Jump to content

Moto Zajednica

Tomos motori

Recommended Posts

• Ne silazi, 6759 postova
  • Motocikl: konzerviran

Levo ti je cilindar i glava od T12..a desno cilindar za APN i glava koja ide (i) na T14.

Iza je, koliko vidim, mašina za APN, tako da na nju ne ide levi komplet. Ne znam, dal' imaš i mašinu od T12..da vidiš razliku u obliku (koji se vidi i na cilindrima) preliva...ovih bočnih kanala. Zbog toga, iako odgovara hod klipa, levi komplet ne može na mašinu koja je iza.

*može na Automatika

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 3005 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Levo je cilindar i glava koji je fabrički bio na motoru, dakle 14V iz 1969 godine. Imam celu mašinu, broj isti kao broj rama, i izgleda isto kao ova iza. Dakle ispada da je isti cilindar i glava išao i na T12.

Devedeset prve je ta mašina prolupala i zalepila karike. I s obzirom da je bilo ludo vreme, inflacija i šta sve ne - tadašnjem vlasniku se više isplatilo da kupi celu novu mašinu nego da popravlja orginalnu. Uredno upisan broj u saobraćajnu, mislim da imam i račun :) 

To je ova iza, i na njoj je bio cilindar i glava desno. Mislim da isto nikad nije rađeno ništa.

I mene u suštini zanima da li može da se zaključi koja je to tačno mašina, pošto vidim da različite verzije imaju različite snage. Dakle glava i cilindar su T14, i ići će na 38.5 mm, i dolazi klip Meteor L karika.

Evo je ta zverka :

IMG_20230902_124047.thumb.jpg.666e486eb33c6307ff02d65ddf48ff2a.jpg

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 6759 postova
  • Motocikl: konzerviran

Mislim da smo pre nekog vremena razgovarali na temu ovog mopeda, gde sam ti pomenuo da je bio u radu jedan ovakav, bukvalno identičan. Ovo na fotografiji je APN mašina, koja je ugrađivana i kao originalna. Konkretno taj koji sam ja pravio, imao..tj. ima, ovakvu identičnu mašinu.

Cilindar koji je na prošlom filmu bio levo, je od motora (mašine) koji je potpuno drugačiji i koji je ugrađivan do 1971 na T12, tako da ne čudi da nije nemoguće sa je izašao sa njom, a kasnije zamenjen kompletno drugim, novijim, jer taj više nije proizvođen. Rupe na ramu su identične. 

T12 ima potpuno identičnu postavku, stari motor, menjač na guvernalu i točkove 19 cola. Ovaj, nazvan 14V, je što se tiče rama identičan, ali bi trebalo da ima točkove 18 cola, koje je posle nasledio APN 4.

Pošto bi da stavljaš klip sa L karikom, a imaš glavu koja dodaje kompresiju motoru, obrati pažnju na stanje klipnjače...koja ne bi smela da ima ni dlaku lufta. Za slučaj da imalo mrda, to bi trebalo srediti, jer će ta novonastala situacija u cilindru brzo da joj dođe glave.

• Sviđa mi se 2
  • Hvala 1

• Drug član, 3005 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere
6 hours ago, pronto said:

Mislim da smo pre nekog vremena razgovarali na temu ovog mopeda, gde sam ti pomenuo da je bio u radu jedan ovakav, bukvalno identičan.

Jeste, smaram te na svakih par godina pitanjima o tomosu, a ove godine, zdravlje Bože, da konačno osposobim ovu mahinu, i dolazim u tvoj kraj da se lično zahvalim na pomoći :) 

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja