prve klinacke dvotockaske korake nakon pedala

trebao si videti moj kez lica na motoru koji se raspada putem, koji ide kao bulja, koji nema zadnju kocnicu, ali ima kvacilo i menjac

ako ti treba samo zu-zu za po gradu, uzmi skuter, ne moras da naskaces na motor kao na konja, mozes da poneses kevi krompire sa pijaca, lepo izgledaju zapakovani u sarene plastike, a ima ih skroz nadrkanih i brzih za svoju kubikazu

ako ces brzine, polozi za A, nije nikakav bauk, i vozi se ko covek

• Drug član, 1665 postova
  • Motocikl: XF650 Zrakoprc :)

ja bih mogao malo da kliknem i na stranu broj 2 da virnem sta pise :)

cestitam svakako na kupovini, ali mislim da nisi napravio dobru stvar

sada kada osetis brzine, polagaces za A sigurno jer to izgleda kao motor, zvuci kao motor, vozi se kao motor, a ne ide nikako :) i pritom je nepraktican za grad

• Podržavam 3

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja