zika56 17553 Napisano Maj 23, 2011 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3718 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Prošle noći, prilikom povratka sa moto skupa (http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/65852-jagodina-21-22052011-memorijal-gorana-ostojica/page__view__getnewpost), iz Jagodine prema Nišu, sledeća situacija: Vozim na čelu kolone (pet motora na po četrdesetak metara međusobno), brzinom oko 80-90km/h. Na izlazu iz veoma blage leve krivine, učini mi se (u daljini) kao da sam video neko kretanje u žbunju sa desne strane puta. Imam običaj da u takvim situacijama prvo smanjim brzinu, pa tek onda proveravam da li je opasnost realna ili mi se samo pričinilo. Tako i sada, odmah "prilegnem" na kočenje. Par sekundi kasnije, na petnaestak metara ispred mene izađe i lagano krenu preko puta ogroman beli pas. Još trenutak jaaaako kočenje a zatim kratko (ali oštro) okretanje upravljača ulevo! I uspevam da prođem psu iza leđa (desno od njega). Jedino sam mu kolenom malo zakačio rep. Ovi što su vozili iza mene kažu da se pas uopšte nije uzbudio oko takve sitnice, već je dostojanstveno lagano nastavio dalje. Kad smo svi "promašili" psa, drugari mi ablenduju i zaustavljamo se. Nije im jasno kako sam uspeo da izbegnem udes? Da napomenem da se radi o ljudima iz Udruženja Veterana 63. Padobranske. Dakle ljudi koji imaju dosta iskustva u sresnim situacijama. Normalno, ja se ponašam ko da ništa nije bilo (a srce mi sišlo u pete). A šta je poenta ove priče: Spasilo me to što sam počeo da kočim kada mi se pričinilo da tamo u daljini nešto mrda u grmju. Da sam čekao "dokaz" da je opasnost zaista realna, odnosno da sam počeo da kočim kad je pas krenuo da prelazi put, verovatno bi i on i ja stradali. Dakle čim posumnjate da se ispred možda nešto "događa", kočite! A ako ste se zafrknuli u proceni, samo dodajte gas. 11 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4330 Napisano Maj 23, 2011 Ne silazi, 6659 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Najbitnije u umešnosti vožnje, bilo motorom bilo kolima, je prepoznavanje i predupređivanje opasne situacije ko što si ti uradio. Čim nešto iole izaziva pažnju, odmah treba pretpostaviti da će nešto da se desi, i to loše, i spremiti se što bolje za najcrnji mogući scenario ko što si ti uradio, adekvatno usporio i stvorio uslove za klasično izbegavanje prepreke. Uvek treba imati na umu ono, ma valjda hoće umesto suprotnog mišljenja, valjda neće, što je inače uobičajeno jako česta zabluda kod nas. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
debeljan 822 Napisano Maj 23, 2011 Zainteresovan, 859 postova Lokacija: Negotin Motocikl: Honda XL1000 2004. Prijavi odgovor kao problematičan Proletos neka vožnja kod Svrljiga. Krenem u preticanje kamiona, i u trenutku kada sam bio paralelno sa kamionom izlete kuče s desne strane. Ispred kamiona i meni direktno na prednji točak. Brzina oko 100. Jedino što sam uspeo je da instinktivno čvršće uhvatim korman. Psa udarim točkom u glavu, ispravim ga duž puta i prođe mi ispod desne čizme. Pogledam u retrovizor vidim ne mrda. Osećaj udarca točkom - kao pesnicom kafanska tuča. Posle stanem, vidim s motorom sve u redu i nastavim. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6385 Napisano Maj 23, 2011 Svakom po zasluzi, 12473 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Žiko, uradio si tačno ono što nam je na Kursu bezbedne vožnje Evil_Zo, naš Lazo savetovao da uradimo u takvim slučajevima: predviđnje situacije, kočenje, kaunterstiring (najbrža moguća promena pravca) i veselo odjezdiš dalje... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17553 Napisano Maj 23, 2011 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3718 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Arakis Postavljeno Danas, 08:14 AM Žiko, uradio si tačno ono što nam je na Kursu bezbedne vožnje Evil_Zo, naš Lazo savetovao da uradimo u takvim slučajevima: predviđnje situacije, kočenje, kaunterstiring (najbrža moguća promena pravca) i veselo odjezdiš dalje... Ma uz ovoliko prirodno "urođenog" znanja (lepota se podrazumeva), ja verovatno ne bi smeo ni da "primirišem" kursu bezbedne vožnje, zbog opasnosti da ne postanem wunderkind (po pitanju vožnje motora). Dakle ovi što nisu "prirodno obdareni" treba da idu na kurs, a mi koji smo rođeni pametni ..... . debeljan Postavljeno Danas, 08:00 AM Proletos neka vožnja kod Svrljiga. Krenem u preticanje kamiona, i u trenutku kada sam bio paralelno sa kamionom izlete kuče s desne strane. Ispred kamiona i meni direktno na prednji točak. Brzina oko 100. Jedino što sam uspeo je da instinktivno čvršće uhvatim korman. Psa udarim točkom u glavu, ispravim ga duž puta i prođe mi ispod desne čizme. Pogledam u retrovizor vidim ne mrda. Osećaj udarca točkom - kao pesnicom kafanska tuča. Posle stanem, vidim s motorom sve u redu i nastavim. Procenjujem da sam motorima prevezao bar stopedeset hiljada, a autom sigurno preko milion kilometara. Pre tridesetak godina sam motorom udario u auto koji je izašao sa parkinga i potpuno mi "blokirao" prolaz. Naučio sam tada lekciju i nikada više (pu, pu, pu), ni najmanji incident u saobraćaju. A bilo je baš dosta "izglednih" prilika. Zbog životinja sam više puta malo i silazio sa puta da bi ih izbegao. Iskreno, ako imam izbor između gaženja životinje i "silaska" sa puta (čak uz mogućnost lakšeg pada), biram ovo drugo. Životinje ne znaju ništa o saobraćaju pa bi odgovornost (i posledice) onoga što činimo trebali ipak mi i da "snosimo". A svakako da ima i situacija kada nije moguće učiniti ništa da bi smo izbegli nesreću. 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...