joska 63 Napisano Februar 22, 2010 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Ova voznja je izmedju svega ostalog inspirisana jedno proslogodisnjom(2009) voznjom,kada sam slucajno nabasao na zamak Edelmansovih,a da to nisam ni znao Istina,-ni sada ne bih znao,da nisam tracklog(na kraju posta) ucitao u google earth. Krenuo sam na put bez ikakve odredjene destinavije.Nesto otprilike:Idem do Backog gradista,pa skrecem na Biserno ostrvo,odatle cu nasipom uz Tisu da izbijem na put Novi Becej-Becej,pa idem za Becej na obalu Tise.A odatle cu ili kuci,ili dalje.Zavisice od vremenskih uslova. Vremenski uslovi(a ponajvise zelja za voznjom iako je svega +6 stepeni) su ipak bili odgovarajuci,pa sam krenuo u omanji obilazak centralne Backe. Kako je bilo?-pa evo da podelim sa vama: Lepo suncano vreme,ali je sunce onako "zubato", a umereno jak severozapadni vetar cini da se inace tako nazovi prijatna temperatura bude dosta neprijatna u voznji. Put od Temerina do Backog Gradista je vec dobro poznata staza i uslikana mnogo puta,pa zbog toga,i zbog hladnog vazduha ne skudaju mi se rukavice da bih mogao da slikam u voznji. Prva mini pauza je na Bisernom ostrvu. Za divno cudo,ima dosta ljudi,i mnogo pecarosa na molovima. Priroda jos uvek spava,ipak je ovo jos uvek samo sredina februara. Nesto vise o Bisernom ostrvu ima i ovde: http://www.vojvodinacafe.rs/forum/stara-tisa-biserno-ostrvo-vikend-naselje-backo-gradiste-2152/strana2.html a i google pronadje sto-sta,pa koga interesuje neka pogleda. Po prelasku mosta,ulazim u neku vrstu uglavnom zadruznog podrucja sa ne bas tako dobrim asfaltom,ali zato sa puno vocnjaka,i lepe prirode sa,-ovog dana,bas puno orlova. Posle ove davno nezapamcene zime sa puno snega,a u poslednje vreme i kise, vode na njivama ima bas puno Polako stizem do nasipa na Tisi,i meni dobro poznatoj staroj stali,koja je i danas u funkciji. Pravac iz kojeg sam dosao: i kojim cu da nastavim (Tu se moze sici i na samu obalu Tise,ali ovaj put cu to izostaviti iz razloga jer sam sam, a znam da je put dosta zahtevan i kada je suvo vreme,a u poslednje vreme i nije bas bilo suvo Glavni tok reke je na nekih 300m(odokativno) od mesta odakle sam slikao.) Voznja na nasipu tece u znaku pokusavanja vetra da me oduva,i mojim naporima da ga u tome sprecim,i pokusam da se odrzim na uskom asfaltu. Usput ima svega pomalo:Vinogradi,vocnjaci,pasnjaci,i stara ciglana. Zbog blata ne treba silaziti sa asfalta,ima ga i ovde Jos malo pejsaza Stizem do Novobecejske brane,gde izlazim na put Becej-Novi becej,pravac ka Beceju. Ovde oblacim rukavice na promrzle ruke,ipak cu sada malo brze da vozim,a i nema bas nesto ni da se slika. U Beceju na obali Tise: Tu se upoznajem sa vlasnikom drugog motora sa slike,i pricamo dobrih 45 minuta (a prvi put smo se videli!) Ni on ne moze da doceka pocetak proleca,morao je bar malo da provoza d..pe -kako on sam kaze Iz Beceja idem na put Becej-Backa Topola,koji je u pocetku ravan,bez ijedne krivine,ali zato sa puuuno rupa pa je voznja pravi veleslalom oko kratera Posle par km put je pomalo krivudav,pa i nije tako monoton.Pejsaz je tipicno zimski,tmuran,tek se po neko polje psenice zeleni da razbije sivilo. Prvo naselje usput je Milesevo,a nako toga treba da je Brazilija ali umesto stare table zaticem novu Po izlasku na nepun kilometar skrecem desno ka Gunaros-u (Malo kasnije o tome sta znaci naziv ovog mesta ) Prolazim kroz Pobedu(mesto),i pre Sveticeva skrecem levo na put koji takoreci ne vodi nikuda,a ide paralelno sa akumulacionim jezerom "Sveticevo" Sam put je opasan uredno zasadjenim zelenilom,a zive duse nigde vec kilometrima pa je feeling kao u nekim thrillerima cak je i drvece jezivo Sa desne strane se vidi jezero A na kraju puta zamak Edelmansovih,sav zarastao u drvece i zbunje,a jos je i zapusten i oronuo kao neki prizor iz Transilvanije Samo da napomenem da ne internetu nisam nasao nista o istoriji ovog mesta,pa ako neko zna nesto vise,neka napise,-interesuje me. Glavni ulaz Unutrasnjost je prilicno propala,podovi uruseni kao i plafoni,treba paziti na svaki korak... Dok ja tako lutam sve ocekujuci da sretnem i kojeg duha,moj verni saputnik me u daljini ceka Ulaz sa istocne strane Prolazim kroz hodnik koji se proteze izpod cele zgrade,nadajuci se da plafon nece bas ovog momenta da se urusi ... U podrum ne ulazim,ne zato sto je ovo jezivo mesto,nego je ovo ipak stara zgrada,natopljena vodom,bolje da ne izazivam sudbinu... Ali zato slikam kroz vrata: Prolazim hodnik i izlazim sa zapadne strane zgrade Da je kasno,-kasno je,senke su vec dugacke pa mi nije ostalo puno vremena za obilazak jos nekog mesta Zato se vracam do glavnog puta,i skrecem levo da bih dosao do akumulacionog jezera,koje je jos uvek okovano ledom,cak i posle nekoliko dana sa temperaturama iznad nule! Tu je btw zabranjen pristup,kao i fotografisanje Ali,ima jasno izgazena staza pored rampe kojom se moze doci do obale,a infrastrukturu ipak nisam slikao,pa nisam nadam se ni puno zgresio. A da je mesto lepo,-jeste.Grehota je zabranjivati pristup. Kao sto sam vec rekao,dnevna svetlost je na izmaku,pa odustajem od plana da odem do Backe Topole koje je odmah tu "iza coska" nego se odlucujem da idem preko Srbobrana-Turije-Nadalja do Temerina. Mogao bih i kroz Becej ponovo,ali otuda sam dosao,pa nema smisla Tako ponovo stizem u Gunaras : Gunar na Madjarskom znaci gusan,a onaj dodatak okarakterizuje naziv kao mesto sa puno gusana Da ih ima,potvrdjuju i slike,-jedva izbegavam da ne pogazim jato Tu sam morao stati da propustim jato pernatih Sunce odlazi na pocinak,i postaje malo hladnije.Ulazim u Drljan(Drea) Nakon toga sledi valjda najravniji deo puta u Srbiji, 18km bez i jedne,cak i najblaze krivine sve do Srbobrana. A na putu nista nema da se vidi,samo nepregledne oranice,tu i tamo koji salas,i nista vise.Dosadno,a i hlasno je pomalo vec... Drvored je celom duzinom puta(ko li ih je samo zasadio?..) Najzad stizem u Srbobran,i skrecem ka Turiji(kobasicijada!),i idem preko naftnih polja Na ulasku u mesto,pre samog mosta,-policija. Eh,-steta! A hteo sam da se zaustavim na mostu da napravim jos jednu sliku,a zbog njih tamo,ipak ne bih Ipak,mislim se,-ne mogu me videti sa druge strane mosta dok se spustam,pa ipak stajem i pravim ove dve slike, da zaokruzim ovo moje danasnje prvo 'pravo"vozanje ove sezone. Da li mi je bilo lepo?-Jeste!Svaki minut,svaki kilometar je bio pravi uzitak!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5983 Napisano Februar 22, 2010 Svakom po zasluzi, 12425 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan :D :D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jager 3445 Napisano Februar 22, 2010 Ne silazi, 6281 postova Lokacija: Hameln, Germany Motocikl: Africa Twin CRF1000 Prijavi odgovor kao problematičan E pa da smo vala mogli zajedno, mogli smo Sjajna vožnja, pogotovo za februar! Onaj zamak je baš ... jeziv Ni mi se nismo mnogo manje smrzli od tebe na današnjoj vožnji od Temerina do Subotice ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Februar 22, 2010 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Umalo da zaboravim,-tracklog.. Edelman.zip Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Februar 22, 2010 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Pa mogli smo zajedno,Backa Topola je bila blizu,mogli ste odatle za SU.Neka,ponovicemo,ima tamo jos dosta mesta za obilazak,za koje gps zna,a ja ne ;D A da je na povratku bilo hladno,-jeste,-temperatura se spustila sa pocetnih 8 na 3-3.5 A ja se nisam bas nesto ususkao ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kochaMatori 1108 Napisano Februar 22, 2010 Bona Fides, 1310 postova Lokacija: Kraljevina Mirijevo - Beograd Motocikl: http://www.motoscout.de Prijavi odgovor kao problematičan Dakle neverovatno je koliko smo nemarni pa da takvo zdanje izgleda ko sto izgleda. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Joseph B. 142 Napisano Februar 22, 2010 Drug član, 1300 postova Lokacija: Temerin Motocikl: R1150GS Prijavi odgovor kao problematičan A na kraju puta zamak Edelmansovih,sav zarastao u drvece i zbunje,a jos je i zapusten i oronuo kao neki prizor iz Transilvanije Samo da napomenem da ne internetu nisam nasao nista o istoriji ovog mesta,pa ako neko zna nesto vise,neka napise,-interesuje me. " Letnjikovac je izgradila veleposednička porodica Engelman početkom XX veka, koja je i osnovala sadašnje mesto Pobeda nedaleko od Gunaroša. Engelmanovi su imali veliki kompleks zemlje na kome su se bavili poljoprivredom i gajenjem vinove loze. Letnjikovac je pravougaone kompaktne osnove, građen kao slobodno stojeći spratni objekat u prostranom parku u blizini reke Čik. Zgrada letnjikovca pripada tipu poljskih dvoraca građenih u prostranom negovanom parku. U parku se nalaze neke retke i egzotične vrste biljaka. Na serdišnjem delu glavne fasade je naglašen centralni rizalit sa reprezentativnim ulazom kome se pristupa ravnim stepeništem koje je nekada imalo ogradu od kovanog gvožđa. Sa bočnih strana se nalaze dve prostrane terase od kojih jednu podupiru deset stubova. Obe terse su imale dekorativnu ogradu od kovanog gvožđa. Ispod objekta se nalazi vinski podrum zasveden pruskim svodom. Krovište je četvoroslivno, a u skorije vreme je renovirano. Grupica građana iz Svetićeva je pokušala da renovira objekat, ali su im je prozori, vrata i drugi potrebni materijal pokradeni. Iz tog pokušaja su novi krov i malterisane fasade na objektu. Meštani iz okolnih mesta prvi maj proslavljaju u parku letnjikovca. Danas, letnjikovac ne služi ničemu, napušten je, vrata i prozori ne postoje, ali je krov u dobrom stanju. Zahvaljujući ljudima koji su pokušali da ga renoviraju, letnjikovac, iako napušten bez prozora i vrata, izgleda autentično. " Izvor: www.dvorci.info Svrbelo ti dupe,a? ;D Odlican izlet inace. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tomerc 1240 Napisano Februar 22, 2010 Drug član, 1260 postova Lokacija: Chicago Prijavi odgovor kao problematičan Hrabra voznja! Svaka cast! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4773 Napisano Februar 22, 2010 Ne silazi, 5558 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Bravo Joska! Pravi biseri okoline! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dzigorius 134 Napisano Februar 22, 2010 Drug član, 1537 postova Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa Prijavi odgovor kao problematičan Ihhhhh sta ti je ravnica...nige brdasca.......odlicna voznjica...zamak je prelep steta sto tako propada.... Hvala ti za ovaj putopis prvom prilikom idem da posetim dvorac, jako mi se svidja.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cmmon 211 Napisano Jun 16, 2010 U prolazu, 91 postova Lokacija: Backa Topola ili tu negde Motocikl: Honda cbf600s Prijavi odgovor kao problematičan Ihhhhh sta ti je ravnica...nige brdasca.......odlicna voznjica...zamak je prelep steta sto tako propada.... Hvala ti za ovaj putopis prvom prilikom idem da posetim dvorac, jako mi se svidja.... [/quote Zivim na par km od zamka u Pobedi pa ko god da krene na ovu stranu, neka mi se jav -i svrati na rucak, pivo, meze, sta god - pa da se provozamo malo zajedno Cesto odlazim do zamka mada je svaki put sve manji, ljudi su odneli sve sto su mogli, povadili stare ukrasne plocice, drvenariju za potpalu,secese drvece u okolnoj sumi...tuzn je videti.Italijani su pre dvadesetak godina ponudili da obnove zamak,naprave hotel jer su cesto dolazili u lov i na pecanje u ove krajeve, hteli su deset godina da ga koriste pa onda prepuste lokalnoj samoupravi tj.opstini Backa Topola. Ma joook, taman posla neki stranci da se ovde uguraju, mi cemo to sami ...busali se u grudi polupismeni opstinari koji su i dan danas na vlasti, osim onih sto su odapeli od starosti.Naravno, od onda jos propada. Ali je lepo obici, pogotovu u jesen u sumrak, kada sve nesto suska, skripi, ne znas da li je grana ili duhovi Jedanput sam usla u onaj podrum, mracno je, ima nekih lucnih otvora u zidu koji su u mrklom mraku i danju. Bilo bi super napraviti jedan skup ovde !!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17650 Napisano Jun 16, 2010 Integrisan, 8358 postova Prijavi odgovor kao problematičan Kao prvo - hvala koleginici cmmon sto je napisala poruku i iskopala ovaj sjajan slikopis iz proslosti! Kao drugo: prosto ne mogu da verujem da sam ovo propustio kada je joska napisao. Sjajno, skrovito mesto, lokalni putevi, reke, misterija... sve to cini jedan pravi, dobar izlet. Joska, mogao bi da nas povedes na reprizu nekog od ovih dana? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vacr0 293 Napisano Jun 17, 2010 Svrati ponekad, 358 postova Prijavi odgovor kao problematičan Fantasticno ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Jun 17, 2010 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Hm...Pa kako stvari stoje,nece uskoro biti reprize,bar sto se mene tice.Ali od toga vi jos mozete da se provozate do tamo. Ja jedino mogu za vikend,ali su mi sledeca 3 zaredom zauzeta Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
motoras 195 Napisano Jun 20, 2010 Drug član, 1162 postova Lokacija: turija Motocikl: Kawasaki Z750 Prijavi odgovor kao problematičan Wau nisam ni video ovaj putopis,a kada je jos napisan.Joska ponovo si bio prosao kroz Turiju i nisi se javio,a kada bude bila repriza rado bi posao sa tobom ako me pozoves. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djordjino 254 Napisano Februar 2, 2012 Zainteresovan, 957 postova Lokacija: Kopaonik-Raska Motocikl: Varadero PGM-Fi Prijavi odgovor kao problematičan Ovi zimski dani samo su dobri za citanje ovih divnih putopisa i nista vise,za razliku od nekih koji vole brda ja bih bas voleo da obidjem celu Vojvodinu,da vidim te salase,ritove itd,prelepo Joska Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vlada GS 190 Napisano Februar 2, 2012 Zainteresovan, 709 postova Lokacija: Banovo Brdo - Beograd Motocikl: BMW 1200RT Prijavi odgovor kao problematičan Izgleda kao kuca iz Amitvila.....svaka cast na putopisu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
radeyamaha 148 Napisano Mart 3, 2013 Svrati ponekad, 353 postova Lokacija: skupljen Motocikl: Honda cbf 1000 Prijavi odgovor kao problematičan meni nepoznata destinacija ali je lepa. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VladimirVasiljevic 0 Napisano Jun 20, 2019 U prolazu, 1 post Lokacija: Beograd Motocikl: Beverly 300 Prijavi odgovor kao problematičan Joska, Tek sam sad video tvoju turu, i zanima me gde si našao i kako si naleto na onu staru ciglanu? Ako imaš vremena i vidiš poruku, molim te odgovori. Pripremam jedan film koji treba da snimam sad na leto i ta ciglana mi izgleda genijalno! Hvala ti unapred Veliki pozrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...