severian 17666 Napisano Maj 7, 2010 Integrisan, 8364 postova Prijavi odgovor kao problematičan Posle tankovanja NIS-ove tekućine koju prodaju pod imenom „Benzin“, najzad krećemo. Raspevana vožnja po odličnom asfaltu i sveprisutni Dunav: Veoma brzo stižemo na Golo brdo. Mnogo puta sam bio na ovom mestu i nikada se nisam navikao na prizor. Izlaz iz Đerdapske klisure i pogled na „Železna vrata“ zaista ulazi među najlepše prizore našeg kontinenta. Monumentalno, impresivno, a sada osećamo i jedan novi kvalitet: posetili smo drugu stranu i hodali kroz ovaj kadar. Zatvorili smo krug. Evo ga, poznat prizor i (naravno) razumljiva želja za poziranjem. U dnu, vide se Manastir Mraconia i put na rumunskoj strani. Pogled odavde je upečatljiviji: Nastavljamo dalje. Na polasku, u rukavicu mi se uvukao verovatno mrav, insekt svakako. Odlučio je da demonstrira kako stvorenje od 5g može da pokaže zube stvorenju od 90kg . Bolelo je neko vreme onoliko. Bilo mi je smešno. Vozimo kroz fotografiju. Nestvarno. Predivno: Put na srpskoj strani je u lošijem stanju, ali atraktivnijih pejzaža od puta rumunskom obalom. Naime, rumunskom obalom sve vreme vozite u nivou Dunava (što je opet na svoj način atraktivno), dok put srpskom stranom vodi liticom kanjona i nudi sjajan pogled. Ova činjenica ima i svoju cenu: česti tuneli, mnogi sa vodom koja kaplje sa tavanice. Nezgodno je, na momente (u tunelima preko 200m) čak i pomalo opasno za vožnju motora. Ako planirate ovu turu, gledajte da se srpske strane uvek vozite sa Suncem iza leđa i shodno tome planirajte vreme u koje ćete ovuda proći. Imaćete bolji pogled, a vožnja kroz tunele biće manje zahtevna. Sveukupno imaćete mnogo jači doživlaj. Pratite oznake na tunelima, svi su obeleženi. Pred svaki tunel preko 200m dužine, a ima ih nekoliko, prilagodite brzinu. U njima, budući da ne vidite odmah izlaz, uletećete u mrkli mrak, a očima treba sekund-dva da se prilagode. Ukoliko koristite sunčani vizir na kacigi i on može da se podigne, nemojte da vas mrzi – učinite to pred svaki tunel. Na donjoj fotografiji nalazi se jedan od pomenutih tunela, slikan sa rumunske strane. Lepo se vidi i razlika u visini trase sa rumunske i srpske strane: Brzo vozimo. Prolazimo Donji Milanovac: Prolazimo i Lepenski vir (ne zadržavamo se, znamo da Muzej ne radi): Prijatnom i brzom vožnjom, zadovoljni i već pomalo gladni, dolazimo do Golubačkog grada. I ovde je osećaj kompletnosti snažno pristuan. Prošli smo i sa one drugu strane, gledali stare zidine preko reke kako već vekovima čuvaju ulaz u klisuru, a sada hodamo oko njih. O staroj tvrđavi već smo sve rekli, pa ostaje da pogledamo fotografije: Na drugoj strani posmatramo Moldovu Veche, kroz zidine starog zdanja: Da, definitivno smo zatvorili krug. Zadovoljan, skačem na motor i nastavljamo dalje. Zadovoljan, ali gladan... Nastaviće se... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17666 Napisano Maj 7, 2010 Integrisan, 8364 postova Prijavi odgovor kao problematičan Plan je jednostavan: brzinom svetlosti do Velikog Gradišta i Srebrnog jezera, gde ćemo u obilju tamošnjih restorana pronaći ručak, a onda nasipom pored Dunava pravo u Ram, odakle ćemo skelom preći Dunav. Davno je postalo jasno da nećemo stići na skelu u 15h. Ništa zato, bar ne žurimo. Veliko Gradište je još jedan lep gradić na Dunavu, koji razvojem Srebrnog jezera doživljava pravi mali turistički bum. Još jedno mesto koje sam oduvek smatrao za živo i veselo. Pristižemo brzo i prolazimo kroz grad: Najkraćim putem, kejom pored Dunava, izlazimo na Srebrno jezero. Visoko urbanizovano turističko mesto, Srebrno jezero doživljava procvat u poslednjih 5-6 godina. Za one koji nisu bili, najlakše ga je opisati kao brata blizanca beogradske „Ade“. Pregrađen rukavac Dunava koji je time postao jezero, sa velikim brojem restorana i kafićima pored vode: Kafana „Kod Brke“, sa parkingom i još ponekim slobodnim mestom (bitna stvar na Srebrnom jezeru!) čini nam se kao najpogodnije odredište za ručak. Smeštamo se, nekako. Ali avaj! Velika gužva, ograničeno vreme (jer moramo stići na skelu) i posledična nervoza dovode do neprijatne rasprave sa konobarima i, da stvar ne bi eskalirala, Violeta i ja selimo se u gore prikazani kafić. God damn, ništa od ručka! Ljubazno osoblje kafića i hladno piće smiruju donekle moju nervozu. Ostatak isparava odmah pošto sam seo na motor i zavrnuo GAS! Bila je to nezaboravna vožnja po nasipu pored Dunava i kasnije do Rama. Nezaboravna. Negde pored puta, ostala je zbunjena i jedna policijska patrola . Dolazimo u Ram. Brmbrm stiže 5 minuta kasnije . Tu se sreća najzad osmehnula mom gladnom stomaku. Vanredna skela, 45 minuta ranije nego po redu vožnje. Na njoj nema više mesta za automobile, ali zato ima za dva motora! Bili smo poslednja dva vozila utovarena na skelu. Evo nas kako prelazimo Dunav. Mojim saputnicima bio je to prvi prelaz Dunava skelom i svi smo već dobro raspoloženi. Smiraj dana, Dunav miran, gospodski nas pušta na banatsku stranu. U pozadini se vidi citadela na uzvišenju iznad Rama, a na 3. fotografiji, uz Violetu, i jedan naš forumaš (uvek čovek na nekoga naleti na ovoj skeli): Pristajanje u Banatsku Palanku ostavlja nam još dovoljno dnevnog svetla da se smestimo u jedan od odlična tri riblja restorana na samoj obali. Nedugo zatim, riblja čorba je već u stomaku, a šaran i smuđ na tanjiru. U cilju kompatibilnosti sa uobičajenim sadržajem BJB putopisa , na ovom mestu objavićemo prvu (i poslednju) sliku ovoga: Lagano sumiramo utiske i prepričavamo proživljeno. Prisutan je snažan osećaj ispunjenosti. Slažemo se da je ovo tura skromna po kilometrima (može praktično da stane skoro u jedan dan), ali prepuna sadržaja. Tako nekako mislim i danas. Prepuštanje omiljenom srpskom kafanskom sportu („Ja ću!“, „Ne, ja ću!“), a BrmBrm izlazi kao najizdržljivi pobednik , znači da je vreme za poslednju etapu puta. Još ranije odlučili smo da deonicu do Izbišta i onda uskim i veoma lošim putem kroz Deliblatsku peščaru do Deliblata, ostavimo za neki drug put, kada ovde budemo za videla. I onako sam to provezao u više prilika. Sada, dakle, biramo pravac Bela Crkva-Kovin, po obodu peščare i onda dalje uobičajeno do Pančeva i Beograda. I dobro smo izabrali! Ova deonica, naročito deo kroz peščaru od Bele Crkve do Kovina, jedan je od najlepših i najkrivudavijih (!) puteva u Vojvodini. Put pust i savršen. Uživanje za kraj ture. Šlag na tortu. Na žalost, (veoma) kratko je trajalo . Pred Botaničkom baštom u Beogradu stavljamo tačku na dva savršena dana: Te noći, kada sam legao u krevet i neposredno pre no što ću utonuti u san, pred očima mi je još uvek bio samo Dunav: KRAJ 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17666 Napisano Maj 7, 2010 Integrisan, 8364 postova Prijavi odgovor kao problematičan KORISNE INFORMACIJE: Smeštaj: Motel Continental (Drobeta Turnu Severin) *** Motel se nalazi na oko 500m nizvodno od brane HE Đerdap 1 i graničnog prelaza sa Srbijom, a na 12km od centra Severina. Čist i korektan motel, renoviran pre nekoliko godina, sa velikim i izuzetno čuvanim parkingom, perfektno lociran. Poseduje restoran. Upravo ovaj motel mi smo izabrali za prenoćište. Cene: Prenoćište za 2 osobe, uključen (oskudan ) doručak, parking je besplatan Standard soba: 39eur Exacutive soba (veća, lepši pogled na Dunav): 44eur Rezervacije: www.booking.com Hotel Continental (Drobeta Turnu Severin) *** Iz istog lanca kao prethodni motel, hotel se nalazi u samom centru Severina i gleda na Dunav. Hotel je veliki (290 ležaja), što praktično znači da uvek ima mesta. Perfektno lociran ukoliko želite da budete u samom gradu. Enterijer hotela zahteva renoviranje . Cene: Prenoćište za 2 osobe, uključen doručak, parking je besplatan Standard soba: 39eur Exacutive soba: 44eur Rezervacije: www.booking.com Hotel Đerdap (Kladovo) *** Hotel se nalazi u centru Kladova (Srbija), na samoj promenadi pored Dunava i predstavlja najveći hotel u okolini. Poseduje čak 330 kreveta. Dva sprata hotela su renovirani. Cena prenoćišta za 2 osobe, u Standard sobi sa doručkom: 3500 din (35eur) Rezervacije: +381 19 801 010, 801 090 Hotel Aquastar Danube (Kladovo) **** Apsolutno najbolji hotel u okolini (računajući i Rumuniju i Srbiju). Ovaj hotel u potpunosti opravdava svoje četiri zvezdice. Izgrađen pre nekoliko godina, nalazi se u centru Kladova, na promenadi pored Dunava i na samoj gradskoj plaži. Hotel poseduje čuvanu garažu, prelep SPA centar, nekoliko restorana i moderno uređene sobe. Preporuka u svakom pogledu! Cena prenoćišta za 2 osobe uključujući doručak (švedski sto), parking u garaži i korišćenje SPA centra: oko 7500 din (75 eur) Rezervacije: +381 (0)19 810 810 www.hotelkladovo.rs Karataš (Kladovo) – bez kategorizacije Karataš je bivše akcijaško naselje, koje je delom renovirano i koristi se kao smeštajni kapacitet najčešće za đačke ekskurzije i pripreme sportskh ekipa. Nalazi se na samom magistralnom putu Kladovo-Golubac, na 10km od centra Kladova, u neposrednoj blizini HE Đerdap 1. Smeštaj je u 2,3 i 4-krevetnim sobama. Svaka soba poseduje svoje kupatilo/wc. Improvizovani parking je ispred samih baraka . Kompleks raspolaže sportskim terenima i zatvorenim bazenom. Karataš je lokacija koju kao smeštaj koriste sve BJB vožnje i Reli, kada su u ovom kraju. Prenoćište za 2 osobe, bez doručka: oko 1200 din (12eur). Rezervacije: na licu mesta Kurs valute - Rumunija (maj, 2010.): 1 EUR = 4.21 LEU Zamena valute, i u Rumuniji i u Srbiji, vrši se isključivo u menjačnicama. Svako veće mesto, u ili blizu centra, ima menjačnicu. Pažnja: plaćanje u EUR nije moguće! Cena goriva - Rumunija (maj, 2010.): Benzin 95 oktana: 1l = 4.44 LEU Benzin 98 oktana: 1l = 4.81 LEU Cene u kafićima (Drobeta Turnu Severin): Pizza mala – oko 3.5 eur Pizza XL – oko 6 eur Piće – do 1.5 eur bezalkoholno Pivo – oko 1.5-2 eur Cene se odnose na centar grada i motel Continental. Razno: Na celoj opisanoj ruti u Rumuniji bankomati su dostupni samo u Turnu Severinu. Većina kafića i restorana, čak ni u Severinu, NE PRIMA kartice. U Srbiji bankomati su prisutni u svim većim mestima na ruti. Sve modernije pumpe u Rumuniji primaju kartice. Na svim pumpama besplatno možete koristiti WC . U odnosu na Srbiju, Rumunija je u +1h vremenskoj zoni. Imajte ovo na umu, najviše zbog radnih vremena! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5990 Napisano Maj 7, 2010 Svakom po zasluzi, 12426 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Predivno komšo, kao da sam bio sa vama ta dva dana. Divne slike, jako emotivna naracija (a takav si - kakav si ;D). Naročito mi se sviđa poređenje naše i Rumunske strane, isti predeli ali opet, potpuno drugačiji u zavisnosti sa koje strane gledaš...ceo život je relativan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kochaMatori 1108 Napisano Maj 7, 2010 Bona Fides, 1310 postova Lokacija: Kraljevina Mirijevo - Beograd Motocikl: http://www.motoscout.de Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5990 Napisano Maj 7, 2010 Svakom po zasluzi, 12426 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan ...eee, ne da ste klikeraši nego nemam reči...Kočo svaka čast za zvanje preko stanice ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rista 3 Napisano Maj 7, 2010 Svrati ponekad, 272 postova Lokacija: Blok 38 LatN44°48'57.18 LonE20°24'17.19 Motocikl: Honda XL600V Transalp 1987. Prijavi odgovor kao problematičan Hvala za prelep putopis... Odoh..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2021 Napisano Maj 7, 2010 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Lagano sumiramo utiske i prepričavamo proživljeno. Prisutan je snažan osećaj ispunjenosti. Pa mislim, posle dobre klope ovo je normalno! Sjajan putopis, kao i uvek! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vvdaniel 95 Napisano Maj 8, 2010 Svrati ponekad, 393 postova Lokacija: Budisava Motocikl: BMW F650 ST Prijavi odgovor kao problematičan Ekstra, sta reci, kad je sve receno. Lep putopis, sa zanimljivim tekstom i lepim fotkama. Svaka cast. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Daki 302 Napisano Maj 8, 2010 Zainteresovan, 923 postova Lokacija: Beograd Motocikl: st 1300 i r1200gsa i 250 madison3 Prijavi odgovor kao problematičan Samo cu reci, BRAVO. Odusevljen sam putopisom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pavel 72 Napisano Maj 8, 2010 šta bi ovo bilo, 303 postova Lokacija: Borca(skoro pa Bgd) Motocikl: regal raptor Prijavi odgovor kao problematičan lepo lepo...svaka cast Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Michel 69 Napisano Maj 9, 2010 Svrati ponekad, 101 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: BMW R 1200 GS ADV Prijavi odgovor kao problematičan Da li je moguce da svi slicno razmisljamo?Prosle sezone svaki put a bilo ih je-ma da mi je bar jednom da prodjem Rumunskom stranom...Svaka cast na sjajnom putopisu.Veliki pozdrav. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jager 3445 Napisano Maj 9, 2010 Ne silazi, 6281 postova Lokacija: Hameln, Germany Motocikl: Africa Twin CRF1000 Prijavi odgovor kao problematičan ..ma da mi je bar jednom da prodjem Rumunskom stranom... Da, svima je ovo bila želja, bez izuzetka. Konačno, uslišena. Nakon ovog sjajnog putopisa, još više mi se ide rumunskom stranom Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sinke 451 Napisano Maj 9, 2010 Zainteresovan, 592 postova Lokacija: BEOGRAD-DORCOL Motocikl: Stalno neki drugi :) Prijavi odgovor kao problematičan Extra ljudi !!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
profesor momir 250 Napisano Maj 10, 2010 Svrati ponekad, 451 postova Lokacija: Šabac Prijavi odgovor kao problematičan Svaka čast, divno osmišljena ruta... Super putopis... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vladimirtika 65 Napisano Maj 10, 2010 Svrati ponekad, 152 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Transalp Prijavi odgovor kao problematičan Vrh, nema sta!!! I mi prodjosmo istu rutu par dana ranije! Samo ja nisam toliko recit. :-\ Otkrite mi tajnu, koja je BJB ferkvencija? Ja koristim stanice iz Louisa! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17666 Napisano Maj 10, 2010 Integrisan, 8364 postova Prijavi odgovor kao problematičan Putopis je ažuriran servisnim informacijama, koje će verujem biti od koristi ukoliko planirate slično putovanje. Ove podatke od sada možete pronaći u poslednjem nastavku putopisa (strana 2). Pozdrav! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dzambo 84 Napisano Maj 10, 2010 Architect, 339 postova Lokacija: Zemun Motocikl: Hornet S Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast! Hvala i za servisne informacije, jako korisno! Odlican putopis, uzivao sam citajuci ga. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
goranzr68 4 Napisano Maj 10, 2010 Svrati ponekad, 107 postova Lokacija: zrenjanin Motocikl: kawasaki el-250 Prijavi odgovor kao problematičan lep putopis i divne slike ovo je nesto sto mi je trebalo da cujem pa da se prodomislim da krenem nadam se samo da nema nekih velikih uspona jer idem sa mojim princom od 125 ccm aa sto se cena tice vidim da su evropske nismo navikli na tu rumuniju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
konjarnik 6 Napisano Maj 10, 2010 Svrati ponekad, 128 postova Lokacija: Beograd Motocikl: kawasaki 1400gtr - BMW K1300S Prijavi odgovor kao problematičan Odlican putopis,hvala , hvala Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mile fazer 4464 Napisano Maj 11, 2010 Drug član, 2013 postova Lokacija: Pula Motocikl: KTM 1290 SD GT Prijavi odgovor kao problematičan fino, edukativam materijal za sve koji planiraju slicno. hvala na vrijednim informacijama oko cijena i ostalog. nadasve putopis zaslužuje nagradu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
panza 30 Napisano Maj 11, 2010 U prolazu, 72 postova Lokacija: BAJMOK Prijavi odgovor kao problematičan Lep putopis sa lepim slikama. Ja sam sa svojim drugarima odvozio istu turu za 1 i 2 maj. Sve je bilo slicno tako da nema sta dodati Za Vas opsiran putopis. Mi smo isli u odlasku preko Zrenjanina, Panceva, Pozarevca, Srebrnog Jezera, Golubca, i Kladova gde smo i prespavali u privatnim sobama. Drugo jutro smo krenuli preko hidroelektrane u Rumuniju i pored Dunava nastavili put prema Beloj Crkvi, Vrscu i Bajmoku. . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mozart junior 330 Napisano Maj 11, 2010 Ne vozi brze nego sto tvoj andjeo cuvar moze leteti., 113 postova Lokacija: vs-ns Motocikl: ,yamaha tzr 125 Prijavi odgovor kao problematičan putopis je odlican :) :) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano Maj 19, 2010 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan Stanley, bravo za putopis i Violeti i Ivani za fotke. Sad mi je jos zalije sto vam se nisamo pridruzili, ali sta cu kad devojka nije dobila novi pasos na vreme. Super mi je onaj momenat sa Kochom, iznenadih se kad sam ga video na pola putopisa. Ma, svi da ugradimo stanice! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojan.p 164 Napisano Maj 19, 2010 Zainteresovan, 575 postova Lokacija: New York Motocikl: 2018 BMW C650 Sport Prijavi odgovor kao problematičan posle gomile socijalno-anarhistično-agresivnih tema i rasprava na forumu, napokon jedan lep, kvalitetan i kompletan putopis.. bravo, i svaka čast, kolega..!! hmm.. polukolega ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...