Jump to content

Moto Zajednica

MZ popravke i štelovanja

Recommended Posts

• U prolazu, 26 postova

2 Vuja

postavio sam slike pod temom "naši ljubimci (slike motora)" pa pogledajte tamo!

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=11357.120

Evo jedna kombinirana slika, sa dvije male prerade na MZ:

Kofer sam postavio na dorađeni klizni mehanizam od sjedišta jednog nisana. moram još napravit i presvuć nekakav naslon koji ću privrnut na kofer.

Po potrebi ću ga moći  koristit i ja a i suvozač- češće suvozačica.

A drugi disk sam stavio zbog:  (pazi sad priče)

Kad sam kupio motor, prednja kočnica je bila neispravna. U gornjem kočionom cilindru ili kako se već zove, je zapeko klipić i nemoguće ga je bilo izvadit i razradit. kolega mi je dao komplet cilindar sa ručkicom i posudom od GPZ 900 i ja to stavio gore. pošto je puno veći promjer tog klipa sa kawasakija, kočnica je bila pretvrda i loše je kočila.

kad sam kupio drugog MZ dobio sam s njim prednje vile, disk i kočioni cilindar - sve ispravno. I palo mi na pamet da to instaliram! zamjenio onu cijev sa vila koja ima nosače za kočioni, tako da sad imam dvije desne, istina jedan cilindar s prednje strane a drugi sa zadnje al ko ga šiša. Malo sam morao doradit rupu za osovinu prednjeg kotača. Točak sam morao otokarit malo, zato što je disk malo plesao, odljevak je to! Umjesto ozračnika desnog cilindra spojio hidraulično crijevo opet od GPZ na ljevi cilindar i to je to.

Rezultat:

kočnica mi je postala mekša, što je bilo i očekivano po načelu hidrauličke preše. 

i sad dok se to malo razradilo i nasjelo, koči kao blesavo iako sam kupio dva para pločica koji zajedno koštaju 70 kuna!

P.S. Kako uspijevate okačit sliku veću od 100 kB

post-2199-12878992169176_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 26 postova

2 svakak

Evo ja ti mogu iz prve ruke reći za MC 28  110/70-16 (ona prva na slici)

ja sam ju vidio i odljepi, stvarno mi se svidila i odma kupio, oko 300 kn.

to je niskoprofilna guma za felgu koja je šira od MZove felge.

kad sam ju namontirao morao sam ju napumpat na 5 bara da bi usjela u felgu do kraja!

i odmah je usljedilo razočarenje:

-profil gume iliti gljiva se zaoblila i to previše zbog uske felge, tako da širina te gume na MZ ovoj felgi od 16 coli iznosi 95 mm

-zadnji kraj motora mi je nešto niži. U biti guma je niža od orginala (ako ne i 2 cm u promjeru), time sam izgubio i na krajnjoj brzini pa razmišljam o malo većem prednjem lančaniku

-kako se ponaša po zavojim to baš nemam s čim usporedit jer sam prije nje imao orginalnu Pneumant...

-dobro drži na ovom katastrofalnom asvaltu po brodu zadnjih dana!

-ljepo mi izgleda al kad se namontira više ne bude tako, evo slika pa vidi

a ništa sad će čekat neku dobru motorijadu pa da ju malo preradim po rubovima :o)

da ponovno kupujem uzeo bi 120-90, bez straha da će strugat po štitniku lanca!

post-2199-12878992169635_thumb.jpg

• Zainteresovan, 503 postova

Evo ja ti mogu iz prve ruke reći za MC 28  110/70-16 (ona prva na slici)

ja sam ju vidio i odljepi, stvarno mi se svidila i odma kupio, oko 300 kn.

Pa gdje si ju kupio?

to je niskoprofilna guma za felgu koja je šira od MZove felge.

kad sam ju namontirao morao sam ju napumpat na 5 bara da bi usjela u felgu do kraja!

i odmah je usljedilo razočarenje:

-profil gume iliti gljiva se zaoblila i to previše zbog uske felge, tako da širina te gume na MZ ovoj felgi od 16 coli iznosi 95 mm

-zadnji kraj motora mi je nešto niži. U biti guma je niža od orginala (ako ne i 2 cm u promjeru), time sam izgubio i na krajnjoj brzini pa razmišljam o malo većem prednjem lančaniku

-kako se ponaša po zavojim to baš nemam s čim usporedit jer sam prije nje imao orginalnu Pneumant...

-dobro drži na ovom katastrofalnom asvaltu po brodu zadnjih dana!

-ljepo mi izgleda al kad se namontira više ne bude tako, evo slika pa vidi

a ništa sad će čekat neku dobru motorijadu pa da ju malo preradim po rubovima :o)

da ponovno kupujem uzeo bi 120-90, bez straha da će strugat po štitniku lanca!

Po ovome ispada da bi mi bilo bolje da kupim užu gumu ??? ali sad mi je kasno. Dao sam sestri popis one 3 gume i rekao neka kupi šta bude bilo na lageru. Danas popodne bi gume trebala stići. Javim utiske kad stigne.

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Stvarno lepo izgleda, nema šta. Ima li Sava adekvatnu dimenziju prednje gume?

Da li neko zna kako stoje stvari sa Sava gumama u Srbiji, ima li to negde da se kupi?

Sadašnja prednja guma me nervira, ima velike krampone, dobra je ali nije za asfalt. A gde je prednja tu je i zadnja, samo ako valja  ;D

Stvarno lepo izgleda, nema šta. Ima li Sava adekvatnu dimenziju prednje gume?

Naravno da ima Sava MC7 2.75-18, to bi bio moj odabir prednje gume.

mislim da je 2.75 previse uska guma,kod mene je 3.25 i ne previ problem...

2.75 je originalna dimenzija i meni se pokazala kao najbolji izbor. Iako 3.00 vizualno bolje stoji MZ-u, vozna svojstva su se popravila kad sam stavio 2.75. Da ne govorim kako mi više ne struže kamenje po blatobranu. Dok sam imao širu gumu često se događalo da tucani kamen ostane na gumi i onda strugne s unutrašnje strane blatobrana. Ništa opasno, samo iritira.

S užom gumom je lakše staviti i skinuti prednji točak

• U prolazu, 26 postova

2 svakak

gumu sam kupio u "delta-auto" u brodu, samo tu gumu su imali za motor!

Što se tiče prednje gume, ja sam stavio sava MC7 18-90/90, i super mi je!

Kupio sam ju u Osijeku u trgovini Vulkal, platio 200 kn!

Kad se namontira na MZ širina joj iznosi 87mm, malo se znači skupi al se ne primjeti po obliku kao što je slučaj na zadnjoj!

U biti šira je od originala ali može još dosta šira stat. Za moj ukus to su prave mjere! Pogledajte na slici, gdje sam pričao o diskovima!

Valjda su i dimenzije stvar ukusa i potreba. Moja preddnja je 3.25 si odlična je, nema kamenčića jer ima krampončine što baš smeta jer sam do sada sve na motoru radio kako bih podigao krajnju brzinu a ovo preko 100 gadno trese i verujem i da osetno smanjuje brzinu.

I krivina se plašim mada ne kliza ali joj i posle godinu dana neznam limite pa imam veliki osećaj nesigurnosti.

2.75 jeste fabrička ali ako mi je sadašnja zadnja 3.5 a stavim i veću, bojim se da će nesrazmera biti značajna.

nego, kako je moguće da su savine gume u Hr tako jeftine? Evo, baš gledam cene koje je dao OrOz i po nekom mom zamišljenom kusru za dinar od kune dodajem nulu i zaista mi deluje superjeftino jer je sava i u HR strana guma, u cenu su ušli porezi, carine i ko zna šta još pa je na kraju završilo povoljno.

Trayal je od dobrog materijala, pokrali su hemisjku formulu gume (uz ogradu, čuo nezvanično od tehnologa  ;D ) ali je profil promašen za asfalt. Ja sam DOMAĆU gumu kupio u magacinu, napravio dil sa magacionerom i dobio uz ''olakšanu'' cenu jer ih često menjam pa me je opet izašla 1.600 dinara, što i nije neka razlika u odnosu na Savu u HR.

2 Dragica

Slika je dostojna bilborda  :)

2 DUKI

Ova fotografija je sa net-a, ali eto da mladi tata ima i neka druga iskustva  ;)

post-1570-12878992189782_thumb.jpg

2 svakak

gumu sam kupio u "delta-auto" u brodu, samo tu gumu su imali za motor!

Što se tiče prednje gume, ja sam stavio sava MC7 18-90/90, i super mi je!

Kupio sam ju u Osijeku u trgovini Vulkal, platio 200 kn!

Kad se namontira na MZ širina joj iznosi 87mm, malo se znači skupi al se ne primjeti po obliku kao što je slučaj na zadnjoj!

U biti šira je od originala ali može još dosta šira stat. Za moj ukus to su prave mjere! Pogledajte na slici, gdje sam pričao o diskovima!

Namontirao sam Savu MC7F 110/90-16 košta ciglih 292kn, sutra se bacam na probnu vožnju.

Čisto da se Vuja pojede od muke - prednju 2.75-18 sam platio 145kn, a godinu dana prije nje sam 3.00-18 platio 120kn :D Zašto su sava gume kod nas jeftine - pojma nemam. Možda jer je Sava kvalitetom u rangu češkog Mitasa koji isto tu negdje ima cijene.

• Svrati ponekad, 173 postova

Svaka cast Dragice.Jesi li motor kupila ovako preradjen ili si ga ti radila.

Kupila sam ga ovakvog. Taj motor je radio Madjar iz Kule (Zoli,mi ga svi zovemo Madjar). Ja sam ga samo ofarbala u crno. Ovaj motor mi je bas prirastao za srce,ali sam morala da kupim noviji zbog putovanja i kvarova. Ipak sam ja zensko i znam da promenim svecicu i nasto malo oko struje i to je to.Kad sam ga tek kupila nisam mogla da ga upalim sama,pa sam vodila brata sa sobom da mi pomaze i po skupovima su ga svi zvali Anaser.

• Zainteresovan, 599 postova

Svaka cast Dragice.Jesi li motor kupila ovako preradjen ili si ga ti radila.

Kupila sam ga ovakvog. Taj motor je radio Madjar iz Kule (Zoli,mi ga svi zovemo Madjar). Ja sam ga samo ofarbala u crno. Ovaj motor mi je bas prirastao za srce,ali sam morala da kupim noviji zbog putovanja i kvarova. Ipak sam ja zensko i znam da promenim svecicu i nasto malo oko struje i to je to.Kad sam ga tek kupila nisam mogla da ga upalim sama,pa sam vodila brata sa sobom da mi pomaze i po skupovima su ga svi zvali Anaser.

Malo u of po obicaju. Dragice,da li je to Zoltan sto je vozio FJ 1100?  Sta je sa tim covekom,nisam ga cuo i video nekoliko godina?  Nema ga ni na jednom moto skupu,izgleda da se povukao, ali gde?? Javi ako znas nesto. Izvini za upadanje.

2 Joska

Iz onih ranijih vremena pamtim da je bilo ljudi koji su uspevali da ''ubudže'' alanser na MZ. Ja sam tada bio mlad i silan, rešavao sam stvari na snagu a ne na pamet pa mi je kurbla odgovarala ali eto, ima ima prilika u kojima je alanser zaista potreban.

Da li nešto znaš o tome, možda bi ipak moglo da se napravi?

2 Dragica

Lepo je imati takvog brata, popravlja, gura, masti se i kurbla. Verujem da baš uživa. ;D Možda bi i tebi trebala prikolica za motor, da može čovek da ponese više alata a i malo delova  :D

Zbog težine funkcije i radnih zadataka koje obavlja, ima pivo od mene čim se vidimo.  :)

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

znam da je moglo kod starih mz-ova koji su imali dinamu,pa se dinama premotavala i u isto vreme se koristila kao anlaser i kao dinama

• I=U/R, 2061 postova
  • Motocikl: Transalp `97

Nije me bilo par dana,izvinite.Vidim da ima novih clanova,pozdrav svima!

U vezi anlasera ne znam sta da kazem,jos nisam video nijedan mz sa anlaserom,niti sam cuo da je neko radio nesto slicno.

Oroz:

Postavicu shemu ovde.Sa atmelom nisam nikada radio,ali sam 100% siguran da moze i sa njim da se uradi paljenje.

Kod pickupa imas 2 impulsa,kako si i napisao,jedan pozitivan,drugi negativan.Da bi dobio 2 pozitivna,trebaju ti 3 tranzistora.Impulsi su active low,znaci vazi opadajuca ivica signala.I svaki signal ide na posebne nozice kontrolera.Kod mz-a ima samo jedan signal koji pravi sledecu sekvencu: H->L->H, i L nivo je duzine 24stepena.Paljenje jeste kondenzatorsko,zato pricamo o cdi paljenju.

Dragi prijatelji,

kao što možete da vidite prihvatio sam se uredničke uloge ovog mesta. Ja tu nisam suviše bitan, da nisam ja u pitanju to bi mogao da bude bilo ko od vas jer nemamo loših članova tako da ovaj postupak osnivača ne treba tumačiti kao priznanje jednom čoveku već svima nama.

Moram da priznam da iako sam znao uslove pod kojima forum radi kao i vrednosti na kojima osnivači insistiraju, nisam mogao ni da naslutim da je reč o krajnje korektnoj osnovi iza koje nema ama baš nijedne loše namere, mesto je ''okačeno'' na pozitivnim emocijama iz kojih se tehnička pomagala napajaju.

Ovaj postupak na prvom mestu tumačim kao veliki akt priznanja MZ-a i širini shvatanja osnivača koji se prema njemu odnose sa punim poštovanjem.

MZ nije ''niža rasa'' motora niti su njegovi uživaoci manje vredni. Možda sam se za ove silne godine naučio da moram svakoj budali da objašnjavam o kakvom motoru je zapravo reč, koji su njegovi kvaliteti, ko ga je, kako i zašto radio a ko ga i dalje vozi i zbog čega.

Ne vredi ni da govorim koliko sam puta u životu bio u prilici da odgovaram na pitanja: ''zar je moguće da za ovolike godine nisi mogao da kupiš bolji motor''?  >:( Pa mogao sam da kupim drugi motor ali za mene ne i bolji! I to uopšte nije stvar para, ko želi nešto u životu taj to i postigne, samo je vreme pitanje ali i ono nije nerešivo.

Siguran sam da je svako od vas imao slične susrete sa neupućenima koji možda nisu imali nameru da dele uvredljive komentare ali su oni po svojoj formi tako delovali. Sigurno ste sretali ljude koji su prepričavali priče kako poznaju nekoga ko ima mašinu od preko 1.000 ccm pa se vozili i neznam kako se uplašili... A čemu sve to, pa motorcikl nije napravljen da bi se bilo ko plašio nego uživao, pričamo o najboljem prevoznom sredstvu a ne oružju...

Iz razgovora sa osnivačima shvatio sam da uživamo puno poštovanje za izbor koji smo napravili. Niko nas ne smatra manje vrednim, naprotiv. Tema je praćena mnogo više nego što to može da se vidi po broju članova koji se u nju uključuju a osnivačima je jasno da cela stvar funkcioniše na isti način kao i forum, ljubav prema motorima uz međusobno uvažavanje svih članova. Ustvari, ako zanemarimo tipove motora koje ljudi voze, delimo potpuno iste vrednosti i nismo slučajno na istom mestu, isti smo kao i svi ostali i među nama nema razlika.

BJB beleži jako veliki rast u pogledu broja članova kao i praćenosti sajta od strane onih koji se ne učlanjuju ali pomno prate sva dešavanja. Nije ni čudo jer ovakav odnos osnivača nemože ni da donese druge rezultate, hoće ljudi svoje mesto pod suncem ljubavi što je normalna ljudska potreba.

Moje su procene da će ovaj prostor rasti još više i brže u zavisnosti vozno sposobnih MZ-a i želje njihovih vlasnika da svoje ljubimce neguju. Mislim i da je ovakva organizacija MZ ljubitelja daleko kvalitetnija od manje-više prisutne pojave da se grupišemo u neke svoje sajtove klubskog ili fan tipa jer smo i mi ovde bogatiji za iskustva svih ostalih članova BJB-a a pokazali smo i da oni na nas mogu uvek da računaju, bilo da je u pitanju MZ ili nešto drugo.

Zbog svega što se dešavalo od početka ove MZ priče želim da se zahvalim Majoru Gashparu, Svakaku i Starom Vujadinu koji su postavili osnove za naš dalji rad i druženje.

Svi koji su došli kasnije obogatili su svojim postojanjem i mišljenjem ovo mesto i najviše doprineli tome da MZ dobije status kakav zaslužuje. Bez novih članova ne bismo postigli ništa, vrteli bi se u krug tako da je sigurno da su baš ti članovi dali ključan doprinos sveopštem razvoju. Zbog toga mislim da su noviji članovi u zatečenih nekoliko strana uneli život i omogućili svima nama da tema postoji i dalje raste.

U nadi da kao i do sada u našim odnosima nećemo gledati na zvezdice već na ljude koji su nam iskreni prijatelji, srdačno vam čestitam na velikom MZ priznanju i uspehu!  :)

• Svrati ponekad, 173 postova

2 Joska

Iz onih ranijih vremena pamtim da je bilo ljudi koji su uspevali da ''ubudže'' alanser na MZ. Ja sam tada bio mlad i silan, rešavao sam stvari na snagu a ne na pamet pa mi je kurbla odgovarala ali eto, ima ima prilika u kojima je alanser zaista potreban.

Da li nešto znaš o tome, možda bi ipak moglo da se napravi?

2 Dragica

Lepo je imati takvog brata, popravlja, gura, masti se i kurbla. Verujem da baš uživa. ;D Možda bi i tebi trebala prikolica za motor, da može čovek da ponese više alata a i malo delova  :D

Zbog težine funkcije i radnih zadataka koje obavlja, ima pivo od mene čim se vidimo.  :)

Verujem da ce te moj brat drzati za rec sto se tice tog piva,a nemoj ti da vredjas moj motor! :) Samo su par puta morali da dolaze po mene kombijem :),sto i nije tako strasno. Dobra stvar je sto se nije nikad kvario daleko od Zrenjanina. :-\

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

ok ovako,,stara vespa nsu prima je imala dinamo starter,,,e sa nje je jedan moj drugar skinuo to komplet i ubacio na mz a,,,nije bilo tesko preraditi mehaniku vec struju jer je vespa bila na 6volti,,,a inace svaka dinama je i elektro motor samo su veliki gubitci,,,pa eto teme za razmisljanje?????mada mz mnogo lepo pali i na kurblu tako da ja tu nista nebi dirao,,,

• Drug član, 1306 postova
  • Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom)

E sad... posto je kod mene magnetno paljenje, stara dinama mi je slobodna i ispravna. Planiram vec neko vreme da odem do elektricara da mi premota stator, kako bih mogao da ovu dinamu koristim kao dinamostart.

Tacno je da NSU PRIMA 5 ima dinamostat ali je nemoguce naci regler(rele) za nju, jer je specifican tj. sastoji se iz dva sklopa koji regulisu da li se uredjaj ponasa kao starter (anlaser)  ili  dinama. Radio sam jednu primu,zanimljivo je kako ima lepo izveden centifugalni regulator paljenja.

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

pa ako imas celu primu za delove onda imas i regler i sve ostalo sto ti fali za nju,,,,,,mislim da je ovaj moj drugar to oko 6-12 volti resio nekim diodama al nisam tolko obracao paznju,,,,

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja