Jump to content

Moto Zajednica

Sta ste danas uradili na svom motociklu??

Recommended Posts

• Integrisan, 9301 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Biksne si trebao obavezno zameniti.

Pre zamene, ubacis rotor u biksnu i vidiš koliki luft ima...nakon zamene biksne ponovis i vidiš razliku.

PS

Previse masti si stavio...ni to nije dobro.

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• ODUSTO OD DIJETE, 2638 postova
  • Motocikl: GSX650F & NMAX155

Poodavno kad sam servisirao anlasere na svojim kolima uvek sam stavljao nove biksne, pored ostalog šta je bilo za zamenu.

Promenio član ZEMZEM

Rasklapanje i detaljno pranje.

Nove biksne ili ležaj ko nosi u zadnjoj dekli spremiti, nove četkice, kolektor se blago obradi, kanali se izvuku.

Automat ako cakce tak tak ide na otvaranje, pločicu treba okrenuti, kontakte velke očistiti ili ga zameniti ako je baš potrošen.

Bendiks zameniti ako prozuji pri verglanju.

:)

• Podržavam 2

• MK SO Zandarmerije, 608 postova
  • Motocikl: KAWASAKI ER5, pre SUZUKI BANDIT 1200, APRILIJA ATLANTIC 500 CLASSIC

a skida se na dva srafa...ovo je bilo da opravim da vozim,zimi mogu da se igram sa remontom.

biksne mnogo znace, elektromotor ima max snagu samo kada je rotor savseno u sredini.isprobano vise puta sa automobilskim anlaserima.

da on meni radi da ja vozim, duga je zima za utezanje...

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 1138 postova
  • Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125

Preuzeo motor iz servisa, stavljene nove gume i prednje plocice… simbolicnih 650 evrica :)

IMG_8326.jpeg

IMG_8323.jpeg

IMG_8327.jpeg

• Sviđa mi se 2

• Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125

More lopovska banda… drzao mi motor u servis od utorka,  zvao sam ga u petak, javio mu se sin i kao guzva u servisu :staa: pa koj moj si mi rekao onda u utorak, a bio sam kod njega pre 20 dana i naručio gume. Danas me zove kaže gotov, ja malopre kod njega ono prc zamenio i prednje pločice 120 evra:staa:  kaze  bile loše… ma ko ti je rekao da zameniš pločice bez pitanja i ja eto nemam tih 120 evra i šta ćemo sad, gleda kao tele i hoće  nešto da kaže ali ne zna šta… nije navikao na takvu reakciju… ajd za pločice, stavio nove i ok ali sto mi držao motor nedelju dana za to sam ga tvrdo izmasirao :)

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Solo Rider, 3155 postova
  • Motocikl: Yamaha FJR 1300 A

Генерално посао од 2 сата плафон, али као да оправда рачун

Solo rajder sa stolicom i osmehom

• Podržavam 1

Posao od dva sata pod uslovom da se imaju gume i sav alat potreban uključujući demonterku i balanserku.

Uključujući da su svi lezajevi i semerinzi dobri kao i damper gume. Osovine i bolcne masTne a ne suve i hrdjave.

Ja ovo skoro nisam video, sve se svodi na odvrni-zavrni.

BrankoXM

Eee jbg...dve godine te keca anlaser, cukas da bi upalio i sad kad si ga skinuo, rasturio, nećeš da ga odradis kako dolikuje....bzvz skroz.

• Sviđa mi se 2

Колико читам Бобан се најавио тако да гуме су требале да буду већ ту ....није квар у питању па као "Не знам док не отворим".... Ја рачунам као да себи радим па као толико ми треба.

• Podržavam 1

• MK SO Zandarmerije, 608 postova
  • Motocikl: KAWASAKI ER5, pre SUZUKI BANDIT 1200, APRILIJA ATLANTIC 500 CLASSIC

ne se sekiram za biksne :)

pre jedno 30 godina bih se prevrtao nocas u krevetu,sto ne zamenih biksne , ne odnesoh rotor na balansiranje,ne stavih ovu mast umesto one,ne zamenih kuglicni lezaj,i to nekim vrhunskim,semering naravno se menja...da sve bude po knjizi,najbolje,da mi kazu ljudi alal vera to se tako radi !

e onda sam,malo kasno ali jesam, shvatio  neke stvari.  zivot treba da se zivi,a ne da se gubi vreme na nepotrebne stvari.  treba da se zivi a ne da se bude tacni precizni nepogresivi robot  programirani na "ovo treba ovako i nikako drugacije" ,"ovo sme ovo nikako" .kao da rezem neciji mozak skalpelom umesto sto odrzavam staru masinu...

iz ove price iskljucujem ljude koji zive od toga,i koji naravno, moraju sve da rade po knjizi ili bi bar trebalo,ako mise da dugorocno posluju i procuju se kao pedantni i tacni u milimetar.

dok oni to rade,ja cu da se vozim. kad budem hteo savrsenstvo,odoh kod njih.

sve sam ja to nekad tako mislio da treba,ali sam zakljucio da je jedini rezultat toga da se manje vozim, vise nerviram,i da sledeci vlasnik mojih motora vozi motor u mnogo boljem stanju nego sto je bio kad sam ga ja kupio.  bogati pa ja sam ceo period dok je motor bio kod mene ustvari sredjivao masinu da je drugi preuzme u tip top stanju! kupim,utegnem prodam.

koja dusa od coveka. budala.     ne budite kao ja :)

za perfekcioniste i totalne umetnike  svog posla valjala bi tema:

"sta ste danas savrseno bez greske i po svim pravilima uradili na svom motoru"

ako bih hteo da sve na motoru dovedem do perfekcije,treba mi jedno tri meseca posla.

neka,ja cu da uzivam. sledeci  vlasnik ce da reparira sklop po sklop.

samo opusteno  i bez opterecivanja detaljima ,zivot ne ceka nikog.

• Sviđa mi se 4
  • Hvala 1
  • Podržavam 2

• Drug član, 1210 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000

Sitnica ali lepo mi, zamenio šrafove poklopaca tečnosti kočnice i kvačila, jedan mi oblajznuo kad sam dolivao, pa gde je jedan tu su i četri. Inoks na imbus!

51f9dc3ce0c327ea3fff5c4d63b58796.jpg350947fe874e449fed49ddba30ba7089.jpg

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Promenio član Gordak985
  • Sviđa mi se 9
  • Podržavam 1

Pre 3 sati, BaneVuk58 je napisao:

Колико читам Бобан се најавио тако да гуме су требале да буду већ ту ....није квар у питању па као "Не знам док не отворим".... Ја рачунам као да себи радим па као толико ми требаemoji57.pngemoji57.png.

Znam Bane u kom pravcu idu misli, isto tako je mislio moj drugar tj vise prijatelj no drugar.

Isprati desavanje.....

Menjao je skoro gume u jednom servisu, pored guma skrenuo je paznju da se provere kocnice i lezajevi kad se vec sve skida.

Nakon preuzimanja vozio je pod sumnjom da je sve u redu posto je takav odgobor dobio, sve je Ok.

Vecina zna da ne radim motocikle, evo sta sam zatekao, nek slike govore

IMG-20240301-173428.jpg

IMG_20240304_170705.jpg

IMG_20240304_170733.jpg

IMG_20240304_172351.jpg

IMG_20240304_172355.jpg

IMG_20240304_173040.jpg

IMG_20240304_173422.jpg

To je sto se tice lezajeva, od 5 komada samo 1 je bio u Ok stanju.

Situacija sa kocnicom.......

IMG-20230620-103156.jpg

IMG_20240304_185934.jpg

IMG_20240304_185938.jpg

IMG_20240304_190115.jpg

IMG_20240304_190121.jpg

☹️

• Sviđa mi se 4
  • Podržavam 2

Kad  ne bi znao/mogao da svoj motor uradim sam .....mislim da ga ne bi ni vozio.....ovo je užas. Iznervira me ..."Sve je Ok"..😡

• Sviđa mi se 5
  • Podržavam 2

Pre 6 sati, Gordak985 je napisao:

Sitnica ali lepo mi, zamenio šrafove poklopaca tečnosti kočnice i kvačila, jedan mi oblajznuo kad sam dolivao, pa gde je jedan tu su i četri. Inoks na imbus jednako srećica!51f9dc3ce0c327ea3fff5c4d63b58796.jpg350947fe874e449fed49ddba30ba7089.jpg

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Nemoj da me držiš za reč ali čini mi se da sam negde procitao da se inox i aluminijum ne trpe… desi se neka reakcija između inox i aluminijum i posle nekog vremena je kao zavareno jedno za drugo… tj problemi sa odvijanjem

• Sviđa mi se 1

Nemoj da me držiš za reč ali čini mi se da sam negde procitao da se inox i aluminijum ne trpe… desi se neka reakcija između inox i aluminijum i posle nekog vremena je kao zavareno jedno za drugo… tj problemi sa odvijanjem
Pričaš o galvanskoj koroziji, veća je šansa da se desi između dva metala između kojih je veća razlika galvanskih indeksa i u pravu si, inoks je po tom pitanju gori od običnog čelika. S druge strane, gomila šrafova na motoru su od inoxa i drže aluminijumske delove motora na mestu pa nikom ništa :-)

Titanijumski šrafovi su mnogo gori od inoksa po tom pitanju pa ljudi njih masovno koriste, pogotovo na vidljivim, izloženim mestima.

Fun fact, galvansku koroziju potpomaže izlaganje elektrolitima (i protok struje, al nebitno sad, mada to je razlog zašto se javlja ona zelena masa na klemama akumulatora), a dot4 bi trebalo da je loš elektrolit, tako da jej! Testiranje dot tečnosti se upravo vrši testiranjem provodljivosti struje, na taj način se utvrđuje prisustvo vode. E sad, možda je i obrnuto, zapravo ne znam ali čvrsto ne verujem :-) Ko ovo pročita, razume i razume se, nek potvrdi ili demantuje.

U svakom slučaju, sve šrafove pri zameni bilo čega treba pregledati i menjati ako ima tragova galvanske korozije. U mom slučaju, na sva 4 šrafića iste je bilo pa su i zamenjeni. Ako menjaš kočionu tečnost na godinu ili dve što bi bila gornja granica po meni, šanse da ti galvanska korozija zapekne šrafove su minimalne.
Sent from my 2107113SG using Tapatalk

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

• Vozim motor, nisam BAJKER, 2360 postova
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow

A mogla je fabrika i da stavi plasticne posude za kocionu tecnost i da ukloni taj problem zauvek...:neznam:

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Zainteresovan, 529 postova
  • Motocikl: Kymco VisaR 110, Honda VFR1200XD, Tomos A3 SL, Sherco SEF-300
Pre 10 sati, brankoXM je napisao:

treba da se zivi a ne da se bude tacni precizni nepogresivi robot 

Podrška!

Stvar je samo dal ' voliš da živiš u znanju ili ne znanju. .....ovo zadnje je mnogo opuštenije

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 1817 postova
  • Motocikl: CFmoto 800MT
Pre 2 sati, Gordak985 je napisao:

Pričaš o galvanskoj koroziji, veća je šansa da se desi između dva metala između kojih je veća razlika galvanskih indeksa i u pravu si, inoks je po tom pitanju gori od običnog čelika. S druge strane, gomila šrafova na motoru su od inoxa i drže aluminijumske delove motora na mestu pa nikom ništa 🙂

Titanijumski šrafovi su mnogo gori od inoksa po tom pitanju pa ljudi njih masovno koriste, pogotovo na vidljivim, izloženim mestima.

Fun fact, galvansku koroziju potpomaže izlaganje elektrolitima (i protok struje, al nebitno sad, mada to je razlog zašto se javlja ona zelena masa na klemama akumulatora), a dot4 bi trebalo da je loš elektrolit, tako da jej! Testiranje dot tečnosti se upravo vrši testiranjem provodljivosti struje, na taj način se utvrđuje prisustvo vode. E sad, možda je i obrnuto, zapravo ne znam ali čvrsto ne verujem 🙂 Ko ovo pročita, razume i razume se, nek potvrdi ili demantuje.

U svakom slučaju, sve šrafove pri zameni bilo čega treba pregledati i menjati ako ima tragova galvanske korozije. U mom slučaju, na sva 4 šrafića iste je bilo pa su i zamenjeni. Ako menjaš kočionu tečnost na godinu ili dve što bi bila gornja granica po meni, šanse da ti galvanska korozija zapekne šrafove su minimalne.

Sa ovakvim predznanjem se menjaju srafovi 🤣

Salu na stranu, stavis malo grafitne ili bakarne masti na sraf (navoj) i nema zime

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

S obzirom da na šrafovima pri skidanju bude malo fluida, plašim se kontaminacije, inače bih stavio mas' :-)

• Ne silazi, 2305 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125 & Scarabeo 400i, Kawa ER-5
Pre 8 sati, BaneVuk58 je napisao:

Kad  ne bi znao/mogao da svoj motor uradim sam .....mislim da ga ne bi ni vozio.....ovo je užas. Iznervira me ..."Sve je Ok"..😡

Kod mene to važi za kola. Ne kupujem ono što ne znam ja, ili neko od mojih drugara, da popravi. Sa motorima se, za sada, učim sam. Ono što ne znam, ili nisam siguran u sebe, platim majstoru.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja