banconi 243 Napisano Avgust 17, 2010 Svrati ponekad, 219 postova Lokacija: Beograd Motocikl: GSX-R 1000 K4 Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav drugarice i drugari, U Suzukiju GSX-R koji sam nedavno kupio, nalazi se ulje Motul 300V sa kojim je motor prešao nepune 2000km. Međutim, to ulje je sipano u motor pre više od godinu dana. Motor je dakle neko duže vreme stajao. Po kilometraži ovo ulje ima još života, međutim dobio sam i neke komentare da ulje stari i vremenom. Istina ili ne, tj. zameniti već, ili ne? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Disko Nindža 10593 Napisano Avgust 17, 2010 Hronični Motociklopata, 7361 postova Lokacija: Severna Bačka Motocikl: Freza 600ccm Blue Thunder Prijavi odgovor kao problematičan sigurno da stari, ali posle samo nepunih godinu dana stajanja, verujem da mu ama bas nista nece faliti, pali i vozi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Milos_ 280 Napisano Avgust 17, 2010 MK. Sirius - Srbija, 806 postova Lokacija: Pancevo Motocikl: KTM Supermoto T 990 '11, Piaggio Beverly Tourer 250ie '08 Prijavi odgovor kao problematičan Ako nije paljen vise od 3,4 meseca, zameni... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6061 Napisano Avgust 17, 2010 Svakom po zasluzi, 12432 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Ako nije previše tamno - crno, možeš još da ga koristiš. Međutim, sigurno se navuklo dosta vlage u ulje od stajanja, tako da je razređeno. Ipak bi ga ja zamenio. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
raptors 53 Napisano Avgust 17, 2010 Sensei servis, 347 postova Lokacija: Novi Sad, Beograd Motocikl: "viljuske"...al' na kardan! Prijavi odgovor kao problematičan Menjaj...ulje i filter...jeftinije je. zamenis i ne razmisljas...i pun gas! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PapaStalin 113 Napisano Avgust 17, 2010 Zainteresovan, 635 postova Lokacija: Beograd / Smederevo Motocikl: Suzuki DL650 Prijavi odgovor kao problematičan aj da iskoristim kolezinu nedoumicu, pa da proverim sta sam ja cuo od dva majstora sam dobio savet da se na pocetku sezone odradi zamena ulja. a razlog je da ulje vremenom gubi viskoznost, te da posle pola godine stajanja sigurno nije vise u stanju da adekvatno podmazuje. e sad, da li je ovo samo u slucaju da se motor ne vozi ili je u pitanju jednostavno vremensko ogranicenje, pa vozio-nevozio posle 6 meseci ulje je za bacanje? izgleda dosta ljudi ima oprecna misljenja o ovome, moze li neko iskusan da da definitivan odgovor hvala, pozz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vidik 246 Napisano Avgust 17, 2010 Svrati ponekad, 313 postova Lokacija: Bgd-Žarkovo Prijavi odgovor kao problematičan Ulje sve dok stoji u original ambalaži neotvoreno i nije u kontaktu sa vazduhom ne gubi svojstva. Kad je otvoreno sipano ili ne vremenom bez obzira da li se vozi ili ne polako "stari". Nešto slično je i kod automobila vožen ili ne, preporuka je ili pređeni kilometri ili vremenski rok. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Slaninar 630 Napisano Avgust 17, 2010 Zainteresovan, 595 postova Lokacija: Novi Sad - Liman Motocikl: Yamaha FZS600, Piaggio Free, Suzuki GN125 Prijavi odgovor kao problematičan Slično pitanje: koliko je važno pre garažiranja na kraju sezone sipati novo ulje? Mislim: ako je ulje bilo nekih 6 meseci u motoru, prešlo manje od 5000 (na 6000 bi trebalo menjati), mora li se sipati novo pre "zimskog sna"? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tiran1n 10 Napisano Avgust 17, 2010 Svrati ponekad, 227 postova Lokacija: Ruma-Graz Prijavi odgovor kao problematičan Vecina proizvodjaca po uputstvu daje predjeno kilometrazu (u zavisnosti od tipa ulja) ili 2 godine. Kazu da ulje kad duze stoji postaje lakse zapaljivo, a sad koliko je to tacno ne znam..... ??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Velja2w 76 Napisano Avgust 17, 2010 Svrati ponekad, 100 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Prijavi odgovor kao problematičan Najbolje ti je da pogledaš u Service manual za tvoj motor,pa uradi onako kako je fabrika propisala,to ti je moja preporuka. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6798 Napisano Avgust 17, 2010 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Ja bi ga zamenio. Priznajem da sam sezonski vozac i pre nego magare zaspi zimskim snom obavim sve te tretmane,tako da kad nanovo grane sunce samo okacim bakteriju i odooooo..h Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
banconi 243 Napisano Avgust 17, 2010 Svrati ponekad, 219 postova Lokacija: Beograd Motocikl: GSX-R 1000 K4 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala svima na mišljenjima. Elem, u uputstvu za motor stoji standardna napomena za zamenu na 5-6000, ali ne i na vremensku odrednicu. Ulje u motoru je fabričke boje, pošto se nalazi u jednom zaista očuvanom agregatu. Da napomenem još jednom, reč je o ulju Motul 300V koje je dosta skupo. Ja ću sad da ga promenim da me ne bi bolela glava, mada sam prešao jedno 800 km od kada je motor "probuđen iz sna". Zapravo sam hteo da čujem da li postoji negde konkretno preporuka od proizvođača maziva da se ulje zameni ako napuni neku starost? Da li neko, kome je pri ruci neka flajka, može da pogleda soji li išta takvo? Poz, Bane Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PapaStalin 113 Napisano Avgust 17, 2010 Zainteresovan, 635 postova Lokacija: Beograd / Smederevo Motocikl: Suzuki DL650 Prijavi odgovor kao problematičan Ja bi ga zamenio. Priznajem da sam sezonski vozac i pre nego magare zaspi zimskim snom obavim sve te tretmane,tako da kad nanovo grane sunce samo okacim bakteriju i odooooo..h samo da napomenem da sam na par mesta cuo da bi na pocetku sezone trebalo obavezno zameniti ulje. razlog koji navode je da se prilikom stajanja taloze neke stetne supstance (sumpor i jos nesto valjda opiljci neki), i da onda to zamenom ulja sre sve izbaci tako da meni je logicnije da se prilikom garaziranja ostavi to staro ulje da upije sve necistoce, pa da se onda na prolece zameni? ima li logike tu? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zec 273 Napisano Avgust 18, 2010 Zainteresovan, 729 postova Lokacija: Beograd Motocikl: X8 Prijavi odgovor kao problematičan Za Srbiju vazi pravilo: zamena ulja pre i posle zime ili na odredjenoj kilometrazi u zavisnosti sta dodje pre. Klima naseg podneblja diktira takav tempo. Leta su topla, zime su hladne - temperaturna razlika je velika. Nema ulja koje pokriva taj raspon temp i da idealno radi u svim tim uslovima, a da ima smisla kupiti tako nesto. Za motocikle je stvar malo laksa, jer se ne voze toliko zimi, tako da nemaju mnogo startova na temp ispod 0 stepeni. Naravno, nismo svi u stanju da ispostujemo takav tempo pa onda se snalazi ko kako ume. Svakako da se proizvodjac motora trudi da napravi izdrzljiv motor. Tako dodjemo do mogucnosti da ce zbog neredovne zamene ulja neki motor da predje 4000 km manje od nekog drugog (pri tome oba moototra imaju preko 200k km na satu).... Menjaj, sipaj i vozi. Glupo je da zbog 5000 din zahebes nesto Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PapaStalin 113 Napisano Avgust 18, 2010 Zainteresovan, 635 postova Lokacija: Beograd / Smederevo Motocikl: Suzuki DL650 Prijavi odgovor kao problematičan mislio sam ako se motor garazira preko zime i ne vozi uopste, da li je i u tom slucaju potrebno izvrsiti zamenu ulja neposredno pred garaziranje, kao i na prolece kad se krece u voznju? ili je dovoljno zameniti staro ulje tek na prolece? hvala Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dieselman 45 Napisano Avgust 18, 2010 BJB Maxi scooter club, 134 postova Lokacija: Vrbas Motocikl: Aprilia Atlantic 200 Prijavi odgovor kao problematičan ..mislim da je dovoljno zameniti ulje na startu sezone...tokom zime mu ni ne treba Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest Stevan Husqvarna Napisano Avgust 18, 2010 Prijavi odgovor kao problematičan Glupo je menjati ulje pred zimu pa pred sezonu, tako se samo baca to ulje. Zimi se ne vozis, ne smeta mu "staro" (koliko je staro, nadam se da svima to ulje predje tad po 3-4 000), a pred prolece promenis i to je to. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6798 Napisano Avgust 18, 2010 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Ja bi ga zamenio. Priznajem da sam sezonski vozac i pre nego magare zaspi zimskim snom obavim sve te tretmane,tako da kad nanovo grane sunce samo okacim bakteriju i odooooo..h samo da napomenem da sam na par mesta cuo da bi na pocetku sezone trebalo obavezno zameniti ulje. razlog koji navode je da se prilikom stajanja taloze neke stetne supstance (sumpor i jos nesto valjda opiljci neki), i da onda to zamenom ulja sre sve izbaci tako da meni je logicnije da se prilikom garaziranja ostavi to staro ulje da upije sve necistoce, pa da se onda na prolece zameni? ima li logike tu? Bas zbog toga sto se u ulju skupljaju razna gomna,treba ga menjati pre pauze.Isto tako sa vremenom ulje gubi i svoje karakteristike da spreci unutrasnje hrdjanje komponenti (inhibitori korozije),uz to jos i skuplja vlagu. Znaci novo ulje koje posle zamene kratko pustis da se rastrci po motoru,mnogo je vise u stanju da zastiti motor od onog koje se u njemu nalazilo prethodno i nista mu se nece desiti ako malo odstoji u motoru.Jednostavno ako motor ne radi nece imati kako da se uprlja.Mozda malo i upije vlage,ali mislim da je to ipak zanemarljivo 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zec 273 Napisano Avgust 18, 2010 Zainteresovan, 729 postova Lokacija: Beograd Motocikl: X8 Prijavi odgovor kao problematičan Pa onda ti je svejedno da li ces motor izloziti reakciji izmedju starog ulja (koje je puno stetnih sastojaka po motor) ili vodi koja utice na koroziju i jos vise razbija to ulje za koje ti mislis da je ok.Onda ces jos da se provozas sa tim uljem neko vreme i naravno opteretices motor. Jeste da ce voda ispariti posle nekog vremena, ali to ulje vise nije ono novo ulje Zacarani krug Realno, dok je kod tebe nece mu biti nista, a tamo nekad za 15 god ce vec neko da te pominje, jer nisi cuvao motor Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PapaStalin 113 Napisano Avgust 18, 2010 Zainteresovan, 635 postova Lokacija: Beograd / Smederevo Motocikl: Suzuki DL650 Prijavi odgovor kao problematičan Znaci novo ulje koje posle zamene kratko pustis da se rastrci po motoru,mnogo je vise u stanju da zastiti motor od onog koje se u njemu nalazilo prethodno i nista mu se nece desiti ako malo odstoji u motoru.Jednostavno ako motor ne radi nece imati kako da se uprlja.Mozda malo i upije vlage,ali mislim da je to ipak zanemarljivo cekaj, ali gore smo vec apsolvirali da je posle pauze (zime) preporucljivo zameniti ulje, jer stajanjem gubi viskoznost i neke jos karakteristike? zar nije onda logicnije da pustus u starom preko zime da se nataloze sva sranja pa da onda pocetkom sezone sve to prospes? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zec 273 Napisano Avgust 18, 2010 Zainteresovan, 729 postova Lokacija: Beograd Motocikl: X8 Prijavi odgovor kao problematičan Problem nije u tome da pustic da se nataloze ta sranja, nego sta ces sa tim sranjima da radis. Sve ce se to skupiti i onda ce pocne stetna reakcija sa okolinom (motorom). Zato se preporucuje novo ulje.... i tako... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Avgust 18, 2010 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Kod mene zavisi od ranga motora: upper class - pred spavanje novo jeftinije ulje - stari filter - pri budjenju (samo jedna kratka voznja da se zagrije zimsko ulje) pa novo kvalitetno ulje i filter Nisu neki troskovi, a svima toplo oko srca. working class - ne spava nikad ;D - svakih 7-8000 ne tako lose ulje + filter Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Brrka 226 Napisano Avgust 18, 2010 Zainteresovan, 767 postova Lokacija: Mladenovac Motocikl: Yamaha R1 2006, Yamaha R1 2008, Honda 600RR 2006, Kawasaki ZZR 600 1995 Prijavi odgovor kao problematičan Moje licno misljenje koje primenjujem u praksi i na svom motoru i u servisu je 6 meseci ili predjenih 5000km. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
banconi 243 Napisano Avgust 20, 2010 Svrati ponekad, 219 postova Lokacija: Beograd Motocikl: GSX-R 1000 K4 Prijavi odgovor kao problematičan Zamenio, sipao sam ovde hvaljeni Bardahl. Sve isto, osim što imam neki utisak da su mi zvukovi iz kvačila sada nešto jači. To je ono klap pri promeni brzine, i imam neko "tak" kad stiskam kvačilo pri niskim obrtajima, koji je sada izraženiji, čini mi se. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tatkonadzeja 141 Napisano Septembar 11, 2015 Svrati ponekad, 251 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki Bandit 1250 S Prijavi odgovor kao problematičan Ovo i mene zanima, pratim temu. Preporucuje se povremeno startovanje motora tokom zime, i zbog dopune akumulatora i zbog samog rada motora, da procirkulise antifriz kroz agregat, ulje, gorivo, podmazu se pojedini delovi... U tom slucaju ne dolazi do skupljanja svih tih necistoca u ulju jer se svaki put vracaju u agregat. Ako se i ne startuje motor tokom zime vec dozvoliti da se sve to nakupi u ulju, sta se desava kada na prolece pokrenes motor da ga odvezes do majstora, ne znaju svi sami da promene niti imaju uslova, nekima je majstor dosta daleko pa motor cak i dostigne radnu temperatur sto znaci da se sve to vec skroz izmesalo. Isto vazi i za auto s tim sto je na autu servisni interval 10.000-15.000 km za sinteticka ulja. Ja koji predjem 5-6.000 km tokom zime a mozda i manje (leti ga skoro uopste ne vozim jer vozim motor) da li treba menjati to ulje nakon godinu dana s obzirom da je preslo tek pola intervala koji se odnosi na kilometrazu? Ili voziti ga i sledece zime pa na prolece zameniti sto znaci da bi mu vremenski interval bio godinu i po dana? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...