Jump to content

Moto Zajednica

Lomljenje SM / Cross u krivini

Recommended Posts

• Quid Quid latine dictum est altum viditur!, 957 postova
  • Motocikl: KTM 1190 ADV, Yamaha R1 RN22 Big Bang

svi mi imamo svoje stilove voznje koji su mahom veoma slicni ali istovremeno i veoma razliciti. nekom nesto lezi a nekom ne, posto u voznji ucestvuje celo telo, svako od nas drugacije radporedjuje tezinu pa mu se samim tim i polozaj neznatno menja u odnosu na druge vozace. kao sto TT rece to nije nesto sto se uci preko tastature.

mada neki ne nauce ni na kursevima ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Enduraš, 6393 postova
  • Motocikl: CRF300L

Skini "Dirtwise movie" sa neta i pazljivo ga pogledaj. Izuzetno stivo za ucenje offroad voznje, pocev od osnovnih koraka pa sve do najnaprednijih. Moraces da znas engleski da bi mogao da ga ispratis kako valja. "Predavac" je Shane Watts, visestruki enduro i kros sampion.

Lepo je sto se Motoholic potrudio da ti slikovito neke stvari objasni, ali kao sto rece TT600, neke stvari ces mnogo lakse nauciti ako ti neko u praksi pokaze. I naravno, sto vise vozis, bolje ces da vozis, a sto vise pisanja na forumu ne donosi vozacke vestine. Ipak korisno je krenuti u voznju sa nekim teoretskim znanjem.

• Podržavam 4

• Bona Fides, 1310 postova
  • Motocikl: http://www.motoscout.de

OK... Evo ti nekoliko slika sa položajem tela...

Sedeći, pravilno:

1147903571_oMdyE-M.jpg

Obaraš motor; telo ostaje uspravno. Laktovi su povijeni, telo blago napred. Glava okrenuta ka skretanju i gledaš kroz krivinu. Oslonac ti je na nozi suprotnoj od skretanja.

Obrati pažnju na položaj glave i očiju. Glava treba da bude *okrenuta* ka krivini, i oči moraju da gledaju *kroz* krivinu.

bo6Hh_228021004.jpg

Još jednom, pravilan položaj skretanja sedeći:

1147833806_6tK4f-M.jpg

b7hPO_d09216402015297121.jpg

Pravilno izbacivanje noge:

1147833139_KYpBh-M.jpg

Noga malo napred, koleno je savijeno, stopalo podignuto i okrenuto ka krivini.

aeczK_158101519.jpg

Još jednom, pravilno izbačena noga:

1147833139_KYpBh-M.jpg

m8toL_158021060.jpg

Pravilno skretanje stojeći:

1147834349_Nhae8-M.jpg

Ovde nema izbacivanja noge. Telo stoji uspravno, nagnuto napred, motor je oboren, pogled kroz krivinu, laktovi povijeni i fleksibilni.

Težište je na nozi suprotno od skretanja!

Ovo važi i kada sediš i kada stojiš – težište tela ti je na fuzasteru suprotno od krivine.

Y6MNU_marccomaktmdakarstage86.jpg

Pravilan položaj stopala na fuzasteru, i stojeći i sedeći:

1147882481_aTEFi-M.jpg

Obrati pažnju gde je fuzaster u odnosu na sopalo.

B8yvq_img0706zj7.jpg

Ovo sam slikao sad na brzinu ispred kuće; bolje bi bilo na terenu u pokretu, al' šta da radim. Nadam se da će ti biti od neke pomoći.

Dakle, dragi naš Motoholic...sledeći put kada budeš hteo nekome da daš savet o enduro tehnici vožnje uplati lepo kotizaciju za Dakar i slikaj to tamo. I obavezno ćopavu da ostaviš u garaži ;)

• Podržavam 9

• Vlasnik sajta, 5375 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Ma da, a sad ko sto rekose neki forumasi, to sve zaboravi jer to sto je Bane pokazao nista nije tacno. :nanana:

• Enduraš, 6393 postova

Sve se slazem, sem u 2 stvari.

Prvo, noga se ne izbacuje kako je motoholic slikao, stopalo ide u pravcu puta, sto se lepo moze videti na fotografiji sa dakara. Onako iskrivljeno stopalo vrlo lako moze da se uvrne ako udari u neku prepreku.

Drugo, na motoru su u voznji NE stoji prstima, vec sredinom stopala. Gabor na slici iznad ne vozi motor, vec stoji u mestu. Kako menjati brzine i kociti zadnjom ako se stoji prstima ?

Edit: cak i na poslednjoj fotografiji se vidi da je Gaboru stopalo na sredini nogostupa.

• Podržavam 2

a da dodjete svi u pescaru na prolece pa da se malo provozamo? samo pre polaska dobro pogledajte kako nam izgledaju motori od napred ;)

• Hard Enduro, 1532 postova
  • Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01'

Pretekli ste me taman sam hteo da pitam sto se ne bi organizovali za jednu off voznju ;)

ma ja to zbog bezbednosti, domacin ide prvi, da se neko ne izgubi. zeznuta je pescara :)

• Enduraš, 6393 postova

Pretekli ste me taman sam hteo da pitam sto se ne bi organizovali za jednu off voznju ;)

Spremi se za prolece, bice organizovanih offroad voznji, vrlo rado cu ti pokazati sve sto treba, a i demonstirati u praksi zasto su pogresne dve stvari koje sam naveo.

• Podržavam 2

• ♥Amor Vincit Omnia♥, 1524 postova
  • Motocikl: Fazer 600

Evo josh jedne s Relija (dodushe ne Dakar relija, ali valjda se priznaju i drugi reliji :) )

Ovo samo kachim zbog polozaja noge na fudasteru, a ovakvih slika ima gomila sa raznoraznih relija. Mislim i ja kada vozim ovako drzim nogu, da bih mogla da menjam brzine i da bih mogla da koristim zadnju kochnicu, ako sam na prstima onda moram celo stopalo da pomeram napred nazad da bih promenila brzinu ili kochila...

Me0zx_997770465tpbayxl.jpg

• Podržavam 1

• ¡Siempre adelante!, 2188 postova
  • Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster

Sve se slazem, sem u 2 stvari.

Prvo, noga se ne izbacuje kako je motoholic slikao, stopalo ide u pravcu puta, sto se lepo moze videti na fotografiji sa dakara. Onako iskrivljeno stopalo vrlo lako moze da se uvrne ako udari u neku prepreku.

Drugo, na motoru su u voznji NE stoji prstima, vec sredinom stopala. Gabor na slici iznad ne vozi motor, vec stoji u mestu. Kako menjati brzine i kociti zadnjom ako se stoji prstima ?

Edit: cak i na poslednjoj fotografiji se vidi da je Gaboru stopalo na sredini nogostupa.

Nije na prstima, nego na "ball of the foot" kako se zove na Engleskom (izvinjavam se ne znam na Srpskom). To je ovaj zglob ovde:

1148056523_tFYtU-M.jpg

Menjaš brzine tako što pomeriš stopalo da klikneš menjač, i onda ga vratiš nazad. Isto i sa kočnicom. Ovaj položaj je kontra-intuitivan, ali je tačan, i zbog balansa, a i zbog toga da ti stopalo ne zapne za nešto pri skretanju. Mnogi stoje na peti pri čemu su im skoro uvek prsti okrenuti na dole. Sada zamisli skretanje, i kako zabijaš prste o kamen – stopalo će da krene *pod* fuzaster. Ovo je jedna od najčešćih loših navika, da tako kažem, pri vožnji, i na asfaltu i van (oslanjanje na petu).

Što se tiče položaja noge pri izbacivanju... Da li je stopalo okrenuto u stranu ili u liniji sa motorom je sitan detalj i više stvar ličnog stila vožnje. Postoji logika zašto je bolje da bude u stranu – opet ako udari o nešto, noga će da se odbije u stranu. Stopalo koje je paralelno sa motorom će da se odbije na gore a može i prema motoru što je lošiji slučaj. No kao što rekoh, taj detalj i nije toliko bitan i više je stvar ličnog stila. Kod izbacivanja noge najbitnije je da koleno bude malo savijeno, i da prsti na nozi pokazuju na gore a ne na dole.

• Enduraš, 6393 postova

Motoholic, skretanje mozemo vrsiti na dva nacina - sedenjem ili stajanjem na motoru.

Ako sedimo, u vecem nagibu izbacujemo nogu, znaci njom ne mozemo da zakacimo nista ili bar ne moze da podleti pod fudaster. Ako stojimo prebacivanje tezista sa jednog fudastera na drugi da bi pomerili stopalo, utice na stabilnost i pravac kretanja motora, narocito u nagibu, pa to nikako nije preporucljivo da se radi. Naravno, stajanje na peti je jos gore od stajanja na prstima, ali ovde niko nije pomenuo petu.

"Kod izbacivanja noge najbitnije je da koleno bude malo savijeno, i da prsti na nozi pokazuju na gore a ne na dole."

Ovo je vrlo bitan detalj, zato sam ga izdvojio.

• Podržavam 1

• Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01'

A koliko je prosecna brzina kad se vozi na stazi ? Ne mislim na reli jer je to druga prica.

Ne znam ono sto sam ja vozio je bilo max 40-50 mada verujem da je to smesno za nekog iskusnog.

Vidim ja da nema leba bez motike

Nista dok ja ne isteram motor na livadu i ne pocenm da peglam do tad mogu samo da se cesem i mozgam u prazno :(

• Enduraš, 6393 postova

Do soluna sto somuna. Ima od da guli do punog gasa jos mnogo :)

Nego, meni su zanimljivi ovi koji se ne slazu sa nasim misljenjem, pa umesto da obrazloze neslaganje, lupaju minuse. A vozili su offroad samo onda kad su sleteli motorom sa puta.

• Podržavam 3

40-50 sa Tomos ATX da ne bude zabune posto novi motor nisam uspeo da provozam ko covek po off-u :(

A voziti 40-50 sa ATX-om je bas zanimljivo samo gledas kako da ostanes na motoru da te ne zbaci neka rupa...

• Podržavam 2

Motoholic, skretanje mozemo vrsiti na dva nacina - sedenjem ili stajanjem na motoru.

Ako sedimo, u vecem nagibu izbacujemo nogu, znaci njom ne mozemo da zakacimo nista ili bar ne moze da podleti pod fudaster. Ako stojimo prebacivanje tezista sa jednog fudastera na drugi da bi pomerili stopalo, utice na stabilnost i pravac kretanja motora, narocito u nagibu, pa to nikako nije preporucljivo da se radi. Naravno, stajanje na peti je jos gore od stajanja na prstima, ali ovde niko nije pomenuo petu.

"Kod izbacivanja noge najbitnije je da koleno bude malo savijeno, i da prsti na nozi pokazuju na gore a ne na dole."

Ovo je vrlo bitan detalj, zato sam ga izdvojio.

Ja nisam pominjao prste, već "ball of the foot". Takođe, nisam jedini ko smatra da je to najbolje način držanja noge na fuzasteru – to je relativno rasprostranjeno učenje. :)

Stajanje na sredini stopala nije pogrešno samo po sebi, ali ako posmatraš ljude kako voze videćeš da se kod većine noga neminovno pomeri više ka peti, i da stopalo onda stoji okrenuto prstima ka zemlji.

Druga stvar… O kakvoj vožnji tačno govorimo? Off road vožnja je relativno širok pojam. Ja ne pričam o trkanju, a takođe ovo što pričam se odnosi prevashodno na vožnju van staze. Na stazi nemaš kamenje, panjeve, rupe i nepredviđene prepreke – obrneš jedan krug i znaš tačno šta te čeka u svakoj krivini. Vožnja van staze podrazumeva vožnju po raznolikom terenu, gde imaš dosta neočekivanih stvari. Ja ako nekome dajem savet, moj akcenat je na većoj bezbednosti pri vžonji po terenu, a ne toliko na najbržoj mogućoj vožnji na stazi.

Elem, da se vratim na ovo što si rekao...

Skretanje pri normalnoj vožnji (dakle ne trkamo se): zašto bi menjao brzine u krivini? Ne vidim potrebu. Takođe, pri vožnji van staze (i dalje se ne trkamo) u većini krivina i nema potrebe da se noga izbacuje. Štaviše, ako je šuma, na primer, u pitanju, izbacivanjem noge ćeš pre da nabodeš nešto nego što će ti pomoći da skreneš.

Evo moram samog sebe da iskritikujem... Pogledao sam sada ponovo slike i vidim da sam u žurbi uradio jedan detalj pogrešno na par slika... Kada se noga ne izbacuje, kolena treba da budu priljubljena uz rezervoar, jer se motor vozi i kolenima. Šta ću, fotoaparat mi daje samo 10 sekundi da otrčim do motora i zauzmem pozu...

• Zainteresovan, 569 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000

Sjajna tema, i ima dosta odlicnih saveta.

Vecina su ovde iskusni vozaci off-a i znaju sta pricaju. Ja nisam, ali imam jedan savet za Radica.

Nemoj da odmah vozis brze i ostrije nego sto ti prija, ne daj Boze, nekom nesto da dokazujes.

Prati bolje vozace, uci, ali vozi svojim tempom, onako kako ti prija, a napredak ce doci. :takoje:

• Podržavam 4

• Skuteras, 3705 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Ja samo znam da to sto pricate o stajanju na fudasterima ima veze jedino na enduro voznjama i na nekoj lepoj stazici gde se vrti u krug. Na pravoj kros voznji, u divljini, ko zna gde su mu noge i gde mu je telo ja ga poljubim u one blatave cizme

• Zainteresovan, 525 postova
  • Motocikl: Yamaha TT 600 S , Yamaha YZ 250

IMGA0913.jpg

IMGA0912.jpg

Evo ovako se postavlja noga sama posle nepunih 5 recenica i 50+ punih rezervoara, sagorelih :zvizduk:

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 707 postova
  • Motocikl: uvijek prljava Honda xr650r

Farbach, Aca, TT su ti rekli a i ja da ti ponovim samo teren i pun gas za nekim boljim i samo ce ti se kasti. Borba za goli zivot pa ces morat da naucis. poz

• Podržavam 2

• Zainteresovan, 525 postova
  • Motocikl: Yamaha TT 600 S , Yamaha YZ 250

Farbach, Aca, TT su ti rekli a i ja da ti ponovim samo teren i pun gas za nekim boljim i samo ce ti se kasti. Borba za goli zivot pa ces morat da naucis. poz

E ova zadnja je kljucna recenica :care:

Nemojte me pogresno shvatiti ( najvise volim da se vozim i druzim sa tom mladjom generacijom ) i mnoge sam obucavao u voznji kamiona i shvatio sam da tim generacijama 85-to, 90-to pa na ovamo, jedino na nacin da ih # pustis niz vodu, bacis u vatru, pustis ih da se bore za goli zivot # ( naravno uz dobronameran i strog nadzor ) mozes da utuvis nesto u glavu - sem komp. igrica :)

Znaci nista ne deluje teoretisanje, filozofiranje, kursevi, pedagogija, sve to njima protrci od uveta levog i istrci na uvo desno, a moj strogi, nekulturni, autoritativni, soferski recnik kao da povuce rucnu na putu izmedju ta dva uveta

Tako da ako nekog savetujem, ili ucim necemu, drzim se samo toga jer sam jedino tako postigao efekat, pa nek se ljuti ko god hoce i nek me mrze, ali sve sto radim, radim da bi imalo efekta, a ne samo da bi nesto radio :zvizduk:

Izvinjavam se ako neko ovo shvati kao off

• Podržavam 4

• Vlasnik sajta, 5375 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Naravno da je praksa neophodna da bi se nesto dobro izvezbalo i naucilo, ali molim vas da ne lupate gluposti kako teorija, skola i kursevi nisu bitni. Pa i vi kad nekoga ucite na terenu kako da nesto radi, vi mu govorite teoriju. Sigurno ga ne pustite na livadu da se sam snalazi. Siguran sam da se ta usmena teorija ni u cemu specijalno ne razlikuje od ove pisane, samo je razlika u tome sto vas mrzi da pisete i imate odbojnost prema uslovno receno, nesto pismenijim ljudima.

Teorija je i nastala na osnovu iskustava ljudi koji su nakon mnogo godina i kilometara predjenih shvatili neke stvari i to spustili u teoriju da neko novi ne mora da prolazi kroz sve to isto na svojoj kozi, vec da moze da procita kako se nesto radi na ispravan nacin i onda da bas to vezba, a ne da sad sam smislja iznova i prolazi kroz iste greske kroz koje je neko drugi prosao i svojim savetima ti ukazao na njih.

• Enduraš, 6393 postova

Ja nisam pominjao prste, već "ball of the foot". Takođe, nisam jedini ko smatra da je to najbolje način držanja noge na fuzasteru – to je relativno rasprostranjeno učenje. :)

Stajanje na sredini stopala nije pogrešno samo po sebi, ali ako posmatraš ljude kako voze videćeš da se kod većine noga neminovno pomeri više ka peti, i da stopalo onda stoji okrenuto prstima ka zemlji.

Druga stvar… O kakvoj vožnji tačno govorimo? Off road vožnja je relativno širok pojam. Ja ne pričam o trkanju, a takođe ovo što pričam se odnosi prevashodno na vožnju van staze. Na stazi nemaš kamenje, panjeve, rupe i nepredviđene prepreke – obrneš jedan krug i znaš tačno šta te čeka u svakoj krivini. Vožnja van staze podrazumeva vožnju po raznolikom terenu, gde imaš dosta neočekivanih stvari. Ja ako nekome dajem savet, moj akcenat je na većoj bezbednosti pri vžonji po terenu, a ne toliko na najbržoj mogućoj vožnji na stazi.

Elem, da se vratim na ovo što si rekao...

Skretanje pri normalnoj vožnji (dakle ne trkamo se): zašto bi menjao brzine u krivini? Ne vidim potrebu. Takođe, pri vožnji van staze (i dalje se ne trkamo) u većini krivina i nema potrebe da se noga izbacuje. Štaviše, ako je šuma, na primer, u pitanju, izbacivanjem noge ćeš pre da nabodeš nešto nego što će ti pomoći da skreneš.

I ja sto pricam se odnosi na voznju van staze, stazu ne vozim. Ali se mnogi "trikovi" sa staze vrlo uspesno primenjuju na voznji van staze. Ovde pricamo o voznji, ne o vozikanju po prirodi radi razgledanja. Za vozikanje i razgledanje je dovoljno voziti kao na asfaltu.

Kako neko napreduje u voznji, sve brze i sigurnije vozi. A sto brze vozi, veca je potreba da pravilno vozi, zauzima poziciju na motoru i prebacuje teziste (kao sto si ti objasnio na slikama). Povecanjem brzine se neminovno javlja potreba promene brzine u krivini, pa i kocenja u pojedinim situacijama. Ovo narucito vazi za slabije 125cc motore kakav Radic vozi. Lako je nama sa 40-50ks voziti u jednoj brzini na krivudavom putu sa vecim usponom, kako ce on da savlada taj put motorom od 20tak ks rasporedjenih u uskom rasponu obrtaja ? Mora da salta stalno ako misli da odrzi brzinu.

• Podržavam 2

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja