Jump to content

Moto Zajednica

Komunikacija između motorista na putu - PMR radio stanice?

Recommended Posts

• Integrisan, 8299 postova

Da za ovo poslednje sam ja imao neki predlog da servisne (a, Boga mi, i turisticke) informacije emitujemo na nekoj slobodnoj FM frekvenci. Na taj nacin vecina bi mogla da cuje, tj. svako ko ima resenu muziku u kacigi (vecina mp3/mp4 plejera ima i fm prijemnik).

Odustali smo iz "legal" razloga... :(

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1826 postova

Da za ovo poslednje sam ja imao neki predlog da servisne (a, Boga mi, i turisticke) informacije emitujemo na nekoj slobodnoj FM frekvenci. Na taj nacin vecina bi mogla da cuje, tj. svako ko ima resenu muziku u kacigi (vecina mp3/mp4 plejera ima i fm prijemnik).

Odustali smo iz "legal" razloga... :(

Iz doba kad sam se bavio radio piraterisanjem mi ostade ovaj FM predajnik od 20W, samo bi trebalo koristiti neku manju antenu jer je Big Jim antena koju sam koristio malko povelika... duzina oko 4m i 120mm u precniku :P

163650019_5019a1fcc0_o.jpg

PS: a kad fibra ne bi malo prozvao, ne bi bio fibra  :D :D :D

True!  ;) ...iako ovo nije bila prozivka, vise smernica. Ja sam se takodje zajebao koristeci pomenute plasticne jackove. Jebiga... nista bez pravog testiranja. Licno mislim da je najbolje nakon lemljenja u konektor ubrizgati epoxi jer u 99% slucajeva problem nastane u konektoru. Za ozbiljnije ture je dobro imati i kabal u rezervi jer lemljenje na terenu nije zabavno.  ;)

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

Sve si ti fibra u pravu. Ali, kolko para, tolko muzike. I za ovo smo se iscimali najvećim delom iz privatnih džepova.

Mogu ti sasvim mirne duše reći da je prošli reli bez PMR komunikacije protekao isto kao i ovaj samo što smo se dovikivali i leteći redar je imao uvek najbrži motor u grupi a najčešće je radio sam na osnovu situacije koju vidi oko sebe. Snalazili smo se kako smo mogli i uspeli u tome ali smo i shvatili da nam komunikacija zaista treba. Sve se može kad se hoće. Mada je ovako mnogo lakše.

Sve probleme i rešenja koja si uočio i predložio smo znali daleko pre samog relija ali jednostavno nije bilo odakle da ih rešavamo kao što si predložio. Svesni smo svega i znamo kako se to radi ali udarila paranemija. Probali smo ovako pa kako nam bude i ispalo je dovoljno dobro da se u sledećih godinu dana napnemo (najverovatnije opet iz privatnih džepova) i rešimo sve u opštu korist. Ako si baš voljan, slobodno možeš dati lični doprinos rešenjima. Prozivke ne shvatam kao prozivke ali nemoj prozivati nikoga ako nešto nije imao odakle da reši kao što bi rešavao da je imao odakle. A stvar je radila najbolje što je mogla u realnim uslovima na terenu.

Želeo bih da se vidimo i na sledećem reliju sa mnogo boljom komunikacijom. Hvala ti na konstruktivnim savetima i volji da se pozabaviš problemom. To nam dosta znači jer skupljamo iskustva za dalje planiranje opreme.

• Svakom po zasluzi, 12398 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Lepo je Scuba sve objasnio, nemam mnogo toga da dodam.

Koliko smo mogli, maksimalno smo se potrudili da za najminimalniji novčani iznos dobijemo max. moguću upotrebljivost. Jedine legalne su PMR radio stanice i ne možemo se kao pravno lice (mislim na AMS) igrati sa izigravanjem propisa i korišćenjem nekih Motorola koje se programiraju na neke (koje???) frekvencije i koje bi redari koristili.  A po kojoj ceni, znate li?

AMS bi mogao kao pravno lice da traži od Ratel-a jednu simpleks frekvenciju za ovakve svrhe, ali možda niste znali da Projekat veze košta minimalno 2000 evra, da svaka Motorola (nećemo se zezati sa amaterskim zezalicama od stanica, je l' :D)  košta minimalno 400 evra po komadu a treba nam bar 20...da godišnji zakup frekvencije košta oko 50 000 dinara, plus godišnja dozvola za svaku radio stanicu 10 000 dinara, + tehnički pregled radio stanice svake godine koji iznosi po stanici oko 3000 dinara...

Prema tome, dabome, jedno su vaše puste želje ( ai moje) ali realnost je nešto sasvim drugo.

I još jedna stvar vezana za prostiranje radio talasa, domet uređaja u zavisnosti od snage predajnika...ako jedna stanica ima snagu od 0.5W i domet aproksimativno 1 km, domet iste stanice sa 8 puta većom snagom (4W) će biti samo (eventualno) 50% veći.... :D

• Drug član, 1855 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 1050, Medlay 150

Mislim da ćemo najbolji odgovor na pitanje "PMR ili ne?" dobiti od učesnika koji su sve vreme slušali našu komunikaciju i gledali kako se uživo odvija situacija.

;) ;) ;)

Sa mnom, je vasa tajna bezbedna!

:D :D :D

• Svrati ponekad, 146 postova
  • Motocikl: KTM 690 DUKE

Da samo sam Vas slusao!!!!!!!

Koliko novaca toliko muzike !!!!!

amaterska oprema a posao ipak odradjen profesionalno!

Mislim da je potrebno poraditi na kablovima i konektorima a sto se tice dometa i to se moze popraviti adekvatnim montiranjem samih uredjaja!

Za sve ucesnike 73!

• Bona Fides, 1310 postova
  • Motocikl: http://www.motoscout.de

moja  ocena je 59  ;) izuzev naravno za DX-ove sa vrha kolone. instalacija (taster, kablovi, konektori) mi je savrseno  dobro izdrzala cca. 4000km u ovih zadnjih mesec dana (paklenu kisu do Slovenije i paklenu vrucinu na reliju). ono sto mi je smetalo je naravno ometanje na kanalu od stanice koja je stalno bila na predaji ali i to je bilo resivo da smo hteli. sve u svemu prava stvar.

Ne verujem da ima takav model zato što je PMR standard koji ne podrazumeva spoljašnju antenu.

Naravno, ako hoćeš donesi svoju staničicu pa ćemo da namestimo ženski BNC na stanicu samo vrlo je problematično bez strugarskih radova napraviti pendrek antenu od postojeće PMR antene.

Ne verujem da ima takav model zato što je PMR standard koji ne podrazumeva spoljašnju antenu.

Naravno, ako hoćeš donesi svoju staničicu pa ćemo da namestimo ženski BNC na stanicu samo vrlo je problematično bez strugarskih radova napraviti pendrek antenu od postojeće PMR antene.

I ja sam dosao na tu ideju, jedino je externa antena problem, tj. lako je doci do 900MHz eksternih antena (i jeftine su), ali su ove za 430-450MHz malo teze za naci.

Ja sam nasao nesto na:

http://www.kcb.co.uk/shop2/index1.html

(konektor i antena oko 30eur, bez dostave)

PMR Frequencies

Channel Frequency in MHz

1 446.00625

2 446.01875

3 446.03125

4 446.04375

5 446.05625

6 446.06875

7 446.08125

8 446.09375

Ajd' sad iz dugogodišnjeg iskustva: :D

Da bi povećao domet ručne stanice ili povećaj snagu (teško) ili menjaj antenu. Svaka tzv pendrek antena je skraćena varijanta 1/4 talasnog dipola koji je jedini rezonantan - čitaj sa tačno određenom dužinom bez dodatnih LC prilagođenja rezonira na željenoj frekvenciji i uzima se kao antena sa nultim pojačanjem. Pendrek antena po pravilu ima slabljenje signala od -3 dB :D

Kada bi na naše PMR-ove postavili antenu od 1/4 lambde koja prema radnoj frekvenciji treba da ima dužinu od oko 168.25 mm pomnožen sa faktorom skraćenja koji zavisi od debljine i materijala od kojeg je napravljena ta žica i kreće se oko 0.97 dobijamo tačnu dužinu od 163.2 mm

Toliko treba da je dugačka spoljna antena na motoru, učvršćena na nekom magnetu ili pokretnoj glavi sa koaksijalnim RG58 C/U kablom do stanice.

Retki su oni koji će bušiti plastiku na motoru i ispod stavljati aluminijumsku ploču  - kvadrat sa stranicama od bar 30 cm (zbog tzv "protivtega" - mase prema štapu antene) ali ostaje nam zgodan zadnji kofer :D

Uskoro ćeš sve to videti na mom Transalpu, prosto nisam imao dovoljno vremena pre Relija da to sve postavim.

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

Samo mi pomeni da montiram top case na tenAk da bi ti imao di da turiš antenu  >:(

Možeš da biraš napred pored treptaljki, umesto FM radio antene ili pozadi na repu. Nećeš dobiti top case, Ende!

Kada bi na naše PMR-ove postavili antenu od 1/4 lambde koja prema radnoj frekvenciji treba da ima dužinu od oko 168.25 mm pomnožen sa faktorom skraćenja koji zavisi od debljine i materijala od kojeg je napravljena ta žica i kreće se oko 0.97 dobijamo tačnu dužinu od 163.2 mm

Ja sam dosao do nekih 21-22cm, onako knjiski  :D.

Za high gain varijantu, cak 37-39cm!

Ovo tvoje mi ipak zvuci prihvatljivo. Cak i za tank na magnetu. Naravno, kofer je po meni ultimativno mesto (posle vizira najbolje).

Brzina svetlosti / frekvencija u MHz pa /4 pa puta faktor skraćenja :D...onako najuprošćenije iako ima tu finesa raznijeh ;D

RF je ogromna oblast a antena je največa k***a koja postoji...napraviš precizno po nacrtima a ona neće da radi kako treba. E ondaK rf analizator spektra u ruke  i merač jačine polja pa polako... ;D

Treba mnogo merenja i iskustva da bi bila dobra. :D

Scubo, tebi će je turimo sa leve strane pored fara i da ti turimo zastavicu na vrh ;D

RF je ogromna oblast a antena je največa k***a koja postoji...napraviš precizno po nacrtima a ona neće da radi kako treba. E ondaK rf analizator spektra u ruke  i merač jačine polja pa polako... ;D

Da, na to sam mislio (pravljenje antene je definitivno stvar empirije). Knjiski se relativno lako izracuna, ali nikada nije po toj meri, a ja nemam direktna empirijska iskustva u pravljenju.

Zato sam uvek kupovao gotove (kada su mi trebale eksterne, a trebale su mi najvise za gsm).

Ova tvoja mera od <17cm mi deluje sasvim prihvatljivo. Nije strasno za postavljanje.

Najgore je što imamo godinu dana garancije na naše uređaje pa nema budženja ;D

Jedino kod tebe? Rasturi svoju Cobru pa ćeš videti neki L nosač za koji je zašrafljena antena. Tu treba pronaći način kako montirati ženski BNC sa 50 oma impedansom. Ženski činč je manji i podesniji ali je 75 oma...

• Drug član, 1448 postova
  • Motocikl: Honda ness 150

mislim da bi idealna pozicija antene bila na gornjem koferu! mozda je poredjenje lose ali smo mi na taksiju pokusavali da sakrijemo,ali su na kraju sve zavrsavale na krovu!

Da li je neko nasao model PMR stanice koji podrzava eksternu antenu?

Ne originalno, ali za pomenuti Intek mozes kupiti aftermarket konektor koji se montira na mesto antene (u leziste) bez ikakvog budzenja ili prepravljanja kucista.

I ja sam dosao na tu ideju, jedino je externa antena problem, tj. lako je doci do 900MHz eksternih antena (i jeftine su), ali su ove za 430-450MHz malo teze za naci.

Ja sam nasao nesto na:

http://www.kcb.co.uk/shop2/index1.html

(konektor i antena oko 30eur, bez dostave)

Nije nikakav problem naci odgovarajucu antenu za PMR. Ima ih stvarno raznih na ebay-u, a i u drugim internet prodavnicama. Solidna antena se moze naci i za pola cifre koju si naveo.

Da, na to sam mislio (pravljenje antene je definitivno stvar empirije). Knjiski se relativno lako izracuna, ali nikada nije po toj meri, a ja nemam direktna empirijska iskustva u pravljenju.

Zato sam uvek kupovao gotove (kada su mi trebale eksterne, a trebale su mi najvise za gsm).

Ova tvoja mera od <17cm mi deluje sasvim prihvatljivo. Nije strasno za postavljanje.

Ja bih izbegao pravljenje antene, pogotovo ako nije isprobana u praksi. Kao sto Arakis rece, lepo to sve izgleda na papiru, ali u praksi su rezultati drugaciji. Za motor je najbolje kupiti gotovu antenu. Kopajuci po netu, naleteo sam na par foruma gde se mogu procitati utisci o eksternim antenama na PMR-u. Neki su npr. imali bolje rezultate sa kracim aftermarket antenama. Originalne antene koje dolaze na stanicama su prilicno lose, cak je i na mom Puxingu antena osrednja, ali posto se skida, lako je nabaciti neku bolju ili eksternu.

Ukoliko neko planira da se zeza sa pravljenjem antena, neki dan sam u Conradu kupio SWR metar koji mogu da vam pozajmim da podesite antenu.

• Zainteresovan, 594 postova
  • Motocikl: ADV T☆34

Ova tema je zamrla.

Da li se u ovih godinu dana nešto izmenilo sa cenama? Da li neko može da iznese svoja iskustva od ove godine vezano za komunikaciju motocikl - motocikl i vozač-suvozač. Kompleti, stanice, žično, bežično itd.

@Arakis?

:zdravo:

Po našem zakonu ništa se nije promenilo, i dalje su jedino PMR stanice dozvljene za korišćenje građanima bez potrebe za ikakvom dozvolom.

Evo prošao je i drugi Reli gde su svi redari bili opremljeni radio stanicama i veza je funkcionisala besprekorno, čak i na šumovitim delovima sa dosta krivina, bez optičke vidljivosti. Veza ide do 1.5 km bez problema, posle toga zavisi od konfiguracije terena i optičke viljivosti.

Svim redarima su ugrađene slušalice sa mikrofonom u kacige a na levoj strani guvernala svako je imao PTT taster.

U poslednjih 2 - 3 godine pojavile su se jeftine kineske radio - amaterske radio stanice, mono i duobanderi (2m i 0.7m) i snage 4 - 5W ali zakonom su zabranjene za korišćenje osim licenciranim radioamaterima.

Ova tema je zamrla.

Da li se u ovih godinu dana nešto izmenilo sa cenama?

Ako kupujes u Srbiji po nerealnim cenama, nije se nista izmenilo. Ali ako porucujes iz inostranstva, sve se promenilo. Od skoro RATEL trazi 7000 din za izdavanje potvrde za uvoz bilo kog radio uredjaja, bezicnog/mobilnog telefona, konektora, antene ili cak nosaca antene. Znaci, ako porucis PMR stanicu ili samo dodatak za istu carina te upucuje na RATEL, a ovi te globe, pod uslovom da pribavis svu potrebnu dokumentaciju. Ovo nema nigde u svetu. Normalno je da za uvoz radi dalje prodaje treba obezbediti potrebnu tehnicku dokumentaciju, ali da fizickom licu za npr.nosac antene ili RPSMA konektor traze 7000din, e to je stvarno bolesno!

Evo liste...

Тарифна ознака
Наименовање
8517
Телефонски апарати, укључујући  телефоне за мрежу станица или за друге бежичне мреже; Остали апарати за  пренос или пријем гласа, слика или других података, укључујући апарате  за комуникацију у жичној или бежичној мрежи (као што су локална – LAN  или широкопојасна мрежа – WAN) осим емисионих и пријемних апарата из  тарифних бројева 8443, 8525, 8527 или 8528;

Телефонски апарати укључујући телефоне за мрежу станица или за друге бежичне мреже;
851711 00 00
--телефони са безгајтанским ручним сетом
	8517 12
--телефони за мрежу станица или за друге бежичне мреже;
	8517 12 00 10
--- за цивилне ваздухоплове
	8517 12 00 90
--- остало

-Остали  апарати за пренос или пријем гласа, слика или других података,  укључујући апарате за комуникацију у жичној или бежичној мрежи (као што  су локална – LAN  или широкопојасна мрежа – WAN;
8517 61
--базне станице:
8517 61 00 10
---за цивилне вазудхоплове

---остале:
8517 61 00 91
----за бежичне мреже
8517 62 00
---машине  за пријем, конверзију и пренос или регенерацију гласа, слике или других  података, укључујући комутационе и усмеривачке апарате:

---остало:
8517 62 00 91
----за бежичне мреже
8517 69
--остали:

---пријемни апарати за радио-телефонију или радио-телеграфију:
8517 69 31 00
----носиви пријемници за позивање или тражење особа
8517 69 39 00
----остали
8517 69 90 
---остали:
8517 69 90 10
----за бежичне мреже
8517 70
-Делови

--антене и антенски рефлектори свих врста; делови погодни за употребу с њима:
8517 70 11 00
---антене за радио-телефонске и радио-телеграфске апарате
8517 70 15 00
---телескопске и шипкасте антене за преносне апарате и апарате за уградњу у моторна возила
8517 70 19 00
---остало

8525
Предајници  за радио  дифузију или телевизију, укључујући оне са уграђеним  пријемником или апаратом за снимање или репродукицју звука; телевизијске  камере;  дигиталне камере и видео камере са рекордерима (камкодери):
8525 50 00 00
-Предајници
8525 60
-Предајници са уграђеним пријемником:
8525 60 00 10
--за цивилне ваздухоплове
8525 60 00 90
--остали
8526
Радари, уређаји за радио-навигацију и уређаји за радио-даљинско управљање:
8526 10 00 00
-Радари

-Остало:
8526 91
--уређаји за радио-навигацију:
8526 91 20 00
---радио-навигациони пријемници
8526 91 80 00
---остало
8526 92 00 00
--уређаји за радио-даљинско управљање
8529
Делови погодни  за употребу искључиво или углавном са апаратима из тар. бр. 8525:
8529 10
-Антене и антенски рефлектори свих врста; делови погодни за употребу са њима:

--антене:
8529 10 11 00
---телескопске и шипкасте антене за преносиве апарате и апарате за уградњу у моторна возила

---спољне антене за радио-дифузне и телевизијске пријемнике
8529 10 31 00
----за пријем преко сателита
8529 10 39 00
----остале
8529 10 65 00
---унутрашње (собне) антене за радио-дифузне и телевизијске пријемнике, укључујући антене за уградњу у апарате
8525 10 69 00
---остале
8529 10 80 00
--филтери и скретнице за антене
8529 10 95 00
--остало
8543
Електричне машине и апарати с посебним функцијама, непоменути нити обухваћени на другом месту у овој глави:
8543 20 00 00
-Сигнал генератори
8543 70
-Остале машине и апарати:
8543 70 30 00
--антенски појачивачи

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja