picoda 242 Napisano Januar 27, 2010 Svrati ponekad, 130 postova Lokacija: Trogir - Dalmacija Prijavi odgovor kao problematičan Odakle je Fatamorgana? Ne znate? Uz malo strpljenja, saznat cete u nastavku. Plan je bio Maroko, jebem ga u oko. Ostali smo kratki za koji tjedan, sto je dosta bitno da bi Maroko odvozili kako treba. Aktivirali smo plan B. Tunis. Nasa, nezasluzeno nazvana, rezervna opcija. Krenuli smo, kao i uvijek do sada, iznimno organizirani. Znali smo da idemo u Saharu, vozit se malo po pustinji. I to je to. Trajekte nismo rezervirali, plan puta nismo imali, krenuli smo tri mjeseca kasnije nego smo mislili u Maroko i tako... Ukratko, sve kako treba. Evo par slikovitih natuknica, cisto da znate vrijedi li ostati s nama do kraja: - nesto za ljubitelje dobre terenske voznje... - nesto za ljubitelje dobre ceste... - poseban odjeljak za varioce, brusace i ostale majstore... - i za sve ostale, svasta pomalo... I nemoj slike samo da gledate, ima da citate. Necu ja pisat za nista. Inace... Krenimo redom. Jedno popodne prije petnaestak dana nazove me Ivan i kaze da su mu vratili putovnicu iz americke ambasade gdje je bila zbog vize. Mozemo sad na put. Kad idemo? Sutra. Aj dobro. Internet, provjera brodova. Idemo iz Dubrovnika za Bari pa voznja do Palerma i tamo brod za Tunis. Medjutim, provjerim jos jednom navecer i brod iz Palerma otkazan. Novi plan. Idemo za Anconu pa voznja do Civitavecchie i brod za Tunis. Tako smo i napravili. Ovaj ho-ruk stil organizacije nas je kostao na povratku. O tome kasnije. Do Ancone morem... Da ne propadne put do Civitavecchie idemo malo do Toskane... Kad neznas put, pitaj... Nisam ja majke mi... ...samo sam se naslonio. Bjez dok ne vide... Sienna Rucak i sibaj dalje... Ivan je upao u majicu... Brod je kasnio cijelih 10 sati. Poznavajuci talijansku poslovicnu tocnost to me zaprepastilo. Svatko je kratio vrijeme na svoj nacin. Zeus Palace, morski autobus, brod koji ne staje s plovidbom na linijama iz Italije za Tunis. Znaju li Tunizani hrvatski? Znaju, znaju. Ne vjerujete? Pazi sad ovo. U Tunis smo stigli kasno navecer. Gladni i bez smjestaja. Prvo rjesavamo glad. Bez razmisljanja upali smo u prvi restoran i to pred zatvaranje. Opalili smo 4 puta kus. Sto znaci 2 kus kusa. I sladoled. I jos neke ludosti. Cijelo vrijeme imao sam otkopcanu jaknu. Doslo je vrijeme placanja. Moja jakna je jos bila otkopcana. Evidentno nezainteresirani konobar gurne mi komad papira na kojem pise 39 dinara. I nista drugo. Posto jos nismo promjenili novce pitam mogu li euri. Moze, kako da ne. Dam mu 30 eura on mi vrati 10 dinara. Tek kasnije sam skuzio da me obradio na tecaju. Al znam i zasto. Zato sto covjek zna hrvatski. Sjecate se moje otkopcane jakne. E pa nosio sam ovu majicu. Vidite da znaju hrvatski. Da se razmemo, nije to neki novac za nase pojmove, 5-6 dinara, al je njima to dobra napojnica. Hotel smo nasli nedaleko centra. Nismo mogli bas birati u 11 navecer. Nocni pogled iz hotela... ...i jutarnji Al-džumhurija at-Tunisija Na spomen Tunisa, prosjecnom Hrvatu, pred ocima se otvori slika staklenog izloga lokalne turisticke agencije, obljepljenog sarenim plakatima s natpisom Djerba, Hammanet i slicno. To i jeste ono sto cini Tunis najjacom turistickom destinacijom na Mediteranu ove godine. Iako joj, po Bajsu, za vratom dahce "Mala zemlja za veliki odmor". Medjutim, nas to ne zanima, tako da se ne cudite sto nismo bili na tim razvikanim destinacijama. Lazem, bili smo u jedanom od tih resorta na brzinu u povratku. Inace, da nam je do plaze, guzve, visokih cijena i polupijanih europljana, samo bi "otvorili ponistru". Nas cilj je onaj drugi Tunis. Ako ga jos uvijek ima. Tunis ukratko... Tunis, mala zemlja za Africke pojmove, granici s Alzirom na zapadu i Libijom na jugoistoku. Sjever i istocni dio drzave nalaze se na Sredozemnom moru. Saharska pustinja pokriva veliki dio drzave, skoro 40 posto. Tunis upada u povjest kada su Fenicani poceli graditi postaje na njegovim obalama. Najpoznatija postaja je Kartaga osnovana 800 i neke godine prije Krista. Nakon par stoljeca Kartaga postaje velika pomorska i trgovacka sila. Rimljanima to bas nije bilo po volji. Dvije tadasnje sile krecu u rat. Bili su to poznati Punski ratovi. Rimljani su tada uz pomoc pobunjenih Berbera pobijedili Kartagu. Tada Kartaga postaje glavnim gradom Rimske provincije Afrike.Uglavnom, nakon tog doba pocinje djumbus. Bilo je na Tuniskom tlu ratova, napada, velikih osvajanja, gusara i jos mnogo toga. Nakon Turaka, koji su dugo vladali Tunisom, 1881 godine Francuzi upadaju u Tunis i preuzimaju vlast. Drzavu pod Francuskom vlasti zahvacaju velike promjene. U isto vrijeme nastaje jaka nacionalisticka stranka koja Francuzima zadaje glavobolje. Za vrijeme drugog svjetskog rata, mnoge poznate bitke vodile su se na tlu Tunisa. Neko vrijeme Tunis je bio i pod njemackom okupacijom. Tek 1956 godine Tunis postaje nezavisna drzava. Dugo godina nakon toga drzavom je vladao predsjednik Bourguiba. Jos jedan od onih samoproglasenih dozivotnih predsjednika. Ni on se nije bas nesto proslavio. Bilo je tu raznih previranja, kriza i pobuna. Danas je Tunis jaka turisticka destinacija Mediterana. Zemlja raznolike ekonomije. Glavni sektori su poljoprivreda, industrija i turizam. Tunizana ima oko 10 milja. Vecina je Berberskog podrijetla iako se izjasnjavaju kao Arapi. Prosjecna placa im je izmedju 110 i 130 eura. Jezik je Tuniski arapski al' vecina govori i francuski. Eto, Tunis ukratko. Sve ostalo probat cemo pribliziti, uz slike, u narednim djelovima. Odmah sibamo sto dalje na jug. Zapadnom stranom Tunisa. Posto su nas docekala 3 stupnja i kisa, odustajemo od prve zamisljene stanice, Table de Jogurtha, i nastojimo stici u Tamerzu. Ko zna put bolje od njih... Grijane rucke su "must have" u Africi... Juznije je vec bolja situacija. Cijelih 7 stupnjeva. Boca nije nasa al znamo cija je... Tamerza, nasa prva stanica... Only for Americans... Nasa rezidencija... Jedini smo gosti u Tamerzi, a sudeci po dosad vidjenom i u cijelom Tunisu. Vecera u restoranu Dva lava. Zivopisno mjesto. Gazda je dao preparirati dva pustinjska lava. I to je napravljeno tako lose da sam mislio da su ovce ili neko slicno blago. Njega to nije sprijecilo da ih ponosno stavi uz vrata. Slika nazalost nemam. Zato mu je hrana odlicna. Vrhunski kus kus. ...nastavak slijedi... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Popsy 2907 Napisano Januar 27, 2010 Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova Lokacija: Južna Čukarica / Beograd Motocikl: HTZ 750 Prijavi odgovor kao problematičan Exxxtra...daj još ;D ;D ;D pratim temu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kepo 4527 Napisano Januar 27, 2010 Drug član, 4834 postova Lokacija: Kosjeric Motocikl: enduro Prijavi odgovor kao problematičan Mrtav bi je pratio, idemoooo ..... ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
d e j a n 6 Napisano Januar 27, 2010 U prolazu, 37 postova Lokacija: Beograd Motocikl: YAMAHA FZS 1000 Prijavi odgovor kao problematičan svaka cast,fotke su extra,jedva cekam nastavak. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
motoras 195 Napisano Januar 27, 2010 Drug član, 1162 postova Lokacija: turija Motocikl: Kawasaki Z750 Prijavi odgovor kao problematičan Ma cim sam pogledao koje autor ove teme znao sam da je nesto dobro i da ce tu biti bolesno dobrih slika i ispostavilo se da nisam pogresio.Bravo odlicno i jedva cekamo nastavak. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kobra 152 Napisano Januar 27, 2010 Free rider, 814 postova Lokacija: Beograd/Borca Motocikl: 2014 BMW R1200RT Prijavi odgovor kao problematičan Extra!!!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Njegova klinceza 183 Napisano Januar 27, 2010 Svrati ponekad, 446 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki Ninja ZX250R Prijavi odgovor kao problematičan kad ce nastavak? :nestrpljiva: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivkefjr 13 Napisano Januar 27, 2010 Svrati ponekad, 221 postova Lokacija: Beograd/Wien Motocikl: bio FJR Prijavi odgovor kao problematičan Lako je na Yamahama... ;D Kad je bio tacno put? Pocetak obecava, jedva cekam nastavak, posebno me interesuje sta je arapin ceprkao po motoru? :-\ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BRACO 3336 Napisano Januar 27, 2010 Pobjednik motogp kladionice 4X, 5468 postova Lokacija: Sokolac RS Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow Prijavi odgovor kao problematičan Upis Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
spdzlla 0 Napisano Januar 27, 2010 Drug član, 3618 postova Lokacija: Kovin Prijavi odgovor kao problematičan Predivne slike, predivno napisano, vrlo temeljno, jednostavno sam se uziveo...Bravo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6438 Napisano Januar 27, 2010 Enduraš, 6399 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Odlicno, cekamo nastavak Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
picoda 242 Napisano Januar 27, 2010 Svrati ponekad, 130 postova Lokacija: Trogir - Dalmacija Prijavi odgovor kao problematičan Planine i kanjoni Tamerze i okolice... Nedavno je bilo razgovora o tome zasto se putuje. Ne znam za druge, ja putujem za osjecaj. Onaj osjecaj kad dozivis ljude, njihovu kulturu i nacin zivota. Posebno kulturu razlicitu od tvoje. Putujem za onaj tren u kojem iskreni smjesak domacina razbije jos jednu predrasudu u mojoj tintari. Zasto motorom? Motor je tu samo sredstvo. Najbolje sredstvo za postizanje jos jednog cilja. Cilj je opet osjecaj. Osjecaj slobode. I onaj moment pod kacigom, kada nista nije vazno i ne mislis na nista drugo osim na put ispred sebe. To nitko i nista ne moze platit. Pa cak ni MasterCard. Dorucak i gibamo. Djecje radosti i zestoka kava... Neki opasni momci su harali ovim podrucjem... Ajmo... Zmijska koza, za srecu... Pravac Chebika... Chebika, popularna oaza, turisticka tocka. Tu susrecemo i prve turiste, Talijane u Toyotama. Manje papat i bit ce to u redu... Toliko iz Chebike. Vrijeme je da krenemo. Odavde pocinje ono po sto smo dosli. Cisti teren. Probat cemo vozit sto je vise moguce bez asfalta. Medjutim, imamo jedan mali problem. Malo smo se zaigrali okolo i preracunali s gorivom. Za pet minuta lokalci rjesavaju problem. Evo nase pumpne stanice. Skupila se djeca te postajemo glavna atrakcija u selu. Podijelio sam im nekoliko privjesaka i nesto dinara. Nakon pola minute dosla su sva djeca u okolici stotinjak kilometara. Stize i ponosni naftas... Malo u XT... ...malo u XTZ. Eto ga. Sad mozemo sta hocemo. ...slijedi nastavak... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
enco 52 Napisano Januar 27, 2010 Svrati ponekad, 327 postova Prijavi odgovor kao problematičan svaka cast podeljeno gorivo tacno po pola ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Lazić 129 Napisano Januar 27, 2010 Drug član, 1558 postova Lokacija: Mlecni put, Zemlja, Beograd, Zvezdara Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500 Prijavi odgovor kao problematičan Auuuuuuu, ja sam jos sokiran... ;D ;D ;D Ljudi, svaka cast, hocu i ja tako... Aaaaa, sto nemam malo vise para i vremena... :'( :'( Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SPORTAUTO 193 Napisano Januar 27, 2010 Zainteresovan, 556 postova Lokacija: Vrsac Motocikl: Varadero 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Sjajno.Sve cestitke!Jedno malo of pitanje,ima li razlike u upotrebljivosti i u udobnosti vasi motora,xt protiv xtz? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dzigorius 134 Napisano Januar 28, 2010 Drug član, 1537 postova Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa Prijavi odgovor kao problematičan AUUUU mileeee bruka dobro....svaka cast........idemo daljeeee.............. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
perisicboro 262 Napisano Januar 28, 2010 Zainteresovan, 696 postova Lokacija: Karaburma Motocikl: Strom 650 2009 Prijavi odgovor kao problematičan Uf, al volim ove zimske putopise, svaka cast! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boban 499 Napisano Januar 28, 2010 Drug član, 1480 postova Lokacija: Bratunac, Earth Motocikl: R1200C, GS, DRZSM Prijavi odgovor kao problematičan Fenomenalno!!! Kepo, vidi ovoooo... :o Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kepo 4527 Napisano Januar 28, 2010 Drug član, 4834 postova Lokacija: Kosjeric Motocikl: enduro Prijavi odgovor kao problematičan Fenomenalno!!! Kepo, vidi ovoooo... :o Samo sam te cekao ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4804 Napisano Januar 28, 2010 Ne silazi, 5563 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Bravo Picoda!!! Kao i uvek, fantasticno! PS. koje gume ste koristili? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
duh koji hoda 949 Napisano Januar 28, 2010 Svrati ponekad, 148 postova Lokacija: Pecinci Prijavi odgovor kao problematičan Priznajem da me naslov bas nesto nije privukao, slucajno sam usao ali namerno ostajem! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zpal 14 Napisano Januar 28, 2010 Svrati ponekad, 131 postova Lokacija: Kumanovo-Makedonija Prijavi odgovor kao problematičan De je nastavak bre!!??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikka 431 Napisano Januar 28, 2010 In Mud We Trust, 1918 postova Lokacija: BGD Motocikl: 950ADV Prijavi odgovor kao problematičan Uuuuuu divnooooo Picoda !!! :) Sve mi nesto poznato ! ;D Ajde nastavak !!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
picoda 242 Napisano Januar 28, 2010 Svrati ponekad, 130 postova Lokacija: Trogir - Dalmacija Prijavi odgovor kao problematičan Bravo Picoda!!! Kao i uvek, fantasticno! PS. koje gume ste koristili? Michelin T63 i Ivanova zadnja Sahara Uuuuuu divnooooo Picoda !!! :) Sve mi nesto poznato ! ;D Ajde nastavak !!! Evo, sad cemo dalje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rusic 261 Napisano Januar 28, 2010 Prekidach, 1093 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin CRF1000L & Suzuki DR 650 SE Prijavi odgovor kao problematičan a ja zavejan u BG-u... dodjavola Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...