nolezmaj 177 Napisano Mart 3, 2011 BJB Maxi Scooter Club, 743 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Možda je ovu temu trebalo da postavim u nekoj od opštih sekcija foruma, ali je problem ipak specifičan za maxi-skuter i centralni štender. Od kada sam pre oko godinu i po dana kupio svoj maxi, navikao sam se da svoj X9 spuštam sa štendera tako što levom rukom uhvatim volan, desnom držače za suvozača (kod kofera) i cimnem jako na svoje levo. Međutim, nisam ni osetio da sam tokom tih godinu dana razvio nezgodnu povredu mišića u lumbalnom delu - što sada fizioterapeut pokušava da mi dovede u red. Čemu ova tema? Maxi skuteri su teški (150+ kg) i svako naglo cimanje takve mase može lako da dovede do povrede, naročito tokom dužeg vremena. Upozorenje svim kolegama skuteristima - nađite neku tehniku spuštanja skutera simetričnim pokretom tela bez naglog cimanja, ili koristite nogaru. I čuvajte leđa, jer kada odete na kanalče kod fiziomajstora, pa kada zaboliiiii... :( 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Igor va 743 Napisano Mart 3, 2011 Zainteresovan, 853 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: PX 200 E Arcobaleno Prijavi odgovor kao problematičan A jesi li probao vesparoskom tehnikom,koja je vrlo lagana??? Stanes sa strane,i samo je kolenom u stranu gurnes,sama sidje sa stendera. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nolezmaj 177 Napisano Mart 3, 2011 BJB Maxi Scooter Club, 743 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Nisam, ajd mi pojasni detaljno, nisam skroz razumeo. Misliš da nekako kolenem zaljuljam skuter i tako ga skinem sa štendera? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
burgman75 105 Napisano Mart 3, 2011 BJB Maxi Scooter Club, 323 postova Lokacija: indjija Motocikl: burgman 650, honda silver wing 400, burgman 400, t max 500 Prijavi odgovor kao problematičan ja vise koristim bocnu jer moj autobus je extra tezak mada ide lagano na stender kad se usemis Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Damir. 137 Napisano Mart 3, 2011 skuter-servis, 406 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: dr mr Prijavi odgovor kao problematičan Da, uglavnom bocna mada ovo moje govedo nije nesto tesko cca 120-130kg... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dudip 6 Napisano Mart 3, 2011 Svrati ponekad, 171 postova Lokacija: bgd Motocikl: Piaggio Skipper st125 Prijavi odgovor kao problematičan Međutim, nisam ni osetio da sam tokom tih godinu dana razvio nezgodnu povredu mišića u lumbalnom delu - što sada fizioterapeut pokušava da mi dovede u red. Povredu mišića??? Otidi na snimanje - MR - magnetna rezonanca, pa ćeš videti tačno šta se dešava s ledjima... Iz ličnog iskustva, svima savetujem da prvo snime bolno mesto, a da kasnije primene mere saniranja, lečenja... (naravno, ukoliko to već nisi uradio). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nolezmaj 177 Napisano Mart 3, 2011 BJB Maxi Scooter Club, 743 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Hvala na preporuci, bio sam na ultrazvuku. Nisam zapamtio tačnu dijagnozu, ali zbog preopterećenja mišići su se "rastrčali", i prostor između je popunila tečnost (limfa?), mislim da se zove neki edemski mijelitis. Nije strašno, ali mora da se sredi... Gavez gel i ležanje, uz bolne tretmane. Da, dizanje na štender je lako, samo pritisneš svom težinom, i poluga obavi svoje. Ali spuštanje je nezgodno - na Libertiju sam to radio tako što opkoračim skuter i pritisnem grudima volan. X9 je pretežak za ovaj sistem, koristiću bočnu nogaru ubuduće. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
muljaz 2087 Napisano Mart 3, 2011 Skuteras, 3705 postova Lokacija: Ivanjica Motocikl: T-Max 500 Prijavi odgovor kao problematičan Dobro dosao. Ja odavno imam muke sa tim delom ledja. Vise od pola godine ne vozim motor sa centralnim i opet isto. Lek su trbusnjaci i ledjnjaci, da se jacaju misici koji sve to drze. Glavni problem lezi u tome. Preventiva: ne dizati nista sa pravim kolenima, ne dizati nista sa strane.... Sto se skidanja sa nogara tice samo sednes pozadi i das pun gas Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dlbr 4 Napisano Mart 3, 2011 U prolazu, 8 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan mozda da ga nagnes prvo pozadi da uhvatis zalet? ja tako mog kineza kada mi je zauzeta 1 ruka, mada je on oko 120-130 kg Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 13205 Napisano Mart 3, 2011 Ne silazi, 7486 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Da vi nise malo omatoreli? Kao sto kolege rece, malo fizicke aktivnosti. Inace, Kawa mi je teska 178kg, za podizanje koristim ''nagazi'' tehniku. Tj. naslonim stender na podlogu i onda celom tezinom nagazim na isti i samo se podigne. Za spustanje, samo ga klacnem napred i spusti se. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
alexanto 5063 Napisano Mart 3, 2011 BJB Maxi Scooter Club, 6034 postova Lokacija: Žabalj-NS Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT Prijavi odgovor kao problematičan Zanimljiva situacija: moja draga 'ladno namesti Atlantica na centralni štender a svoju 125-icu ne može... Atlantic 215 kg + koješta još a njen motor 130 kg. Stvar je u balansu motora - Atlantic je savršeno raspoređen pa podizanje na centralni štender ne predstavlja napor... Kod Sym-a već ima toga što nole piše. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MilosSani 148 Napisano Mart 4, 2011 Svrati ponekad, 315 postova Lokacija: Beograd, Grocka Motocikl: Yamaha Xmax 300 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam ranije vozio Malaguti Madisona, i ne znam sada tacno koliko je tezak, ali sigurno ne spada u red laksih, i za spustanje sam koristio tehniku tako sto ga opkoracim i cimnem celim telom napred, takozvana o ruk tehnika , uspevalo je i na blagoj uzbrdici. A sto se tice novog Beva, ja mislim da ne postoji skuter koji se lakse i spusta i podize na centralni od njega, prosto sklizne kao po sinama..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ferty_ 571 Napisano Mart 4, 2011 Drug član, 1063 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Nije mi jasno cemu cimanje i zbog toga povreda ledja? Podizes ga tako sto samo stanes na centralni stender, a spustas ga tako sto sednes na motor kao kad ga vozis i gurnes kao kolica u Tempu Cemu bocno simanje pa jos tako moze i da ti pobegne i padne motor OD tebe. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nolezmaj 177 Napisano Mart 4, 2011 BJB Maxi Scooter Club, 743 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Da vi nise malo omatoreli? Kao sto kolege rece, malo fizicke aktivnosti. Dizanje na centralni štender je lako, poluga sve radi. Spuštanje je malo nezgodno, mora na cim. Inače, prilično sam fit, trenutno imam iza sebe više od godinu dana redovnih treninga tri puta nedeljno. Na ultrazvuku su mi konstatovali odlične kičmene mišiće. Tu leži moje upozorenje - koliko god bio zdrav i jak, lako je povrediti se kada ti tehnika podizanja/pomeranja težine nije dobra: nikako na cim i na stranu. Skuteri nisu kao što su nekada bili (bar ne maxiji), lagani gradski dvotočkaši. Sada su to masivna vozila, teža i dvostruko od vozača, a sa pomeranjem tolike mase lako je povrediti se. Čuvajte zdravlje, kolege bajkeri - neće to raditi niko drugi za vas! Sto se skidanja sa nogara tice samo sednes pozadi i das pun gas Probaću ovo, zvuči jednostavno! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Brmbrm 118 Napisano Mart 4, 2011 Brmbrm, 448 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM Life Race Prijavi odgovor kao problematičan Nole, nema to veze sa tezinom skutera, nego sa krstenicom... Lepo smo ti rekli da ti trebas da predjes na motor... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nolezmaj 177 Napisano Mart 5, 2011 BJB Maxi Scooter Club, 743 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan spustas ga tako sto sednes na motor kao kad ga vozis i gurnes kao kolica u Tempu Cemu bocno simanje pa jos tako moze i da ti pobegne i padne motor OD tebe. Kao što rekoh - za lakše skutere okej, ali X9 se vrlo teško tako skida sa štendera, moram svom snagom da udarim grudima u volan, ne može samo guranjem - pretežak je (oko 170kg sa opremom). Barem ja ne mogu sa svojih 80kg. Hvala svima na savetima, kada krenem sa vožnjom probaću dve metode koje mi deluju najsmislenije: metoda ljuljanjem, i naginjanjem nazad sa gasom. Ako ne upale, prelazim na bočnu nogaru za stalno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...