Jump to content

Moto Zajednica

Naši padovi

Recommended Posts

• Integrisan, 13020 postova
  • Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750

Ne mogu da verujem da nisam ranije video ovu temu. Kako padovi lako odu u zaborav.

Moj prvi pad, više napad, se desio na leto 1985. Matik.  Vozio sam se u krug oko kapija na

Klonjarniku, gospodin se isparkiravao iz garaže ja malo obilnije odreagovao i direkt u keca

parkiranog preko puta.

Na napadnutom kecu motor razvalio zadnja leva vrata, razni delovi mog tela razvalili

zadnje levo krilo. Na motoru pukla viljuška. Na meni pukla desna čašica, lice se pretvorilo

u bolonjeze a po udovima popucala koža i izbili gadni podlivi.

Bio sam opremljen dugačkom kosom, majcom s kratkim rukavima, patikama i farmerkama.

Kad sam mnogo godina kasnije osvestio kontra upravljanje shvatio sam šta mi se tog dana

desilo. Počeo sam da bežim u desno (oko Kapija se vozi levi krug)da izbegnem auto koji izlazi

iz garaže, a kad sam video da sam previše prišao kecu naglo sam okrenuo volan u levo i...

Eto, a sad se sa radošču setim događaja i mukotrpne rehabilitacije.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 632 postova
  • Motocikl: TDM 850, DKW RT175

i ja kao i mnogi propustio ovu temu!

dok se nadvoznjak nije gradio kod Novog Sada (nad autoputem) bio je cuveni semafor. stojim ti ja na mom DKW-u prvi u koloni cekam zeleno, pali se i krecem. znam da ima talasa gomila kako uzduznih tako i poprecnih. gledam da obidjem da ne truckam jer nije ni malo udobno, kad ti iz pravca subotice ka beogradu prolece opel astra! sreca pa ga ja udaram u bok a ne on mene, zakrene mi se volan i blebim, meni nista, motoru onako (da je bar bilo obrnuto), a lik se zaustavio tek posle rodica (ko zna o cemu pricam razumece koliko je isao). okrene ti se on nazad i stane sa strane gde sam uspeo odgurati motor, a izlazi mladi bugarin iz PREPUNOG auta bos ko po prasini da je trcao!!!  hteo sam ga sahraniti kraj semafora.....  u sve to on mi objasnjava  ZELENI ZELENI ( da je presao na zeleno!!!!!!!!!!!)  nisam mu nista radio.....

• Drug član, 1558 postova
  • Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500

Ne mogu da verujem da nisam ranije video ovu temu. Kako padovi lako odu u zaborav.

Moj prvi pad, više napad, se desio na leto 1985. Matik.  Vozio sam se u krug oko kapija na

Klonjarniku, gospodin se isparkiravao iz garaže ja malo obilnije odreagovao i direkt u keca

parkiranog preko puta.

Na napadnutom kecu motor razvalio zadnja leva vrata, razni delovi mog tela razvalili

zadnje levo krilo. Na motoru pukla viljuška. Na meni pukla desna čašica, lice se pretvorilo

u bolonjeze a po udovima popucala koža i izbili gadni podlivi.

Bio sam opremljen dugačkom kosom, majcom s kratkim rukavima, patikama i farmerkama.

Kad sam mnogo godina kasnije osvestio kontra upravljanje shvatio sam šta mi se tog dana

desilo. Počeo sam da bežim u desno (oko Kapija se vozi levi krug)da izbegnem auto koji izlazi

iz garaže, a kad sam video da sam previše prišao kecu naglo sam okrenuo volan u levo i...

Eto, a sad se sa radošču setim događaja i mukotrpne rehabilitacije.

Tada je to bila obavezna oprema... ;D

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3634 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Leto 1981 god. Deset sati pre podne. Vreme sunčano. Ulica Sarajevska (prema vojnom aerodromu Niš). Ulica prava nigde vozila. Supruga i ja na Tomos elektroniku 90 (sa upaljenim svetlom) "jezdimo" sa oko 70-75 km/h prema aerodromskoj kapiji. Na udaljenosti od oko 40-50m ispred mene sa leve strane puta (sa divljeg parkirališta) u rikverc izlazi Sitroen GS (ajkula). Pritisnem sirenu i čovek stade. Iza njega ostalo oko metar ipo prostora da prođem. Dam gas kad na par metara ispred mene on nastavi u rikverc i zatvori mi put! Udarim ga u zadnji desni blatobran i otkinem ga, potpuno mu otkinem i odbacim nekoliko metara dalje i kompletan zadnji vezni lim sa signalizacijom. Preletim preko zadnjeg dela krova i isput kacigom pokidam i "krovni" aluminijumski migavac. Ja se "prizemljim" na noge nekoliko metara iza automobila, motor ne padne jer je moja supruga sa suvozačkog mesta kliznula na vozačko i zadržala ga. Vozač izašao i raspravlja se sa njom misleći da je ona vozila. Vidi mene da dolazim sa druge strane auta i pita me ko sam i odakle sam se pojavio? Vozač tvrdi da se zaustavio da pogleda ima li koga na putu. Kune se da je video praznu ulicu!

Epilog: Motoru ništa. Meni uveče nateklo levo koleno i skočni zglob a supruga malo pocepala nogavicu na trenerici. Razišli se sa vozačem u "prijateljskim odnosima".

• Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500

uuuu imas zenu za primer, moram i ja moju nauciti da uparavlja motorom u slucaju da mene katapultiraju :D

Da mi se to desilo sa gospodjom pozadi, odmah bi pao zahtev za razvod... ;D ;D ;D

TAZE. OD PRE PAR SATI. Ponovo pad posle tridesetak godina!

Nastavio ja radove i testove na viziru i danas (predveče) ponovo krenuo na probu. Već po malo počelo da se ledi po putu. Idem brzinom oko 90-95 km/h. U susret mi dolaze dva automobila (prilično udaljena međusobno). Na stotinak metara ispred mene prvi automobil skreće ulevo. S obzirom da se tu nalazi bočni put računam da će on otići tamo. Međutim on se zaustavlja na mojoj traci (da bi izašao suvozač). Automobil iza njega se približava i ja shvatam da mi je put zatvoren. Lagano kočim (zbog vlage i leda) i procenjujem da ću da se "provučem" za dlaku. U tom ternutku traaaasss! Puca mi vizir i gornja polovina me pogađa u glavu odnosno u kacigu. Za ternutak prekidam kočenje (zbog iznenađenja) i odmah zatim "kapiram" da više nemam vremena da se zaustavim ispred automobila jer mi točkovi proklizavaju na ledu. "Zabacim" motor udesno i oštro "udarim" po zadnjoj a odmah zatim i prednjoj kočnici. Motor (zajedno samnom) "legne" na desni bok i lepo se otklizamo tridesetak metara (po asvaltu i ledu). I zaustavimo se na par metara od auta.Vozač zaustavljenog automobila prilazi da pomogne i izvinjava se. Pomoć mi (hvala bogu) nije bila potrebna. Izvinjenje možda.

Epilog: Ja bez ogrebotine. Motor bez ogrebotine (osim vizira koji je pukao pre pada).

Naravoučenije: Kad uočite da se nešto "čudno" događa ispred vas uvek uzmite u obzir NAJGORU MOGUĆU SOLUCIJU I GLEDAJTE DA ŠTO PRE USPORITE ILI SE ZAUSTAVITE. Ukoliko ste "precenili" opasnost lako ćete ispraviti "grešku". Ukoliko ste međutim podcenili opasnost teško ćete ispraviti grešku.

Šta sam (mošda) mogao da uradim drugačije u ovoj situaciji: Da sam imao više iskustva sa ovim motorom možda sam mogao da ubrzam i da se "provučem" pre nego što naiđe drugi auto. Takođe sam možda mogao i da se zaustavim (bez pada). Ipak ovim motorom sam prešao svega pedesetak kilometara pa nisam smeo da riskiram.

Što se mene tiče potpuno sam svestan svega što vožnja motocikla predstavlja pa me ovakve "sitnice" nimalo ne iznenađuju ili razočaravaju. I ovo je deo koji spada u motociklizam. Pa motor i služi (pored ostalog) da se snjim povremeno i padne. Ja trenutno častim drugare za "krštenje" a sutra PIČIM DALJE!

• Svrati ponekad, 230 postova
  • Motocikl: CB 600 F

Tridesetak metara klizanja na boku... i ti i motor bez ogrebotina!!??  To prvi put cujem. Moglo je da se desi samo ako je put bio potpuno zaledjen, a tada voziti 95km/h  :o

• Integrisan, 13020 postova
  • Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750

Kad uočite da se nešto "čudno" događa ispred vas uvek uzmite u obzir NAJGORU MOGUĆU SOLUCIJU I GLEDAJTE DA ŠTO PRE USPORITE ILI SE ZAUSTAVITE. Ukoliko ste "precenili" opasnost lako ćete ispraviti "grešku". Ukoliko ste međutim podcenili opasnost teško ćete ispraviti grešku.

Ovo važi i za sve ostale aktivnosti.

Vizir je pukao jer sam na njemu izbušio više rupa tokom eksperimentisanja sa dodatnim "krilcem". Bilo je i "vibracija".

A to što nije bilo posledica po mene i motor je sasvim logično i normalno (kad sam ja u pitanju). Ja sam "bonus" verovatno ispunio dok sam bio mlađi (baveći se svim i svačim), pa me sad verovatno "svevišnji" pomalo "prišteđuje". Uostalom dešavalo mi se često da prilično "jeftino" prođem i u neuporedivo ozbiljnijim situacijama u kojima sam se našao.

Verovatno imam neke zasluge pa me zato "oni odozgo" paze i maze.

• Svrati ponekad, 220 postova

dosad sam presao na skuteru(ne na motoru) maximalno 50 km ali sam uspeo da padnem.to je bilo pre nekih 3-4 godine.drugar je imao neki motor lkrad roller!tako je pisalo u saobracajnoj.neki satro nemacki motor od 125 ccm (hondin agregat) isao kao lud!a tockovi mislim da su imali max 12 cola.vozio sam oko zgrade na betonu,onom finom sa sve kamenjem sto viri,i kao svaki napaljeni klinac zavrnem pun gas.ide mi krivina,i ja se napravim pametnica pa se kao rosi podignem i stisnem naglo prednju kocnicu.sledece cega se secam je kako se tumbam i onaj odvratni zvuk kad se motor klize po betonu.ustanem dodjem do motora a on radi!  ;D ugasim ga i krenem da ga guram jer nisam smeo da sednem na njega od straha,jedva sam i hodao.dodjem do drugara a on se oladio jer je cuo kako sam pao.i tu pocinje ono ''jel si dobro?ma pusti mene vidi motor!ma hebes motor jel si ti dobro?ma hebes mene vidi jel motor dobro!''... na kraju se ispostavi da sam izgulio samo retrovizor,a ja sam mogao da vidim kosku na kolenu.sad je sve u redu sa kolenom,jos uvek se uzasno bojim skutera,ali zato na motor smem da sednem bez razmisljanja.naravno da vozim!  ;D

dosad sam presao na skuteru(ne na motoru) maximalno 50 km ali sam uspeo da padnem.to je bilo pre nekih 3-4 godine.drugar je imao neki motor lkrad roller!tako je pisalo u saobracajnoj.neki satro nemacki motor od 125 ccm (hondin agregat) isao kao lud!a tockovi mislim da su imali max 12 cola.vozio sam oko zgrade na betonu,onom finom sa sve kamenjem sto viri,i kao svaki napaljeni klinac zavrnem pun gas.ide mi krivina,i ja se napravim pametnica pa se kao rosi podignem i stisnem naglo prednju kocnicu.sledece cega se secam je kako se tumbam i onaj odvratni zvuk kad se motor klize po betonu.ustanem dodjem do motora a on radi!  ;D ugasim ga i krenem da ga guram jer nisam smeo da sednem na njega od straha,jedva sam i hodao.dodjem do drugara a on se oladio jer je cuo kako sam pao.i tu pocinje ono ''jel si dobro?ma pusti mene vidi motor!ma hebes motor jel si ti dobro?ma hebes mene vidi jel motor dobro!''... na kraju se ispostavi da sam izgulio samo retrovizor,a ja sam mogao da vidim kosku na kolenu.sad je sve u redu sa kolenom,jos uvek se uzasno bojim skutera,ali zato na motor smem da sednem bez razmisljanja.naravno da vozim!  ;D

E, to je prijateljstvo... ;)

• Zainteresovan, 859 postova
  • Motocikl: Honda XL1000 2004.

Danas na putu Donji Milanovac - Majdanpek, preko planine Oman, desio se pad motora. Zbog lepog vremena krenuo sam u prvu ovogodišnju vožnju. Na pomenutoj planini snega ima na putu oko 5 cm. Sa spuštenim nogama i u prvoj brzini prednji točak je skliznuo i preostalo mi je samo da ga opkoračim. Posledice su iskrivljena ručica kočnice i blago uvijen migavac. Mislim da nije mnogo za relaciju od 22 km.

• Hard Enduro, 1532 postova
  • Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01'

Ja sam zimus u decembru jos za onih lepih dana pao mojm krivicom jedno vece se vracao od ortaka i potego uz brdo ko konj na semaforu crveno levo uslovno zelono mene mrzelo da cekam i sa onim zaletom skrecem levo u tom trenutku sa moje leve strane se pojaljuje auto i sva sreca pa sam shvatio da cu udariti u njega uspem samo da se ocesem o njega on proso a ja preleteo preko volana secam dok sam bio u letu prolazi mi kroz glavu vidim noc i cekam dum pandem na levo rame. Par trenutaka posle ja skocim na noge dignem motor i ugasim ga istracvaju neki klinci iz onih kola ja ne zanam za sebe a kofer se otvorio stvari se prosule po putu pomognu mi da skupim i ja produzim do kuce. Sva sreca motoru nista samo malo ogrebani nogostupi i kofer. Kasnije sma tek shvatio sta je meni bilo da mi je pri padu iskocilo rame i kljucan kost (na spoju sa ramenom) isto vece odma isao da mi namesti kostolomac posel sam bio jos dva puta da mi namesti sad je valjda ok rame me ne boli sve funkcionise.

Imao sam srece sto nosim uvek kaciku inace bi ostavio glavu tamo a tuda svaki dan prolazim sad imam novu kacigu a na staroj me jos onih par ogrebotian podseca na moju glupost i ne paznju.

I jos jedan problem tad su mi kocnice bile lose pa nisam uspeo da ukocim i najbolje od svega je kad gledate kako cete da se razbijete a nista ne mozete da uradtite da sprecite to.

• Svrati ponekad, 482 postova
  • Motocikl: DR 650, CF MT 450

Ja sam zimus u decembru jos za onih lepih dana pao mojm krivicom jedno vece se vracao od ortaka i potego uz brdo ko konj na semaforu crveno levo uslovno zelono mene mrzelo da cekam i sa onim zaletom skrecem levo u tom trenutku sa moje leve strane se pojaljuje auto i sva sreca pa sam shvatio da cu udariti u njega uspem samo da se ocesem o njega on proso a ja preleteo preko volana secam dok sam bio u letu prolazi mi kroz glavu vidim noc i cekam dum pandem na levo rame. Par trenutaka posle ja skocim na noge dignem motor i ugasim ga istracvaju neki klinci iz onih kola ja ne zanam za sebe a kofer se otvorio stvari se prosule po putu pomognu mi da skupim i ja produzim do kuce. Sva sreca motoru nista samo malo ogrebani nogostupi i kofer. Kasnije sma tek shvatio sta je meni bilo da mi je pri padu iskocilo rame i kljucan kost (na spoju sa ramenom) isto vece odma isao da mi namesti kostolomac posel sam bio jos dva puta da mi namesti sad je valjda ok rame me ne boli sve funkcionise.

Imao sam srece sto nosim uvek kaciku inace bi ostavio glavu tamo a tuda svaki dan prolazim sad imam novu kacigu a na staroj me jos onih par ogrebotian podseca na moju glupost i ne paznju.

I jos jedan problem tad su mi kocnice bile lose pa nisam uspeo da ukocim i najbolje od svega je kad gledate kako cete da se razbijete a nista ne mozete da uradtite da sprecite to.

nisi bolji od mene 2 dan kad sam dobio mootr izleteo sam i udarim pezoa ustajem ja i otvarav vrata od kola a unutra trudna zena 9 mesec decko sa foruma brucelee je bio poreb mene ajde ti i posle pola sata smeh :P svi me zezali mada zezno me i pezo za oko 300 e  :P ali ja sam ziv motor ziv i nikad vise necu da padnem :P

• Svrati ponekad, 407 postova
  • Motocikl: Yamaha XT660R

evo da se i ja upisem u klub :)

hvala bogu za ove dve god koliko imam sadasnji motor nisam ozbiljnije padao,ali sa trethodnim je bilo svasta...

Imao sam Gileru Runner i jednom prilikom dok sam se vozio s nekim drugom kroz neko naselje dogodi se sranje... On je isao ispred mene i iz nekog dvorista je istrcao pas koj je imao u planu da "stigne" ovog sto je isao prvi,ali kad je istrcao na ulicu stvorio se tacno ispred mene. Uspio sam samo kratko da zakocim i vec sam bio na asfaltu,motor je zavrsio pored puta na lijevoj strani a ja na desnoj.. Na njemu malo napukle plastike i izguljena cijela desna strana a na meni oguljeno rame,podlaktica,dlanovi, kuk i noga.. Isao sam 60-70km/h,od operme samo kacika koja je prosla netaknuto  :)

drugi sucaj je prosao bez pada ali sam tezim povredama suvozaca...

Isao sam kroz neka sela,put krivudav a krivine nepregledne (zaraslo je sve pored puta tako da nije bilo sanse da se vidi druga strana krivine), vozio sam iza nekog auta,kisica pala i put mokar a nas dvojica na motoru, taj ispred je naglo zakocio vazljda zbog rupa a ja sam mu bio dosta blizu i shvatio sam da nemogu stati i da cu ga "stici". Poceo sam da bjezim ka sredini puta imajuci u planu da iskoristim slobodnu lijevu traku ali u tom trenutku iza krivine nailazi auto iz suprtnog smjera koji gazi liniju (a ja na njoj),u tom trenutku shvacam da je neizbjezan sudar,mahinalno pokusavam da se vratim u svoju traku i u tom trenutku cujem udarac ali ne padam s motora...

Zaustavljam se i cujem kako mi suvozac "jauce"  :D 

Uspio sam da skrenem malo i da izbjegnem direktan sudar, udario me je u "sredinu" motora, odmah iza moje lijeve noge  tj u suvozacevu nogu  ;D

Rezultat, polomljene kosti stopala i svi prsti  kod suvozaca, na motoru slomljen filter za vazduh i smotan centralni nogar a na autu (golf II) razbijen far,zmigavac i blatobran pored fara udubjjen a ispod branika gdje je zapeo nogar prosjecen lim  ::)

eto to od malo tezih slucajeva, sve ostalo je bilo sitno tako da nije vrijedno pominjanja...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja