Aćimo 1144 Napisano April 8, 2012 Drug član, 1531 postova Lokacija: Beograd-Čačak Motocikl: XRV 750, TZR 125 Prijavi odgovor kao problematičan Ne znam samo odakle da pocnem pricu o tvom 'ne znanju'. Da li o tome da pricam sta je to autoput, ili da li je moguce da je na autoputu ogranicenje 80 ili da li je dozvoljeno preticati ukoliko ne prekoracis liniju a pritom ne postoji znak za zabranjeno preticanje. Počni od početka i prosvetli mene neupućenog. Ovo za ograničenje na autoputu preskoči, to mi je savršeno jasno, ali sam napisao u afektu. Više mi objasni preticanje u istoj traci bez prelaska preko pune i bez znaka zabrane preticanja. A kada meni objasniš, pozovi onog momka koga je matorac 05.04.2012 na Avalskom putu skinuo sa motora jer je bio u pravu kao i ti. Onda bi trebalo da stavimo znak zabrane preticanja ispred svakog pešačkog prelaza, da ne bi slučajno krenuo umišljeni lik da pretiče, jer tobože on ne prelazi punu liniju. Svaki dan dok vozim kombi imam slučaj da me neko obilazi sa leve ili desne strane pred pešački dok usporavam zbog pešaka. Zbog toga je strogo zabranjeno da dva vozila dele jednu traku. Ubedi me da grešim i idem da pojedem svoju vozačku zajedno sa svim kategorijama u njoj. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jelena599 419 Napisano April 8, 2012 Svrati ponekad, 283 postova Lokacija: Beograd Motocikl: R6 Prijavi odgovor kao problematičan ...Objasnimo mi zeni sudiji da Gazela nije auto put .... ....Poenta je da potez od B. potoka do aerodroma nije auto put(potvrdjeno u mom slucaju). Mene, stvarno, interesuje na osnovu čega vi ovo tvrdite? Ovo jeste autoput, s jedinom razlikom što je ograničenje brzine na 80km/h. Sve drugo je isto! Na žalost, ima mnogo onih što smatraju, tu deonicu, putem kroz naseljeno mesto sa dve i više traka pa se bukvalno razvlače levom trakom, samo što lakat ne izbace kroz prozor dok razgledaju Savu ili Arenu i čude se čudu kad im blicaš da se sklone. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jelena599 419 Napisano April 8, 2012 Svrati ponekad, 283 postova Lokacija: Beograd Motocikl: R6 Prijavi odgovor kao problematičan Eto, o tome pričam, nema znaka da je prestanak autoputa, ali u vazduhu visi baner koji samo panduri mogu da pročitaju koja je to kategorija puta. Nema znaka zato što i ne prestaje da bude autoput. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
opusteni 155 Napisano April 8, 2012 . . ., 172 postova Lokacija: Indjija Motocikl: Japaner Prijavi odgovor kao problematičan Jedan slucaj provlacenja ako se tako moze nazvati i nervozni taksista. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ftj 349 Napisano April 8, 2012 Svrati ponekad, 323 postova Lokacija: bgd Motocikl: ktm duke 690 Prijavi odgovor kao problematičan @acimo Krajem 60ih godina proslog veka javila se potreba za novim mostom u Beogradu. S obzirom da para nikad nije imalo, gradska vlast je politickim delovanjem prebacila loptu(finansiranje) na republicki nivo(SFRJ) i umesto obilaznice oko Beograda dobili smo autoput kroz Beograd sa mostom Gazela, koji je predstavljao deo medjunarodnog koridora E75, sa realnom idejom da ce se obilaznica napraviti brzo, kad se skupe pare. Nazalost, obilaznicu nikada nismo dobili ali smo dobili autoput kroz Beograd, koji sluzi i za tranzitni i za lokalni saobracaj. Ogranicenje od Bubanj potoka do Ostruznice je sve vreme 80 km/h ali vaze pravila voznje na autoputu. Ako si i dalje u nedoumici kad sledeci put bude vozio tuda obrati paznju na svakom iskljucenju imas tablu za prestanak autoputa. Sto se tice preticanja, ukoliko postoji sledeci znak Zabranjeno je preticanje u bilo kom slucaju, cak i ako je isprekidana linija(kod nas nema ovakvih slucajeva ali na zapadu ima). Ukoliko je puna linija a nema tog znaka, preticanje je dozvoljeno ukoliko ne prelazis punu liniju bilo da si motorom ili automobilom. U slucaju Gazele nema tog znaka ali je pravilom voznje na autoputu zabranjeno preticanje sa desne strane. U slucaju pesackog prelaza i raskrsnice preticanje takodje nije dozvoljeno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Lukac 1341 Napisano April 8, 2012 onaj koji oblikuje, 357 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Samo menjam ko ciga konja Prijavi odgovor kao problematičan Ponavljam ne tvrdim ja nista jer ne znam, ovo nam je potvrdila sudija za prekrsaje kod koje smo bili po pozivu (mislim da je rekla ,ako se secam da je to ulica Stevana prvovencanog ili tako nesto), e sad ko je u pravu jbga! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aćimo 1144 Napisano April 8, 2012 Drug član, 1531 postova Lokacija: Beograd-Čačak Motocikl: XRV 750, TZR 125 Prijavi odgovor kao problematičan Opet mi objašnjavaš ono što mi je jasno. Pitanje za tebe glasi: U kom zakonu je dozvoljeno da dva vozila koriste jednu traku? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Popsy 2907 Napisano April 8, 2012 Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova Lokacija: Južna Čukarica / Beograd Motocikl: HTZ 750 Prijavi odgovor kao problematičan neka me neko ispravi da postoje razlike u preticanju i obliženju. Npr. kao što vozila mogu da pretiču vozila koja se kreću brzinom manjom od 35kmh (traktori i sl.) obilaze i preko pune linije vozila koja stoje na kolovozu ili bicikle sa motorom i bicikle (ukoliko ne prelaze liniju i ulaze u drugu traku). Po toj analogiji bi i motocikli mogli da obilaze kola (sa leve strane) a da ne prelaze liniju... problem je što su naši putevi takvi kakvi su i vozači se drže uz liniju kao pijan plota dok sa druge strane ostaje i po metar do ivice puta... Što se tiče filteringa (ili provlačenja kroz kolonu) izbegavam je dok su vozila u pokretu a kada stanu, spustim nogice i lagano do semafora... sa takvim pristupom nemam problema u saobraćaju sa ostalim učesnicima (mnogi se čak i pomeraju da prodjem) a i ne dolazim u situaciju " pepeljara" (kada vozač otvori vrata da iztrese pepeljaru ispod kola dok je na semaforu) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aćimo 1144 Napisano April 8, 2012 Drug član, 1531 postova Lokacija: Beograd-Čačak Motocikl: XRV 750, TZR 125 Prijavi odgovor kao problematičan Da se razumemo, nisam ja cvećka i neko ko je popio svu pamet ovog sveta. Provlačim se kroz kolonu do semafora, obilazim i ja kada je to iole sigurno uraditi, ali ukazujem na činjenicu da neke stvari nisu po propisima i ne bi voleo da se neko neiskusan povede time da je BIO u pravu jer je pročitao par postova nas ISKUSNIH. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ftj 349 Napisano April 8, 2012 Svrati ponekad, 323 postova Lokacija: bgd Motocikl: ktm duke 690 Prijavi odgovor kao problematičan Treba da postavis pitanje po kom zakonu je tako nesto zabranjeno? Sve sto zakonom nije definisano kao zabranjeno - dozvoljeno je. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
banconi 243 Napisano April 9, 2012 Svrati ponekad, 219 postova Lokacija: Beograd Motocikl: GSX-R 1000 K4 Prijavi odgovor kao problematičan Opet mi objašnjavaš ono što mi je jasno. Pitanje za tebe glasi: U kom zakonu je dozvoljeno da dva vozila koriste jednu traku? S obizrom na to da svoju odbranu za sudar koji sam imao u Novoj Pazovi u Oktobru zasnivam na tome da je dozvoljeno preticanje u okviru iste trake, mogu reći da sam se dosta uputio u to pravilo. U suštini, svodi se na ovo iz sledećeg citata: Treba da postavis pitanje po kom zakonu je tako nesto zabranjeno? Sve sto zakonom nije definisano kao zabranjeno - dozvoljeno je. Naime, ZOBS se detaljno bavi preticanjem u članovima od 53. do 57. Najvažnije za ovu raspravu je najpre član 53. stav 1 koji definiše elementarno preticanje. Preticanje i obilaženje vrši se sa leve strane vozila koje se pretiče. A zatim i ceo član 55. koji definiše kada preticanje nije dozvoljeno. Preticanje ili obilaženje vozač sme da vrši samo ako time ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smera kada na putu ima dovoljno prostora za bezbedno izvođenje tih radnji. Vozač ne sme da vrši preticanje ili obilaženje kada time može ugroziti druge učesnike u saobraćaju. Vozač ne sme vozilom da započne preticanje ili obilaženje: 1) kolone vozila, 2) ako je vozač koji se kreće iza njega otpočeo preticanje ili obilaženje, 3) ako je vozač ispred njega na istoj saobraćajnoj traci dao znak za preticanje ili obilaženje, 4) ako bi time ugrozio bezbednost saobraćaja ili ometao saobraćaj iz suprotnog smera, 5) ako po izvršenom preticanju ili obilaženju ne bi mogao da se vrati u saobraćajnu traku kojom se kretao pre toga bez ometanja ili ugrožavanja ostalih učesnika u saobraćaju, 6) zaustavnom trakom, 7) na početku prevoja, na prevoju, ispred i u nepreglednoj krivini, osim na kolovozu sa najmanje dve saobraćajne trake za kretanje vozila u istom smeru, u tunelu, osim u tunelu sa najmanje dve saobraćajne trake za kretanje vozila u istom smeru, 9) vozila koje se približava pešačkom prelazu ili ga prelazi, 10) vozila koje se zaustavilo i zaustavlja radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu, 11) na prelazu puta preko železničke ili tramvajske pruge, 12) kolone vozila pod pratnjom, 13) saobraćajnom trakom za spora vozila, 14) na mestu gde je to zabranjeno saobraćajnom signalizacijom, 15) na način da prelazi vozilom preko neisprekidane uzdužne linije pri čemu koristi saobraćajnu traku namenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smera. Obilaženje zaustavljene kolone na putu je zabranjeno ako se vozač nakon obilaženja ne bi mogao bezbedno uključiti na saobraćajnu traku namenjenu kretanju vozila u smeru u kome se on kreće. Izuzetno, obilaženje u slučaju iz stava 3. tačka 15) ovog člana je dozvoljeno, pod uslovima iz stava 1. ovog člana. Vozač koji pretiče dužan je da svoje vozilo drži na potrebnom rastojanju i odstojanju od vozila koje pretiče, tako da ga ne ometa niti ugrožava druge u saobraćaju. _______ Dakle, ako se obrati pažnja na stavke 14 i 15, eksplicitno je zabranjeno preticanje preko pune linije, kao i na mestu gde se nalazi znak za zabranu preticanja. Ove dve stavke često idu u paru, ali ima i kada to nije slučaj. U gradu ćeš naći mnogo mesta gde je puna linija nactana, a znaka za zabranu nema. Ja sam konkretno imao slučaj da sam preticao u okviru veoma proširene trake 50-ak metara posle raskrsnice, a da me je vozilo pokupilo naglim skretanjem ulevo. Neko je već u nekoj drugoj temi slao slike iz udžbenika za polaganje vožnje po kojem se tretira kao regularna situacija da jedno vozilo pretiče drugo u okviru trake, UKOLIKO TO ČINI NA BEZBEDAN NAČIN, naravno. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4179 Napisano April 9, 2012 Ne silazi, 6542 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Opet mi objašnjavaš ono što mi je jasno. Pitanje za tebe glasi: U kom zakonu je dozvoljeno da dva vozila koriste jednu traku? Neko je već u nekoj drugoj temi slao slike iz udžbenika za polaganje vožnje po kojem se tretira kao regularna situacija da jedno vozilo pretiče drugo u okviru trake, UKOLIKO TO ČINI NA BEZBEDAN NAČIN, naravno. " : X: Kolovozna traka je uzdužni deo kolovoza namenjen za saobraćaj vozila u jednom smeru, sa jednom ili više saobraćajnih traka. Saobraćajna traka je obeleženi ( ili ne obeleženi - sadržano u svoj dosadašnjoj praksi i propisima) uzdužni deo kolovoza čija je širina dovoljna za nesmetani saobraćaj jednog dela vozila. X: Vozač je dužan da s obzirom na brzinu kretanja vozila i druge okolnosti saobraćaja, vozilo drži na takvom odstojanju i rastojanju od drugih vozila odnosno učesnika u saobraćaju, da ne izaziva opasnost i ne ometa druge učesnike u saobraćaju. X: Vozilo se kreće desnom stranom kolovoza u smeru kretanja. Vozač je dužan da vozilo u kretanju drži što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uslove saobraćaja i na stanje i osobine puta, ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju i ne izlaže sebe opasnosti. X: Vozač kome je dat znak za preticanje s njegove leve strane dužan je da pomeri svoje vozilo ka desnoj ivici kolovoza. Vozač ne sme da povećava brzinu kretanja svog vozila dok ga drugo vozilo pretiče. Ako zbog nedovoljne širine kolovoza ili njegovog stanja nije moguće preticanje bez ugrožavanja bezbednosti saobraćaja, vozač vozila koje se kreće sporije nego vozila koja se kreću neposredno iza njega dužan je da pomeri svoje vozilo što više udesno, a ako to nije dovoljno - da, čim mu to bude moguće, zaustavi svoje vozilo na pogodnom mestu da bi propustio brža vozila. X: Vozilo sa jednim tragom tockova ( dvotockas) mozemo obilaziti i u raskrsnici i tamo gde je puna linija zato sto pri tom preticanju ne prelazimo na traku za kretanje vozila iz suprotnog smera. Iz ovog bi se moglo zakljuciti da i motocikl moze na punoj liniji da pretice automobil ako ne prelazi preko linije, i tako je i na pitanjima u zvanicnim testovima. X: Na putu za dvosmerni saobracaj sa punom linijom moguce je preticati ako se u preticanju ne prelazi ta puna linija i ne ugrozava preticano vozilo. X: Obilazenje je prolazak vozila pored nekog objekta (kontejner, vozilo, pesak, stena, rupa na kolovozu…i sl.) koji se nalazi na istoj saobracajnoj traci kojom se vozilo krece. Obilazenje se sme izvoditi (samo ako se ne ugrozavaju ostali ucesnici u saobracaju) i preko pune linije, jer, naravno, necemo cekati da se popravi neispravno vozilo ispred ili dok putari ne uklone stenu sa kolovoza i sl. X: Preticanje ili obilaženje vozač sme da vrši samo ako time ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smera kada na putu ima dovoljno prostora za bezbedno izvođenje tih radnji. Vozač ne sme da vrši preticanje ili obilaženje kada time može ugroziti druge učesnike u saobraćaju. Vozač ne sme vozilom da započne preticanje ili obilaženje: 15) na način da prelazi vozilom preko ne isprekidane uzdužne linije pri čemu koristi saobraćajnu traku namenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smera. Izuzetno, obilaženje u slučaju iz stava 3. tačka 15) ovog člana je dozvoljeno, pod uslovima iz stava 1. ovog člana. X: Svaki učesnik u saobraćaju je dužan da se ponaša na način kojim neće ometati, ugroziti ili povrediti druge učesnike, kao i da preduzme sve potrebne mere radi izbegavanja ili otklanjanja opasnih situacija nastalih ponašanjem drugih učesnika u saobraćaju, ako sebe ili drugog time ne dovodi u opasnost. X: nije usvojeno al ne znači da neće Saobracajni fakultet u Beogradu predlaze: -dozvoliti preticanje sporih vozila (do 25 km/h) preko pune linije odnosno tu radnju ne smatrati preticanjem Department za saobracaj Fakulteta tehnickih nauka u NS predlaze: - preticanje preko pune linije vozila koja se krecu sporije od 40 km/h ukolio se vozilo koje pretice krece barem 60 km/h) Centar za motorna vozila AMSS predlaze: -dozvoliti biciklistima i motoristima kretanja tramvajskom basticom (dovelo bi do povecanja protocnosti, razdvojilo bi saobracaj vozila na 2 i 4 tocka i smanjio bi se rizik kojim su izlozeni vozaci dvotockasa kretanjem izmedju vozila) " Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pedja Varadero 443 Napisano April 9, 2012 Svrati ponekad, 148 postova Lokacija: Beograd-MK Crna Reka Motocikl: Honda xl 1000 V varadero BMW k1200lt Prijavi odgovor kao problematičan Moram da vam iznesem svoje vidjenje pitanja AUTO put ili NE,jer su me pre 5-6 god kaznili sto sam slepao (krutom rudom) auto sa komsijinim kolima.Prvo su panduri njemu napisali i naplatili na licu mesta kaznu a meni stigne cestitka posle par meseci.Objasnimo mi zeni sudiji da Gazela nije auto put da smo bili uredno obelezeni i da sam slepao auto jer sam ga tad uvezao pa nije bio registrovan.Ona je rekla da smo u pravu i naplatila mi samo 2000din sto auto nije bio registrovan,a gnusna pandurcina se zalila na presudu (posle god dana ) i stigne mi na gajbu plava koverta da mu je zalba odbijena.Da me nije mrzelo tuzio bi ga za dve kazne za istu stvar al nek ide zivot!Poenta je da potez od B. potoka do aerodroma nije auto put(potvrdjeno u mom slucaju). Ovo prvi put cujem da se neka "gnusna pandurcina" zalila na presudu, a druga stvar je kako te je sudija kaznila za neregistrovano vozilo ako saobracajac nije podneo prijavu za neregistrovano vozilo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Lukac 1341 Napisano April 10, 2012 onaj koji oblikuje, 357 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Samo menjam ko ciga konja Prijavi odgovor kao problematičan Imas PP da ne off-ujem temu,pozz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alleks 5 Napisano April 10, 2012 U prolazu, 47 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kymco downtown 300i Prijavi odgovor kao problematičan Što se tiče filteringa (ili provlačenja kroz kolonu) izbegavam je dok su vozila u pokretu a kada stanu, spustim nogice i lagano do semafora... sa takvim pristupom nemam problema u saobraćaju sa ostalim učesnicima (mnogi se čak i pomeraju da prodjem) a i ne dolazim u situaciju " pepeljara" (kada vozač otvori vrata da iztrese pepeljaru ispod kola dok je na semaforu) Potvrdjujem, par godina po Bgd-u i nikad nije bili problema (za sada ) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Saler 1571 Napisano April 11, 2012 Bayerische Motoren Werke, 624 postova Lokacija: M.K."Čivija" Šabac Motocikl: BMW R 1250 RT Prijavi odgovor kao problematičan Što se tiče filteringa (ili provlačenja kroz kolonu) izbegavam je dok su vozila u pokretu a kada stanu, spustim nogice i lagano do semafora... sa takvim pristupom nemam problema u saobraćaju sa ostalim učesnicima (mnogi se čak i pomeraju da prodjem) a i ne dolazim u situaciju " pepeljara" (kada vozač otvori vrata da iztrese pepeljaru ispod kola dok je na semaforu) Potvrdjujem, par godina po Bgd-u i nikad nije bili problema (za sada ) Ja godinama to radim na svakom semaforu i u svakom gradu gde se zateknem i stvarno nikada nisam imao problema ni sa automobilistima ni sa policijom,ali uvek sačekam da vozila stanu.Pozdrav. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Saler 1571 Napisano April 11, 2012 Bayerische Motoren Werke, 624 postova Lokacija: M.K."Čivija" Šabac Motocikl: BMW R 1250 RT Prijavi odgovor kao problematičan Ja i pored takvih prođem i pošto u gradu nosim džet kacigu obavezno se nasmešim i klimnem glavom ,kao mislim nije me video i opraštam mu,a na lep gest svako poklekne i skloni pogled na drugu stranu,sramota ga što je ispao (kako ti kažeš)neandertalac.Pozdrav. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Saler 1571 Napisano April 11, 2012 Bayerische Motoren Werke, 624 postova Lokacija: M.K."Čivija" Šabac Motocikl: BMW R 1250 RT Prijavi odgovor kao problematičan Normalno je da ponekad i samokontrola zakaže,ali se moramo truditi da to bude što ređe,jer baš ona i pravi razliku između "kromanjonaca" i nas.Pozdrav i želim ti da nemaš potrebe da iskazuješ samokontrolu na takvim mestima! 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stefan3595 438 Napisano April 18, 2012 Svrati po nekad, 360 postova Lokacija: Leskovac-Lausanne Motocikl: Kymco Zing 125, BMW F800GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Evo imam jedno pitanje za iskusnije, uzmimo ulicu sa dve saobracajne trake koja nailazi na semafor, ako desna traka sluzi samo za skretanje u desno, da li je ispravno kretati se motorom kao prikazano na slici, uzimajuci u obzir da motor nastavlja pravo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misko_kolo 1297 Napisano April 18, 2012 Nadrkani komšija, 1231 postova Lokacija: Đeram Motocikl: Bandit 1200S Prijavi odgovor kao problematičan Kad su ovako podeljene trake, ja još nisam video da je leva traka za pravo i levo. U stvari, tvrdim da ne postoji takva varijanta. Zašto? Iz prostog razloga što se leva traka "seče" sa suprotnim smerom i samim tim je propusna moć mnogo manja nego u desnoj traci. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
arnyman 1729 Napisano April 18, 2012 Drug član, 2753 postova Lokacija: MNE-SRB-BIH-CRO (trenutno Herceg Novi)) Motocikl: GPZ 500 Street Twin Prijavi odgovor kao problematičan Postoji nesto slicno, na Plavom mostu u pravcu prema centru BGa. Ljeva traka je za ljevo i pravo, srednja je za pravo i desna je striktno samo za desno i ima semafor sa uslovnim zelenim svjetlom pa je uglavnom prazna. I ja redovno tom trakom obidjem kolonu i ubacim se pre nego krene, realno ne ometam nikoga i mogu uvjek da se ubacim, ne treba mi niko pravit prostora. Doduse neki dan je jedan pacijent sa bjelim pasatom pokusavao da me sprjeci da se ubacim, pa sam se, cim je autobus ispred stao na stajalistu, poprecio ispred njega, pogledao njegovu smjesnu namrstenu telecu facu, iskezio mu se, sto ga je vidno iznerviralo jer je krenuo da mjenja boje, a ja sam se provukao izmedju njega i busa u ljevu traku i odmaglio dalje sa kezom oko glave. Kakav gubitnik Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4179 Napisano April 18, 2012 Ne silazi, 6542 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Kad su ovako podeljene trake, ja još nisam video da je leva traka za pravo i levo. U stvari, tvrdim da ne postoji takva varijanta. Zašto? Iz prostog razloga što se leva traka "seče" sa suprotnim smerom i samim tim je propusna moć mnogo manja nego u desnoj traci. E Miškomi, sve više je ovakvih rešenja i da bi čovek vozao kako se, naopako, nalaže mora napamet da se znaju raskrsnice na koje se nailazi. Ovakva i još neka regulaativa tera na predstrojavanje u levu traku za pravolinijsko kretanje koje je inače primarno i trebalo bi da se odvija bez menjanja traka na ukrštanjima. Često se ne obaveštava na ovakvo i slično nailažeće rešenje što ne omogućava blagovremeno ustrojavanje. Otuda se stvara potreba da se stalno voza što levlje, po sistemu što je sigurno-sigurno, što je i postavka ove teme. Stefan, u svakom slučaju mora da se prestroji kako nalaže signalizacija, po pravilu da se sačeka da bude slobodna traka u koju želi da se ide. Sad, što pričamo o dvotočkašu, to nikog ne tangira. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stefan3595 438 Napisano April 18, 2012 Svrati po nekad, 360 postova Lokacija: Leskovac-Lausanne Motocikl: Kymco Zing 125, BMW F800GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Znaci koliko sam shvatio, to nije pravilno, cak i za motora. @misko_kolo Samo u leskovcu postoje tri semafora u niz koja imaju takvu postavku. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jelena599 419 Napisano April 18, 2012 Svrati ponekad, 283 postova Lokacija: Beograd Motocikl: R6 Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da je jedino pravilno da se motociklista ovde ubaci između ova dva vozila i tek kad se uveri da je ovaj ispred započeo skretanje levo, može da nastavi pravo. Sve drugo bi bilo obilaženje s desne, a to je, naravno, zabranjeno. U praksi su nam, tehnički, omogućeni i drugačiji manevri, ali zakon tad nije na našoj strani. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misko_kolo 1297 Napisano April 18, 2012 Nadrkani komšija, 1231 postova Lokacija: Đeram Motocikl: Bandit 1200S Prijavi odgovor kao problematičan Postoji nesto slicno, na Plavom mostu u pravcu prema centru BGa. Ljeva traka je za ljevo i pravo, srednja je za pravo i desna je striktno samo za desno i ima semafor sa uslovnim zelenim svjetlom pa je uglavnom prazna. Vidiš, samo je slično-jer postoji treća traka, to je ona srednja-samo za pravo. Od četrnaeste sam za volanom-kormanom, i bar u Beogradu nisam video (zapamtio) ovakvu raskrsnicu. Posebno sa razdvojenim svetlima za pravo-levo i desno. Al znam gde sigurno ima-u Londonu a i Tokiju i sigurno u Sidneju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...