КГБ 11 Napisano April 4, 2011 Svrati ponekad, 208 postova Lokacija: Дорћол Motocikl: Honda Dylan 150cc Prijavi odgovor kao problematičan Kako je došlo toplije vreme vidim sve više 50-tki u gradu i ljudi se lepo vozikaju a državi neplaćaju harač zvani registracija više agencija mi je dalo različite info a ni panduri neznaju sigurno, pa sam posalo mejl USP-u pa će valjda odgovoriti uskoro ... ali hteo sam sa vama ovde da prodiskutujemo računicu i ispaltivost vožnje 50cc vs ovi jači 125 do 250 jer preko već nadmašuju kola po ceni registracije... sad razmišljam dal neki od 50 cc ili jači 125 jer računica ide ovako : troškovi registracije Liberty 50 cc aprila 2011 : sa novom žutom tablicom 6133+ provizije banke, pošte = 6400 + tehnički 1000 = 7400 din svake godine posle: 400 nalepnica o registraciji + tehnički +osiguranje = 2400 din troškovi registracije Liberty 125 cc aprila 2011 : prva sa novim tablicama i saobraćajnom: 7800 din + tehnički= 8800 din svake godine posle: 5400 + tehnički = 6400 din ako su ovo tačni podatci (bazirani na sajtu registracija.rs) onda ispade razlika u godišnjem haraču države između 50cc & 125 cc = oko 4000 din Tih 40-tak eur godišnje možda zvuči kao malo, ali pošto ću skuterče voziti 99% po gradu onda za gradske brzine do 50 km savršeno radi posao... pride 50 tke bi trebalo da troše manje od 125-ca ... ali to nije toliko bitno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano April 4, 2011 Ne silazi, 5815 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Četvorotaktni 125 često troši manje od dvotaktnog 50. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
КГБ 11 Napisano April 4, 2011 Svrati ponekad, 208 postova Lokacija: Дорћол Motocikl: Honda Dylan 150cc Prijavi odgovor kao problematičan ово нисам поставио толико због потрошње горива јер је јасно да 125 це често мање него 50-тке, али зато много више дажбина једу годишње фора је у рачуници боље се возити (како тако) за тих 50так еур разлике годишње, а по некима биће и више јер неће бити годишњег техничког, а чак ни налепнице, већ само осигурање од 10-так еур, па то разлику диже на скоро 70-так еур у корист 50-тки Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano April 4, 2011 Ne silazi, 5815 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Trenutno ima godišnjeg tehničkog, sumnjam da će ukinuti. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zikica 36 Napisano April 4, 2011 U prolazu, 91 postova Prijavi odgovor kao problematičan uzmes 2 T skut od 49 ccm i stavis kit od 70 ccm i rezonu, nabudzis prenos i peglas kao skut 125 ccm od cetiri takta, a placas kao 49 ccm. jedina je mana sto ces trositi duplo vise od 125-ice i kupovati dvotaktno ulje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Novak Lazovic 282 Napisano April 4, 2011 BJB Maxi Scooter Club, 314 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: Honda PCX 125 2021 Prijavi odgovor kao problematičan Postovane kolege,iz mog iskustva stvari stoje ovako: Kod kuce imamo jednog Kymca 50cc 2T i jednog Malagutuja 250cc 4T,oba se voze svakodnevno kako po Novom Beogradu tako i po centru grada. Sto se potrosnje goriva tice ona je manje vise ista dok je razlika u performansama nebo i zemlja.Cak i kada sam jednom prilikom stavio samo rezonu na Kymca i lakse rolnice stvarno je isao mnogo bolje,skoro kao 125,ali je potrosnja skocila na neverovtnih 6l/100km benzina po gradu,koliko potrosi dvotaktola nisam racunao. Danas sam platio sve dazbine za tehnicki,registraciju i nove tablice za Malagutija i sve je na kraju iskostalo oko 10500din.Kada tih 10500din podelis sa recimo 7 meseci koliko realno najvise mozes da vozis skuter,ispada da je 250-ica 1500din mesecno skuplja za voznju od 50-ice zbog dazbina drzavi. Hocu da kazem da mislim da se ne isplati sa jednom 50-icom izigravati glinenog goluba beogradskim vozacima automobila zbog ustede od 1500din mesecno. Pozdrav svima 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano April 4, 2011 Ne silazi, 5815 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Obzirom da će se i 50ccm od sledeće godine registrovati, ta ušteda nije 1500 dinara mesečno, već daleko manja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
perlx 562 Napisano April 4, 2011 festina lente, 754 postova Lokacija: Beograd Motocikl: XRV Prijavi odgovor kao problematičan 250 je za grad prava mera Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nolezmaj 177 Napisano April 4, 2011 BJB Maxi Scooter Club, 743 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Za odlazak dve ulice dalje 50cc, 125cc i 250cc podjednako dobro obavljaju posao, ali ko je voljan da se ograniči samo na to? Sutra treba otići na drugi kraj grada da se nešto obavi, voziti se makar kratko autoputem ili brzom magistralom, preći preko mosta dok duva jak vetar, prevesti kolegu sa posla kući, preneti gomilu stvari (što u rancu, koferu ili ispod sedišta), otići na izlet sa drugarima bajkerima, otići na more sa devojkom (ženom), puvati se pred lokalnim kafićem (što da ne?), nekada odvrnuti gas na praznom putu iz čistog gušta... Na skuteru 50cc svaka od ovih stvari je mučenje, i razlika u registraciji od 50-tak evra, po mom mišljenju, opravdava vožnju 250cc skutera (naročito maxija) na kome je sve ovo opuštencija. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MadScientist 13 Napisano April 5, 2011 Can't cure stupid, 81 postova Motocikl: Trenutno na 4 točka Prijavi odgovor kao problematičan Batali cene i kubikaze, nadji i uzmi motor koji ti sve najvise svidja i vozi. Za moje potrebe sve resava 4T 50ccm motor, jeste da im je cena registracije ove godine visoka, ali i pri kupovini im mozes dosta spustiti cenu jer se vecina vode kao ne registrovani, a kasnije je bagatela Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr.Black 17 Napisano April 5, 2011 U prolazu, 67 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: NX500 2024 Pearl Horizon White Prijavi odgovor kao problematičan Na nekom forumu sam citao da se registracija za 125ccm isplati vec na ustedi na ulju, pa ako neko ima vremena i upoznat je sa cenama i potrosnjom dvotaktola neka zavrsi proracun ... 4T 125ccm Trosak za ulje 1l -980din (Silkolene polusintetika) i filter 700din na svakih 6.000km koliko je interval zamene. 1.700 din + 6.400 registracija (mada mislim da je oko 5.500) Zaokruzimo na 8.000din GODISNJE P.S. Cekamo proracun za 2T Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Merkuu 217 Napisano April 5, 2011 Svrati ponekad, 194 postova Lokacija: Bg - Lo Motocikl: Kymco Agility 125 Prijavi odgovor kao problematičan Vozim vec 5 sezona 125ccm 4T, evo sad pocinje i sesta i deluje mi kao da je isplativije nego 50ccm 2t. Registraciju placam 5 500 din (tehnicki ide za dz preko veze), potrosnja je manja, odrzavanje je jeftinije. 2T tesko da moze da izgura dve sezone przenja bez zamene klipa, za sta treba izdvojiti jos nekoliko desetina eura. Da ne spominjem bolji zvuk, hladniji, mirniji motor i to sto sa njim moze da se pici po magistrali bez naprezanja. MIslim da vredi 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arrow 31 Napisano April 5, 2011 U prolazu, 94 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Malo su Vam bezveze ova poredjenja, ali ajde.... Moj rezon je ovakav: 50ccm je za po lokalu, tu i tamo da se skokne da se ne isteruju kola za neke sitne kupovine i slicno. Podkategorija: 50ccm 2T - za mene "must have" jer sam debeo, pa me ona 4t jedva izvuce uz brdo. 2T me nosi sigurno 25% lakse. A po ravnici nema problema ni sa jednim. (vozio 5 sezona razne 50ccm 4T, sada na 50ccm 2T). Razlika u tome 50ccm 2T ili 4T na godisnjem nivou, ako nije turpija u pitanju, meni je aa bas nebitna. Jako mala prednost u korist 4T za jeftinije odrzavanje i manju potrosnju (ovo drugo diskutabilno... ako treba objasnicu i zasto i kako na zahtev). Sa 125ccm kojeg sam vozio do prosle seznone, 4T naravno, potrosnja je bila za nijansu manja nego na 4T 50ccm. Komfor u odnosu na 50ccm 4T masinu je fuuuu.... stvarno primetan. Tu mislim na lakocu kojom motor iznese mene i suprugu uz Radnicku ulicu na Cukarickoj padini, ili uz Valjevsku. To sa 50ccm 4T je bilo otprilike: Aj sad zeno sidji pa se vidimo na vrhu ulice (100+65kg-uz Valjevsku = smrt za 50ccm 4T). Sa 50ccm 2T to vec nije nemoguca misija... Postavlja se pitanje svrhhe 125ccm? Recimo za prelazak preko Gazele, odlazak ma neku okolnu destinaciju tipa do nekog sela ili izletista, gde bi za 50ccm to mozda bilo mucenje. Motor je mnogo opusteniji od 50ccm. A registracija je do pre 2 godine bila svega oko 50-tak eura godisnje i to nije bilo strasno, zaista. Sada vec ne bih znao... Za 250ccm ne mogu nista da kazem, osim da ono sto sam probao... pa recimo jedan skut me odusevio ostavio bez daha, drugi me je razocarao (mozda subjektivno posle onog prvog...). Dakle, moj idealni raspored voznog parka je sledeci: 50ccm 2T kao zamena za biciklu i slicno (moze i 4T ako ste under 80kg ) 125ccm 4T kao komfornija varijanta prvog, sa mogucnoscu da te negde malo dalje dobaci uz avanturisticki duh (mozda i prava mera za skuter!!!) 250ccm skut.... ne bih kupovao... pre bih isao na neki motor sa brzinama oko 500ccm... skoro da je isto rega... Za more, Zlatibor, izlete i ostalo tu je auto (zene deca kucni ljubimci i 1000 potrebstina za iste). Ovo je moje gledanje stvari, sa onim cime mogu i raspolazem... i sta mi treba u zivotu. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nolezmaj 177 Napisano April 6, 2011 BJB Maxi Scooter Club, 743 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan 250ccm skut.... ne bih kupovao... pre bih isao na neki motor sa brzinama oko 500ccm... skoro da je isto rega... Okej ti je rezon, izuzev ovog dela. 250cc je najisplatljivija skuter kategorija za kombinovanu vožnju grad-otvoreni put. Po gradu se provlače kao 125-ice, troše isto ili malkice više, a na otvorenom putu imaju dovoljno snage da drže korak sa jačim motorima. Moj prethodni skuter je bio Liberti 125, i razlike u održavanju skoro da ne postoje, jedino je registracija malo skuplja, a razlika kada se mrdnem iz centra grada je velika. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arrow 31 Napisano April 6, 2011 U prolazu, 94 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Nole Zmaju, imas plusic, jeste, nisam se bas raspisao na tu temu... Elem, kako imam 50ccm, imao 125ccm, probao 250ccm.... E to je to, ko ima jedan skuter i realne mogucnosti ili potrebe, 250ccm skuter je prava mera. 50ccm je mucenje ili preka potreba, 125 kao sto napisah gore... Kada ne bi imao ni jedan, a trebao da kupim neki, odabrao bih najverovatnije skut od 200-250ccm. Uslov A kat i naravno sredstva da se placa rega... kako sam covek porodicni, meni je sad kad imam 50ccm i auto, realno, luksuz. Da je kesa, imao bih ja i 250 i 500 i tako dalje )) ALi u MOJOJ situaciji, da skupim kesa, posto imam 50ccm skut, uzeo bih sledece najverovatnije neki motor.... to je samo moja situacija... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
КГБ 11 Napisano April 6, 2011 Svrati ponekad, 208 postova Lokacija: Дорћол Motocikl: Honda Dylan 150cc Prijavi odgovor kao problematičan Хмм, видим са некима од вас слично размишљам са некима не ... али то је и нормално нисмо сви исти ... По мени да живимо у нормалној држави, па да већина која оће да ради -може и да заради, још ако има факс могли би да дискутујемо о 500 куб и више... Али пошто је ситација таква каква јесте и набавка половног мотора представља озбиљан издатак онда још трошкови глупе годишње регистрације поједу целу вредност скутера од 125 куб-а за неких 5-6 сезона - где је ту памет и логика да је среће па да преполове трошкове обавезне регистрације или да уведу сезонску регистрацију па да и некако поднесем трошкове свега... Овако - седањем на скутер за 90% повећавам себи могућност да будем недобровољни давалац органа, јебе ме држава за трошкове регистрације и горива.. Али опет ја желим неки скутер само да ми замени бицикл - да недолазим знојав на посао пар километара удаљен, и да негубим још 30-мин тамо у кружењу и тражењу паркинг места за ауто. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zike 46 Napisano April 7, 2011 .............., 92 postova Prijavi odgovor kao problematičan Zanimljiva tema. Koliko vidim 125ica je bolje resenje u odnosu na 50ku, ali treba imati polozenu A kategoriju Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skyrunner 5034 Napisano April 7, 2011 Drug član, 1888 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Dok je 50cm3mogao da se vozi sa trajnom registracijom to je bio pravi izbor, ali sad je razlika toliko minimalna da je ne vredi ni spominjati, pogotovo ako uzmemo u obzir da 50 4t ide istom brzinom kao bicikl(samo sto trosi gorivo) a 2T trosi litar ulja na svakih 500km(u zavisnosti od ulja trosak je 5-15 eur) i da je potrosnja goriva malte ne ista, mozda se razlikuje za neku decimalu. Ja sam zbog toga kupio motor od 125 kubika koji mi je iskljucivo za grad i sumnjam da ima neki bolji za tu namenu. Jedina losa strana 125 je ako nemas A dozvolu 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Merkuu 217 Napisano April 7, 2011 Svrati ponekad, 194 postova Lokacija: Bg - Lo Motocikl: Kymco Agility 125 Prijavi odgovor kao problematičan Mene je ljubav prema motorima nateral da polozim za A prvom prilikom, zato sad nemam problema.. Mogu da pozajmim da provozam bilo sta bez bojazni Inace A ce zatrebati kad tad, tako da je bolje otarasiti to sto pre da bi moglo da se vozi nesto sto ne zuji Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr.Black 17 Napisano April 7, 2011 U prolazu, 67 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: NX500 2024 Pearl Horizon White Prijavi odgovor kao problematičan Skyrunner rece: ...2T trosi litar ulja na svakih 500km(u zavisnosti od ulja trosak je 5-15 eur)... Sto znaci da za 6.000km platis ulje(uzmimo srednju cenu 1.000din=10e) 12.000, dok za 125 4T za ulje i filter za istu kilometrazu placas manje od 2.000 din (izveo sam troskove za 125ccm 4T par postova ranije) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
muljaz 2089 Napisano April 7, 2011 Skuteras, 3707 postova Lokacija: Ivanjica Motocikl: T-Max 500 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam vozio Runnera 50ccm koji je trosio 5-6 litara goriva i ne znam koliko ulja. Posle njega sam kupio Leonardo 250 koji nije prelazio 4.5 pun gas kad ga teram. Registracija jeste duplo skuplja nego sto ce biti za 50, ali se i isplati. Sto jaci to bezbedniji. To prvo, a posle dolazi odrzavanje, uzivanje u voznji... Skuteri od 50 pocinju da se registruju od trenutka kada istekne osiguranje ili od 1.1.2012. godine Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
marshall 380 Napisano April 9, 2011 motordzija opste prakse, 700 postova Lokacija: Novi zaSad Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850 Prijavi odgovor kao problematičan Dosadasnja kategorija mopeda ostaje zanimljiva samo mladima, zbog zakonskog ogranicenja uzrasta vozaca. Svi ostali (i marshall) gube interesovanje za mopede, jer mopedi pocinju da kostaju i kada stoje. Laki motocikli 125 pa do 250 4T postaju zanimljivi za sve koji ispunjavaju zakonske uslove za upravljanje, registracija im je tek nesto skuplja od one za mopede, potrosnja i trajnost neuporedivo bolji, sveukupna upotrebljivost daleko bolja, periodicno odrzavanje najcesce je jeftino i jednostavno. Spoljni oblik i namenu motocikla zanenarimo i neka bude svakom po licnom ukusu, ali kad je tema vec medju skuterima, izbor autora ovog priloga je skuter 150 4T, pa jos i Kinez. I Bingo je. Po gradu i okolo idealan je, uz najnize moguce troskove. Medjugradsku radi dosta dobro, istina je da zafali snage ponekad, tu bi dobro doslo da je 250, ali to je retko, i ujedno plafon potreba. Motocikli preko 250 polako gube smisao, lepo je sesti na azdaju, ali to su stare navike od kojih se treba odvikavati. Skupa nabavka, velika potrosnja, skupo i komplikovano periodicno odrzavanje, sve skuplje registracije, sve restriktivnija zakonska regulativa o ponasanju u saobracaju, mnogima jace motocikle jednostavno istiskuju iz razmatranja. 50 2T polako u penziju 50 4T pocetnicima 125 4T za grad 250 4T medjugradski elektro moto u razmatranje. Glas u anketi za 125 4T gradski. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nolezmaj 177 Napisano April 9, 2011 BJB Maxi Scooter Club, 743 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Maršal, svaka ti ko Njegoševa Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dudip 6 Napisano April 9, 2011 Svrati ponekad, 171 postova Lokacija: bgd Motocikl: Piaggio Skipper st125 Prijavi odgovor kao problematičan Kolko para - tolko i muzike... Moj glas uvek ide za Liberty 125, koji je best bye... sednes i vozas se, a odrzavanje - nula. To ne znaci da je bolji od Cruisera 500. Pravi troskovi su tek kod velikih motora na brzine, koji su skuplji za odrzavanje od kola. Lepo odaberes prema mogucnostima i potrebama skuter-motor... Trebas probati vise motora da bi video sta je dobro. Ne vidim da je neko pohvalio Yamahu - Minarelli agregat 125-150-180cc. Ugradjuju se u dosta modela skutera. Ptijatno me je iznenadio ovaj agregat od 150 (ostale sam vozio ali ih nisam ozbiljnije testirao), vuce dvoje s manjim naporom, auto putem ide preko 130km/h, potrosnja oko 3.5l. Naravno, treba zabosti dobar, jer bez toga, sva ova prica pada u vodu... Pogledajte cene ovih skutera sa ovim agregatima... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zike 46 Napisano April 9, 2011 .............., 92 postova Prijavi odgovor kao problematičan Trebas probati vise motora da bi video sta je dobro. Mislim da je ovo poenta cele teme, jer puno faktora utice na to da li ti neki motor "lezi" Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...