Jump to content

Moto Zajednica

Ravna Gora - 07.04.2007.

Recommended Posts

  • Drug član, 1085 postova
  • Lokacija: Јужни Београд
  • Motocikl: Beta Xtrainer

Trojac bez kormilara Cope, Goran_Bgd, i moja malenkost našli smo se u 10:00 na Adi i krenuli put Ravne Gore.

Za poèetak nas je zaustavila patrola kod OMV-a. Rutinska kontrola. Policajac steže ruku Goranu kad je video da ima A od 1973. -æe i nastavljamo.

Da se ne bismo smarali sa kamionima po Ibarskoj skreæemo u Brajevu i "krotimo krivine" prelepim putem kroz neka sela.

Kormilara (Lalajka) smo pokupili u Lazarevcu. Mislili smo da idemo preko Ljiga, ali pošto je Lalajko morao da utera neki dug u Bogovaði idemo preko Mionice.

Put do dužnika je bio veoma interesantan. Beskrajno prav put posut rizlom sa rupama. Prava poslastica za Copeta i mene. Ja sam vozio jedno 100 km/h, Cope je išao ispred mene i nestajao u oblaku prašine... :oops: Ko zna dokle bi mi stigli da nas nije zvao Goran_Bgd: "E, hoæete vi da se vraæate. Vi ste otišli jedno dva kilometra dalje od nas!"

 

74EO0_00mb7.jpg

 

Svratili smo da se okrepimo na èesmi kod rodne kuæe vojvode Živojina Mišiæa, ali vode nije bilo... (Lalajko davaj sliku!)

Put do Ravne Gore uzbrdo je prièa za sebe. Lepe i pregledne krivine, a krajolik pravo osveženje posle one ture za Pešèaru.

Usput ulazimo u neki kamenolom. Goran nas sa svojim Kawasakijem prati u stopu! A Lalajko pokazuje Copetu kako se hvataju kadrovi... :D

 

NBDcy_01zj3.jpg

 

Stigli smo do imanja SPO-a!

 

404.jpg

 

Hteli smo i do Dražine peæine, ali sam jedino ja mojom skelom moga da proðem. Išao bi i Cope svojom grdosijom u to ne sumnjam, ali je prevladao zdrav razum Lalajka i Gorana... :lol:

 

E povratak je usledio preko Baške planine ka Ljigu. Potpun off-road. Goran je samo pitao koliko ima ovakvog puta i krenuo. Sve pohvale imajuæi u vidu da je put vodio kroz šumu i veæim delom bio u nekim džombama, prepun sitnih kamenèiæa...

Bilo pa prošlo i stigosmo do sela Ba sa sve Goranom! :D Znak je malo izbušen mecima. Baš kao na Korzici... 8)

 

ioAuO_03hu1.jpg

 

Svratili smo i do moje vikendice koja je nadomak Ljiga. Procvetala magnolija! :wink:

 

0qWSI_04zs3.jpg

 

Lalajko bez veæih problema silazi do glavnog puta, bez obzira što je tek pre par dana uzeo L tablicu kako bi polagao za V kategoriju!

 

eZPgv_05zx5.jpg

 

Stari as :finger: silazi stojeæi. Posle se pita što me klinci po kraju pitaju: "Jel' onaj tvoj ortak uvek vozi stojeæi!?"

 

8IR9s_06eu0.jpg

 

Sledi okrepljenje "Kod Tome" u Ljigu i saznanje da u gumi imam ekser! :shock:

Cope ga odstranjuje stomatološkim zahvatom. Sreæom guma nije bila probušena.

 

6pYoJ_09ax9.jpg

 

Od ovog silnog lomatanja nekog su zabolela i leða...

 

404.jpg

 

Na kraju lagani obrok "Kod Uèe" u Ljigu u jednom prelepom restoranèiæu pored reke i vodenice. I vrlo popularnog cenovnika: 4 Coca Cole, 2 kisele, porcija pastrmke, 10 æevapa i dva puta po pola porcije vrata na žaru = 1250 din.

 

VUf1f_10ka0.jpg

 

Sve u svemu veoma lepa tura... Neka ostatak ekipe doda svoje impresije! :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 115 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki ER 6F
Za poèetak nas je zaustavila patrola kod OMV-a. Rutinska kontrola. Policajac steže ruku Goranu kad je video da ima A od 1973. -æe i nastavljamo.

 

Pre nego kazem kako je bilo da ispravim greske u tekstu kormilara :)

mala greska A imam od 1963 godine.

 

Na kraju lagani obrok "Kod Uèe" u Ljigu u jednom prelepom restoranèiæu pored reke i vodenice. I vrlo popularnog cenovnika: 4 Coca Cole' date=' 2 kisele, porcija pastrmke, 10 æevapa i dva puta po pola porcije vrata na žaru = 1250 din. :D[/quote']

 

S obzirom da je gospodin SpaVe bio obnevideo od gladi i da mu receptori za vid nisu radili dok pastrmuku nije probao, prevideo je tj bolje reci nije ni video dve sjajne corbe koje smo Cope i ja pojeli, te na spisak treba dodati i pomenute corbe, i sve za 1250 din:)

 

Inace tura je bila SJAJNA, predeli divni, druzenje kao i uvek nesto novo i prelepo. Ono sto bih morao da pohvalim to je ponasanje motora mog na putu gde nema puta..uveli me da ih pratim i islo je bas fino :).

 

Zbog pomenutog predlozio bi da SVI ONI KOJI VOZE ENDURO MOTORE napisu zahvalnicu G-dinu ministru za kap investicije, sto imaju ovako predivne puteve za prave ture po ovoj nasoj divnoj zemlji..mi ostali kojima treba i malo bolji asvalt, pridruzicemo se toj zahvalnici tako sto cemo da promenimo namenu motora koje vozimo :)

 

O turi ima jos puno da se prica ali mislim da ce slike najbolje da prikazu, reci uvek fale..

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1085 postova
  • Lokacija: Јужни Београд
  • Motocikl: Beta Xtrainer
Zbog pomenutog predlozio bi da SVI ONI KOJI VOZE ENDURO MOTORE napisu zahvalnicu G-dinu ministru za kap investicije' date=' sto imaju ovako predivne puteve za prave ture po ovoj nasoj divnoj zemlji..mi ostali kojima treba i malo bolji asvalt, pridruzicemo se toj zahvalnici tako sto cemo da promenimo namenu motora koje vozimo :) [/quote']

 

Poštovani gospodine Iliæu,

 

U ime svih vozaèa enduro motocikala, od srca vam se zahvaljujemo na putevima širom Srbije koji nam uvek iznova potvrde da smo napravili pravi izbor prilikom kupovine motora! :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2247 postova
  • Lokacija: Beograd/Šumadija
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc

-Dakle Spave, posle tvojih foto kreacija ja nemam šta da dodam od slika 8) osim jedne koja i nije nešto al ajde, vidite se...

Jedina slika je u glavi, a to je izrazito žuta boja onog kamenjara kuda smo prošli...

 

-Goranu skidam kapu kako je terao onu Kawu po bespuæima i makadamima, niz i uz nagib na kome ne postoje ni ostaci od asfalta, niti ga je ikada bilo! A tu i tamo proteèe i po neka reèica sred puta. Ono da mi je neko prièao da može ER6-F tuda da proðe, izvadio bi zadnjih sto evra i stavio na sto. Za neverovati gde sve onaj motor može da se poæera, al boj ne bije oktanska vrendost, nit bi Marko na Kosovo zakasnio da je onako vozio :prayer: :prayer: :prayer:

 

-Lalajko je nabacio par novih rukavica i sad može da pièi i na -10 a da ne brine za reumu.

 

Na kraju u L.A. (Lazarevac) uhvatismo sumrak, popili po espresso, isprièali par viceva, a Lalajko je dao par usmenih umetnièkih ktritika vajarskih dela što šetaju glavnom ulicom i bude maštu nas sretno oženjenih, a i ovih momaèki nastrojenih subjekata, te smo ustanovili da nam se ukusi uglavnom podudaraju kad je upitanju umetnost - (od glagola umetnuti) ...

 

ljWPd_ekipa2ql8.th.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Motorradfahrer, 1733 postova
  • Lokacija: BGD
  • Motocikl: Race Bike in a Tuxedo

Jebt....mozzda smo mogli i da se nadjemo...posle nemilog dogadjaja u kojem glavni akter bejashe Zefir 55o&rizla (Mina je tu bila kolateralna shteta) i poshto nam nije bilo do jurenja ostatka grupe, moja drugarica Nata i ja krenusmo ka Divchibarosima...

 

Jedna napomena...put iz Valjeva ka Divchibarama je OCHAJAN Rupe,shoder,shljunak,litice,ne obelezzeno,na trenutke usko...Neka mi oproste Hard Endurashi i Kroseri...Bajkeri izbegavajte ovaj pravac!

Elem,vidikovac na vrhu:

kZ1p8_dscf2596kx2.jpg

Natasha:

VkYkm_dscf2601lz6.jpg

Izuzeti "chlan" ali takodje na svetom pohodu(i ja u pozadini)

DRAL1_dscf2606pi8.jpg

Malo slika..bzvz

LnUyI_dscf2609bn3.jpg

aVKbW_dscf2610rl9.jpg

 

E sad,silazak sa Divchibara je tekao za nijansu bolje...naime put ka Mionici su uzeli da rade,pa u jenom delu nije tako losh...sve u svemu kad smo stigli dole okrenem pravo na Ljig,poshto nam je cilj bila kafanica Dva Brata...put Mionica-Ljig je OkeJ ali priruuda,mnogoo dobroo.. Okolish fantastichan kuce i vikendice Bash zzivopisno,prava Srbija...I tu je i skretanje za Ravnu Goru..(ja to nisam znao da je na tom putu) Eto.

I na kraju..pogled iz bashte pomenute kafanice

404.jpg

 

ps.SpaVe,Goran_Bgd i Cope...ne zamerite shto sam mozzda Offovao po vashem postu ali sam se opet osetio vishe deo vasheg nego AndejP-ovog posta. Pozdrav i pijemo :pivo:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12093 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv
JUKO0_ekipa2ql8.th.jpg

 

Svaka cast Cope za sliku. Spave gledaj kako se radi slika na kojoj mi se ne vidi stomak! A ti prvu pa iz profila! :twisted: :twisted: :twisted:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 309 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Piaggio Beverly 200

Tura vam je extra, sta drugo da kazem :D

 

Pa Gorane_Bgd, izvinjavam se na pitanju, ako nije tajna koliko imas godina? Ako si `63 dobio A, tada si imao minimum 18 godina?

 

Ja sam mislio da si barem `65-to godiste!!!

 

E sad, da li da persiram sledeci put kada se vidimo ili???

 

Pozdrav!!!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1085 postova
  • Lokacija: Јужни Београд
  • Motocikl: Beta Xtrainer
Jedna napomena...put iz Valjeva ka Divchibarama je OCHAJAN Rupe' date='shoder,shljunak,litice,ne obelezzeno,na trenutke usko...Neka mi oproste Hard Endurashi i Kroseri...[/quote']

 

Upravo se na toj deonici javila ideja za zahvalnicu ministru za kapitalne! :D:D:D

 

Šteta što se nismo susreli...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 115 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki ER 6F

Pa Gorane_Bgd' date=' izvinjavam se na pitanju, ako nije tajna koliko imas godina? Ako si `63 dobio A, tada si imao minimum 18 godina?

Ja sam mislio da si barem `65-to godiste!!!

E sad, da li da persiram sledeci put kada se vidimo ili??? [/quote']

 

Sta da ti kazem izgled zna cesto da prevari, i nemoj da persiras kad se vidimo, nije u redu, ipak smo drugari :)

 

A u vreme kad sam polagao nije bilo obavezno 18 godina nego sa 16 je moglo ako si imao pre toga 4 godine psp za biciklu i biciklu sa pomocnim motorom. A to je vazilo samo u Vojvodini, te sam ja tamo to ispolagao jos sa 11 i onda sa 16 za A. Eto davno je bilo ali secam se kao da je juce se desilo, kakva su to vremena bila....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12093 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Spave me je pozvao dan u oci puta i pitao "Hoces?" Hocu. Momci su dosli u dogovoreno vreme kod mene, pa smo se spustili do centra Lazarevca gde se odrzvao nekakav mini moto skup. Ipak sam se iznenadio brojem motocikala i posetilaca koje smo tamo zatekli. Lazarevac je tog dana bio prepun motora koji su pojedinacno ili u grupama gmizali na sve strane. Na zalost, ovde kao da postoji naredba za zabranu nosenja kacige na glavi (tolerise se ako je na laktu), tako da smo je samo mi izgleda imali tamo gde spada.

Tu sam ja konstatovao da sam zaboravio Canona pa sam skoknuo do kuce da ga uzmem, dok je ekipa pojacana sa Rajom ubijala vreme:

 

65CR2_picture0011024x768hy8.th.jpg

 

Iz Lazarevca smo krenuli do Zupanjca gde se odvaja put ka Donjem Lajkovcu gde sam ja imao jedan poslic. (da ispravim Spaveta, nije mi covek dugovao nikakve pare, nesto drugo je u pitanju :) Na putu do Donjeg Lajkovca smo se vec susreli sa 3km dugom deonicom makadama. Put u stvari ide bivsom trasom uskog koloseka koja je nekad tuda prolazila. Spave i Cope su dali gas i nestali u prasini, otisavsi da nas sacekaju par kilometara dalje, tako da su besni pogledi lokalaca zadrzavali na Goranu i meni. Neverovatno je koliko pobesnela Afrika moze da dize prasinu!!! Naravno, u toj brzini su otisli malo predaleko pa smo napravili malu pauzu dok smo ih navatali nazad :) Ovaj kvalitetan put je bio samo uvod u ono sto je mucnog Kawasakija cekalo tog dana.

 

aldn5_picture0021024x768sq1.th.jpg

 

Od Donjeg Lajkovca (koji je usput visi od Lajkovca) put pocinje da se penje ka Mionici.Predivne blage krivine, relativno dobar asvalt. Da napomenem da su Cope i Spave svojim prolaskom u izvesnoj meri unazadili proizvonju jaja u ovom kraju, ali o tome neka pisu oni. U Mionici se nismo zadrzavali, vec smo produzili ka rodnoj kuci Zivojina Misica u selu Struganik. Skoro celo selo se bavi prodajom kamena koji se otkopava po lokalnim kamenolomima. Jedan od njih je bio pored puta, sto smo iskoristili za par snimaka:

 

dWhSn_picture0081024x768xw5.th.jpgBSHVR_picture0041024x768xi9.th.jpg

 

Do kuce se stize veoma strmim i uskim putem, uz zainteresovano posmatranje par dzukaca kojima smo verovatni bili fantasticna atrakcija. Prosle godine, 20 jula, je ovde otvorena spomen cesma, u koju sam polagao najdublju nadu za prestanak zedji koja me je morila jos od Lazarevca. Ali sta, vode nema! Evo kako bi izgledalo da je VODE bilo:

 

isv6u_picture0131024x768pl6.th.jpg

 

Ovde Spave objasnjava tehniku voznje medju kokoskama, drugi hvataju beleske:

 

9g7OW_picture0111024x768ym6.th.jpg

 

Guja ljuta, neuhvatljiva po krivinama:

 

st33h_picture0091024x768pf0.th.jpg

 

Produzujemo dalje ka Ravnoj Gori, najlepsim delom puta koji smo danas presli, a da je bio pokriven asvaltom. Serpentine kao na Grosglokneru, Cope ramenima dodiruje temena krivina. Ipak, treba biti pazljiv, ima kamiona koji se veoma sporo krecu po ovim krivinama, koje su uz to cesto sa peskom ili prosutim kamenjem. Pogled sa nekih krivina je zaista predivan, ali se ne moze bas sve slikati. Evo kako izgleda jedan od lokalnih vrhova pored puta:

 

Xgq9n_ravnagorank4.th.jpg

 

Na Ravnoj Gori standardno, lepo, tek poneki posetilac. Posle malo fotografisanja:

 

myuB4_picture0251024x768zj0.th.jpg404.jpgxr6FJ_picture0141024x768ne9.th.jpg404.jpg32cDJ_kafanalg9.th.jpg

 

se dogovaramo da odemo do Drazine pecine (ako se dobro secam naziva). Moj predlog da odemo peske biva nadglasan pa krecemo motorima. Ipak jedo parce puta prekriveno blatom nas sprecava da odemo do same pecine, pa posto ekipa i dalje ne zeli da pesaci, okrecemo i vracamo se nazad. Mozda je i bolje, jer bih da smo stigli, verovatno morao da jurim za Spavetom i Copetom motorom PO pecini, za sta tog dana nisam bio raspolozen.

 

Na poslednjo slicici je kafanica sa basticom u koju sam polagao nadu za VODU i kafu. Pitam na polasku Spaveta hocemo li da svratimo, on klima glavom i odlazi. Sav srecan krecem za njima ne stavljajuci rukavice, psihicki se pripremajuci za kraj dehidracije, ali... Oni odlaze dalje, ja posle par stotina metara stajem da navucem rukavice, gledajuci u tri sarene tackice koje brzo nestaju iza sume. :( Ekipu sustizem par kilometara dalje, cekaju mene i vrse pripreme za spust. Kakav spust, pa asvalt je lep, ali... Oni pokazuju na jedan krajnje sumnjiv puteljak koji se odvaja desno, sa divnog asvalta. Hm. Nisam siguran da je Kawasaki Co.LTD zamislio da ER6 ide po ovakvim putevima, ali Goran hrabro krece za Copetom i Spavetom koji su veselo odmaglili. Negde. Put je poceo bezazlenim rupicama od samo 30-tak cm koje veselo obilazimo utabanim kolotecinama, praceni cvrkutom ptica i pucanjem kamencica ispod tockova. Okolina je zaista predivna, kuce su stare i iskljucivo ovakve:

 

Sa9N9_picture0391024x768fw2.th.jpg

 

U neko doba, put se pretvorio u vrlo ostre serpentine. Jesam li vec pomenuo Grosglokner?? E, ovo je to, ali sa tucanikom i kamenjem. Ja bre imam "L" tablicu!! Kad sam je preuzimao, rekli su mi da ne vozim brzo, ne vozim saputnika, ne idem van podrucja Beograda i narocito, da ne silazim sa Ravne Gore preko sela Ba! Ali eto. Na blazim krivinama sam imao prisebnosti za poneki snimak:

 

vQwJn_picture0401024x768fs4.th.jpgqWGPo_picture0431024x768zi8.th.jpgUrEse_picture0471024x768qu2.th.jpg

 

Afrika se veselo vrpoljila ispod mene. Bio sam potpuno smiren, jer sam sa desne strane imao sigurno mesto za izletanje:

 

bBnsV_picture0421024x768oe6.th.jpg

 

Ipak, malo po malo stigli smu u civilizaciju:

 

w4YvN_picture0441024x768fp9.th.jpg

 

i izasli na ovo dole. Sad znam kako se osecaju brodolomnici kad konacno dohvate kopno. Na moju zalost, nije bilo vremena za silazak sa motora i ljubljenje ove povrsine:

 

LmSbm_picture0411024x768oh8.th.jpg

 

jer je trebalo posetiti druge znacajne objekte na ovoj lokaciji, a to je recimo vikendica Spavetovih roditelja. Do doticne vodi hmm... blagi :shock: uspon, po makadamu. Kad su se popeli Cope i Spave, valjda mogu i ja. Uspravio sam se na fuzastere, nagao napred, dao gas i uz malo kopanja tocka po kamenju i vrckanja Afrike stigao do gore. Vikendica je na sjajnom metu, i sa trema se pruza predivan pogled na dolinu Kadine Luke. Ja sam, medjutim u misilima vec trazio nacin kako da sidjem nazad, uz minimalnu stetu. Svakakve ideje su mi padale na pamet, ali na kraju sam stisnuo petlju i - spustio se. Steta je sto nije napravljen video snimak spusta, jer bi sa istim sa punim pravom otisao u SUP i trazio "A" pecat u vozackoj dozvoli. Da, umalo da zaboravim, nije bilo VODE jer je vikendica bila zakljucana.

Nastavljamo prema Ljigu, ali posle nekoliko stotina metara od izlaska na Ibarsku skrecemo levo, preko recice do predivnog kafica. Veliki travnjak, drvene klupe i stolovi, ljubazno osoblje koje je donelo 1+1 litar vode za neke od nas, pa dobra kafa koju sam umalo zaboravio da popijem. Samo jedan snimak odavde, izdadose me baterije u Canonu:

 

ZnK4D_picture0521024x768mo0.th.jpg

 

Ekipa je tu konstatovala da je gladna (za zedne se kao sto vidite ne brinu) i resila da promeni lokal. Palimo masine za odlazak do 500 metara udaljenog restorana pored vodenice. Predivan ambijent, sum vode u vodenici, blago popodnevno sunce... sta reci! Ipak, pre rucka, ucinjeno je nesto korisno, ocisceni su viziri, a i ja sam uspeo da nabijem na glavu Copetov N102 i najverovatnije resio da kupim istu kacigu. Klopa je bila sjajna, Spave je napisao vec, 4 osobe - 1250 Dinara!

Posle posete Spavetovim rodjacima, krecemo ka Lazarevcu. Dobra voznja, pravilno odstojanje, konstantno 100km/h i za tili cas smo stigli. Ah, da, Goran je ovo iskoristio da skine prasinu sa guma, sto je moglo samo na jedan nacin. Na kratkom rastojenju. Uz zainteresovane poglede policije. Ali, posle nas je uredno sacekao.

 

Turska kafa sa obaveznim ratlukom u kaficu u Lazarevcu je bila tacka na i na predivan dan. Sjajna ekipa sa kojom bih mogao na kraj sveta. Jedva cekam sledecu voznju.

 

Pozdrav svima koji su imali strpljenja da ovo citaju! :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Motorradfahrer, 1733 postova
  • Lokacija: BGD
  • Motocikl: Race Bike in a Tuxedo
Yomane...jebote' date=' slike su ti do jaja!! Cime slikas?[/quote']

Fuji 6500+ polifilteros :)

 

Lalajko,super interesantno napisan post! :kul:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1085 postova
  • Lokacija: Јужни Београд
  • Motocikl: Beta Xtrainer
Evo kako izgleda jedan od lokalnih vrhova pored puta:

 

GGU5W_ravnagorank4.th.jpg

 

Mnogo podsjeæa na Matternhorn :D

 

Lalajko, raskrinkan si! :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja