Jump to content

Moto Zajednica

Za pocetnike - oprema i redosled?

Recommended Posts

  • U prolazu, 75 postova

... edit

 

izvinjavam se viodela sam da ima ovakva tema... prebacila posta tamo, molim obrishite  ovo :)

 

----

 

Niko od moje regularne ekipe nema motor ni skuter (mada sad kad razmislim, ni kola xD).

Odlucila sam da pazarim motor i radim na tome.

 

Shvativshi da zbog problema sa finansijskom konstrukcijom necu moci da kupim dvotockash do proleca, odlucila sam da prvo kupim opremu (fullface kacigu, jaknu i sl.) da bih mogla da se vozim sa frendovima iz drugog grada i (vrlo) moguce i da vezbam voznju na njihovim mashinama. Bar su me naucili jednu stvar - nikad bez kacige :)

 

Ta moja odluka (da kupim kacigu i jaknu) je naisla na neverovatan podsmeh i zajebanciju od strane regularne ekipe, po principu - sto uopste kupujem bilo sta kad nemam motor.

Ne znam, mozda nekome to deluje glupo, meni deluje krajnje logicno.

 

 

U kakvoj ste vi bili situaciji pre kupovine prvog motora?

 

Sta ste prvo kupili od zastitne opreme?

Sta se pokazalo kao neophodno?

Sta biste preporucili apsolutnim pocetnicima?

 

Hvala ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • "Greasy Thumb", 442 postova
  • Lokacija: Beograd - neka buregdzinica jedem bureG :)
  • Motocikl: F650 ST Furuna

ma pusti sto te zajebavaju... videces na prolece ko ce zadnji da se smeje :)

 

pa... prvo i osnovno je uvek kaciga ali... vecinom ovo ide kao prvo kada imas motor... e sad.. kaciga je neophodna i moras da je imas... ali posto ce motor tek da stigne... mozda prvo da kupis ti jaknu :) mozes da je nosis preko zime :)

 

mada... mozda kupis kacigu odmah... pa ima ovde sigurno na forumu dobrih drugara kojima ne bi smetala ( kako mi se cini ) saputnica :)

 

pozz i ... ne kupuj motor pre kacige !!!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 595 postova
  • Lokacija: Novi Sad - Liman
  • Motocikl: Yamaha FZS600, Piaggio Free, Suzuki GN125

Moje lično iskustvo (ne preuzimam odgovornost, niti sam previše iskusan):

1) kaciga - obavezno, uvek, svuda, štiti od mušica, kamenčića, vetra, o padu da ne govorim

2) rukavice - da pokriju rukave pa da kroz njih ne duva vetar, štite ruke od vetra i ne daj bože asfalta

3) pojas - uvek i svuda. Možda treba i pre rukavica. Ne košta puno, lako se podnosi i leti i zimi, mali je, a čuva bubrege & ostale un. organe.

4) jakna - posebno ako je skuter ili naked motor. Posluže i obične jaknice, ali motoraška bolje zadržava vetar i ima protektore.

 

5) pantalone

6) čizme    - pantale i čizme samo na duži put. Mnogi kažu da su bezbedne, važne itd, ali mene lično previše nervira da ih po gradu i na kraćim relacijama oblačim (verovatno ću promeniti mišljenje kada prvi put ozbiljnije padnem). Stavim neke štitnike na kolena i bolje kožne patike, to je to.

 

Tako sam nabavljao opremu i danas bih opet isto. Naravno, postoji letnja, zimska i neka srednja varijanta. Lično izbegavam vožnju kada je hladno, pa imam samo neku letnje-jesenju kombinaciju, mada planiram nabaviti toplije rukavice.

 

Tek kada kupiš opremu, videćeš šta ti se (kod nje) sviđa, a šta ti smeta, pa biti pametnija sledeći put. Barem je tako kod mene. Pored sveg raspitivanja i gledanja, tek kad pazarim i provozam više puta vidim šta sam uzeo. Nekad se zeznem, nekad super pogodim. Zazo bi bilo možda dobro za početak uzeti jeftiniju kacigu, rukavice, jaknu i pojas, pa posle polako...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • festina lente, 749 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: XRV

Prvo kaciga, to obavezno! Izaberi koliko bi dala za kacigu pa se onda baci na potragu - ja sam odlucio da izdvojim 100E i za taj novac sam pazario agv k3 basic koja me god sluzi bez ikakvih problema (ali nije za brzine preko 150km/h).

Kozna jakna, moze obicna, pozeljna sa stitnicima.

Kornjaca - skoro kupio do mine i preporodio sam se  :D

Rukavice - imam debele za hladnije i planetbike za toplo vreme XD

Ako ces uzimati motor racunaj i stitnike za kolena (pogledaj u radnjama opreme za hokej, daleko jeftiniji a ista stvar) a ako ces skuter kecelju (odlicna stvar)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1924 postova
  • Lokacija: Prokuplje
  • Motocikl: Strom 650 xt

1. Kaciga

2. Pojas

3. Rukavice

 

Ovo gore obavezno. Na pocetku mozes da kupis i one jeftine grejace kolena od neoprena. Ima u louis-u.

Inace u louis-u imas trenutno na rasprodaji HELD kacige za 39e.Ima i ljudi koji donose robu odatle. Znaci ja bih odmah narucio kacigu, pojas i rukavice.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 283 postova
  • Lokacija: Beograd

Mozda je glupo, ali ja bih sacekao da kupim opremu sve do trenutka kada sam sto posto siguran da kupujem motor. Tako sam ja sacekao i otisao i kupio kacigu, jaknu, rukavice i pojas dva dana pre preuzimanja motora.

Kacigu obavezno, a posto si zensko svakako i pojas. Cak mislim da je zenama pojas potrebniji nego muskarcima. U zavisnosti od para i neku jaknu i rukavice, mnogo znaci. Nekad vozim bez jakne i onda proklinjem sve kada krenu kamencici da me udaraju po kozi, ali trpim :)

Mozda je bolje da sacekas, jer nikada ne znas da li ces uzeti motor na prolece, a i sacekas zimu i navatas dosta popusta :)

A za voznje, pozajmice ti neko i kacigu i rukavice i jaknu. Uvek se nadje od nekog od koga mozes da pozajmis.

 

Pozdrav

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Can't cure stupid, 81 postova
  • Motocikl: Trenutno na 4 točka

Mozda je glupo, ali ja bih sacekao da kupim opremu sve do trenutka kada sam sto posto siguran da kupujem motor.

Slazem se sa ovim. Kada odlucis tacno koji ces motor i kada vidis kako izgleda tada i uzmes neku opremu koja se slaze uz sve to :) Kaciga je najvaznija, a sve ostalo moze i kasnije da dodje. Tako da je preporuka da se prvo raspitas oko cena, obidjes sve prodavnice i par dana pre motora da uzmes i operemu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1175 postova
  • Lokacija: S. Venac - Beograd
  • Motocikl: Maca

Ili jos bolje ako vec kupujes na prolece motor onda sacekas zimu pa kad se zavrsi sezona i krenu popusti pokupujes sta ti treba za manje pare a u medjuvremenu pratis BJBoglase ako izleti nesto povoljno sto ti se svidja.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 413 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Vfr 750

Malo se razradila tema, pa da ubacim svojih pet centi. Unapred, uz ogradu da je sve što ću pisati iz ličnog iskustva. Od opreme imam sve osim kožnog kombinezona- letnje pantalone i jaknu, zimske pantalone i jaknu, pojas, kornjaču... ma sve.

 

Krećem od pretpostavke da nećeš na trke prvih godinu dve, i da ćeš voziti u toplom delu godine bez ekstremnih izleta u zimu.

 

1. Kaciga- full face, fokusiraj se da bude udobna i prilagođena tvom obliku glave. Nosio sam nekoliko kaciga, i uglavnom su jeftinije varijante imale problem sa duvanjem kroz istu (ne dihtuju, nemaju zavesicu ispod brade itd). Pokušaj da se raspitaš o ovom problemu pre kupovine. Dodatak sunčanog vizira unutar običnog je takođe plus (spušta se i podiže po potrebi).

 

2. Kožne rukavice- šake teško srastaju i gadno se povređuju ako padneš, i ukoliko imaš tvrđe kvačilo/kočnicu  imaćeš uskoro lep žulj na srednjem prstu bez njih. Pri kupovini obavezno probaj i oceni pokretljivost palca (muku mučim sa tvrdom kožom na pregibu ka palcu, i uključivanje migavaca bez puštanja leve ruke je nemoguće). Obavezno lufteri.

 

3. Letnja jakna- obavezno letnja, sa mesh delovima (mrežica koja propušta vetar). Nikako bez ovoga, jer će ti se leti gaditi i pomisao da je oblačiš. Obično imaju uložak koji je čini upotrebljivom i za hladno vreme (moju sam vozio na -5C sa uloškom, pola sata vožnje bez smrzavanja). Tekstilne su sasvim ok. Izdržavaju padove i klizanja po asfaltu na dvocifrenim brzinama, jer imaju tvrd materijal tamo gde treba da ga imaju. Kada kupuješ jaknu, ne treba da ti bude komotna- gledaj da ti je knap. Svaki višak oko struka/ruku/grudi je potpuno nepoželjan. Jakne retko žuljaju, ali često neudobnost dolazi zbog prevelike jakne.

 

To bi bila moja lista prioriteta. Pojas- do danas mu nisam našao primenu. Ni ja ni Milica kao suvozač. Bar ne na mom tipu motora, možda ne trese dovoljno, ili jednostavno imamo utegnut srednji trap pa ne vidim razliku u vožnji sa i bez njega. Iskreno, samo mi smeta i znoji me. Pretpostavljam da je ok da drži majcu ako se jurca u majci, ali po meni potpuno nepotreban komad opreme.

 

4. Obuća i pantalone- opet, prioritetizovao bih letnju varijantu. Mesh pantalone, da bi mogla da ih koristiš i leti, i obuća koja nije zimska (moj izbor bi bio soft-racing čizme, Milica nosi takve- udobne su, ne kuvaju, imaju sve protektore). Pantalone moraju biti udobne naročito na kolenima- protektori moraju lepo leći na kolena bez velikog pritiska na čašicu (što oštećuje zglob). Probaj ih u sedećem položaju (kao da si na motoru), i najbitniji parametar je dužina od prepona do kolena (tjs da li su ti knap u sedećem položaju u preponama i na kolenima). Apsolutna dužina nogavice nije najbitnija. Obuća nije šminka, štiti pri padu, asfalt je vrlo grub ka gležnju.

 

Od proizvođaža,iz ličnog iskustva, preporučio bih Held (dobar odnos cena-kvalitet). Iz srednjeg cenovnog segmenta opreme, IXS je takođe za preporuku, mada smatram da je cena prevelika u odnosu na ponuđeno.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1088 postova
  • Lokacija: Jagodina,Serbia

Pojas- do danas mu nisam našao primenu. Ni ja ni Milica kao suvozač. Bar ne na mom tipu motora, možda ne trese dovoljno, ili jednostavno imamo utegnut srednji trap pa ne vidim razliku u vožnji sa i bez njega. Iskreno, samo mi smeta i znoji me. Pretpostavljam da je ok da drži majcu ako se jurca u majci, ali po meni potpuno nepotreban komad opreme

 

A bubrezi/jajnici?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1088 postova
  • Lokacija: Jagodina,Serbia

Bitno da ste opremnjeni pravim delovima  ;D

 

Pa sta znam...mozda je subjektivno a mozda i ne,uglavnom,cini mi se mnogo prijatnija voznja sa pojasom nego bez. Naravno u slucaju temperature nize od 20-tak stepeni i bez kozne jakne. Mozda gresim....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1175 postova
  • Lokacija: S. Venac - Beograd
  • Motocikl: Maca

Bitno da ste opremnjeni pravim delovima  ;D

 

Pa sta znam...mozda je subjektivno a mozda i ne,uglavnom,cini mi se mnogo prijatnija voznja sa pojasom nego bez. Naravno u slucaju temperature nize od 20-tak stepeni i bez kozne jakne. Mozda gresim....

Pa covek nosi jaknu. Iskreno meni je svaka voznja bez neke vetrovke/jakne samo u majici ispod 20 stepeni malo neprijatna pa makar i sa pojasom.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12115 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Ja nemam pojas  :-\ i jos mi nije jasno cemo on toliko sluzi...Za promaju ili sta?

 

Ni ja. Rekao bih da je to za one sa losim jaknama, nemam drugo objasnjenje.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1015 postova
  • Lokacija: Novi Beograd-blok 63, Herceg Novi-Baosici
  • Motocikl: Honda CBR 900 RR

Pojas je super i neophodan je na 30+, mada moj motor i ne moze 200km/h tako da mozda i nisam merodavan!

Verovatno je onaj obican, sa sundjerima, koji sluzi da se majica ne izvlaci iz trese, cista sminka :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 446 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZX250R

A bubrezi/jajnici?

 

Opremljen sam prvonavedenim, a lepša polovina ima i ovo drugo.

 

 

;D ;D ;D

 

 

 

On topic:

 

Ja sam prvo kupila kacigu, pa tek onda motor.

 

 

 

Savet:

 

Kaciga prvo!

 

Posle toga jakna i rukavice, pa cizme i pantalone.

 

 

Za devojke ume da bude pomalo komplikovano, zbog brojeva, pa sto pre kreni sa potragom.

 

 

 

Javi mi se na PP, imam pojas koji sam koristila pre nego sto sam kupila kornjacu, dobijas ga od mene na poklon.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • ¡Siempre adelante!, 2188 postova
  • Lokacija: Kalifornija
  • Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster

Ni meni nije jasno čemu služi pojas.  To sam jedino u Srbiji čuo da je "obavezan" deo opreme.

 

Što se mene tiče, obavezna oprema se sastoji od pet delova:

 

1. Kaciga

1. Rukavice

1. Jakna

1. Čizme

1. Pantalone

 

Ovo sa brojem jedan treba da kupiš odmah, a ostalo može da čeka. 8)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1088 postova
  • Lokacija: Jagodina,Serbia

Pa dobro...sa jaknom jeste bespotreban. Ali s obzirom da vozim scoot i da ne oblacim jaknu uvek,pojas mi dobro dodje ispod trenerke.

Pa jbm ti ovo vreme. Ujutru kada podjem na posao 'ladnoca a popodne kada se vrcem vrucina. Tako da mi je pojas ispod trendze dodje neki kompromis...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • www.markone-pegaz.rs, 2426 postova
  • Lokacija: Novi Sad, N45 15.579 E19 48.722
  • Motocikl: Napokon... BMW R1150GS!

Pojas je super i neophodan je na 30+, mada moj motor i ne moze 200km/h tako da mozda i nisam merodavan!

Verovatno je onaj obican, sa sundjerima, koji sluzi da se majica ne izvlaci iz trese, cista sminka :D

 

Slažem se sa poštovanim kolegama Lalajkom i Motoholic-om. Pojas je zamišljen kao GREJAČ. Mi prodajemo gomilu pojasa tokom leta i naši dobavljači iz Engleske se krste šta će nam toliko kada je kod nas preko 30 stepeni.

 

Međutim, kada im objasnimo da ovde retko ko leti nosi jaknu logika dolazi na svoje mesto. :) Ta činjenica dokazuje nešto drugo: nismo još uvek uspeli da ubedimo narod da je bezbednost bez jakne sa protektorima ugrožena i da je mnooogo bolje umesto pojasa koji košta od 1.760,00 Din pa naviše da se kupi letnja jakna od meš materijala sa protektorima za 9.680,00 pa naviše.

 

Zanimljivo je da osim pojaseva, leti prodamo jako puno tzv. Fleece Windfilter i Duchinni jakni od vetronepropusnog materijala, ali bez ijednog protektora. Englezi su ih dizajnirali kao podjakne za hladno vreme, a naši kupci su im našli novu namenu: letnja jakna za sveže večeri :) Lako se spakuje u kofer ili torbicu a super štiti od svežeg vazduha. Čak i Windfilter rukavice prodajemo u sred leta a zamišljene su za hladno vreme kao podrukavice. Kod nas se koriste kao lagane rukavice koje ne propuštaju vetar kada se uveče vraćate sa plaže.

 

Moram da priznam da samo Windfilter čarape slabo prodajemo i leti i kada je hladno vreme. ;)

 

I tako... ima te opreme gomila. Redosled definitivno:

 

1. Kaciga

2. sve ostalo po želji i mogućnostima

 

Osnovna oprema po meni je:

- Kaciga

- Jakna

- Rukavice

- Pantalone

- Obuća sa zaštitom

 

Leti je to meš materijal, lagan i rupičast da ne dozvoli pregrevanje. Za svežije vreme naravno ili druga garnitura ili dodaci poput Windfilter opreme. Za kišu kišni kombinezon. Za naše uslove ta kombinacija je po meni najisplativija.

 

Kaciga: od 5.500,00 Jet, a od 8.800,00 Full Face

Jakna: od 9.680,00 letnja meš jakna sa štitnicima na laktovima i ramenima a ima i postavu koja je vetro i vodonepropusna. Lako se pakuje i jednostavno doda ako je svežije.

Rukavice: od 2.960,00 letnje rukavice. Kombinacija: Gore meš materijal sa štitnicima i kože na dlanovima

Pantalone: 7.920,00 letnje meš pantalone sa štitnicima na kolenima i kukovima

Obuća: 7.700,00 letnje cipele sa zaštitom za prste i zglob

 

Sve zajedno od 33.760,00

 

Kada dođe hladnije vreme ili drugi set opreme ili dodaci koji greju: Potkape sa zaštitom za vrat, aktivni veš, podrukavice i Windfilter čarape. Pa ko je zimogrožljiv i pojas :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • www.markone-pegaz.rs, 2426 postova
  • Lokacija: Novi Sad, N45 15.579 E19 48.722
  • Motocikl: Napokon... BMW R1150GS!

Ni meni nije jasno čemu služi pojas.  To sam jedino u Srbiji čuo da je "obavezan" deo opreme.

 

Što se mene tiče, obavezna oprema se sastoji od pet delova:

 

1. Kaciga

1. Rukavice

1. Jakna

1. Čizme

1. Pantalone

 

Ovo sa brojem jedan treba da kupiš odmah, a ostalo može da čeka. 8)

Takodje i kod mene i koristi se za svaku voznju bez obzira na temperaturu.

Samo ja bi dodao i:

 

1: cepovi za usi.

 

Mislim da se na ovim temama jako malo daje paznje zastit sluha, a tako je bitan dio opreme.

 

To je zanimljivo. Meni nikada nije smetala buka u kacigi, a vozio sam svašta i sa svakakvim kacigama. U ponudi imamo čepove za uši, ali ih nikad nisam koristio. Baš ću da probam da vidim koja je razlika jer se i kolega Grof zalaže za upotrebu istih.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 413 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Vfr 750

Amin za čepove.

 

Nisam ih pominjao, jer je u pitanju oprema za početnika i pretpostavka da neće voziti većim brzinama. Čepovi su postali redovni deo moje opreme, i koristim "sunđerčiće" koji sasvim dobro rade posao i udobni su. Cena je smešna, nije vredna pomena.  Za duže putovanje gde će se voziti 100kmh ili više zaista spašavaju od niskofrekventnih zvuka turbulencije vazduha.

 

Verujem da buka nije toliki problem sa turing vizirom.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • ¡Siempre adelante!, 2188 postova
  • Lokacija: Kalifornija
  • Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster

...

Međutim, kada im objasnimo da ovde retko ko leti nosi jaknu logika dolazi na svoje mesto. :) Ta činjenica dokazuje nešto drugo: nismo još uvek uspeli da ubedimo narod da je bezbednost bez jakne sa protektorima ugrožena...

 

Zanimljivo je da osim pojaseva, leti prodamo jako puno tzv. Fleece Windfilter i Duchinni jakni od vetronepropusnog materijala, ali bez ijednog protektora. Englezi su ih dizajnirali kao podjakne za hladno vreme, a naši kupci su im našli novu namenu: letnja jakna za sveže večeri :) ...

 

Jedna od odlika modernog Srbina je da samo gleda kako da eskivira pravila, a pod izgovorom "nema se para".  Sve sami Džejms Dinovi (Buntovnik bez razloga).

 

...

Kaciga: od 5.500,00 Jet, a od 8.800,00 Full Face

Jakna: od 9.680,00 letnja meš jakna sa štitnicima na laktovima i ramenima a ima i postavu koja je vetro i vodonepropusna. Lako se pakuje i jednostavno doda ako je svežije.

Rukavice: od 2.960,00 letnje rukavice. Kombinacija: Gore meš materijal sa štitnicima i kože na dlanovima

Pantalone: 7.920,00 letnje meš pantalone sa štitnicima na kolenima i kukovima

Obuća: 7.700,00 letnje cipele sa zaštitom za prste i zglob

 

Sve zajedno od 33.760,00

...

 

Jeftinije je od hirurškog zahvata i šestomesečne terapije. 8)

 

A jeftinije je i od nadgrobnog spomenika. 8)

 

P.S. Svih pet komada opreme koje si nabrojao su obavezni delovi opreme.  Kaciga čuva glavu, i glava jeste najvažnija, ali nije jedina važna.  Kaciga ne štiti kolena, laktove, ramena, ključnu kost, zglobove, kožu od guljenja, itd, a to je sve itekako podležno groznim povredama i pri manjim padovima.

 

Evo ti jedna ideja za povećanje prodaje u radnji: postavi jedan mrtvački sanduk na sred radnje i nalepi cenu koliko košta; a odmah pored poređaj kacigu, jaknu, rukavice, čizme i pantalone i takođe nalepi cenu koliko sve košta. 8)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 75 postova

Evo ti jedna ideja za povećanje prodaje u radnji: postavi jedan mrtvački sanduk na sred radnje i nalepi cenu koliko košta; a odmah pored poređaj kacigu, jaknu, rukavice, čizme i pantalone i takođe nalepi cenu koliko sve košta. 8)

 

KRALJU  ;D ;D ;D ;D

 

Hvala puno svima na odgovorima, narocito markoneu na cenama, vidim ja da cu svratiti da isprobam sta sve ima kad budem u NS ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 248 postova
  • Lokacija: Pančevo

 

 

 

Evo ti jedna ideja za povećanje prodaje u radnji: postavi jedan mrtvački sanduk na sred radnje i nalepi cenu koliko košta; a odmah pored poređaj kacigu, jaknu, rukavice, čizme i pantalone i takođe nalepi cenu koliko sve košta. 8)

 

I nadgrobni spomenik,gomilu cveca,zaposlene u zelenilu (poredjaj ih 3-4 u radnji),krst,popa... :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja