mikica-MIGE 7 Napisano Avgust 7, 2010 Svrati ponekad, 178 postova Lokacija: Beograd-BANOVO BRDO Prijavi odgovor kao problematičan Brate Djunta..ljudi ne vole skutere..shvati to.. Danas, stavivsi zenu na probni djir..tako me je isekao pijani matorac..da sam ga dodirnuo prednjim tockom..ali ovlas..jer su gume ogromne, kramponi i 3 para plocica..a tek hod prednje viljuske... I sta sad ja da te savetujem..Dal da uzmes tocak od kolica..ili od malo vece freze..Uzmi bre ozbiljan motor..prilici ti godinama i ambicijama..a ako bas neces uzmi onu fotelju od 500-600 kuba i toliko.. mudro zboris vlajko Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vidik 246 Napisano Avgust 7, 2010 Svrati ponekad, 313 postova Lokacija: Bgd-Žarkovo Prijavi odgovor kao problematičan Bata Mile, nebi pogrešio ni sa očuvanim TRANSALPOM, probaj i njega ako ti se pruži prilika. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mikica-MIGE 7 Napisano Avgust 7, 2010 Svrati ponekad, 178 postova Lokacija: Beograd-BANOVO BRDO Prijavi odgovor kao problematičan mile ,trigerov drugar prodaje ta,garaziran.video sam motor i cini mi se lep na prvi pogled Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4386 Napisano Avgust 17, 2010 Ne silazi, 6685 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Probao juče skoro novu Apriliu Sportcity, 300 ccm, odličan skuter pa svemu al mislim da definitivno ne treba tolke novce davati za taj tip. Mislim da je moj Outlook plafon cena za skuter. Probao potom Transalpa, zajedno sa suprugom, dopalo joj se tako da ćemo verovatno ići na opciju velikog motora.Dilema o raspar skuter točkovima ostaje za nekog drugog, mada bi voleo teorijski da znam. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vlajko 2670 Napisano Avgust 18, 2010 Advanced DJ Member, 4305 postova Lokacija: Dunav na vidiku.. Motocikl: Šarulja queen RD04 Prijavi odgovor kao problematičan Probao potom Transalpa, zajedno sa suprugom, dopalo joj se tako da ćemo verovatno ići na opciju velikog motora. To Djunta care..kupi nam cigare Mislim ostace ti razlika za brdo pljuga..Vidi Kochin TA.. p.s. dacu ti i cb da probas..ali moj nije na prodaju Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vlajko 2670 Napisano Avgust 18, 2010 Advanced DJ Member, 4305 postova Lokacija: Dunav na vidiku.. Motocikl: Šarulja queen RD04 Prijavi odgovor kao problematičan Primera radi..kad bi malo pala dijeta..vidi sta je soma i pol npr... http://www.moto-berza.com/ponuda.php?id=72483&trazi=1&ur=1&model=0&tip=tenere&m=Yamaha-Super-Tenere Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4386 Napisano Avgust 18, 2010 Ne silazi, 6685 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Stajao sam pored Kočinog TA i baš ga zagledo, al sam rešio da idem na model sa diskom pozadi i verovatno sa 2 napred, volim da imam dobru silu kočenja. Ne žurim, čekam neku baš dobru priliku, verovatno u zimu. A još malo provozam neki motor ala tvoj. Svrbi me i KLE pošto je 500, mala registracija i manji potrošač. Ja motor gledam prevashodno ko radno, prevozno sredstvo a uživancija pride. Sad na skuteru posle servisa, troši 3,3-3,4 sa vožnjom u dvoje po gradu sa smanjenom gužvom. Možda zadržim skuter i uzmem motor koji bi registrovo samo na 3 letnja meseca, al kad država nije uređena kako treba pa ne može još uvek. Za skuter imam i termo kecelju, napravi se uduvavanje toplog vazduha ispod nje i milina za vožnju i po ekstremno hladnom. Ima tema o kupovini: http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=58671.new;topicseen#new Već mi Popsy dao link, al mislim da ko ni Afrika to nije motor za mene, em višlji em osetniji potrošač. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4386 Napisano Octobar 29, 2010 Ne silazi, 6685 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Ima neka priča na hrvatskom forumu gde ugledni član plus u moto poslu tvrdi da na skuteru mnogo manji točak pozadi, 2 cola, utiče na smanjenu stabilnost. Logički da, u praksi ne znam. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
japanx 211 Napisano Octobar 30, 2010 Zainteresovan, 501 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan brate, za tebe je samo NOVO nikada ti ne bi prodao motor pa da mi das i 1000 vise nadam se da se razumemo Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4386 Napisano Octobar 30, 2010 Ne silazi, 6685 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Da se vratim temi. Nisam dobio odfgovor nit umeo gde da tražim odgovor na disproporciju točkova i jedino što sam našao je ovaj komentar na komšijskom forumu i smatrao da treba da ga podelim. (Ova je tema malo skrenula u of, al nema veze. Ja jesam cepidlaka i najviše volim novo, u pravu si. ) Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nolezmaj 177 Napisano Octobar 30, 2010 BJB Maxi Scooter Club, 743 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Razmišljam o tvom pitanju i priznajem da sam i ja tražio takve informacije kada sam kupovao svoj skuter. Nažalost, niko (koga sam ja pitao) nije znao da mi objasni, ali sam izgradio neku teoriju na osnovu različitih podataka. Veći točak - jače žiroskopske sile (veće tendencija ostajanja u uspravnom položaju), manji točak - manje sile. Ovo (po mom shvatanju) u praksi znači da skuter kao moj ima manju tendenciju ostajanja uspravan pri brzini X. Veća masa daje jaču inerciju, pa zbog toga deluje kompenzovana žiroskopska sila, ali kada ga oboriš ima onaj osećaj "naglog propadanja" (ne obara se blago i sa otporom nego naglo). Ovo ga u kombinaciji sa malim točkom (mali ajnšlag) čini boljim za manevrisanje, ali i manje bezbednim pri kočenju. Naime, kada naglo ukočim, u optimalnim uslovima ostaje uspravan, ali sam osetio par puta tendenciju vrludanja (nimalo prijatno). Zadnji točak ima malu žiroskopsku silu i u kombinaciji sa puno mase na zadnjem delu skutera, ovo znači da vrlo lako može da se ozbiljno zanese pri kočenju. Kako ovo izgleda kada imaš dve različite veličine točka? Po mojoj logici, prednji veći točak ima veću žiroskopsku silu, a zadnju manji - manju, pa će pri obaranju zadnji olakšavati manevrisanje. Ali, pri kočenju je opet malo ugrožena stabilnost jer zadnji ima tendenciju da se zanese. Mislim da su razlike žiroskopskih sila kod novijih skutera male jer ne verujem da bi Pjađo izbacio na tržište skuter od 5.000e koji pri prvom oštrom kočenju struže po asfaltu Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4386 Napisano Octobar 30, 2010 Ne silazi, 6685 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Novi Beverly i Scarabeo imaju odstupanje 2 cola u prečniku, Yamaha X city 1 col. A pravilo kod motorcikla je da zadnji bude veći po prečniku i po debljini od prednjeg. Činjenica je da manji točak lakše pada u nagib i to je ono što mnogi motoraši zameraju skuteru kad sednu sa velikih točkova svojih motora, doživljavajući to kao nestabilnost al pre je stvar trenutne navike nego objektivnog zaključka jer se radi o malim brzinama. Moje iskustvo sa Scarabeom, gde mi je zadnji kraj samo proklizo nije uopšte merodavan jer je bila zebra i već pohabana guma, al stoji mi urezan refleks na tu temu. Doduše, veći točak upravo zbog jače žiroskopske sile mirnije prolazi krivinu pod nagibom i lakše se ispravlja, mada mislim da pravilno oblikovana i nova guma, ne ukockana, najviše diktira ovo o čemu pričamo, i naravno ugao prednje viljuške. Ima komentar skuteraša koji je sa starog Beverlija seo na novi, tamo negde kod Šibenika i kaže da sa starim samo u 2 krivine kači fuzasterom a sa novim u svakoj na nekoj ruti u brdu. To naravno ništa ne govori o razlici u točkovima jer je moguće da su fuzasteri jednostavno niži ili izbačeniji pa pre kače tlo. Al ipak može i da se protumači da je to zbog raspar točkova. Hondine Afrike i Transalpovi imaju isto razliku od 2 cola al je to verovatno zanemarljivo na tolikom prečniku. I da podsetim, prvi bicikli su imali nesrazmerno velik prednji točak. Ovo nema veza sa ovim, čisto ko pošalica. Baš ne znam gde bi mogao da nađem neki komentar na nekom testu, nit znam kako da tražim na engleskom. Nešto sam gledao recenzije za SH 300 i našao klipove gde majstor obara do zemlje, a oba točka jednaka. Ja po prirodi volim da raščivijam na sve što naiđem i možda je ovo besmislica, al ajd da teoretišemo. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
muljaz 2487 Napisano Octobar 31, 2010 Skuteras, 3782 postova Lokacija: Ivanjica Motocikl: T-Max 500 Prijavi odgovor kao problematičan Ja bih teoretisao ovde sa vama, ali sa mnom izgleda nesto nije u redu. Vozio sam gomilu skuterai nikad nisam primetio da mi nesto smeta sto je jedan tocak veci od drugog. Te razlike i nisu bas vece za taj jedan col, zato sto one gume manjeg precnika imaju visi profil i to skoro dodje na isto. Mozda se ja jednostavno brzo privikavam na to, ali ne vidim zbog cega bi razlika trebala da pravi problem. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
marshall 380 Napisano Octobar 31, 2010 motordzija opste prakse, 700 postova Lokacija: Novi zaSad Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850 Prijavi odgovor kao problematičan Velicina tocka igra veliku ulogu u opstim voznim svojstvima, treba samo uporediti velicinu tockova motocikala razlicitih proizvodjaca a iste koncepcije, kao da se kopiraju. A nije tako, u pitanju je samo racun u fizici. Zakljucak sledi vrlo brzo. Osnovna postavka gradsko drumsko sportskog motocikla zahteva kompromis upravljivosti (drzanja pravca), zaokretljivosti, mogucnosti obaranja, prenosenja sile ubrzanja i kocenja. Kompromis svega ovoga su tockovi 17 i 17, sa potrebnom sirinom. Sa kracim medjuosovinskim rastojanjem lako skrecu, lako se obaraju, lako skacu na zadnjaka. Sto manji tocak, lakse skrece. Cisto drumski motocikli imaju napred 19 a nazad 17. Oni lakse gaze neravnine, manje osecaju rupe, ali su inertniji za skretanje. U kombinaciji sa duzim medjuosovinskim rastojanjem, bolje drze pravac, ali istovremeno su i jos tezi za skretanje. Duzinom kompenzuju i sile ubrzanja, kocenja, teski su za zadnjaka. Sto veci tocak, teze skrece. Uz duzno postovanje, za trenutak obrisite iz pamcenja Kineske copere koji su izuzetno popularni, njihovi tockovi 16 i 15 odstupaju od matematike, ali to je posebna filozofija. Motokros i enduro imaju 21 i 18 tockove, sa kojima je mnogima neshvatljivo kuda prodju i kojom brzinom. Sa kratkim medjuosovinskim (kros), do malko duzim od krosa (enduro, zbog druma), gutaju sve podloge osim okeana, skacu na zadnjaka u petoj. Ma, cigra od motocikla. Supermoto je malko prekrojen na 17 i 17 zbog ocekivano mesovite podloge i brzinskih specificnosti mesovitih staza. E, sad nasi skuteri. Izvorno, prvobitna koncepcija lako prolaznog, jeftinog, jednostavnog motocikla za vrlo tesne Italijanske ulice postavila je tockove 10 plus 10 ili 12 plus 12 coli. Toliko je dosta za gradsko agilno ali brzinski nepretenciozno vozilo. To je bilo revolucionarno posle drugog sv.rata. Autor teksta smatra danasnje skutere sa tim merama samo za primer odbrane prvobitnog koncepta po svaku cenu. Isto, i da su te mere prevazidjene, tehnicki pa i antropoloski, ergonomski. Licno misljenje autora je da treba teziti pri kupovini skutera tockovima 16 i 16, a nemojte se smejati, najsrecniji bi pisac ovoga bio da nadje 17 i 17 tockove! Da jos lakse prelazi neravnine, a i dalje dovoljno lako skrece! Podsetimo se dodatnog nepovoljnog svojstva skutera, velikih neogibljenih masa nazad. Jednostavnost odrzavanja i trajnost nalazu upravo tu nepovoljnost, ali sa vecim tockom efekat bi bio blazi. Kao sopstvenik skutera sa tockovima 16 i 16, a medjuosovinskim ravno 150cm autor teksta smatra da je to najblize potrebnim merama, da je taj 1 col veci...tocak? Prtljaznik se da pomeriti, neka ga vrli projektanti izbace u stranu ili bilo gde. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nolezmaj 177 Napisano Octobar 31, 2010 BJB Maxi Scooter Club, 743 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Autor teksta smatra danasnje skutere sa tim merama samo za primer odbrane prvobitnog koncepta po svaku cenu. Isto, i da su te mere prevazidjene, tehnicki pa i antropoloski, ergonomski. Tvoj tekst ima dosta smisla i generalno se poklapa sa mojim razmišljanjima na temu. Da li bi proširio ovu citiranu izjavu? Mislim da je tu suština đuntinog pitanja. Konkretno, kako se ta prevaziđenost pokazuje u praksi? Pitam, zato što sam imao prilike da probam najrazličitije skutere (tipa Vespa, Liberty, NRG, Beverly, Medison, X9, stari Scarabeo, Sym HD...) i, kao i muljaz, osim "propadanja" u obaranju i malo manje stabilnog kočenja - nisam osetio razlike u kvalitetu vožnje. Opet, nemam puno prakse i kilometara (oko 5 godina aktivne vožnje tokom cele godine) pa možda nisam dovoljno iskusan vozač da osetio razlike. Da ne bude dileme - ne branim ili zagovaram koncept manjih točkova na maxi-skuteru (meni odgovara i to mi je dovoljno) samo želim da se informišem Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skyrunner 5306 Napisano Octobar 31, 2010 Drug član, 1922 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan A pravilo kod motorcikla je da zadnji bude veći po prečniku i po debljini od prednjeg. Ovo je samo delimicno tacno, ako su raspar tockovi, onda je prednji veci ali deo da je zadnji `deblji` odnosno siri je tacan Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nolezmaj 177 Napisano Novembar 1, 2010 BJB Maxi Scooter Club, 743 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Eh da, zaboravio sam bitnu stvar - žiroskopske sile o kojima pričamo važe samo preko određene brzine (ako se dobro sećam predavanja, oko 50kmh). Ako znamo da većina ljudi najveći deo vožnje provede na gradskim ulicama gde se uglavnom vozi do pomenute brzine, kompromis postaje logičan: Smanjenjem veličine točka na brzinama do 50kmh se ne gubi ništa od perfomansi, a upravljanje je lakše i dobija se više prostora ispod sedišta. Na brzinama preko 50kmh u sportskoj vožnji i u naglim kočenjima gube se performanse, ali ne tako drastično... Kao i svaki drugi tip dvotočkaša, maxi-skuter sa manjim točkovima (npr. od 12" do 14") je jedna vrsta kompromisa - gradsko vozilo sa naglašenim dimenzijama, upravljivošću, udobnošću i opremom, gde je sve ostalo u drugom planu. Kod skuter sa većim točkovima (npr. od 14" do 16") balans je malo drugačiji i performanse i stabilnost su u istoj kategoriji važnosti sa pomenutim. Skuteri sa napred većim a pozadi manjim točkom su, izgleda, još jedan kompromis - na pola između ova dva Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4386 Napisano Novembar 1, 2010 Ne silazi, 6685 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Sve što pričamo je tačno, al i dalje ne zaključismo kako se ponaša skuter sa ovakvim točkovima kao što je Scarabeo i novi Beverly, Yamaha X City. Jasno je da veći prečnik ima bolju ciklistiku itd, da je manji okretljiviji al kako raspar, šta se bi tu moglo da se dešava u toku vožnje. Nevažna je gradska brzina al ti skuteri imaju agregate i od 500 kubika gde se postižu brzine od 140 i jako se brzo može terati kroz krivine. Da li zadnji manji lakše pada u nagib, dal to uzrokuje različito ponašanje prednjeg i zadnjeg kraja pogotovu u nekim manevrima koji nisu predviđeni, ala naglo izbegavanje prepreka kad se nužno odvali jak kaunterstiring. Dal zadnji kraj pre padne pa povuče prednji, de stabiliše možda skuter. Shvatam ja kompromis sa prtljažnim prostorom, al je to ipak sekundarni plus u odnosu na ciklistiku sa aspekta bezbednosti. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nolezmaj 177 Napisano Novembar 1, 2010 BJB Maxi Scooter Club, 743 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Mogu samo da nagađam - možda veliki prednji točak daje dobru stabilnost pri udarima u neravnine i u izlasku iz krivine, a malo manji zadnji točak omogućava lakše manevrisanje pri malim brzinama u gradskoj gužvi (jer je veći deo mase pomeren pozadi) i olakšava obaranje u krivinama? Možda ova kombinacija daje najbolje od oba pristupa... Iskreno, sumnjam da će neko znati da ti da tačan i kompletan odgovor na tvoje pitanje. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nolezmaj 177 Napisano Novembar 3, 2010 BJB Maxi Scooter Club, 743 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Evo jedne zanimljivosti - ovde je kratko predstavljanje novog skutera BMW, concept C (http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/54902-bmw-concept-c/) Vođa dizajnerskog tima kaže da su tražili balans između agilnosti i okretnosti sa jedne, i stabilnosti i udobnosti sa druge strane. Ne mogu sigurno da procenim veličinu točkova, ali mi se čini da su u pitanju 14"? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
marshall 380 Napisano Novembar 9, 2010 motordzija opste prakse, 700 postova Lokacija: Novi zaSad Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850 Prijavi odgovor kao problematičan Uz izvinjenje za kasnjenje odgovora, nedostupnost racunara je u pitanju, evo dopune. Zakljucak forumasa je sasvim ispravan, velicina prednjeg tocka odredjuje i stepen odskakanja istog pri udaru podloge. Takodje, manji tocak lakse skrece, teze drzi pravac. Turni motocikli imaju vece tockove, terenci najvece da gutaju sve podloge. Zadnji tocak se obicno, a ne mora, stavi sa debljom gumom. malo zbog drzanja vece mase na sebi, a malo i zbog povecanog efekta amortizera, vislji bok gume je i dodatni amortizer. Antropoloski, ljudi su danas vislji i tezi nego posle dr.sv.rata, kada je koncept skutera nastao. Statistike su nepobitne. Tome je potrebno odgovoriti novim prilagodjenim dimenzijama sklopova prema coveku, t.j. ergonomski. Ovo sve nalaze razvoj vozila, koji opet treba usaglasiti i sa nekim zakonima, npr o saobracaju. Tacno je da se u nizem dijapazonu brzina i defanzivnom ponasanju u saobracaju razlike u velicini tockova manje primete, kao i mnoga druga svojstva. Na svom skuteru od 16 i 16 ipak bi autor ovog teksta vise voleo 17 i 17. Ne vise od toga. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...