Jump to content

Moto Zajednica

Kako savladavati "lakat" krivine (serpentine)

Recommended Posts

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3711 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Supruga i ja smo juče (po kiši) napravili krug od oko stopedeset kilometara (okolina Soko Banje), pored ostalog i preko planina Rtanj i Ozren. U par navrata sam imao problema na oštrim (lakat) krivinama prilikom silaska sa planina. Na putu je bilo dosta vode, blata, peska.. .

Da bih savladao ovakve  krivine brzinu sam morao da spustim na najmanju moguću meru. Pri tome inercija i žiro-efekt praktično ne postoje, kao ni centrifugalna sila. Iz tog razloga motor je osetljiv i nastavlja da "pada" na stranu i kod najmanjeg nagiba. S obzirom da je i upravljač u ovakvoj situaciji već zaokrenut skoro maksimalno,  preostaje jedino da motor "podignem" iz nagiba i sprečim pad dodavanjem gasa. Ali takva se moja "aktivnost"  često završava "otklizavanjem" prednjeg točka jer je on već skoro popreko u odnosu na osu motora! Tako sam juče u levoj "silaznoj" krivini bukvalno za dlaku  "promašio" stubić koji drži zaštitnu ogradu. A sve to pri brzini od 4-5 km/h!

Sa savladavanjem krivina pri nekim normalnim brzinama nemam problema jer inercija, centrifugaln i centropetalna sila kao i "žiro-efekt" drže motor stabilno a naše je samo da tu "stabilnost" usmerimo u željenom pravcu. Ukoliko brzina nije prevelika to se prilično lako izvodi, posebno ako aktivno koristimo "counter steering".

Dakle pitanje za iskusne: Kako savladati veoma tesne (oštre) krivine. Recimo "serpentine".

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

Uh sto volim ove pitalice,kad treba da se jave iskusni.

Ja naravno smatram da sam iskusan,koliko je to istina to je druga prica  ;D

Pa eto da krenem.

Rekao bih da,ako si uspeo da prodjes te krivine,a nista ti se nije dogodilo,uradio si sve kako treba  ;)

Nemam bas najjasniju sliku sta se i kako dogadjalo,ali imao si i dve vazne otezavajuce okolnosti.

Putnika(cu) i put koji je u ocajnom stanju.

Ako pretpostavimo da je guma u odlicnom stanju i da nisi koristio prednju kocnicu,to otklizavanje prednjeg tocka moze da se pripise stanju puta.

U takvim krivinama ima svega i svacega,ulja,rashladne tecnosti + te stvari koje si naveo.

Ovakvom jednom fenomenu moze da doprinese i pogresno podesena suspenzija.Imao sam priliku i sam da dozivim nesto slicno i to pri mnogo boljim uslovima.Motor sam bez korekcije pred opterecenja amortizera natovario i krenuo na put.Isto tako u spustanju,na nizbrdici,odmah nakon pustanja kocnice za ulazak u krivinu,prednji kraj se naglo dizao i rasterecivao,samim tim i guma je gubila kontakt sa asvaltom.Nisam zavrsio na zemlji jer su gume bile nove i asvalt suv,plus ritam i nije bio neki.

• Navigator, 1801 postova
  • Motocikl: Papričica :)

Pazi prijatelju, da bi doslo do razmisljanja o counterstiringu, centrifugalnim i centipetalnim silama

i ispiranju vesha na 40 stepeni, morash prvo malo vesh uprljati pa onda videti kako se vade fleke.

5km/h je jako teska brzina za postici, i najsigurnije je voziti sa nogama na asvaltu, mani se obaranja,

pogotovo po kisi, prasini, blatu... prednji tocak prestane da proklizava kad das dovoljno gasa da

proklize zadnji! Obrati paznju da kad ides nizbrdo, uvek budes u brzini nize nego sto bi se na isti

nagib penjao, to ti je najbolji savet za pocetnike koji sam ikada cuo! Samo polako, dodje to i samo od

sebe, mani se defanzivnog vida i periferne voznje... vozi!

Pazi prijatelju, da bi doslo do razmisljanja o counterstiringu, centrifugalnim i centipetalnim silama

i ispiranju vesha na 40 stepeni, morash prvo malo vesh uprljati pa onda videti kako se vade fleke.

5km/h je jako teska brzina za postici, i najsigurnije je voziti sa nogama na asvaltu, mani se obaranja,

pogotovo po kisi, prasini, blatu... prednji tocak prestane da proklizava kad das dovoljno gasa da

proklize zadnji! Obrati paznju da kad ides nizbrdo, uvek budes u brzini nize nego sto bi se na isti

nagib penjao, to ti je najbolji savet za pocetnike koji sam ikada cuo! Samo polako, dodje to i samo od

sebe, mani se defanzivnog vida i periferne voznje... vozi!

Očigledno se ne razumemo. Nisam ja ni mislio da u ovim uslovima i pri ovakvim brzinama treba da koristim counter steering. Naprotiv. Problem je da pri tako maloj brzini uopšte održim težište da ostane iznad točkova, odnosno da sprečim da se motor "svali" u stranu zaokreta.  A ovo "svaljivanje" se dešava upravo  zbog nedostatka sila koje "stabilizuju" motor, odnosno zbog nedostatka brzine.

Ako si u odgovoru hteo da kažeš da treba proći većom brzinom verovatno si u pravu, ali moje gume (Mishelin Sirac) imaju šaru ali su stare skoro deset godina i deluju mi kao da su od drveta. Savet da prođem sa spuštenim nogama na zemlji mi deliuje "upotrebljivo" ali do sada to nisam praktikovao.

A inače vrlo često izađem na poligon i malo treniram. "Osmice" okrećem bez problema čak i na manjem prostoru od nacrtanog. Ali "osmice" su na ravnom i čistom terenu a ove krivine nisu.

• Skilled Rider, 1613 postova
  • Motocikl: Pijađo Ćao

.... ali moje gume (Mishelin Sirac) imaju šaru ali su stare skoro deset godina i deluju mi kao da su od drveta.

aaaaaa, yebiga ga sad, drugovi....  ::)   ....čudno, zar ne  ???

• Svrati ponekad, 193 postova

Ja bih rekao da bi ovde sve resilo odabir drugacije putanje...jer ne vidim razlog da se vozi 4-5 km/h u tim krivinama...A za gume ne bih komentarisao... :-))

treba savladati te krivine mozdapomocu filmskih trikova,ja to cesto pokusavam

Nisam baš siguran šta je pisac hteo ovim da kaže, (ali je verovatno i bolje što je tako). Ja sam potražio savet od iskusnijih bajkera koji voze ovakav ili sličan motor i koji tokom vožnje dolaze u slične situacje. "Dobacivanja" od strane onih kojima je motor statusni simbol i služi im za vožnju od kafića do kafića nikako neće nikom da pomognu. Ja motore vozim od 1967 godine. I to bez ozbiljnijih incidenata u saobraćaju. A savladao sam mnogo toga i bez korišćenja filmskih trikova. Ali uvek postoji mogućnost da se nešto uradi još bolje. Mene nije sramota da zatražim mišljenje drugih kad naiđem na neki problem.

A izvinjavam se ukoliko sam pogrešno shvatio prethodni komentar.

Ja bih rekao da bi ovde sve resilo odabir drugacije putanje...jer ne vidim razlog da se vozi 4-5 km/h u tim krivinama...A za gume ne bih komentarisao... :-))

Hvala na komentaru. Rečeno vrlo kratko i efikasno. I stopostotno tačno. Meni upravo i jeste problem da nađem pravu putanju i pravu brzinu. Ipak ću ovih dana morati na "poligon" da treniram oštre zaokrete na malim brzinama. A dok ne nabavim nove gume vožnja "ko po jajima".

• Enduraš, 6409 postova
  • Motocikl: CRF300L

Ako je nizbrdo a ides toliko polako da ne mozes da kocis motorom, onda lagano kocis zadnjom kocnicom, prednju ne pipas nikako. AKo prokliza zadnji tocak pustanjem kocnice se motor bez problema vraca na putanju na tim brzinama.

Ja takve krivine prolazim tako da oduzmem gas pred krivinom i izbacim nogu ka unutrasnjoj strani krivine. Za tako nesto je ipak potrebno uci malo brze od 5 km/h. Mislim da si najvise problema imao upravo zbog premale brzine.

• Svrati ponekad, 128 postova
  • Motocikl: kawasaki 1400gtr - BMW K1300S

Ziko pa ti trazis savet iskusnog bajkera a vozis motor od 1967god , pa na ovom forumu ima malo ljudi koji su rodjeni u to doba a ne da budu iskusniji od tebe.Ja sam ovo tvoje pitanje shvatio kao salu ako vozis od 1967. puno pozdrava  ;D

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Ako je u pitanju bio normalan put, ne vidim u cemu je problem ? Vozio sam na mnogim putevima sa serpentinama, tim istim putevima prolaze i automobili, kamioni, autobusi, pa kad mogu oni sto ne bi mogao i motorcikl ?  Dok vozis takvim putevima, mani se razmisljanja o Ziro efektu, inerciji, centrifugalnoj sili i counter steering-u ( sto god to bilo ), vec se potrudi da osmotris put, procenis krivinu i odredis najbolju putanju. Ja u takvim situacijama gledam kolko  je to moguce i da li mi neko dolazi u susret, pa napravim i malo veci zaokret da bi lakse prosao kroz krivinu.

Mislim da ti vezbanje na poligonu i nece bas mnogo pomoci, jer jedno je vezba na ravnom poligonu, a drugo voznja uzbrdo il nizbrdo kroz serpentinu sa vodom, peskom i sl .  Potrudi se da " osetis svoj motor " i sve ce biti ok. Cak imam utisak da si se i sam malo uplasio jer si znao da imas stare i lose gume. Promeni ih .

• Zainteresovan, 573 postova
  • Motocikl: SKUTERAŠ :)

ja mislim da sve sto treba da uradis jeste da stavis gume koje nisu iz 1967-me i problem resen  ;)

Isto misljenje, nije nimalo cudno da 10 godina stara guma proklizava :)

• Svrati ponekad, 159 postova
  • Motocikl: Honda CBR 600 f3

Kad izvedes kosinus nad hipotenuzom ziro-efekta, onda to pomnozis sa centripetalnim sinusom, a tagens centrifugalnog  kotangensa oduzmes od lakta, eeee onda se krivina sama ispravi :o

• Zainteresovan, 503 postova

Guma, guma, guma i guma. Ništa drugo. Iskreno me čudi hrabrost nekoga ko vozi od '67 da prijavi takav "propust" da guma nije baš najnovija...

znaš kako.. ne vozim 2 točka pošto €€€€ ne berem na grani. Na 4 točka imam 4 "neke" gume koje su mašala za menjanje. Prednje znam da su prešle oko 40.000, zadnje bar 10.000 više... Prednje su stare 2 godine i 2 meseca, zadnje bar godinu duže. Oglodjane ili ne, njih je sunce pržilo, kiša polivala, sneg smrzavao, so i rizla, a bogami i lanci ždrali... da ne pominjemo i sto i kusur agilnih konja i tonu i tristo tovara ... Ja sam planirao da ove gume menjam tek pred zimu "preguraće leto", ali od tog vica nema ništa. Pre par dana sam malo agresivnije stao na kočnicu i otklizao na mestu gde znam da od klizanja nema ništa. Gume moraju biti zamenjene još tokom ovog meseca. Vic će koštati ~200 €...

Na motoru guma... uh ... ako uspeš da dovezeš do kraja druge sezone (pod pretpostavkom nema divljanja) ... svaka čast.

Guma kao hemijski element nije podložna samo mehaničkim starenjem već se to starenje dešava i hemijski. To što ti imaš na felnama ... nisu gume... HITNO MENJAJ!

posle neka iskusniji pametuju o idealnoj putanji, brzini, silama i ostalome ...

• Svrati ponekad, 259 postova
  • Motocikl: Honda VFR 800FI

Ja sam pao sa moje kawe zato sto mi je prednja guma proklizala prilikom kocenja, a stara je 4 godine. Inace kad sam je pipno kao drvo je. Prema tome, odma menjaj gume, nema veze sara ako je guma tvrda!

Jel ova tema neka zajebancija ???

Sve zavisi kako ko shvati temu. Do tvog javljanja nije bila zajebancija. Ljudi lepo napisali šta misle. I svi su napisali nešto korisno i upotrebljivo. Bar za one manje iskusne. Za one koji sve znaju tema svakako nije zanimljiva niti je istima namenjena.

• MK. Sirius - Srbija, 806 postova
  • Motocikl: KTM Supermoto T 990 '11, Piaggio Beverly Tourer 250ie '08

Ako recimo ides uzbrdo i nailazi lakat leva krivina, a ides jako jako sporo, probaj da malo izbacis telo ka spoljasnjoj strani motora, ako je u pitanju leva krivina, na desnu stranu.

Nadam se da nisam previse konfuzno objasnio  ;)

• Svrati ponekad, 159 postova
  • Motocikl: Honda CBR 600 f3

Ja mislim Ziko da sacekas jos pet godina da gume pocnu da ti deluju kao da su od metala, pa da onda krenes na isti put da vidis da li ce biti neke promene. Cisto radi experimenta, da utvrdis da li se nesto promenilo kod centrifugalnih, centripetalnih i kojekakvih nagiba qraca ;D

• nocni cuvar, 2583 postova
  • Motocikl: Yamaha nouvo elegance

Jel ova tema neka zajebancija ???

Sve zavisi kako ko shvati temu. Do tvog javljanja nije bila zajebancija. Ljudi lepo napisali šta misle. I svi su napisali nešto korisno i upotrebljivo. Bar za one manje iskusne. Za one koji sve znaju tema svakako nije zanimljiva niti je istima namenjena.

Cenis da nije zajebancija ? Da si drugacije formulisao pitanje bilo bi mi jasnije . Ti kao vozis motor kako sam kazes 43 godine i pitas za savet u krivinama  . Kuda si ga vozio do sada ? Jesi li cuo da gume imaju svoje vek trajanja ? Ovo vek nemoj razumeti bukvalno .

I sta kazes ..10 godina stare gume i klizaju . Ako ga ti vozis sa tim gumama toliko dugo shvatam koje iskustvo onda u voznji imas pa mi je onda malko jasnije tvoje postavljanje teme .

Hvala svima na dobronamernim savetima. Dobio sam uglavnom odgovore kakve sam i očekivao.

Rezime: Saznanje da imam loše gume (nesvesno) uzrokuje previše opreznu i sporu vožnju u oštrim krivinama. I tu je kraj. Tema zaključana.

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja