ParadajzTurista 579 Napisano Novembar 5, 2021 Zainteresovan, 448 postova Lokacija: Vozac je jednom nogom u grobu, a drugom u zatvoru. Cist motor je produkt bolesnog mozga ;) Motocikl: x9 500 Prijavi odgovor kao problematičan Bravo za temu i mnogo hvala autoru sto je pojasnio gomilu stvari! Mislim da bi ovu temu trebalo pinovati, da ljudi koji nemaju pojma (kao npr. ja) mogu lakse da se orijentisu u svetu na dva tocka. Skoro sam cackao po netu, valjalo bi da neko ko se razume nekad napise rec-dve o vrstama agregata (oduvek sam mislio da je geometrija visecilindricnih motora kao na jugu, ono paralelno jedan pored drugog; tek skoro sam razumeo da ima i kada su u liniji, naspramni). Flat-twin engine - Wikipedia EN.WIKIPEDIA.ORG Mogu jedino da mu dodam da x9 moze vrlo lepo da se vozi po gradu :)) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blaza 9536 Napisano Novembar 9, 2021 Ne silazi, 2259 postova Lokacija: Beograd, Bele Vode Motocikl: ex.Liberty 125 & Scarabeo 400i, Kawa ER-5 Prijavi odgovor kao problematičan Nije loše "podići" neku staru temu, što kaže kolega iznad, iz kartoteke, podruma, magacina...ima tu lepog materijala za čitanje. I podržavam ga, kao što je ova tema opisala razlike, tj. podele po šasiji, moglo bi se malo pisati i o mašinama. Doduše, negde sam već i pročitao neke prednosti i mane jednog cilindra (koji vozim), kao da imaju najveći obrtni moment, a najviše tresu u odnosu na 2 ili 4 cilindra. Npr, čuo sam da su V4 prgavi, L4 "prodišu" tek posle oko 6.000 rpm, itd. U stvari, možda tema i postoji o mašinama, kao i ova o šasijama. Ja je nisam našao. Ako ima, izvucite je na svetlo dana, da i mi "mlađi ()" naučimo koje makine (ni)su za nas. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
QmBGD 3959 Napisano Novembar 9, 2021 Drug član, 894 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda X-ADV Prijavi odgovor kao problematičan U međuvremenu se pojaviše i nove podgrupe, skuteri sa 3 i 4 točka. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko 012 1022 Napisano Novembar 9, 2021 Drug član, 1002 postova Lokacija: Požarevac Motocikl: Yamaha xtz 660 tenere Prijavi odgovor kao problematičan Nije loše "podići" neku staru temu, što kaže kolega iznad, iz kartoteke, podruma, magacina...ima tu lepog materijala za čitanje. I podržavam ga, kao što je ova tema opisala razlike, tj. podele po šasiji, moglo bi se malo pisati i o mašinama. Doduše, negde sam već i pročitao neke prednosti i mane jednog cilindra (koji vozim), kao da imaju najveći obrtni moment, a najviše tresu u odnosu na 2 ili 4 cilindra. Npr, čuo sam da su V4 prgavi, L4 "prodišu" tek posle oko 6.000 rpm, itd. U stvari, možda tema i postoji o mašinama, kao i ova o šasijama. Ja je nisam našao. Ako ima, izvucite je na svetlo dana, da i mi "mlađi ()" naučimo koje makine (ni)su za nas.I ja se slazem, i da se napisu zvanicne razlike tipa jedan cilindar ima obrtni momenat na manjim obrtajima ali manje snage od dva cilindra i tako to i da napisemo nasa iskustva. Bila bi odlicna tema.Послато са SM-A525F помоћу Тапатока Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...