Jump to content

Moto Zajednica

Odakle je Fatamorgana?..... Sahara 2010 .....

Recommended Posts

• Drug član, 1480 postova
  • Motocikl: R1200C, GS, DRZSM

Hvala Picoda za ovaj energetski paket. Uljepsao si mi dan. Sjajno si nam priblizio Tunis, dopada mi se stil pisanja a i fotografije su odlicne. Jedino sto mi nedostaje to je mali osvrt na to kako su motori "vidjeli" ovaj put, pogotovo uporedna analiza, tim prije sto su 2 iste masine u razlicitim odorama. Hvala jos jednom...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1558 postova
  • Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500

Hvala Picoda za ovaj energetski paket. Uljepsao si mi dan. Sjajno si nam priblizio Tunis, dopada mi se stil pisanja a i fotografije su odlicne. Jedino sto mi nedostaje to je mali osvrt na to kako su motori "vidjeli" ovaj put, pogotovo uporedna analiza, tim prije sto su 2 iste masine u razlicitim odorama. Hvala jos jednom...

Potrosnja, po dinama...? Koliko ste kilometara presli...? Posto je gorivo u Tunisu...?

Bogami 2010, vam je pocela carski... ;D ;D ;D... A i nama, citajuci, gledajuci, slusajuci... Samo su mirisi falili... ;D ;D ;D

I ukusi... ;D

• Zainteresovan, 830 postova
  • Motocikl: XTZ 660 Ténéré

Sta reci osim - bravo i svaka cast !

Hvala sto si nam ulepsao ove zimske dane, odlicnim tekstom i prelepim slikama, koje bez okvira ne bi bile iste!

Priblizio si Tunis mnogima, a sa zavrsnom racunicom , verovatno i ohrabrio nekoga da ode da poseti tu zemlju. Tunis mi se nalazi na listu zemalja koje moram posetiti, ove godine ne, ali u skorijoj buducnosti sigurno.

• Svrati ponekad, 130 postova

Fala ljudi na komentarima  :)  Ako sam uspio prenijeti dio onoga kako je nama bilo, dobro je.

Motori su to odradili bez greske. Ako ne racunamo onu ramu. Bila je naceta ranije. I tako je to samo rama. Nista bitno  ;D

Tenere je bolja za duzi put i opcenito, (zastita od vjetra, autonomija, mirniji rad na malim okretajima), XTR je laksi pa je tu nekad u prednosti. Samo ovaj XTR ima drugi auspuh pa mu ne smetaju koljena kao kod orginala, doradjen prednji kraj i sto je najbitnije vrhunskog vozaca. Uz sve to postaje "The Mean Machine".

Potrosnja, po dinama...? Koliko ste kilometara presli...? Posto je gorivo u Tunisu...?

Po pijesku sigurno trosi vise. Inace oko 5 litara. Nekad manje nekad vise. Nije bas da mjerim nesto.

Kilometara nije bilo puno. Nekih 4000. Niti smo ponistili kilometre, niti smo ponistili GPS. Tako uvijek. Mislim da je gorivo 1,3 dinar ili cca 0,7 eura al nisam siguran.

• Cuore Sportivo, 1338 postova
  • Motocikl: KTM LC4 620, KTM 790 Adventure

Duboki naklon na predivnom putopisu.

Meni je pesak prosle godine dosao glave kad sam polomio nogu u offroadu.

Ctajuci tvoj putopis pises o voznji po pesku kao da je to maciji kasalj, uf to je sad za mene zezca blokada u glavi, jos neko vreme dok se ne okurazim.

ZIVILI !

• Zainteresovan, 501 postova

Gorivo u tunisu je 1 tuniski dinar sto znaci 50 srpskih dinara.. ali kada se spustite do libije, blizu granice, gorivo koje se prodaje na ulici je 600 milima tj 30 srpskih dinara sto je stvarno dzabe.. i gorivo je kvalitetno, gadafijevo(oilybia)

Vecinom se vozi Reno, zbog velike povezanosti sa francuskom ali cim se zadje malo na jug, reno nestaje i ustupa mesto Isuzu kamionetima koji se inace prave negde blizu Kairouana(GM fabrika) Sto se tice terenaca, samo Toyota Landcruiser.

Motocikala skoro i da nema ali na svakom cosku i ispred svake "kafane" bleji po desetak peugeota 107 koji je i pisac putopisa probao.. To im je kao nacionalno prevozno sredstvo.

Dodacu jos ovo: Berberskih plemena ima vise ali se tri isticu:

-Nomadi

-Tuarezi

-Trogloditi

Matmata je centar troglodita, koji zive pod zemljom u sred sahare, sada je to sve samo sminka ali lepo je videti kako su se ti ljudi snalazili i dovijali da im u sahari bude svezije i prijatnije i danju i nocu. Nomadi nemaju svoje mesto, oni se sele i sve svoje nose sa sobom, dok su tuarezi negde izmedju atlas planina i slanih jezera, mogu se prepoznati po kolibama u sred pustinje i vrlo su zilav i snalazljiv narod, i dan danas.. Tuarezi imaju cilime sa posebnim sarama i motivima kamila, dina i koliba, njihov centralni grad je Kairouan gde je ogromna dzamija, 4 u svetu po vaznosti..

Odlican putopis, letos sam trazio motor da iznajmim ali ga nisam nasao inace bi pisao nesto slicno samo bez offroad avantura, zbog iskustva na off-u

Jos nesto da dodam, ostrvo djerba je fenomenalno, cuo sam sa mnogo strana i zao mi je da niste bili i opisali jer mi je zelja da odem tamo. Ali znas kako je:

"Onaj koji zeli da vidi sve, na kraju ne vidi nista"

• Drug član, 1558 postova
  • Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500

Ako na prolece leto budem pravio turneju jadranskom, svracam do Trogira... Nisam bio 33 godine... ;D ;D ;D

• Drug član, 1537 postova
  • Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa

Ako na prolece leto budem pravio turneju jadranskom, svracam do Trogira... Nisam bio 33 godine... ;D ;D ;D

Lazicu u Trogir mozes i peske................pustinja zove!!!!!!!!!!!

• Svrati ponekad, 396 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 650

Predivan je putopis, slike i duhoviti opis dozivljaja! Obislii smo i mi Tunis u oktobru (nazalost ne motorima)  i mnoga mesta su mi poznata. Svaka cast na putovanju i na pozitivnom stavu!

• Zainteresovan, 430 postova
  • Motocikl: QJ motor svt 650 x

Definitivno najlepsi putopis koji sam procitao u poslednjih 2 godine.

Opis na jako dobar cinichan nachin je nezamenljiv. U jednoj recenici vidis i spoznas vise nego u tudjih 10.(engleski inteligentni humor)

Predpostavljam da imas kuci knjigu Djavolov recnik(embrouz birs), e u taj recnik treba ubaciti i novo objasnjenje za MOTO SKUP-nesto izmedju sahrane i svadbe!!

Bravo!!!!

• Drug član, 1162 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750

Hvala za slike,putopis,ideju za neka predstojoca putovanja i sto si neke predrasude bacio u vodu,a onaj lik sto propagira moto susrete  moze samo da bleji i gleda ko tele u sarena vrata,i u potpunosti se slazem sa tvojim misljenjem u vezi finansiranja ovakvi putovanja.

Jos jednom bravo i svako postovanje,a sada neznam sta je meni kada vidim zeca u pustinji iz tople sobe da li je to fatamorgana. ;D ;D

Kakva je konkretna pomoc od GPS navigacije u pustinji? Jeste li imali mape Tunisa u GPS-u?

nisam primetio da postoje mape za tunis, osim onih za garmin koje nisu rutabilne i samo su ucrtane trekovima..

nema u tunisu puno puteva pa samim tim ni mesta za izgubiti se, svuda su oko tebe pastiri na motoricima i svi pricaju bar francuski..

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja