Alekre 13099 Napisano April 14, 2011 Ne silazi, 7451 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Napisacu 49 saveta kako da budete koliko toliko bezbedni u saobracaju. Svaki savet sadrzi pojasnjenje. Uzivajte, nadam se da ce vam pomoci! 1. Predpostavi da si nevidljiv Za mnoge kavezare, to i jesi. Nikada ne radi manevar predpostavljujuci da vas je kavezar video. Nikada, cak ni onda kada ste uspostavili kontakt ocima. Mnogi mozgovi ne registruju motocikl. 2. Budi 'ladovina Ne budite zustri i ne isterujte pravdu. Ako vas je neko isekao, zagradio i sl. nemojte mu cupati retrovizore, psovati familiju itd. Verovatno je budala od rodjenja, prevaspitavanje sa tvoje strane moze samo da uzrokuje jos vise problema. 3. Obuci se za pad, ne za kafe i fukse Iako je centar na svega 5 do 10 minuta voznje, to ne znaci da neces fasovati asfalt. Nije pravilo da se pada samo dalje od 100km od kuce. Vrucina nije izgovor za sorts i Fila papuce. 4. Nadaj se najboljem, pripremi se za najgore Predpostavi da ce auto prestrojen pored tebe pokusati da skrene levo preko tvog lakta sa zmigavcem ili bez. 5. Ne kurci se! Nikoga nije briga to sto si vozio 299 na autoputu ili si prosao kroz bulevar na tocku. Jedino ko ce obratiti paznju na to je sudija za prekrsaje i pandur. 6. Obrati paznju Leto je, cure setaju polu gole... U medjuvremenu dok zevas u njih, mozda uleces u neku kriticnu situaciju. Pogled i paznja na drum! 7. Ogledala ti pokazuju samo deo slike Nikada ne menjaj pravac bez okretanja glave i direktnog uverevanja. Uveri se da je put zaista cist za manevar. 8. Strpljenje je keva Uvek razmisli par sekundi pre nego sto krenes u preticanje, ukljucivanje/iskljucivanje iz saobracaja i sl. Ono sto se ne vidi, dolazi glave. Jedno dva uveravanja vise moze da spadi guzicu. 9. Pazi na dolazecu brzinu Preticanje kavezara duplom brzinom od one kojom se oni krecu i menjanje trake da se obidje kolona je nista drugo no trazenje djavola. 10. Obrati paznju na prepreke na putu Nije drum konjicki poligon, ali nikada ne znate da li je iza krivine djubretarima ispala kutija, bacena cigla, mrtva dzukela... 11. Kavezari koji skrecu levo Automobili koji skrecu levo su najcesci uzrok udesa bajkera i skuterasa. Ne ocekujte da ce vas iko sacekati kroz raskrsnicu. Oni takodje jure zeleno. 12. Pazi se kavezara koji hvataju semafore Prvih nekoliko sekundi su najopasniji nakon promene svetlosnog signala. Uvek pogledajte levo i desno da nema nekog idiota koji je se zaleteo da prodje pre crvenog. 13. Koristi retrovizore Uvek baci pogled na retrovizore pre nego sto kocis, usporavas, skreces, menjas pravac... Budi spreman da reagujes. 14. Drzi odstajanje i predpostavi sledecih 12 sekundi puta Staro pravilo! Na svakih 15km/h dodajte sekundu rastojanja od vozila ispred, 30km/h. dve sekunde, 45km/h tri sekunde i tako dalje. 15. Cuvaj se trkaca Neretko se desi da neka budala hoce da odmeri snagu sa motociklom. Kada ga osurite na startu, bacite pogled na retrovizor ako menjate traku ili kocite, mozda on ne moze da ukoci ili se jos uvek zalece da te stigne. 16. Prevelika brzina pri ulasku u krivinu je uzrok br.1 udesa gde je ucestvovao samo motocikl. Staro pravilo jos uvek funkcionise, udji u krivinu sporo, izadji brzo! 17. Cuvaj se divljih zivotinja Kada vozite kroz sumu ili nesto sl. usporite i bacajte pogled preko ramena. Divlje svinje, srne, zecevi stvarno iskacu, to nije mit i moze svakome da se desi. 18. Koristi obe kocnice Istina je da prednja radi najveci deo posla, ali je zadnja tu da je rastereti i smiri nervozan ram. 19. Uvek drzi prste na prednjoj kocnici Iskoristi jednu sekundu reakcije pri 100km/h i zakocices 25m krace. Misli o tome. 20. Gledaj tamo gde zelis da ides Iskoristi fikasaciju pogleda kao prednost. Motocikl ide tamo gde gledas, zato se fokusiraj na izlaz a ne na prepreku. 21. Stalno zveraj ocima Saobracaj je nepredvidiv, nikada ne gledaj samo u jednu tacku. Saraj pogledom i skeniraj situaciju. 22. Razmisli pre nego sto delujes Ispred tebe je auto koji ide 30km/h a ogranicenje je 60? Pazljivo ga pretekni, mozda namerava da skrene i vrlo lako vas zavari za karoseriju. 23. Podigni pogled Kociti na 20 metara od branika je vec kasno, baci pogled ispred i skeniraj situaciju! 24. Dok vozis, misli o voznji Najvise nesreca se desi u prvih 15 minuta voznje na brzini manjoj od 65km/h ispred raskrnica i sporednih puteva. 25. Znak STOP znaci doslovno da stanes Stani, spusti nogu, pogledaj levo - desno. Sve ostalo moze znaciti da ne vidis i ne cujes sta ti dolazi u susret. 26. Ne jurcaj kroz i pored kolone Automobili stoje sa razlogom, a ti mozda neces znati zasto dok ne bude bilo previse kasno da kocis. 27. Ne vozi jace od onoga sto mozes da kontrolises Ako imas 70 kila, nemoj da teras kruzera od 250kg. Ako si metar i sumska jagoda, zaboravi na enduro, itd. 28. Pazi na otvaranje vrata Stani ovde da iskocim! Ispred tebe su sirom otvorena vrata i bam! 29. Ne upadaj u kolotecinu raskrnice Ako ste zapali u sred raskrnice, ne ocekujte da ce ostali kociti da vas puste da iz iste izadjete. 30. Prati svoj tempo u grupi Voznja na ziletu i pracenje grupe ili drugara preko svog tempa je najbolji nacin da izletite sa puta. Drzite svoj tempo gde najbolje vladate. Svaka iole ozbiljna grupa ima odredjena mesta gde se staje da bi se svi ponovo okupili. 31. Daj ocima vreme da se prilagode Par minuta slabo osvetljenog puta posle jakih svetala znaci da cete neko kratko vreme biti polu slepi. Slepci ne mogu da voze tako dobro! 32. Vezbaj polukruzno Poligon i polako. Neka to bude tecno, sigurno i brzo! 33. Ko je stavio STOP na sred brda? Bez panike, koristi zadnju kocnicu da se ne strmknes nazad. Lagano kvacilo/gas i lagano kreni. 34. Ako izgleda klizavno, predpostavi da jeste Mrlja na putu moze biti zakrpa, prosuta Coca Cola, pesak, a mozda i neciji Motul 5100? Mozda i nije nista, ali bolje je usporiti nego se nadati da nije nista. 35. Bam, ode guma? Motor nije srecan, koristi misice da ga stabilizujes i lagano koci tockom na kojem je citava guma. 36. Kapljice na viziru Prva kisica je najklizavnija i najopasnija. Naprskan put moze biti klizaviji od onog na kome bije pljusak. 37. Emocije na stranu Nervozan, tuzan, ljut, umoran? Emocije uticu kao i droga. Ako ti se ne vozi ili si u kurcu zbog devojke, idi prespavaj, vozi se sutra. 38. Nosi dobru opremu Ako ti je hladno, vrucina, boris se sa jaknom koja leprsa na vetru, sam sebi pravis problem i rizikujes. 39. Ne slusaj muziku u kacigi Mozda neces cuti autobus jer si odvalio Kerbera na max volume. 40. Nauci slalom Budi sposoban da izvedes dve tesne promene pravca u jednom dahu. Zavrni bajk levo od rupe, pa desno i vrati se na pocetnu putanju. Motor ide tamo gde gledas, vezbaj dok ti to ne postane refleks. 41. Vezbaj sporu voznju Tecni spori manevri su isto toliko bitni koliko i brzi 42. Treptanje je dobro Zmigavci privlace paznju tako sto trepcu. Pre nego sto kocis, trepni par puta stopeljkom, bolje se vidi! 43. Raskrsnice su opasne Iskoristi druga vozila kao stit. 44. Poboljsaj periferni vid Fiksiraj pogled na jednu tacku. Pokusaj da pohvatas sve u vidokrugu koristeci samo paznju, bez da pomeras glavu i zenice. Sto je bolji periferni vid, to je veca sansa da ces bolje skapirati da ce upravo auto iz sporedne ulice da te isece. 45. Nocu se tesko vidi Uvek imaj dobro podesene farove i obican vizir za nocnu voznju. 46. Nee zajebavajte sa kamionima Za razliku od automobila, pod kamionske tockove se direktno pada i prizor je stravican. Nikada ne vozite uporedno sa kamionom. Mozda se kamiondzija uspavao ili vas ne vidi, a cesto se desava da im pucaju gume. To je isto kao da je neko bacio bombu pored vas. Udarni talas, komadi gume su vrlo zajebani. 47. Ne panici pri kocenju Blokiran prednji tocak znaci pad u vecini slucajeva. Vezbajte kocenje na poligonu kako bi skontali granicu izmedju efektivne sile kocenja i blokiranja. 48. Uvek dobre gume na felni Sve pada u vodu ako imate lose gume. Odrzavajte propisan pritisak, obratite paznju na zabijene kamencice, eksere, potrosenost... 49. Udahni duboko Izbroji do 10 i ohladi glavu, razmisli pre svega sto uradis. Motor ne oprasta greske. 2 74 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
HOGAR STRASNI 1168 Napisano April 14, 2011 BJB Maxi Scooter Club, 507 postova Lokacija: Beograd - epicentar Motocikl: BMW R1150RT Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast. Ovo bi trebalo cirkularnim mailom poslati svim clanovima foruma, a i sire. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dragan d 737 Napisano April 14, 2011 Zainteresovan, 527 postova Lokacija: beograd - Grocka Motocikl: Honda ST1100 Pan Evropa Prijavi odgovor kao problematičan Efikasno, kratko, jasno, praktično. Bravo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dzigorius 134 Napisano April 14, 2011 Drug član, 1537 postova Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa Prijavi odgovor kao problematičan kratko !!!!!!!!!????????? Bogami ja ovo nisam citao kada sam video......kratko???? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dragan d 737 Napisano April 15, 2011 Zainteresovan, 527 postova Lokacija: beograd - Grocka Motocikl: Honda ST1100 Pan Evropa Prijavi odgovor kao problematičan obrazloženja su kratka. Na to sam mislio. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Doktor Mabuze 83 Napisano April 15, 2011 U prolazu, 65 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Widowmaker Prijavi odgovor kao problematičan Odličan tekst Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Popsy 2907 Napisano April 15, 2011 Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova Lokacija: Južna Čukarica / Beograd Motocikl: HTZ 750 Prijavi odgovor kao problematičan odličan tekst ništa ni da dodam, ni da oduzmem Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RAmireZ 1240 Napisano April 15, 2011 bez čvaraka, 1212 postova Lokacija: na severu Motocikl: Naked u najavi Prijavi odgovor kao problematičan Korisno. :takoje: Da li je to iz tvoje glave? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ranko 211 Napisano April 15, 2011 "Greasy Thumb", 442 postova Lokacija: Beograd - neka buregdzinica jedem bureG :) Motocikl: F650 ST Furuna Prijavi odgovor kao problematičan super tekst... generalno sve vec uveliko i radim ali... 6 i 39 me ubise... pogotovu 6 par puta zamalo da se zabijem nekome u gepek ... posle psujem i sebe i... dobro 6 cu nikad ne psujem ... hvala joj Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 13099 Napisano April 15, 2011 Ne silazi, 7451 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Hah' da, famozna 6 Prosle sezone sam imao kocenje ravno ABSu, odjednom stade Passat ispred mene Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gavrolini 2754 Napisano April 15, 2011 Drug član, 2422 postova Lokacija: Shabac Motocikl: KTM EXC300- KTM EXC250 Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast. Ovo bi trebalo cirkularnim mailom poslati svim clanovima foruma, a i sire. preskocite moj mail u tom slucaju 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Limenko 132 Napisano April 15, 2011 Svrati ponekad, 310 postova Lokacija: Bar Motocikl: YAMAHA xj 650 Seca, BMWk100 Prijavi odgovor kao problematičan bravo! dobri saveti još samo da ih se pridržavamo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VanjaBGD 31 Napisano April 15, 2011 Svrati ponekad, 147 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Evo tebi jedan plus Druze! Svaka cast! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mohikanac 1209 Napisano April 16, 2011 Drug član, 1318 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm Prijavi odgovor kao problematičan Ovaj text ne prihvatam,osim ako ga nije napisao bajker sa min. 10 god na tockovima. Ako smo spali na to da nam pocetnici drze lekcije,bolje i da ne vozim motor. 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1386 Napisano April 16, 2011 Ne silazi, 6308 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan A sto ne prihvatas? Sve stavke su na mestu. Uostalom ovo je samo podsetnik a ne predavanje. Ko nece, ne mora 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mohikanac 1209 Napisano April 16, 2011 Drug član, 1318 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm Prijavi odgovor kao problematičan Zato sto covek koji vozi motor 1 ili 2 sezone,uci bajkere (koji su ceo zivot na motoru),kako se vozi,a to po prirodi stvari nije logicno. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 13099 Napisano April 16, 2011 Ne silazi, 7451 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Neki se rodise i umrese glupi. Budi mi pozdravljen. 11 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4294 Napisano April 16, 2011 motoras, 2473 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Imam ja da dodam! -Ne pljuvati pred sebe u voznji,a ko ima full kacigu da ne pljuje ni na stranu! 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mohikanac 1209 Napisano April 16, 2011 Drug član, 1318 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm Prijavi odgovor kao problematičan Neki se rodise i umrese glupi. Budi mi pozdravljen. Mozemo i da se vredjamo ako hoces. Koliko zapravo ti imas iskustva na motoru(ne na skuteru,jel to nije motor),pa da nekome delis savete. 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gavrolini 2754 Napisano April 16, 2011 Drug član, 2422 postova Lokacija: Shabac Motocikl: KTM EXC300- KTM EXC250 Prijavi odgovor kao problematičan mohikanac ne trudi se previse....jednostavno se ne vredi boriti,ja sam odustao od raspravki sa silnim "bajkerima" sa ovog foruma. Neko provede godine na dva(ili jednom ) tocku pa nauci kako se ponasati u kojoj situaciji....a neko to mora da procita na internetu. Idem da postavim cunjeve u ulici i vezbam slalom, sad sam video da treba da vezbam i to ako hocu da znam da vozim. :stabre: 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
salenbg 2 Napisano April 16, 2011 U prolazu, 1 post Prijavi odgovor kao problematičan bravo za edukativan text. Ko ne zna naucice, ko zna podsetice se,,, 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andreja 1330 Napisano April 16, 2011 ENDURO, 1344 postova Lokacija: Vrčin Motocikl: Honda XR600R Prijavi odgovor kao problematičan Ovde definitivno ima ljubomore To što je proveo dve sezone na točkovima ne mora da znači da ne zna šta priča. Pojedini motociklisti ni za 10 godina ne napreduju u vožnji (kao moj drugar koji 3 godine vozi motor i prebrzo uleće u krivine pa izađe deset puta sporije nego što bi trebalo.) I naravno da nije isto vežbati na poligonu i zadesiti se u sličnoj situaciji na putu, ako se uplašiš, ne možeš pravilno da odreaguješ. Ali drugačije je provežbati kočenje do limita pa znati šta te otprilike čeka u realnim uslovima saobraćaja nego prvi put zakočiti naglo da ne pukneš u auto i napraviti sranje (jer si naravno precenio gume i sl.) U principu, svi znamo ova pravila tako da je ovo samo podsetnik, ne znam čemu takvo ponašanje. Možda zbog plusića? Evo, možemo i vama dati ako treba 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ZZ 424 Napisano April 16, 2011 Svrati ponekad, 197 postova Lokacija: Luzern Motocikl: Kawasaki VN800A Prijavi odgovor kao problematičan Alekre svaka čast...ja ih se pridržavam @Mohikanac I Ennio Morricone je tata wester muzike iako je čovek izjavio da nikad nije gledao iste I Betoven je napisao 9 simfoniju 99% gluv a ona razvaljuje I lik koji je napisao "100 mesta koja trebamo videti pre nego umremo" je pre svoje smrti video 40-tak I biljke se razmnožavaju preko polenovog praha... Iiiiii...e jbg...možemo do sutra ovako... 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mohikanac 1209 Napisano April 16, 2011 Drug član, 1318 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm Prijavi odgovor kao problematičan mohikanac ne trudi se previse....jednostavno se ne vredi boriti,ja sam odustao od raspravki sa silnim "bajkerima" sa ovog foruma. Neko provede godine na dva(ili jednom ) tocku pa nauci kako se ponasati u kojoj situaciji....a neko to mora da procita na internetu. Idem da postavim cunjeve u ulici i vezbam slalom, sad sam video da treba da vezbam i to ako hocu da znam da vozim. :stabre: Izgleda da su potpuno u pravu...... Ima li mesta i za mene ja cu da doteram motor i da vezbam padove(ne mogu da se setim koja to tacka bese )........ mada bi trebalo obojica da pozovemo Alekrea,da iskusni moto vuk oceni da li pravilno vezbamo 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
-dzony- 207 Napisano April 16, 2011 Svrati ponekad, 248 postova Lokacija: Pančevo Prijavi odgovor kao problematičan Neki se rodise i umrese glupi. Budi mi pozdravljen. Mozemo i da se vredjamo ako hoces. Koliko zapravo ti imas iskustva na motoru(ne na skuteru,jel to nije motor),pa da nekome delis savete. А шта је мајке ти? Авион? 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...