Jump to content

Moto Zajednica

pomoc oko osmice :(

Recommended Posts

• Drug član, 538 postova
  • Motocikl: Suzuki GSF 650 S Bandit

Ljudi pomagajte. Ima li neko neki savet iliti, male tajne velikih majstora, kako da uradim osmicu za poligon. Danas sam se mlatio ceo dan i vezbao ali nikako da uspem. U cemu je stos?:(

Hvala puno!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1126 postova
  • Motocikl: ex MV Agusta 800 Brutale

Fora je da ideš konstantnim gasom, znači bez kočenja i ubrzavanja (najbolje druga brzina sa malo gasa tek toliko da se ne ugasi) i težinu prebaci na spolji fuzaster kad se okrećeš u osmici.

Nadam se da sam pomogao  :D

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

Samo vezbaj. Izgleda da bas nisi talenat na dva tocka. Ja sam posle 45 minuta vezbanja (1 cas) uradio 2.5 osmice bez spustanja noge. I to bas na YBR 125, ja mislim da je sa njom najlakse.

Ja sam to radio u prvoj brzini sa malo jacim gasom a kvacilom podesavao brzinu kretanja. Jbt nije bas dobro za kvacilo al bar nece da ti se ugasi. A i nosi 5 bodova osimca pa je pozeljno da je uradis. Nije obavezna al ostavi utisak ako je uradis "ladno" pa ti mozda oproste nesto u gradu. Meni jesu dva puta nisam ugasio migavac jer je bio 28 ili 29 novembar i poceo je sneg da pada i izgubio sam osecas u prstima skroz od hladoce!!!

Sa srecom!!!!

• Drug član, 2602 postova

1. nemoj sebi da zadaješ previše usku putanju - idi široko, osmicu ne moras da izvezeš po liniji koja je nacrtana na poligonu ( tako je barem bilo u auto školi u kojoj sam ja polagao ). ako ti ni to ne uspeva idi još šire i postepeno kroz vezbu smanjuj radijus

2. throttle control je bitan i na toliko maloj brzini. obrati paznju na ulaznu brzinu, kasnije kroz petlju kvacilom doziraj snagu, bez seckanja gasa i nabadanja kočnice (sve to ti remeti putanju i izbacuje iz balansa), sve radi što laganije.

probaj da samo na mestu zamisljenog ukrštanja putanja uhvatiš taman toliko zaleta da mozeš da prodješ veći deo luka pa onda opet malo gasa. ne znam kako se ponasa 125 ccm, isteraj ga na pravo i vidi kako se ponasa kada u drugoj pustis da ide na leru - koliko mu vremena treba pre nego što počne da trza

• Svrati ponekad, 242 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 750 1995, Cagiva Mito 125 1992-na prodaju

Popustaj kvacilo polako i dodaj gas i kad krene vrati gas (kvacilo je pusteno), trebalo bi da ti motor lagano ide na leru. Tako izvezbaj  samo skretanje i pravljenje osmice (mozes tako da odradis i na polaganju  ;D )

A ako hoces pravu osmicu onda moras da koristis i kvacilo i gas i zadnju kocnicu  ;)

• Svrati ponekad, 201 postova

Najbolje ćeš da odvoziš osmicu vozeći na kvačilu. Što manja brzina i kad ti je potrebno malo da dodaš brzine (kad gubiš ravnotežu i sl.) dodaješ tako što popuštaš kvačilo. Nikako gas jer motor tada  na gas reaguje trzajem. Na sreću ja sam imao ko da mi pokaže i da bude sa mnom neko vreme dok uvežbam. Pred polaganje sam mogao osmicu da izvozim mnogo puta za redom. Na žalost na polaganju niko nije hteo ni da me gleda.

Znači prvo probaj sa konstantnim gasom (ne prevelikim) i sve radi kvačilom.  

• U prolazu, 22 postova
  • Motocikl: Suzuki gsx250

Ja sam moj Suzuki 250 vozio u I i na minimum gasa ,krugove kao sto kazu mozes da prosiris ali prodji kroz sredinu osmice.

probaj sa sto manjim motorom to ti je lakse bar meni sa Tomos E90 (vozio sam ga 4 God Apn4).

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

Au jbt ova osmica je ko za kamion, nasa u KG-u je PUUUUUUNO manja, probao sam sa Eliminatorom 250 da je uradim pesaceci pored motora i nemoguce je jer motor ne moze toliko da skrene! A naginjanje ne moze jer je mala brzina. Sa YBR sam vozio predjnim tockom TACNO po liniji. Rasirim noge skroz da bih mogao da skrecem skroz a usput sam kolenima cimao levo desno kao balans  ;)

• Braćala..., 2179 postova
  • Motocikl: Honda CB750F 1981

Pojačaj malo ler gas i kontroliši brzinu samo kvačilom i slobodno idi šire od linije jer ne moraš da ideš po njoj

Ako sam je ja napravio sa svojim tenkom ne bi trebalo ni tebi teško da bude  ;)

• BMWbmwBMWbmw, 90 postova
  • Motocikl: BMW K100

Ama ne sekiraj se, moze opusteno da se uradi sa tim motorom. Sa mnom je polagao decko koji je sa njim perfektno odradio 8. Cim uhvatis foru, bice ti smesno. Ja sam polagao na mom BMW R65 i nikakvih problema nisam imao.

Jos jedan veliki savet: dok pravis "8", nikako ne smes korman da okrenes do kraja jer tako neces moci da korigujes ravnotezu ako ti motorpocne padati ka "unutra" to jest prema sredini osmice. Zauzmi polozaj na motoru tako ti "spoljna" ruka ne bude zategnuta (skroz ispravljena), opet zbog korigovanja ravnoteze.

Ako previse usporis, a kvacilo ti je opusteno, stisni kvacilo do pola i malo jaci gas (po osecaju, vezbaj), tako motor nece trzati.

Vezba cini cuda

• Drug član, 1372 postova

Slobodno koristi kocnicu ako preteras ali samo zadnju, nikako prednju. Ako koristis prednju motor tone napred i gubis ravnotezu. Kao sto vec rekose, seckaj ga na kvacilo a ako ide brze slobodno zadnju kocnicu. Na taj nacin Stroma okrenem na maksimalni moguci radijus bez spustanja noge. Nemoj mnogo dugo da vezbas bez prestanka zbog kvacila, napravis desetak krugova pa sacekas malo da se ohladi, pa opet tako.

• Drug član, 1694 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Jedna jako važna stvar.....POGLED....

stavi dva čuneva u razmaku od 2-3 metara i na te čunjeve stavi neku tenis lopticu...

kada kreneš raditi osmicu sa motorom, neka ti pogled bude stalno usmeren na tu lopticu oko koje praviš krug.....

• Ne silazi, 7612 postova
  • Motocikl: TDM 900

Ja sam imao problem sa time, i istina je da osmica mala. Jednostavno sam se opustio i sada mogu ceo dan da ga vrtim u 8, doduse vozim skuter, ali u principu samo dok osetis gas.

• Drug član, 2265 postova

Ako na karburatoru postoji sraf za ler gas, malo ga samo pojacaj i vozi na ler gasu. Tako ti gas treba samo da krenes iz mesta za ulazak u osmicu. Time izbegavas zamlacivanje sa komandama i koncentrises se samo na putanju.

Sedi skroz napred do rezervoara, mnogo je lakse nego kada se zavalis pozadi, mozda malo da podignes i ruke u laktovima. Na taj nacin je raspored tezine odlican, i prakticno vozis rukama bez previse balansiranja i problema odrzavanja ravnoteze.

Nakon par pokusaja na ovaj nacin, trebalo bi da naucis da vozis osmicu dok ti se ne zavrti u glavi.  :D

• Svrati ponekad, 140 postova

Jesenas ucio sestrica i za pola sata odradio na YBR -u 125 .

Samo povicaj ler na 1800 -2000 i obabezno prva.

I malo bolansa nogom(koleno istureno) koja je od smera kruga unutrasnja.

• Drug član, 1558 postova
  • Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500

Prvi put sam probao na kineskom krosu od 200 cc, samo sam pomislio, nema sanse... Posle pola sata, sam mogao i prvom i drugom i trecom brzinom sporo ili brzo, svejedno. Burazer i ja smo zajedno vezbali, on na kruzeru bez ikakvih problema, cak je toliko naginjao motor, da je i uspeo da padne... ;D Kad sam seo na kruzera, opet sam pomislio, nema sanse... ;D ;D ;D Medjutim, gledao sam njega kako lako radi sa tim traktorom, i shvatio da svaki motor moze da izvrti osmicu, osim jurilica kojima fakat treba vise mesta... Zimus pre polaganja, aj kao da je provezbam malo, ovaj put na KLE-u, opet isti osecaj, nema sanse, trebalo mi je oko 10 minuta da je savladam, ali na KLE-u, samo prvom, na ler gasu, ako probam u drugoj, oodoh siroko... Na polaganju sam dva puta vozio YBR125, oba puta  sam osmicu izvrteo prvom na ler gasu, koji je malo podignut, bez ikakve pripreme, cak do prvog polaganja nikad nisam ni seo na YBR... :D

LM, u mom licnom slucaju dve bitne stvari:

Batali price o kvacilu, nema potrebe, ako ides prvom i ako je malo dignut ler gas... Mislim da je cilj osmice da se vidi bazicna kontrola dvotockasa, i da tecnije/spretnije izgleda bez kvacila i kocnica...

Drugo, cini mi se mnogo bitnije, NIKAKO NE GLEDAJ U LINIJU... Primetio sam na KLE-u, ako gledam u liniju, mogu najvise 2,3 osmice da izvezem pre nego sto pogresim, jer mi se zbog skracenog vidnog polja pojebe ravnoteza... Ako gledam u daljinu, iskljucim mozak, i prepustim odrzavanje ravnoteze nekim praistorijskim genima, verovatno iz vremena kad smo morali jednom rukom da se drzimo za granu, a drugom da skupljamo jaja iz orlovog gnezda... ;D ;D ;D Brojao sam do 33 osmice, dok nisam opet ukljucio mozak, i trg`o se iz transa... ;D ;D ;D

Probaj... Ne boli mnogo kad ljosnes pri toj brzini... ;)

E, da jos nesto, neko rece, nemoj guvernal do kraja... To moze na YBR... Na KLE-u, pun levi, pun desni, nema rasprave... :D Samo prebacivanje ravnoteze... ;)

• U prolazu, 15 postova

pozdrav.ja sam polagao u decemru na hondi cb400n.na njoj sam radio 8 bez ikakvih problema.vozio sam u prvoj i bez gasa tj na leru ,samo sam drzao korman.sto se tice putanje da li 8 radis iznutra ili spolja ja sam morao iznutra.sad kako je u beogradu ne znam.samo se opusti i sve ce doci samo od sebe. ;)

• Braćala..., 2179 postova
  • Motocikl: Honda CB750F 1981

....Mislim da je cilj osmice da se vidi bazicna kontrola dvotockasa, i da tecnije/spretnije izgleda bez kvacila i kocnica...

...a po novom zakonu dobiješ i ocene za umjetnički dojam od ispitne komisije  :D :D :D

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Ljudi pomagajte. Ima li neko neki savet iliti, male tajne velikih majstora, kako da uradim osmicu za poligon. Danas sam se mlatio ceo dan i vezbao ali nikako da uspem. U cemu je stos?:(

Hvala puno!

Stos je u tome da naucis da vozis motor !

• Podržavam 1

• Drug član, 1558 postova
  • Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500

...a po novom zakonu dobiješ i ocene za umjetnički dojam od ispitne komisije  :D :D :D

Ma teraj ih u tri lepe, daleka im lepa kuca kad polozih... ;D

• Drug član, 1372 postova

Stvar je u tome da savladas osecaj sa kvacilom jer mnogo znaci kasnije prilikom brzog kretanja i mnogo drugih radnji. Kvacilo je jedno od osnovnih stvari na motoru i valja ga poduciti, ja sam pre Stroma vozio YBR i nemate pojma koliko mi je znacilo to iskustvo sa menjanjem brzina. LM, na YBR-u se stalno moraju menjati brzine kako bi izvukao maksimum snage, upravo to je glavna stvar, da naucis da menjas brzine i prilikom kocenja kad vracas u nizu i istovremeno zavrces gas kako ne bi blokirao zadnji tocak. Kad to sve savladas neces imati nikakvih problema, voznja ce ti biti kao da vozis automatic.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja