Jump to content

Moto Zajednica

Pitanja u vezi GS500(F)

Recommended Posts

  • U prolazu, 3 postova
  • Lokacija: NS

E'o, moj prvi post na forumu...

 

Planiram da uzmem motor u što skorije vreme, za poèetak sam mislio

Suzuki GS500 (f), nisam nešto pun para, znaèi treba mi motor do 2000€.

 

E sad pitanja:

 

-koliko je 'F' varijanta skuplja, i ima li je kod nas, jer sam u glavnom nalazio na "obiène" GS500.

 

-Malo vaših iskustava sa ovim motorom..

 

-Vredi li ga uzimati ako je i preko 10 god star i tako dalje...

 

Nemojte da zamerite ako su bzvz pitanja, ipak sam totalni pocetnik... ; )

 

Tako da...Sve u vezi s ovim motorom... : )

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1192 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: Dominator

Prenosim tekst koji sam napisao dok sam vozio GS500E...

 

Ukoliko ste vozaè motora koji tek treba da savlada osnove vožnje, ili ste jednostavno motorista koji želi da se oproba u street varijanti posle jahanja kamile, odnosno vožnje endura, ili ste devojka koja je traži odlièan motor za sebe, onda ste uzeli oglase i listate motore do 3000EUR. Nalazite mnoge dobre varijante i vidite oglas Suzuki GS500E, do 2000E. Okreæete telefone i slušate kako vlasnici hvale svoje mašine, kako govore da je to najbolja kupovina, kako ih prodaju teška srca i kako taj motor vredi svake pare. O èemu se ustvari radi? Da li motor koji je konstruisan 1989 godine kao jeftin gradski motocikl može da odgovori na striktne zahteve poèetnika? Pokušaæemo da odgovorimo.

 

5fxXS_suza1nn3.th.jpg

 

Suzuki je prvu seriju proizveo još davne 1989 godine, i verovatno se nije ni nadao uspehu koji æe ovaj motor sticati godinama. Ne samo da su uspeli da naprave motor koji æe biti idealan za uèenje osnova vožnje, veæ su napravili dvotoèkaša kojeg æe mnogi izuèeni vozaèi oceniti kao spravu koju vredi posedovati, voziti.. jahati... Vertikalni “blizanac” agregat, sa dva cilindra se pokazao kao odlièno rešenje. Bio je to odlièno balansiran agregat, konstruisan kao logièan korak napred u odnosu na GS450. Gvozdeni ram je bio nakaèen na Kayaba amortizaciju, a mnoštvo druge opreme je uzeto sa drugih Suzuki modela. Amortizacija se pokazala dobrom, a koènice su bile odliène. Sve u svemu GS500 je kompletan motor, zadovoljiæe i one koji se prvi put susreæu sa street varijantama, ali one iskusnije koji budu vozili ovog mališana.

 

nREPF_suza3pv1.th.jpg

 

Jel sam rekao mališana? Izgleda da jesam. Prvo što mi se desilo kada sam seo na Suzuki GS500 je niska pozicija vozaèa. Svakako, ja se sa svojih 190cm visine svrstavam u kategoriju nogatih, tako da mi se èinilo da sedim previše nisko. Model koji predstavljam je model iz 1992 godine. Kubikaža je zaokružena na 500 iako se radi o 487 kubnih centimetra radne zapremine, (uvek sam se pitao gde naðoše neparnu kubikažu na dva cilindra??) i to na dva jednaka cilindra, koji su hlaðeni vazduhom, i koji dišu na po dva ventila. Èetiri takta, DOHC makina. Zvuèi opasno. Pri tome ne mislim na auspuh, koji se iz dve grane sapaja u jedan izduv. Od lonca zavisi zvuk, koji se kreæe od blago traktorskog pa do originalnog koji je rekao bih pomalo rezak, no svako uvo èuje drugaèije. Ako neko i razmišlja da koristi ovaj motor za nerviranje komšija, moraæe da ga vozi na 5+ hiljada obrtaja jer tek tada motor kreæe da “živi”. Tranzistorko paljenje preko elektriènog startera, èitaj alnasera, uspe da kompresiju od 9.0:1 natera da pomoæu jedne sveæice (za svaki cilindar) zapali smešu koju dobija od dva Mikuni BSR 34 karuratora i potera obrtaljku èak do 12.000 obrtaja u minuti. Ipak, kriva snage nam govori da ovaj agregat svojih maksimalnih 46KS ima na 9200 obrtaja. Svu tu snagu agregat prenosi na šestostepeni menjaè koji preko lanca pokreæe zadnji toèak. Kada smo veæ kod toèkova, trokrake aluminijumske felne od 17” nose 110/70 napred i 150/70 nazad, bar tako na mom motoru. Fabrièki je zadnja guma 130mm široka. Ovako izgleda bolje, ali ostavljam trag na polugi koja drži zadnju koènicu. Zadnju koènicu? Disk koji je za nijansu manji od prednjeg pruža odliène koèione performanse. Da ne gulim, kome zadnji dik ne koèi dobro, taj ne zna gde treba da stisne ili nema polugu koènice. Sa prednjim koènicama je slièno, solo disk koji ume da zabode ako se dobro stisne. Upravo zbog toga se postavlja pitanje, da li su mi koènice previše dobre ili je prednja viljuška previše mekana? Èini mi se da je mogla da bude tvrða, posebno što prednjom viljuškom uvek prvo nabodem neravninu na putu, èudne li logike, a neravnina na našim putevima... no comment. Izmeðu ruku, vozaè ima klasiène analogne pokazivaèe brzine i broja obrtaja. Èetri signalne lampice signalirizaju problem sa uljem, ler gas svetli zeleno,kao i signalizacija za upaljene pokazivaèe pravca, neki bi rekli migavce, i plavo za duga svetla. Cela filozofija izmeðu ruku.

 

iu3jJ_suza2ws8.th.jpg

 

Zajahao sam Suzanu i njenih 46 konja da bi osetio vetar koji me je jedini preèavao da doðem do njenih teoretskih 173km na èas maksimalne brzine, no, veæ sa 70 se nalaziš na sledeæem semaforu, i kako sam pretežno gradski vozaè, kapiram da æemo ja i Suzana da se volimo polako. Ono što mi se nije dopalo, a to je bol u rukama koji povremeno oseæam posle dužih vožnji, a posebno ako imam saputnicu iza sebe. Sedište je projektovano za dupe koje nema jaja. Klasièno žensko sedište koje ga svuèe u nogavicu i od njega pravi tartar biftek. Èini mi se da su od 60cm sedišta, za sedenje projektovali samo onije 6cm kod rezervuara koji najviše žuljaju. Kad smo kod rezervuara, ako planirate da preðete 100km, onda æete morati da sipate oko 5.5l goriva. Sve u svemu, Suzuki GS500E, ne predstavlja zver na dva toèka i ne predstavlja vrh performansi, ali je to motor kojim æete vrlo lako manevrisati u jutarnjem špicu, dakle lako upravljivo motorno vozilo koje neæe zahtevati preterano angažovanje majstora, koje æe Vam pružiti uživanje u vožnji i pomoæi Vam da savladate glavne aspekte vožnje street motora. Ako ga Vi ne želite, kupite ga svojoj devojci, Suzuki nudi paletu boja koja se menjala po godištima, a meni je uletela verovatno najbolesnija gay varijanta. Ljubièasto roze. Moja Suzana.

 

 

najzli

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 3 postova
  • Lokacija: NS

Znaèi "F" otpada. : )

 

Nego...Naleteo sam na ovu sliku, pa me zanima od kog motora je ovaj oklop, koliko to košta i koliko je teško montirati to?

 

2005%5C04%5C06%5Cbikepics-325935-800.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Aktivirao se na času, 3277 postova
  • Lokacija: Suburbia, blok 45
  • Motocikl: 1 Litar Honde

Ima i starijih GS500 modela (po oglasima) sa ful oklopima... Dal' je after-market ili or'ginal ne znam, al da ima, IMA

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja