Jump to content

Moto Zajednica

Motor se ugasi kad prebacim u prvu brzinu...?

Recommended Posts

• U prolazu, 11 postova

Pošto mi je ovo prva prava moto-poruka ovdje, još jednom pozdrav svima :)

Motor je Aprilia Pegaso Strada iz 2006. a problem je što ne znam je li problem do njega ili do mene ;)

Uglavnom, malo poskoči kad ubacim u prvu, posebno kad je hladan i to je, kako mi kolega Wulfy objasni, normalna stvar zbog uljnog kvačila.

Međutim, i kad je motor na radnoj temperaturi a moram prebaciti u prvu, npr. kad hoću da se popnem na trotoar (da maltretiram pješake, šalim se :D ) čim ubacim u prvu ugasi se... Ne uvjek, ali dovoljno često da mi zasmeta.

Možda i ja griješim  (s ovim sam motorom prešao tek oko 1300 km) pa bih volio čut mišljenje iskusnijih bajkera ;)

Hvala!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 11 postova

Sorry, nisam siguran jesam li te razumio, misliš na prekidač od nogara? :)

On radi :D tj. ugasi motor kad spustim nogar. Da ga provjerim, očistim kontakte i sl.?

• Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova
  • Motocikl: HTZ 750

možda malo da nategneš sajlu kvačila (ako ne odvaja baš najbolje, prva je najkritičnija) ...

• Drug član, 1439 postova
  • Motocikl: KTM 1290 SDR V3

Ako kao što kažeš prekidač na ćopi radi ok a motor hoće da poskoči kada ubaciš u prvu onda ti kvačilo ne odvaja kako treba. Proveri kako je podešena poluga na kvačilu pa gore prema komandi, sajla zazor itd

• Nadrkani komšija, 1231 postova
  • Motocikl: Bandit 1200S

A na koliko hvata kvačilo?  Možda nije dobro naštelovano pa prerano "hvata" odnosno ne odvoji lepo. Popni ga na centralni, pa ubaci u prvu i ponovo stisni kvačilo da vidiš kada će se točak zaustaviti. Ako se ne zaustavlja problem je u dotegnutosti sajle.

• U prolazu, 11 postova

Hvala svima :)

A na koliko hvata kvačilo?  Možda nije dobro naštelovano pa prerano "hvata" odnosno ne odvoji lepo. Popni ga na centralni, pa ubaci u prvu i ponovo stisni kvačilo da vidiš kada će se točak zaustaviti. Ako se ne zaustavlja problem je u dotegnutosti sajle.

Ovo sam već probao i točak se ipak vrti pomalo kad je u prvoj, a kvačilo stisnuto do kraja... Znači, da malo pritegnem sajlu?

• Drug član, 3053 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Kvacilo nasteluj tako da sajla ima milimetar, dva lufta, tj da imas malo praznog hoda na rucici. Time si siguran da su lamele nalegle svom silom i da nece doci do proklizavanja istih. Ako i tad imas problem sa raydvajanjem, trebalo bi da imas na sredini sajle sraf za stelovanje kojim to mozes da sredis.

• Drug član, 1366 postova
  • Motocikl: Orion craus 49

I to "poskakivanje" mozhesh da anulirash. Dok zagrevash motor, ruchicu kvachila pritiskaj jedno 10ak-15ak puta da proradi ladna lamela i u samom chinu gazhenja shaltalice (nozhice menjacha) ka prvoj brzini blago se poguraj slobodnom nogom ka napred. Mnogo lepshe i sterilnije upada u tu prvu ladnu, kritichnu brzinu. :)

• U prolazu, 11 postova

Ulje je zeleno, kad smo već kod toga ;)

Probao sam da malo pritegnem, za sad djeluje da je sve ok, vidjeću kako će se dalje ponašati...

Hvala svima!

• Drug član, 1854 postova

I to "poskakivanje" mozhesh da anulirash. Dok zagrevash motor, ruchicu kvachila pritiskaj jedno 10ak-15ak puta da proradi ladna lamela i u samom chinu gazhenja shaltalice (nozhice menjacha) ka prvoj brzini blago se poguraj slobodnom nogom ka napred. Mnogo lepshe i sterilnije upada u tu prvu ladnu, kritichnu brzinu. :)

pa ne bi ga stiskao 10-15 puta pa nek se raspadne! još da siđem sa njega da mu bude lakše da krene pa posle da naskočim kad mu to bude po volji...

• Drug član, 1366 postova
  • Motocikl: Orion craus 49

Pa nisam mislio da silazish i da ga gurash. ;D Samo sedeci (ako mozhesh) se odgurnesh nogom bar par centimetara. Foru mi je prodao jedan matori lisac i istina je da lepshe uskochi u tu kritichnu 1. brzinu. ;)

• Zainteresovan, 923 postova
  • Motocikl: st 1300 i r1200gsa i 250 madison3

Ja cu opet da se vratim na ono sto svi koji su imali to iskustvo, prvo pomisle, a to je prekidac za copavu. Mene je to kecalo par dana dok nisam provalio. Nije da mi to nije palo na pamet, nego sto se desi nekad nekad, nije simptomaticno, pa nikako nisi siguran. Onda sam popizdeo i isprskao dobro wd om i nikad vise mi se nije ugasio. Tako da probaj, nije ti tesko da isprskas da se to odmasti i ocisti, mozda je ipak to.

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Da ti nije sto ucinila ona zenska il njen tata ?    ;)

• U prolazu, 11 postova

A velim ti, ja sam jedan od rođaka što treba sve po stanu da polome ;) Nego, gledam ove komentare po youtube, pa ne mogu vjerovat koliko ljudi ne konta da se radi o zajebanciji ;D

Ontopic, očistiću vala i "ćopu", hvala :)

• Drug član, 1962 postova
  • Motocikl: Strom 650 xt

Ja sam imao iste probleme i prekidac na copavoj je bio uzrok. Toliko je bilo prljavo unutra da je jedva imao kontakt. Kad ubacim u prvu motor cimne i izgubi kontakt. Meni se cak gasio i u voznji kad neletim na rupu. Kad izgubi taj kontakt isto je kao da spustis copavu.

• Svrati ponekad, 296 postova

pa ne bi ga stiskao 10-15 puta pa nek se raspadne! još da siđem sa njega da mu bude lakše da krene pa posle da naskočim kad mu to bude po volji...

... A ovo nase jes' lako da se gura...  :-\

• U prolazu, 11 postova

Društvo, opet ja s dodatnim problemom :(

Nakon što sam malo pritegao sajlu, vozio sam sasvim normalno nekoliko dana, zadnji put u petak.

Danas kad krenuh da se provozam, vidim da kvačilo gotovo da ne odvaja. Ista stvar i kad je motor malo proradio i dostigao radnu temperaturu, pa i kad sam ga provozao :(

Nakon što smo pritegli sajlu (toliko da odvaja tek kad skroz pustim ručicu) osjetno je bolje, ali čini mi se da to i dalje nije to - npr. kad je motor ugašen i mjenjač u prvoj brzini, ako stisnem kvačilo i probam da ga poguram, i dalje osjećam poveliki otpor motora (nije bilo tako ranije). Kad prebacujem u drugu čuje se dosta glasnije nego prije.

Zahvalan sam za svaki predlog, sugestiju, ideju... :)

PS: Je li moguće da sam, kad sam prije nekoliko dana pritezao sajlu, ostavio šarafe nedovoljno zategnute pa se to razlabavilo tokom vožnje?

• Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova
  • Motocikl: HTZ 750

• proveri sajlu kvačila dole kod dekle da ti se nije olabavila
  • proveri nivo ulja u motoru
  • postoji verovatnoća da ti se istrošila lamela
  • nemam više ideja  ;D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja