Jump to content

Moto Zajednica

MZ popravke i štelovanja

Recommended Posts

• Zainteresovan, 870 postova
  • Motocikl: Suzuki XF650 Freewind

Iskreno ljudi, nemam pojma sta da radim... Sad sam zvao lika od kog sam kupio motor i spomenuo mu da je vrlo verovatna generalka i da ja nemam para da to radim na motoru osim da mu to odbijem od cene sto bi bilo korektno posto sam ocekivao ispravan motor! Da sam hteo pokvaren ili u delovima onda bi tako i trazio. On kaze da mu se tako ne isplati i da ce mi, ako bude tako, vratiti onih 10% i ja njemu vratiti motor. No, videcemo sta ce majstor reci ali kako Vuja kaze " Gde je klip, karike i klipnjača tu su dihtunzi, semerinzi, ležajevi.... a i stavljati nov klip bez uvida kakav je cilindar i da li mu treba bušenje je glupost" to je bukvalno generalna! Tako da cu mozda cak i ostati bez motora...  :'( Ode mi sezona u propast a i kredit kao da sam dizao za dzabe! >:(

Sto se tice majstora, ima i ovde stvarno dobrih. Samo sto sam se ja "sapleo" o probleme s motorom pa sam hteo sto pre da nedjem nekog ko moze da ga popravi, posto sam se nadao da nije nista tako ozbiljno, a sada kad sam skontao da je problem daleko ozbiljniji morao sam da potrazim pravog majstora.

Cak se moj cale angazovao oko majstora maximalno, skoro da se nervira vise nego ja sto MZ samo stoji u garazi. :D

Ljudi hvala vam na podrsci i pomoci! Stvarno to cenim, ovde su stvarno pravi i iskreni bajkeri! Veoma prijatno sam iznenadjen ljudima na ovom forumu.

Pozdrav i jos jednom HVALA SVIMA!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 837 postova
  • Motocikl: Trenutno bez :/

vrati motor,uzmi pare skupi jos ako treba sacekaj sledecu sezonu pa kupi ispravan motor (samo sipas i ne mislis). ovako ces potrositi tonu zivaca...

Vec sam potrosio tonu zivaca. Trebalo bi da ga vratim, znam i sam ali... lep je ko' lutka! Videcemo u nedelju ili ponedeljak sta ce se desiti pa vam javljam vesti.

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Vec sam potrosio tonu zivaca. Trebalo bi da ga vratim, znam i sam ali... lep je ko' lutka! Videcemo u nedelju ili ponedeljak sta ce se desiti pa vam javljam vesti.

To je ono što sam želeo da izbegnem - opasnost i razočarenje. Već sam pomenuo da lepota nije bitna, svaki može da bude lep i to je najmanji problem.

Vidim da si počeo da pišeš kao da se opraštaš od nas. Oprosti se od ove sezone zarad života, sledećeg motora i sledeće sezone. Za kredit, jebi ga, kao ekonomista savetujem samo investicione kredite, ništa ostalo.

On kaze da mu se tako ne isplati i da ce mi, ako bude tako, vratiti onih 10% i ja njemu vratiti motor

Korektno sa njegove strane i iskoristi priliku dok još možeš. Posle može da se pravi blesav kako si ti i tvoji majstori sjebali motor, da nije bio takav i sl. Uzmi pare i ne okreći se za njim.

Evo ti predlog konkretan. Tebi treba motor koji je urađen i valja pa je po ceni i nešto skuplji. Meni treba motor za koji nije obavezno da valja ali je obavezno da znam šta nevalja i da po mogućstvu nije ništa rađeno na njemu. To je prilično jeftino za kupovinu a skupo za radove. Ti dobijaš motor koji nešto malo radiš i čačkaš uz lickanje do koga ti je stalo a ja radim sve ali bar se ne bavim tuđim greškama, MZ-ovi nedostatci su za mene potpuno prihvatljivi.

Zaključak: kupujemo dva motora, različita i po ceni i po kvalitetu. Ti dobijaš motor na kome ne treba raditi pa kako sukcesivno dobijaš kvarove tako ih otklanjaš i učiš se na njima što je prirodan proces a ja radim dosta toga, i sreća je bitan faktor koji određuje šta radim. Na kraju, sa parama je to tu negde, ja imam više maltretiranja ali i veću sigurnost u kvalitet obavljenih radova i dajem pare malo po malo, kako pristižu. Ti imaš sve odmah i bez trošenja živaca pa se baviš kozmetikom, eventualno tim mirišljavim 2T uljima i sl.

I radi ovde postignutog dogovora ali i smisla prikolice uopšte, ja tražim 250 a ti se eto odluči. Izaberi pa kupuj ali budi spreman na čekanje.

Ako pogledaš ovaj način razmišljanja, svaki motor koji je na tržištu je za jednog od nas dvojce.

TEKST OGLASA:

Super sređen, registrovan godinu dana, urađen kompletno, brush, hrom, kao nov i sl. eto ga tvoj. - ugovorena cena 650-750

Istekla registracija, ''u ispravnom stanju'', ''malo vožen'', ''dobar'', loše gume, neispravna struja i sl. - ugovorena cena 200-250

Naravno, kao što negde rekoh kupovina u periodu od Božića do Uskrsa pa gorenavedeni iznosi možda mogu i na 2 rate.

Neznam šta ostali misle o cenama, nisam ja baš gledao to pažljivo pa je verovatno i da nisam u pravu ali kako mi se čini, tu je to negde.... ???

Eto Wolflord, pošto ti imaš kredit a ja nemam pare uopšte (daj Bože dobrog motora, biće i para), daj sebi za pravo u okviru ovih cena pa vrtljaj oglase. Nisi makar ko, kupuješ dva motora, i to bi neko trebao da poštuje... A od Božića u ofanzivu zajedno, ''nas i Rusa 300 miliona'', uvatićemo dva Nemca valjda ;)

Na kraju krajeva, ograničenja na uvoz motora nema pa MZ može i da se uveze ali tek tamo napolju cene ne poznajem ( a ni proceduru uvoza). Da li neko može da nam pomogne po ovim pitanjima tržišnih kretanja u Srbi ili van nje, svejedno?  ???

Dobro zboris Vujo. :) Sve osim onog dela sa mirisljavim uljima, ja volim miris dvotaktola! :)

Sve je to OK ali ja planiram ove sezone da uzmem motor. Bice jos toplijih dana pa cu se nesto i navozati, a i da ne bi morao sledece da jurcam za motorom nego da ga vec imam spremnog za sezonu. Cesljacu po oglasima pa ako naletim na neku 250-tku za manje pare ja ti javljam, nemaj brige! ;)

Ali ipak sto se tice motora za mene u ovoj sezoni... jos je sve neizvesno. Ovaj MZ-koji imam cu najverovatnije vratiti posto se prodavcu ne isplati da mu ja odbijam od cene ono sto treba da se popravi, mozda nekako pola-pola bi mu i odgovaralo ali to ja necu iz principa! Hteo sam ispravan i kompletan motor a dobio sam krs od masine. Trazicu po oglasima nesto pa cemo videti.

Vidim da si počeo da pišeš kao da se opraštaš od nas

A ne Vujo, nema sanse! To sam se samo zahvaljivao ljudima na pomoci. Video sam da nikome nije tesko da napise neki savet, pomogne oko nekog problema itd. A to se stvarno ceni!

• Drug član, 1306 postova
  • Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom)

E prijatelju vidim da si naj..o sa MZ-om. Zbog toga sam ja kupio moju "gomilu gvozdja" za male pare i sam sam je radio. Jedina stvar koju nisam mogao sam da odradim je menjanje klipnjace, bolcna i iglicastog lezaja,  jer nemam presu za razdvajanje radilice niti imam strug na kome bi je ucentrirao. MZ je prosta masina i prava je poslastica za mene, to znaju svi kojima odrzavam motore. Nisam majstor, to radim iz hobija i nemam bas uvek slobodnog vremena ali kada mi dodju prijatelji ili njihovi prijatedlji ili neko koga znam iz vidjenja, i pocnu da se zale na gomilu majstora kojima su davali pare uzalud, prosto ne mogu a da ne pomognem. Posaljem coveka po pivo i dok se vrati motor vec prede ko leptir....

Ali ako planitas da se vozis bolje se malo namuci i sam odradi generalku, znaces da te niko nije prevario, i znaces sta raditi ako ti nesto na putu krene po zlu.

Ako ti zatreba bilo kakav savet u vezi sa MZ-jcima slobodono me kontaktiraj, poznajem im dusu.

Umalo da zaboravim evo dokaza da mz nikada ne umire, slike govore u kakvom stanju sam ga kupio i kakav je sada.

porebno je samo malo entuzijazma i dosta vremena.

Svakak, šta si uradio sa tvojim motorom iz ponude? Nema te, ima li nekih pomaka na najbolje?

Stari Vujadin i ja imamo načelan dogovor da se vidimo ovih dana, bez preciznog termina za sada, pa da se malo vozikamo, onako, ''testiramo'' svako svoje brige i živce. Ako bi u dogovoreno vreme bio i Lalajko kod kuće, svraćamo na kafu obavezno.

Da li si ti kojim slučajem planirao u ove krajeve? To bi baš bilo lepo. Koliko nas kilometara deli? Pa neko će negde morati, pre ili kasnije...

Da li bi se inače neko vozikao po gradu (BGD) sa MZ-om, da vidimo koliko bi eventualno ovde moglo da nas se skupi u neobaveznoj vožnji, van povoda i skupova, onako, zadovoljstva radi?

E prijatelju vidim da si naj..o sa MZ-om. Zbog toga sam ja kupio moju "gomilu gvozdja" za male pare i sam sam je radio. Jedina stvar koju nisam mogao sam da odradim je menjanje klipnjace, bolcna i iglicastog lezaja,  jer nemam presu za razdvajanje radilice niti imam strug na kome bi je ucentrirao. MZ je prosta masina i prava je poslastica za mene, to znaju svi kojima odrzavam motore. Nisam majstor, to radim iz hobija i nemam bas uvek slobodnog vremena ali kada mi dodju prijatelji ili njihovi prijatedlji ili neko koga znam iz vidjenja, i pocnu da se zale na gomilu majstora kojima su davali pare uzalud, prosto ne mogu a da ne pomognem. Posaljem coveka po pivo i dok se vrati motor vec prede ko leptir....

Ali ako planitas da se vozis bolje se malo namuci i sam odradi generalku, znaces da te niko nije prevario, i znaces sta raditi ako ti nesto na putu krene po zlu.

Ako ti zatreba bilo kakav savet u vezi sa MZ-jcima slobodono me kontaktiraj, poznajem im dusu.

Uradi bih ja sam generalku samo da se razumem u motor. Problem je sto sam pocetnik i stvarno nemam pojma sta treba uraditi kada neki problem iskrsne. Treba mi funkcionalan motor, ispravan i sredjen da ne bih imao problema s njim. Kasnije kada budem iskusniji verovatno cu kupiti nekog MZ-a u losijem stanju i sredjivacu ga postepeno, polako i opusteno, na moj nacin. Cisto radi hobija i nesto da naucim. Ali sada mi stvarno treba full ispravan motor s kojim znam da necu imati problema. Videcemo sta ce biti... Eh, sto ne zivis tu negde blizu pa da mi sredis motor... ;) ;) Bilo bi piva kolko' volis! ;) ;)

Svaka cast kako si sredio motor! Ni iz cega si napravio vrlo lep motor! Svaka cast!

Pozdrav!

Lep trud TS Chopper.

Hteo sam da te zamolim da izdvojiš malo vremena i iščitaš ove strane od početka ili od kraja svejedno. Mahom smo svaki problem uspeli da rešimo izuzev problema koji je imao MZ Rider a tiče se nabavke sledećih rezervim delova:

Trebaju mi neke sitnice pa reko da vas priupitam mozda se i najde nesto

Treba mi prekidac za kratko/dugo svetlo na njemu je idugme za sirenu i jos jedno za blic svetlo

I treba mi amortizer motora (GUMENI) sa sve caurom

i plasticni cep za rucicu gasa ali duzi cep posto ima i kraci

pa ako neko naleti na nesto od ovoga nek javi (strana 9)

Jako je lepo sa tvoje strane što si se odmah po prijavljivanju ponudio za pomoć, i naš je pristup takav što ćeš videti iz predhodnih strana kada nađeš vremena da ih iščitaš. MZ Rideru nismo baš mnogo pomogli. Ceo tvoj trud koji se vidi iz priloženih fotografija podrazumeva i pouzdanu nabavku za TS-a pa kako smo sada ojačani tvojim prisustvom lepo bi bilo kada bi neki kontakt ovde naveo, za ove ili neke buduće nabavke svejedno. Time bi MZ Rider rešio svoj problem a i mi ne bi kvarili prosek pa bi i dalje ostalo da smo iz svake situacije izašli sa 100% uspeha.

Lep trud TS Chopper.

Hteo sam da te zamolim da izdvojiš malo vremena i iščitaš ove strane od početka ili od kraja svejedno. Mahom smo svaki problem uspeli da rešimo izuzev problema koji je imao MZ Rider a tiče se nabavke sledećih rezervim delova:

Trebaju mi neke sitnice pa reko da vas priupitam mozda se i najde nesto

Treba mi prekidac za kratko/dugo svetlo na njemu je idugme za sirenu i jos jedno za blic svetlo

I treba mi amortizer motora (GUMENI) sa sve caurom

i plasticni cep za rucicu gasa ali duzi cep posto ima i kraci

pa ako neko naleti na nesto od ovoga nek javi (strana 9)

Jako je lepo sa tvoje strane što si se odmah po prijavljivanju ponudio za pomoć, i naš je pristup takav što ćeš videti iz predhodnih strana kada nađeš vremena da ih iščitaš. MZ Rideru nismo baš mnogo pomogli. Ceo tvoj trud koji se vidi iz priloženih fotografija podrazumeva i pouzdanu nabavku za TS-a pa kako smo sada ojačani tvojim prisustvom lepo bi bilo kada bi neki kontakt ovde naveo, za ove ili neke buduće nabavke svejedno. Time bi MZ Rider rešio svoj problem a i mi ne bi kvarili prosek pa bi i dalje ostalo da smo iz svake situacije izašli sa 100% uspeha.

U pravu si misam bas procitao sve stranice, moja greska. Sto se tice delova stvari stoje ovako .... mnogo zaje..no.... Prilikom restauracije na mom MZ-u nije stavljen ni jedan originalan deo (ne volim originalana stanja). Tako su migavci od traktora, far(samo socivo i ogledalo) od nekog ruskog vozila (isti je precnik pa se uklapa, kao i od skode 110 i ranijeg modela 120 i mislim fice), rucice su od jawe bebete i mnogo su kvalitetnije nego od mz-a. Falila mi je i rucica kocnice pa sam jednu polovnu jedva nasao ne niskom buvljaku. Karburator koji nisam imao sam zamenio matorim greatzin-om od JLO WERKE vatrogasne pumpe od 650ccm. Menjao sam stalno reglere jer mi svaki pregori nakon 7000rpm, pa sam stavio kompletno magnetno paljenje od jawe bebeta (male su prepravke) cime sam eliminisao platinsku dugmad i stalno stelovanje a s obzirom da je u pitanju elektronika radilica se vrti na preko 10000rpm (elektronski deo paljenja je bio izgoreo pa sam ga sam napravio). Sediste koje nije postojalo je takodje moj rucni rad kao i bocni koferi torbica ispod fara.....

Sve u svemu snalazite se kako mozete, budzite, prepravljajate, secite, turpijajte i vozite se. Neke delove mogu da nadjem od nekih staraca koji su vozili motore u doba turaka, pa sada prodaju zalihe rezervnih delova. Za ove konkretne sitnice cu vam javiti u nedelju kad malo prosetam buvljom pijacom.

Prilikom restauracije na mom MZ-u nije stavljen ni jedan originalan deo.

To je umetnost koju poštujem samo iziskuje jako dobro poznavanje i drugih stvari, ne samo onoga što imaš. Ja redovno kupujem retrovizore od MZ-a jer su njegovi (kod mene je sve od MZ-a) a plastika je toliko krhka da traju po 20 dana. Sve kao neću da menjam njegove stvari drugima jer time umanjujem njega u njemu ali ponekad i mi ''konzervativni'' moramo da pribegnemo tako nečemu...

...pa sam stavio kompletno magnetno paljenje od jawe bebeta (male su prepravke) cime sam eliminisao platinsku dugmad i stalno stelovanje a s obzirom da je u pitanju elektronika radilica se vrti na preko 10000rpm (elektronski deo paljenja je bio izgoreo pa sam ga sam napravio).

Čačkanje radilice je za mene najgora noćna mora ali je vrlo privlačno dobiti kasetu za sitnice, smanjenu potrošnju i mašinu koja se okreće na 10.000 (''lepa'' svećica uz dobro ulje bogatije mešavine i ne verujem da na kratka izvlačenja može mnogo da šteti celom sklopu ali i trajnosti uopšte). No ja sam nebitan, od ovih stvari zavise mašine drugih članova kojima je ovo pitanje daleko potrebnije nego meni koji imam teoretska interesovanja o tome.

Neznam tačno šta Okrad pravi od motora ali kaže da nema mesta za pripadajući elektro sistem pa mora da stavi sve to o čemu si pričao. Po opet mišljenju drugih, sistem od babete ne daje dovoljno struje i za agregate i za normalan vod na svećicu a Okrad je još i u dilemi da li je svejedno na koju se stranu okreće magnet. Nash je isto to napravio koristeći delove od Poni Expres-a ali koliko sam shvatio, dobro bi mu došlo još malo struje za napajanje agregata.

Trudio sam se da sve sažmem u par redova problematiku koja se raspravljala i na drugim topic-ima pa bih molio za razumevanje ako sam nešto izostavio. Ne bih te opet tovario čitanjem nekih novih strana, tek si došao, nema bre smisla...

Opet, ja sam moj motor napravio da troši najmanje moguće ali sam shvatio da to nije dobro jer ne prelazi 5.000 obrtaja pa sam kontaktirao Starog Vujadina koji je u poslednje vreme imao i testirao sve moguće situacije sa karburatorom kako bih ''popeo'' broj obrtaja. E sad, kako to uopšte vrti na 10.000, valjda i protok goriva i vazduha mora da se proporcionalno povećava, eto, moj primer govori da bez goriva neće da ide (mnogo sam pametan dečkić, a  ;))?

TS Chopper, ako si u prilici objasni nam malo šta si uspeo da uradiš. Nekako nam to budženje nije išlo a, kao što rekoh, ima momenata kada je neizbežno pa još kada nema koga da pitaš onda si zaista u problemu.

Da, sem izbora ''osnove'' motora dopada mi se i izbor tvog muzičkog pravca, dosta podudarnosti... :)

Pa ovako....

Prva stvar paljenje. Ono je kod bebete magnetno sa tiristorom umesto platinske dugmadi. Broj obrtaja, izmedju ostalog, ogranicava opruga platinske dugmadi jer nije u mogucnosti  da prati obrtaje brega na radilici tj, ne moze toliko brzo da spoji kontakte. S obzirom da elektonsko paljenje nema pokretnih delova to znaci da bi teoretski radilica mogla da se vrti i preko 20000rpm tj. naravno sa bobinom koja ima feromagnetno jezgro jer obicna, sa gvozdenim jezgrom ne bi mogla da se toliko brzo razmagnetise i opet namagnetise, medjutim do 15000rpm je sasvim ok.

Ovo paljenje je 6v 30w (postoji i jace 12v mislim oko 90w nisam siguran) i ima isti smer okretanja kao MZ.Kod mene su sve sijalice na 12v ali i pored toga svetla su mi bela i jaka jedino morm promeniti automat za migavce jer nemam dovoljno struje za njegovo opterecenje.  Padilica se ne prepravlja ali je potrebno obrusiti jedan od mislim 6 stubica na bloku koji drze originalni stator (ts ima instalaciju sa dinamom od 6v 60w), u svakom slucaju uvek je moguce vratiti ga na original. Motor bio hladan ili zagrejan PALI NA PRVO GAZENJE KURBLE!!! Ne morate da mi verujete ali je tako. Za dva meseca samo sam jednom zakurblao vise puta, kada sam ga pregrejao na moto skupu u Zajecar dok sam palio gumu i tada bi upalio iz prve ali mi je proklizala kurbla.

Druga stvar karburator. Kao sto sam ranije napomenuo nije originalni. Precnik difuzora je 26 (manje nego kod originala) ali je mesingani siber casastog oblika sa donje strane i pokriva resplinjac. Obicni karburatori imaju diznu sa jednom rupom kroz koju prolazi iglica, dok ovaj ima oko 2cm dugacki stubic koji je perfofiran(ima sitne rupice ka usisnoj grani) i kroc koji ide dizna sa 6 rupica kroz koju konacno ide mesingana iglica. Nije dovoljno dati mnogo goriva vec je za dobro sagorevanje bitna smesa goriva i vazduha a ovaj karb. omogucuje da se prilikom ususa srvori magla od goriva(finije kapljice magle- veca snaga motora). Posto nisam imao usisnu granu morao sam sam da je napravim. Mnogo je kraca od originalne sto smanjuje hladjenje smese. Imao sam problema sa jednim gumenim delom izmedju us.grane i karb. jer ga je benzin rastvarao, ali je siriko crevo od silikona to sredilo.

I na kraju. Auspuh je malo prepravljan ali o tome ne bih sada, i ovako sam vas mnogo udavio. Dovoljno je znati da ke kod dvotaktasa izduvni sistem citava nauka i da je potrebno mnogo racunanja da bi se projektovao jedan dobar auspuh. Cak i ovim mojim izduvom nisam zadovoljan ali ce cekati kraj sezone, pa onda brusilica i aparat u ruke.

IZVINITE ZA OVOLIKO SMARANJE ALI JBG. NE MOGU DA SE KONTROLISEM! KADA POCNEM DA KUCAM POTPUNO IZGUBIM OSECAJ DA NEKOG GUSIM I POMISLIM DA SAM U RADIONICI.        MOJE    V-E-L-I-K-O     I-Z-V-I-NJ-E-NJ-E.

za ts-chopper:

buraz, ne smaras ti nikog!ovde, ja mislim da svi zele da prochitaju tako nesto i svakog zanima kako teku radovi kada dizes motor iz mrtvih!svaka tebi cast sto si uspeo da iz onog chuda napravis lep i funkcionalan motor!samo nastavi,ako znas kojim slucajem kako da se napravi auspuh za cvaju slobodno reci nece da nam skodi!ja sam u fazi skupljanja delova da bi mogao na zimu potpuno da promenim izgled mog "zverka"....pozdravljam tvoj rad i nadam se da ce motor da te sluzi i da imas puno predjenih kilometara...

Auspuh kod cvajtakta je kao sto rekoh filozofija. Ono sto je iduvni ventil za cetvorotaktne masine to je auspuh za dvotktase, nije samo doviljno staviti prigusnicu resiti stvari. Naime, prilikom detonacije u cilindru se oslobadjaju vreli uzduvni gasovi, koji ako ja auspuh s..nje idu u vetar. Ali ako se auspuh proracuna tako da odgovara rezimu rada motora, tempetauri, kudikazi i precniku izduvne grane, onda se detonacijski talas iz auspuha (tacnije sa zadnjeg konusa) odbija i vraca u cilindar pri cemu vrsi sabijanje nesagorelog goriva koje, zbog same konstukcije dvotaktasa, dospe u izduvnu granu. Dobar auspuh moze znatno povecati stepen kompresije samog motora.

Jos jedna stvar koja dodaje koji procenat snage (ne bas mali) je azbestna traka oko same krivine tj izduvne grane. Azbest obmotan oko krivine smanjuje odliv toplote pa gasovi koji se vracaju u cilindar bivaju vreli sto znatno olaksava paljenje smese i obezbedjuje potpunije sagorevanje. Naravno ovo vazi samo kada se motor dobro ugreje (nemojte preterivati u turiranju dok je motor u leru da ne istopite klip).

Ja sam skinuo neki matori program sa neta ali ga jos uvek provaljujem, inace samo unesete parametre i izbaci vam sve precnike duzine i uglove auspuha. Ako nekome treba neka javi poslacu vam (ali nisam siguran da je ok).

Ja sam moj auspuh radio eksperimentalnim putem. Stavis, probas, skines, prepravis, namestis... i upeo sam u jednoj kombinaciji da dobijem sledece rezultate:

1 brzina max 65km/h

2 brzina max 90 km/h

3 brzina j.b.ga stigao semafor mora da koci.

Sada sam nasao neke obrasce i teoretski deluje lak,o ali neke oznake ne mogu da provalim. Evo nekih velicina koje su bitne prilikom projektovanja:

-precnik izduvne grane(spoljasnji i unutrasnji)

-ugao konusa auspuha

-duzina konusnog dela

-duzina ravnog dela

-precnik ravnog dela

-ugao zavrsnog konusa

--duzina zavrsnog konusa

-precnik izdune cevi odnosno cevi koja ulazi u prigusnicu(top)

-broj obrtaja radilice na kojem se zeli maskimalno iskoriscenje....

Mnogo je parametara, kada zavrsim svoj auspuh poslacu vam konacne dimenzije, pa cemo pokazati japancima sta je ubrzanje matorih cvaja  ;D

PONOVO SMO TU!

:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

Na prvi pogled deluje kao da nedostaje 13. strana ali uopšte nema veze, važno je da je sve na svom mestu.

Naravno, najvažnije je da smo ovde u istom broju, sastavljeni od istih i po mogućstvu novih ljudi.

Ide priča dalje...

DRUGARI, VELIKI POZDRAV SVIMA! :)

pozdrav svima!posto je sajt ponovo aktivan red je da postavim nove slike.stigao je oklop koji sam porucio od brke "http://cdn.bjbikers.com/images/imported/ol/WAYTL_2108071744tn2.jpg"  a evo kako to stoji na motoru  "http://cdn.bjbikers.com/images/404.jpg" "http://cdn.bjbikers.com/images/imported/c4/FwEUy_0909071357gd0.jpg" .ostalo je da se odlucim u koju boju cu farbati,da nadjem rezervoar koji cu staviti ispod (posto ovaj od 251 ne moze) i jos neke sitnice i to bi bilo to sto se tice stylinga.posle toga je na redu masina da se uradi posto nesto ne stima kako treba...sta mislite o svemu ovome?

Zanimljivo sa ovakom aerodinamikom bi moj MZ pichio 160mk/h. Mada ja preferiram klasike.  Od kog motora je i koliko si ga platio?

"oklop" je od honde nsr '98-cini mi se da je brka tako rekao a platio sam negde oko 100 eura.

Zanimljivo sa ovakom aerodinamikom bi moj MZ pichio 160mk/h. Mada ja preferiram klasike.  Od kog motora je i koliko si ga platio?

cilj mi je da napravim motor kakav niko nije video... moj neostvareni san je bio i jos uvek jeste neki naked od 500-750ccm,tako da je kupovina ovoga mnogo blize nego ceo motor a i volim da radim na mom motoru,tako kasnije mogu sa ponosom da kazem "ovo je mojih ruku delo".verujem da je tebi poznat taj osecaj...

Pa moram da priznam da su ovo zaista ozbiljni radovi u kojima uživam.

Mene nikada nije interesovalo kako motor izgleda, bilo mi je važno kako ide, kada završiš dizajn - tu sam.

Daleko od toga da ne razumem foru o kojoj je reč - naprortiv.

Nash, dopada mi se. Ovde je fazon o kome je bilo reči na drugim topic-ima, da li je fora u dizajnu ili on ima i neku upotrebno svojstvo. I, koliko sam stigao da ispratim, naked mašina je urbanog tipa i leži u gradu ali na otvorenom putu ovo nije fora izgleda radi, ima svoju funkciju i zaista je korisno.

O cenama ne bih raspravljao, nisam upućen ali izgled obećava i jedva čekam da vidim finalni proizvod.  :D

TS Chopper bi mogao da mi pomogne za nešto što sam već tražio na strani koja se ''pojela'' tokom uspostavljanja sajta: kako da dođem do vatrogasnog karburatora? Koliko sam saznao MZ daje daleko bolje karakteristike sa karbonom R 25/3 pa bi verovatno i ovo vršilo posao iste potrošnje a boljih performansi.

Sve je tu, nema Starog Vujadina i njegovog karburatora koji me izluđuje. Da je reč o lošem motoru ne bi imalo veze ali ko ne kapira o čemu govorim neka se vrati par strana unazad, sve je jasno... Ma opet se nerviram... >:(

Svakaka sam prozivao i pre isključenja, verovatno nije video, lepo bi bilo da je sa nama opet... :)

Poštujem sve putopise, prve, najranije, najhrabrije, ali je jedino Svakak ispunio naša očekivanja u pogledu teksta i fotki. Ne bih zloupotrebljavao profesionalno znanje niti umanjivao zaslužene uspehe drugih ali ovaj sajt pruža više priznanja od bilo kojih lokalnih novina.

Strana koja nedostaje se pojela pa moje konstatacije nema ali ću je rado ponoviti: Svakak, nedostaješ ovde, raspiši se...

Nash, na šta si nakačio ćopavu i kakav je njen ugao pod kojim pada? Ne liči mi na original, ne vidi se dobro...

Šta je sa krajem auspuha, nešto je grejano?

Nedaj da te prevare, potreban ti je štitnik lanca, kome je ružno neka gleda na drugu stranu, zaista je pametna stvar, shvatiće ostali u narednih 20 godina jer im proteklih nije bilo dovoljno...

Brka je naš čovek sa foruma ali..

Ej bre, kakav je dil, šta se tačno dobija za koliko para, nije valjda tajna?

Kakva je akcija sa rezervoarom, odakle ovaj oblik?

Kako god okreneš, jedino i dalje nema sumnje u MZ-ove delove sklopa, ima skoro neograničeni broj kombinacija, sve je fabrički a eto, posle TS Chopper-a sam i za budženje otvoren ali da je osnovano.

Dozvoli Brki da se ovde ARGUMENTIMA reklamira, nikako na šteti koju bi, po moralnim vrednostima, u eventualnom slučaju trebao da nadoknadi... Sve je na tebi, furaj svoju stvar ali do kraja, imaš svu slobodu i naravno podršku...

DODATAK:  Zadnja štopaljka, u čemu je cilj? Ako je dobro reci da menjamo svi...

Wolflord, čoveče, šta se dešava, ajde da se vozimo već jednom, dosta je bilo popravki za više sezona... A i para... A zajebavanja naročito!

nozica je zaverena za nogostop(ili kako se to vec zove nikako da zapamtim),pod kojim je uglom ne bih znao da ti kazem.mogu ti reci da legne motor otprilike po 70-75 stepeni.

prethodni vlasnik je probao da otvori auspuh pa mu nesto nije poslo za rukom i tako je i ostao.nije mi uopste lep,moracu da napravim drugi a ako ne uspem kupujem drugi original.

nije tajna naravno samo ne bih da ispadne da ja ovde reklamiram brku. na slici u prethodnom postu se vidi: prednji blatobran+navlaka za rezervoar+rep=100eura, zadnji blatobran+ralica=20eura.

takav je oblik na hondi nsr sa koje je preuzet oklop i prilagodjen za mz-a 150,pa zato moram da nadjem takav rezervoar.

u vezi stopaljke nema nekog posebnog razloga zasto sam je promenio.ona stara okrugla nekako mi nije lepa pa sam ofarbao ove dve u crveno(bile su bele i namenjene za caletovu auto prikolicu).ova sa leve strane je pozicija a sa desne je stop svetlo...

drago mi je da ti se svidja i hvala sto si se ponudio za pomoc.kada bude doslo vreme za otvaranje masine ako negde zapnem,tu ste vi...drugovi sa foruma i kolege po motorima

odoh na spavanje

pozdrav

• Zainteresovan, 503 postova

Konačno, bjbiker je ponovno online!

Kupio sam rezerve karike i sad čekam jedno slobodno popodne da rastavim eMZu i vidim u kakvoj je stanju unutrašnjost. Inače, slao sam mail glavnom uvozniku Stihl ulja za HR i dobio odgovor da je ono crveno Stihl ulje koje se može kupiti mineralno ulje i da se na naše područje ne uvozi Stihl sintetika.

Znači:

HP Performance je mineralno

HP Super polusintetika

HP Ultra full sintetika

Raspitivao sam se i za Husqvarna ulja. Hisqvarna Xp je polusintetika, dok je onaj Low Smoke minerala. Za sada ostajem pri Stihl ulju, ali ako uspijem naći Husqvarna Xp u karnisteru 10L mislim da ću ga kupiti.

I za kraj da se pohvalim - prvi put u životu mi je MZ stao na cesti,ali ništa što se ne bi moglo popraviti s jednim šarafcigerom i malo volje.

Neku večer se vraćam iz grada,

kiša lije, mrkla mrakača i stane mi eMZo na sred obilaznice. Prvo mislim

ostao bez goriva, prebacim na rezervu i skači po kurbli, ali ni da

mrdne :( Odguram ja njega po toj kiši do prve ulične svjetiljke, a bome

sam gurao dobrih 1500m. I Bacim se na rastavljanje. Odmah sam posumnjao

na platine, jer sam ih preventivno trebao mjenjati još prije 1000km.

Naravno rastegla se ona žica što vraća platine. Po toj kiši sam ja

skinuo platine, malo našpanao tu žicu i sve vratio nazad, ali naravno

sad je sve mokro i ne pali. Hvala Bogu u bisagama sam imao WD-a,

našpricam ja WD, stanem na kurblu, MZ upali od prve!

Inače, Mađarske platine su smeće i mjenjam ih svakih 5000km, ali nisam

imao ni vremena ni živaca mjenjati.

Na kraju sam se još 3 dana vozao s tako sređenim platinama, da bih ih jučer zamijenio s novima. Inače, u Mađarskoj platine koštaju 550ft (oko 17kn).

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja