Jump to content

Moto Zajednica

Honda CB400N: Renoviranje

Recommended Posts

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

pa trebalo bi  :)

bitno je da nepredje taj spoj,doduse kod onih koji stoje koso,malko je drugacije  :) :) :)

ali ima u manuelu  gde treba da bude nivo,kod afrike trans alpa tenere je cak i obelezeno itd itd... :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 645 postova
  • Motocikl: BMW F900GS

E sad 'vako :)

Nabavio sam bregastu za 43 konja. Treba da premerim samo mesta gde naleze na glavu da li su u toleranciji, pa ako jesu, nosim se mishlju da je montiram.

Shta mislite, koliko ce vishe da troshi motor, koliko to moze da utiche na dugotrajnost i tako to...

Napominjem da je bregasta original, koja se fabrichki ugradjuje u modele bez restrikcije snage na 27 konja. Dakle, nije neka budzevina.

Po mom nekom skromnom mishljenju, trebalo bi da su svi ostali elementi motora isti, vec da je smao razlika u bregastoj. Da ne bude ono bregasta za 43 a klipnjacha za 27 pa da se nadju negde :P

Dajte predloge pa da krenemo u razmatranje operacije

• Ne silazi, 6314 postova
  • Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

E sad 'vako :)

Nabavio sam bregastu za 43 konja.

Extra ! Pratim ovu temu od postavljanja i BAS BAS mi drago da to cujem !

:) :) :)

...vec da je smao razlika...

Tresu ti se ruke od uzbudjenja ?  ;D

• Drug član, 1537 postova
  • Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa

Pa ako je bregasta za to onda nemas sta da cekas....mada otici sa 27 na 43 samo sa bregastom meni zvuci nemoguce....a vise goriva?????

Ne poznajem situaciju zvuci mi previse...ali daj da cujemo i sta Bolkic kaze....

Mada ja sam imao CB 250 iz tog vremena i imao je 27 konja.....mozda i moze 400 da ima 43

Iskreno da ti kazem da bi voleo da ga provozam sa tolikim konjima....trebao bi da se dize u 3. na gas hehehe)))))))))))

• Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 4869 postova

Pa ako je bregasta za to onda nemas sta da cekas....mada otici sa 27 na 43 samo sa bregastom meni zvuci nemoguce....a vise goriva?????

Ne poznajem situaciju zvuci mi previse...ali daj da cujemo i sta Bolkic kaze....

Mada ja sam imao CB 250 iz tog vremena i imao je 27 konja.....mozda i moze 400 da ima 43

Iskreno da ti kazem da bi voleo da ga provozam sa tolikim konjima....trebao bi da se dize u 3. na gas hehehe)))))))))))

Pogledaj jos i izduvne grane. ;) Vidjao sam na tim motorima sa oborenom snagom da su u izduvne grane kod prikljucka na glavu motora ubacene piksne za smanjenje protoka izduvnih gasova. :o

Moguce da ima i na auspuhu neshto, ali je kod mene otvoren skroz na skroz :P Samo u loncu ima neke mrezice, i kao neki cvet u krug napravljen :S Da ima malo reskiji zvuk.

Meni u saobracajnoj pishe 35kw :S Shto mu dodje 47 konja, i to jes stvarno malo previshe.

Imam ony Haynes Manual, koji je pisan za CB/CM 400T (shto je USA verzija CB400N) i cela knjiga je za 43 konja. Prouchavao sam i dizne, i sve ostalo shto mi je palo na pamet i kod mene je isto shto pishe i u knjizi. Jedian razlika na koju sam naishao je bregasta. Moja ima breg od 34,4mm na najchiroj tachki, dok ova druga ima 37mm. A upravo 37mm je broj koji si pominje u knjizi, i ova 34 nigde nisam nashao.

Camshaft

Cam lobe height

Intake    Specification                                                Wear Limit

37.006-37.208 mm                                      36.9 mm

Exhaust

37.040-37.J40 mm                                      36.9 mm

'Vako pishe u knjizi, i nikakav drugi podatak o bregovima.

Inache ova bregasta je izvacjena iz CB400N, koja je toliko bila budzena, bushena, stavljeni shiri i plici klipovi, da je vrlo brzo od sklapanja iskosila klip (pashtetu), i zakucala ga u cilindar. Ostala je chitava radilica, cilindar (ali izbushen na chudnu neku shirinu), glava... Samo su klip i klipnjacha stradali. Ortak je kupio tako sjebanu pa smo je sredili, i evo sad je ko lutka :) Ista ko moja samo crvena (žeMska :P)

Aj slobodno dajte sjosh predloga, varijacija na temu, da razmishljam kako treba :) Treba josh premeriti novu bregu dal je u toleranciji...

Ochistio sam bregastu od malo korozije koja je bila po njoj, i na zalost, ispostavio se da su mesta na kojima naleze na glavu dosta porozna. Verovatno je ranije vec korodirala i chishcena :(

Izgleda da nishta od posla... MOzda eventualno ako budem mogao neke biksne da napravim kod strugara.

Eto, a taman sam se ponadao :(

• Svrati ponekad, 259 postova
  • Motocikl: Honda VFR 800FI

Ochistio sam bregastu od malo korozije koja je bila po njoj, i na zalost, ispostavio se da su mesta na kojima naleze na glavu dosta porozna. Verovatno je ranije vec korodirala i chishcena :(

Izgleda da nishta od posla... MOzda eventualno ako budem mogao neke biksne da napravim kod strugara.

Eto, a taman sam se ponadao :(

E hebiga brate  :-[

• Zainteresovan, 493 postova
  • Motocikl: Honda Vision

Slikaj bregastu i ta mesta za koja mislis da su problematicna, bregaste se obicno oslanjaju prilicno siroko i ne verujem da moze da skodi. Bitno je da je sve poravnato i da ulje moze fino da cirkulise i podmazuje i da nije ovalna. Postavi fotku ako mozes, bas me interesuje kako to izgleda.

Ja sam nabacivao bregove na bregastu koja je oderana kod Cubike navodno sa cementacijom, a i klackalice sam radio par puta i mogu da kazem da je to teski cabar i da je kratkog daha...kad ode fabricka cementacija onda se lako guli jbg. moze da funkicionise ali ne na duze staze......a tek klackalice su se jako brzo odrale, ali kod klackalice mozes da kompenzujes potrosenost sto ces prestolavati ventil pa ces doci na isto ali breg jbg. nemozes tako resiti i osudjen si na konstantno gubljenje snage....mada ako ces dobiti gomilu konja mozda i ima smisla......daj da je vidimo prijatelju...

Da zaboravio sam reci da ako imas linijice a ne fali ti breg da se to polira i da to ima smisla i da ce mu sigurno produziti radni vek....

Ocu, ocu, u vikendici mi je, pa chim odem tamo slikacu i stavicu pa da vidimo. Bregovi su ok, nije potroshena i gladka je, ali lezajvi... :X Vidi se da su rdjali ranije, pa je chishceno i sada hrapavo, porozno. Ogulilo bi glavu za 5 minuta ja mislim. Videcete kad stavim slike. Voleo bih da greshim :(

Inache, malo da skrenem sa teme...

Imam neku radilicu za cb400n (rezervnu), koja je skinuta sa mashine koja je bila zakucala. Jedna klipnjacha je pukla, druga je ok. E sad ide zanimljivost, jer mi djavo niej dao mira pa sam prouchavao shta se desilo sa tim motorom i zashto je zveknuo.

(Inache, motor je kupio ortak kao sjebanog pa ga posle sredjivali, tj izmenjali skoro ceo motor osim kucishta :)

Dakle, cilindri su busheni na, chini mi se 75mm (orginal je 70.5mm). Stavljeni klipovi pashtete... Visina orginal klipa je negde oko 5cm ako ne i vishe. Na ovu su bili stavljeni neki od recimo 2cm... Neko se ochigledno zaigrao, toliko da je hteo da iskonstruishe novi motor. Pretpostavljam da se vec pri paljenju zaneo klip, napravio polugu i zakucao... Sad mene zanima, kako neko moze, kada vidi da je orginal klip toliko visok, da dodje na ideju da stavi pashtete neke unutra. Isti ugao radilice, klipnjace, hod klipa oko 5cm... Ne mogu ni da zamislim kako bi to moglo da radi...

A sad dalje. Skinem polomljenu klipnjacu, lezaj spaljen, sav hrapav...katastrofa... Skinem onu celu klipnjacu, kad ono medjutim !!! Lezajevi pravljeni. Nemaju onaj falc koji neda da se obrnu lezajevi :) chak shta vishe, tanji je od orginala i kraci. Stavim lezaj u klpnjacu kad on ispadne :) I jos sta provalim, na jednoj strani klipnjace ima rupa za mazanje. Ocigledno su se lezajevi vrteli izmedju radilice i klipnjace pa je ta rupa malo bila zapusena gornjim leazejm, malo je radila HAHA !

Sad se nesto pitam....zasto ljudi to rade ??? Dash pare za klipove, busenje...ko zna sta jos, i napravish neshto shto ni u mislima ne bi moglo da gura  par stotina km :S

Eto cisto da podelim misli sa vama :) A mozda neko i razume tog ko je to radio :)

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

Najvjerovatnije sklepan od djelova koji su im se zatekli tu, ono kao drugar će da razbuši, ja imam neke klipove pa ćemo da ih uvalimo, a za ležaj ćemo da smislimo nešto. To tako inače ide  :-\

• Drug član, 1702 postova

Najvjerovatnije sklepan od djelova koji su im se zatekli tu, ono kao drugar će da razbuši, ja imam neke klipove pa ćemo da ih uvalimo, a za ležaj ćemo da smislimo nešto. To tako inače ide  :-\

Mozda tako rade ti profi majstori sto su tebi sklapali motor. Mi sve radimo po ps-u  :D ;D

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

Mozda tako rade ti profi majstori sto su tebi sklapali motor. Mi sve radimo po ps-u  :D ;D

Pa to, profi mehaničari što rade po JUS-u i PS-u, svaku drugu mašinu sklepaju kako znaju

Da ispunim obecanje, postavljam slike bregaste. Vidi se spoljni i unutrasnji lezaj i breg. Slikao sma samo jednu stranu, ali je i druga ista takva.

post-5215-12879072506009_thumb.jpg

post-5215-12879072507457_thumb.jpg

post-5215-12879072508932_thumb.jpg

Pa znam :( nazalos'. Ima ih da se kupe, ali ova je bila dzabaka :P Neshto mi se ne ulaze vishe u motor, shta znam.

Inache, predihtovao sam karburator (lonchice), ali se i dalje deshava da kada stoji neko vreme poveca kolicina benzina ispari, i to izgleda smao iz desnog karba...

• Zainteresovan, 493 postova
  • Motocikl: Honda Vision

Pa vidjao sam i gore bregaste koje su radile odlicno, ali ove su premazane bronzom pa namazane i dok ih ne ocistis neces znati sta je ispod. Ako ti nije zao da odvojis malo vremena i truda ocisti ih pa sitnom smirglom 1000 ili 2000 polagano pa videti da li ima rupa ili ostecenja. Cementacija bregasih ide do dve desete milimetra sto nije malo tako da poliranje moze biti isplativo ako je samo povrsinska rdja u pitanju, pogotovo sto su lezajevi vrlo malo optereceni u poredjenju sa bregovima. U svakom slucaju kad je skroz ispoliras mozes ih i premeriti, ili ih kao takve, ispolirane mozes odneti na procenu nekom iskusnijem ko ce ti reci moze ili ne moze.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja