Joca_GS 185 Napisano Novembar 20, 2010 Svrati ponekad, 273 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: BMW 1200 GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Pitam zato sto mi je motor malo srknuo....sad neki vicu da je to do toga sto ga ne zagrejem pre nego sto podjem u voznju pa su gumice ventila hladne...pa puste malo.....zanima me misljenje ostalih ljudi sa TA600? -Hvala Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Novembar 20, 2010 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan nijedan ispravan motor ne trosi kap ulja, tako ni trans alp netreba da trosi ni kap,ja sam menjao gumice na par komada,gumice ventila,ali kod jednog smo morali i karike da menjamo,trans alp manje vise trpi svako ulje ,motul preporucujem,5100, kolka ti je ta potrosnja ulja na 1000km.. 5 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
debeljan 822 Napisano Novembar 20, 2010 Zainteresovan, 859 postova Lokacija: Negotin Motocikl: Honda XL1000 2004. Prijavi odgovor kao problematičan Ja na svom Transalpu 1993 imam taj problem. Problem postoji od kada sam ga kupio ( oko 9000 km ). Kanta od 4 litra ulja 15W-50 mi traje oko 6000 km ( 2,4 u mašinu i 1,6 dolivanje ). Lepo radi, vuče, potrošnja oko 5 litara prosečno. Bajkeri koji voze iza mene kažu da se oseća sagorelo ulje kada kočim motorom. Verovatno karike, gumice, vođice...Svuda po malo. Kada potrošnja dođe na oko 600-700 ml/1000km ulja rešiću i taj problem. Valjda. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Novembar 20, 2010 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan nijedan ispravan motor ne trosi kap ulja, tako ni trans alp netreba da trosi ni kap,ja sam menjao gumice na par komada,gumice ventila,ali kod jednog smo morali i karike da menjamo,trans alp manje vise trpi svako ulje ,motul preporucujem,5100, kolka ti je ta potrosnja ulja na 1000km.. Aj da razjasnomo jedno. Ne postoji motor koji ne troši ulje. Najispravniji motor mora da potroši neku količinu ulja na nekoj kilomtraži. To je normalna stvar jer je nemoguće napraviti potpuno zaptivanje pomoću karika. Dakle, svaki motor mora da potroši makar malo ulja. Problem nastaje kad to malo preraste u mnogo. Ko kaže da između dve promene ulja istoči potpuno istu količinu ulja koju je nasuo prošli put, nema dobru menzuru. Nenormalna protrošnja ulja je jedno, normalna potrošnja ulja je drugo. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Novembar 20, 2010 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan nijedan ispravan motor ne trosi kap ulja, tako ni trans alp netreba da trosi ni kap,ja sam menjao gumice na par komada,gumice ventila,ali kod jednog smo morali i karike da menjamo,trans alp manje vise trpi svako ulje ,motul preporucujem,5100, kolka ti je ta potrosnja ulja na 1000km.. Aj da razjasnomo jedno. Ne postoji motor koji ne troši ulje. Najispravniji motor mora da potroši neku količinu ulja na nekoj kilomtraži. To je normalna stvar jer je nemoguće napraviti potpuno zaptivanje pomoću karika. Dakle, svaki motor mora da potroši makar malo ulja. Problem nastaje kad to malo preraste u mnogo. Ko kaže da između dve promene ulja istoči potpuno istu količinu ulja koju je nasuo prošli put, nema dobru menzuru. Nenormalna protrošnja ulja je jedno, normalna potrošnja ulja je drugo. da,upravu si,50gr ulja na 5000km je normalna potrosnja,,,,, meni auto,bmw na primer,ni kap ne pomakne sa meraca na 5.000km,suzuki mi srkne pola litre 100tinakml gore dole na 5.000km, boldorka bivsa od zamene do zamene na 5,000km,,gde sam sipo,i izmerio,isto kad ga menjam,na istom mestu stoji,neki racunaju u normalnu potrosnju i litar na 1.000km, ni jedan motor auto itd,nebi smeo da trosi ulje,pogotovu ne novi modeli,zbog emisije stetnih gasova,stariji tu i tamo.. e sad sta ko racuna u normalno,,, i ako cemo da teramo mak na konac,pa i kad dva puta sipas ulje sigurno neces u gram sipati isto, nece japanac da trosi ulje,kada je sve ok,,ni kapku, 3 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6146 Napisano Novembar 20, 2010 Svakom po zasluzi, 12444 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Neko ima čak i veću količinu ulja nego kad je sipao novo pri zameni ...pomirišite malo to ulje, miriše na bezin?...prelivaju vam karburatori. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Novembar 20, 2010 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan Bokiliću, teraćemo mak na konac. Svaki motor koji ima karike mora da potroši neku količinu ulja na neku kilometražu. To da motor ne troši ni kap ulja, jednostavno nije moguće. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Novembar 20, 2010 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan Bokiliću, teraćemo mak na konac. Svaki motor koji ima karike mora da potroši neku količinu ulja na neku kilometražu. To da motor ne troši ni kap ulja, jednostavno nije moguće. moguce kod japanca..... ni kapkice...kolkos ipas tolko zateknes,naravno mozda to nasta ti mislis nije moguce ni zapaziti golim okom i merenjem na meracu,,, mogu da se slozim sa tiim, ali,,,,,,, trans alp netreba da trosi ulje kada je dobar,slazem se da ulje hoce i da ispari,ali to su minimalne kolicine,ali bas minimalne,skoro pa i nevidljive okom,,gledajuci u merac... ah da,,,i nemorate moderatori da mi udarate minuse ako vam se nesvidja moj odgovor.... hvala braco na plusevima 6 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Novembar 20, 2010 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan znaci,,ja se trudim da odgovorim coveku,vi kao moderatori,stvarno treba da spustite loptu cim nesto nije po vasem,,,odmah minus,ok,,,,,,, ..hvala vam na minusima.......sad tek vidim neke stvari.... ko je kakav,,,,,,ja se trudim nesto,,,a vi,,,,,mak na konac.... 10 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Novembar 20, 2010 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan Motorno ulje isparava u zanemarljivoj količini. Motorno ulje se troši i gori pri radu motora. Japanci troše ulje u malim količinama ali su i te kako izmerljive. I to je primetno na šipki merača i izmerljivo pomoću menzure. Nema ničeg strašnog i nenormalnog ako između dve zamene ulja nivo padne na meraču i ako se iz motora istoči manje ulja nego što je sipano pri prethodnoj zameni? I da ponovim, ako neko možda ne kapira: svaki motor mora da troši ulje tokom rada. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Novembar 21, 2010 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan znaci,,ja se trudim da odgovorim coveku,vi kao moderatori,stvarno treba da spustite loptu cim nesto nije po vasem,,,odmah minus,ok,,,,,,, ..hvala vam na minusima.......sad tek vidim neke stvari.... ko je kakav,,,,,,ja se trudim nesto,,,a vi,,,,,mak na konac.... Kao moderatori se trudimo da stvari budu jasne i precizne. To što želiš da odgovoriš čoveku i pomogneš mu je za svaku pohvalu. Moderatorima nema šta da bude po volji ili ne bude po volji. Ako je nešto tačno, moderator može da dubi na glavi ukoliko se lično ne slaže sa time ali ne može da menja tačnost. Ako nešto nije tačno, moderator ima zadatak da reaguje. Ne razumem "spuštanje lopte". Minusi i plusevi su mehanizmi da članovi foruma iskažu svoje slaganje ili neslaganje sa iznetim stavom. A ko je kakav ili nije nikakav sigurno nije bitno za potrošnju ulja. Teranje maka na konac je tupav posao ali je nekad potrebno obaviti. To što "sad tek vidiš neke stvari" takođe nema veze sa temom. Svoje neslaganje sa uređivačkom politikom ovog dela foruma možeš izraziti u podforumu Kancelarija urave ili prijavom uredniku. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BRACO 3336 Napisano Novembar 21, 2010 Pobjednik motogp kladionice 4X, 5469 postova Lokacija: Sokolac RS Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow Prijavi odgovor kao problematičan Situacija ja i moj punac(tast) cesto imamo slicne rasprave.On masinski inzinjer a ja sss.Teorija i praksa se cesto ne poklapaju ali on nije prljao ruke pa je tesko(citaj nemoguce) objasniti. 5 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Novembar 21, 2010 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan Ovde nema sukoba prakse i teorije. Ne razumem "prljanje ruku". Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Novembar 21, 2010 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan Situacija ja i moj punac(tast) cesto imamo slicne rasprave.On masinski inzinjer a ja sss.Teorija i praksa se cesto ne poklapaju ali on nije prljao ruke pa je tesko(citaj nemoguce) objasniti. upravo tako.... 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BRACO 3336 Napisano Novembar 21, 2010 Pobjednik motogp kladionice 4X, 5469 postova Lokacija: Sokolac RS Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow Prijavi odgovor kao problematičan Ne razumem "prljanje ruku". Pa nije se prljao(cak ni ulje nije mjenjao) , samo ucio i bio direktor cjeli zivot i sve sto nije po knjizi je nemoguce 3 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
JevtaNS 1908 Napisano Novembar 21, 2010 Drug član, 2874 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: strom 650 Prijavi odgovor kao problematičan Dajte meni tog japanca sto ne trosi ulje da ga peglam 1000 km pa da vidimo oce nesto potrositi,obecavam da cu ga redovno zagrevati pre teranja do crvenog.Samo nema kuknjave ako zariba zbog nedostatka ulja. 3 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rboban 1040 Napisano Novembar 21, 2010 Drug član, 3005 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: FleXeR Prijavi odgovor kao problematičan Pojam kad neko kaze MOJ motor NE trosi ulje mi znaci da od zamene do zamene NE doliva ulje.... Sipa do MAX a na zameni bude iznad MIN... 7 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6146 Napisano Novembar 21, 2010 Svakom po zasluzi, 12444 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan ...a to obično znači od pola litre do litar ulja između oznaka MAX i MIN Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Neške 30 Napisano Novembar 21, 2010 Drug član, 1898 postova Lokacija: Sumadija GM Motocikl: BMW F650 Prijavi odgovor kao problematičan Moj motor kao i auto ne trose ni kapatku ulja. Koliko sipam toliko i ispustim pri menjanju! 4 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MALI DIKTATOR 203 Napisano Novembar 21, 2010 Svrati ponekad, 217 postova Lokacija: Necu da ti kazem celavi!!! Motocikl: GPZ 500S Prijavi odgovor kao problematičan Pitam zato sto mi je motor malo srknuo....sad neki vicu da je to do toga sto ga ne zagrejem pre nego sto podjem u voznju pa su gumice ventila hladne...pa puste malo.....zanima me misljenje ostalih ljudi sa TA600? -Hvala A da nam kazes koliko ti je to motor srknuo? Leti uglavnom vozim motor, a u auto sedam kad je lose vreme ili moram moram nesto da prevezem,a i motor i auto mi trose ulje. Motor (500cc) mi ne ide ispod minimuma,ali se vidi da ima manje nego sto sipam prilkom zamene,a auto (2000cc) mi je vec veci potrosac i u njega redovno dolijem oko 0,5 l izmedju dve zamene. Potrosnja ulja u nekim granicama ti je normalna, a dosta zavisi i od nacina voznje. Sto veci broj obrtaja, veca potrosnja i goriva i ulja! 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6438 Napisano Novembar 21, 2010 Enduraš, 6399 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan nijedan ispravan motor ne trosi kap ulja, tako ni trans alp netreba da trosi ni kap,ja sam menjao gumice na par komada,gumice ventila,ali kod jednog smo morali i karike da menjamo,trans alp manje vise trpi svako ulje ,motul preporucujem,5100, kolka ti je ta potrosnja ulja na 1000km.. Hoces da kazes da su sve supertenere i tdm 850 neispravni motori cim izadju iz fabrike ? Konstrukcija nekih masina je takva da fabricki trose ulje, tj potrebno je dolevanje. Konstrukcija drugih je takva da je potrosnja ulja zanemarljiva i nije potrebno dolevanje od zamene do zamene. Transalp spada u ovu drugu grupu, kad je masina kako treba ne treba da trosi toliko ulja da je potrebno dolevanje. Ako ipak trosi, samo je do vlasnika da li mu je ta potrosnja ulja prihvatljiva ili ce da reaguje servisom masine i vrati (ne)potrosnju ulja kakva treba da bude. Prica da motor ne trosi ni kap ulja nije tacna, svaki motor trosi ulje, samo sto je kod negog potrosnja zanemarljiva i nije potrebno dolevanje, a kod nekog se doleva poprilicno, to je scuba odlicno objasnio. Meni je afrika trosila od zamene do zamene (6000 km) od max do sredine merne sipke. To podrazumeva da motor ne trosi ulje iako u stvari potrosi 100-200 gr. Transalp mi je trosio 0,5 lit na 6000 km i to je variralo u zavisnosti od ulja (motul je trosio vise, ipone manje), sto je na granici fabricke potrosnje. 5 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Šumi Zmajček 1289 Napisano Novembar 21, 2010 MZ Rider, 4141 postova Lokacija: Arilje - Zemun Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a Prijavi odgovor kao problematičan Ajde ljudi svaki SUS motor trosi ulje.!! samo neki manje neki vise, oni koji trose manje za njih se kaze da ne trose ulje posto je ta potrosnja 50-100g.(zanemarljiva). Potrosnjom ulja smatra se ako potrosnja od menjanja do menjanja pocne da raste. Preko 200-300g na 5000km to se smatra potrosnjom... (ali i to je ok kod nekih motora). Sad sve zavisi ko kako to smatra nekome je to normalno, nekom nije. Zavisi i od nacina eksplatacije. Vise puta u crveno ocekivano je da ce potrositi ulje. A zavisi i od ulja(losijeg kvaliteta). 6 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Šumi Zmajček 1289 Napisano Novembar 21, 2010 MZ Rider, 4141 postova Lokacija: Arilje - Zemun Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a Prijavi odgovor kao problematičan Ajde ljudi svaki SUS motor trosi ulje.!! samo neki manje neki vise, oni koji trose manje za njih se kaze da ne trose ulje posto je ta potrosnja 50-100g.(zanemarljiva). Potrosnjom ulja smatra se ako potrosnja od menjanja do menjanja pocne da raste. Preko 200-300g na 5000km to se smatra potrosnjom... (ali i to je ok kod nekih motora). Sad sve zavisi ko kako to smatra nekome je to normalno, nekom nije. Zavisi i od nacina eksplatacije. Vise puta u crveno ocekivano je da ce potrositi ulje. A zavisi i od ulja(losijeg kvaliteta). STA nije uredu ovde Zbog cega imam minus?? :staa: Nesto nisam lepo rekao? Ako vozim MZ-a ne znaci da neznam nista oko mehanike kod 4t motora.(znaci da nemam para da vozim japanca!) 4 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BRACO 3336 Napisano Novembar 21, 2010 Pobjednik motogp kladionice 4X, 5469 postova Lokacija: Sokolac RS Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow Prijavi odgovor kao problematičan Vidis , sad dolazi ona bzv procjena urednistva da ne treba da se vidi ko je dao ocjenu.U ovom slucaju sam ti ja dao minus jer si mi zvucao kao maoj punac(poznao se ton teoreticara) Ja odlicno znam kako funkcionise motor(agregat) i znam da u teoriji postoji ta rupa za odliv ulja(zazor na karikama,gumice ventila) ali je jendostavno cesta pojava da u masinu naspes 3.2l ulja i nakon...hiljada ispustis 3.2l gle cuda.Ajd motocikli su uradjeni precizno pa nekako progutas tu cinjenicu ,ali sta je sa automobilima koji su puno grublje(masivnije) izrade.Desi se isto(ponavljam "desi se" ) E sad mi polemisemo oko te cinjenice koju zna svaki automehanicar..Zasto? Pa zato sto se ne poklapa sa teorijom a teoreticara ima ovde po svim procjenma previse(neka ih ,sloboda misli i izrazavanja) E sad otkud tih 3.2 l ispustanog ulja? Na to ja nemam odgovor jer ne znam da li neki procenat goriva jednostavno nemoze da sagori i naravno da zavrsi u ulju i nadomjesti taj utrosak ulja ili sta vec.Jedino sto mogu da tvrdim to je gore navedeno i to ce potvrditi svaki kolega koji je duze vrijeme "prljao ruke" Eto zmajcek potrudio sam se da ti objasnim istoriju jednog tvog minusa pozz 7 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BRACO 3336 Napisano Novembar 21, 2010 Pobjednik motogp kladionice 4X, 5469 postova Lokacija: Sokolac RS Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow Prijavi odgovor kao problematičan Eto vidis sumi, sad ja dobio dva minusa od nekog iza zavjese jer nema argumenata ali ima pravo na klik iza tatine nogavice. jbg ...sta da se radi.. 6 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...