Jump to content

Moto Zajednica

Ugradnja podmazivaca lanca

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 118 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 900 04.god, Suzuki GS 500 05.god, ATV 110

Da pitam nesto- valjda nece biti glupo?

Moze li da se uradi sve ovo a bez tog el. ventila-znaci boca, creva, igla i sa nekim vetilom mehanickim(rucnim-odvni zavrni)?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Pa kad krenem odvrnem a kad ga ugasim zavrnem.0stabre.gif

A sta mi treba od delova i ako moze neko da objasnim kako najbolje to povezati! Ako vam nije problem!1neznam.gif

• Drug član, 1604 postova
  • Motocikl: SUZUKATI SV650N

@RadicM, ajd turi neke slike od majstorije, il` nisam dobro gledo il` nisi postavio, ocu i ja nesto da skarabudzim. vec sam razne projekte propratio pa daj i to tvoje delo da vidimo.

• Drug član, 2288 postova
  • Motocikl: egzotični GSXR750 K88

Netko je spomenuo da ne može naći silokonsko crijevo ...

Zar ono crijevo za infuziju nije silikonsko ? a može se kupiti u svakoj apoteci u slobodnoj prodaji ?!? a i setu odmah ima i ventil za regulaciju protoka... ;)

i btw... zar ulje nebi bilo najbolje lancol .... za motorne testere .. ;) dovoljno je gusto, pomalo "ljepljivo" i namjena mu je podmazivanje lanca.. :)

bas sam vracao film u glavi gde sam ono video crevca sa ventilicima, kad ono ti vec napiso! samo mi se cini da su previse savitljiva i da mogu nezeljeno da se saviju gde ne treba. a ulje, kod vas lancol kod nas testerol, ja bas to koristim samo ga nanosim spricom kap-po-kap.normalno, ne u voznji, vec posle.i jeste malo "lepljivo" e sad, neko kaze da mu je to mana, mada ja nisam primetio da mi nesto skuplja prasinu.

• Drug član, 2288 postova
  • Motocikl: egzotični GSXR750 K88

pa savitljivo je baš zato jer je silikonsko ... ;)

nekad davno sam koristio lancol za OFFroad vožnju (cross točnije) i bio mi je odličan ... nikakav spray .. :)

Do sad sam si nasrao sva moguća i nemoguća čuda i sranja na motor, pa ću morati i ovo, čisto da vidim kako radi i ima li efekta... :takoje:

• Enduraš, 6368 postova
  • Motocikl: CRF300L

TEsterol i ja koristim, bolje je od obicnog ulja, jer je lepljivo i manje se razbacuje, tj prlja felnu. Inace na svakom motoru koji kupim prvo ugradim automatski podmazivac lanca, na sprejeve sam odavno zaboravio.

Moze li da se uradi sve ovo a bez tog el. ventila-znaci boca, creva, igla i sa nekim vetilom mehanickim(rucnim-odvni zavrni)?

A sta mi treba od delova i ako moze neko da objasnim kako najbolje to povezati! Ako vam nije problem!1neznam.gif

Mrzi vas da pisete ili...

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Pa treba ti sledece:

- neki plasticni kontejner (bocica sa cepom na navoj)

- crijeva od npr. infuzije ili akvariuma

- ventil rucni (isto moze od akvariuma ili cega vec)

- igla ili dve (mozda da odes kod nekog veterinara da pitas, oni imaju one injekcije za krave i konje sa povelikim iglama)

Konterjner stavis da bude iznad igle. Vjerovatno ga moras okrenuti naopako, a cep probiti nekom cjevcicom na koju navuces crijevo. Sve dobro zadihtaj (superlepak / selne / ...).

Iglu pricvrstis da kapa po lancaniku sa strane (oko 7 oklok). Ako pravis sa 2 igle onda i s druge strane.

Interfejs igla-crijevo moze da bude bakarna cijev (od frizidera pozadi npr.), a ako imas 2 igle onda moras neku raslju da pravis.

Ventil postavis gdje bilo izmedju igle i kontejnera i to je to.

Prije ugradnje sve to povezes i probas kako / da li / koliko kapa i nekako izbazdaris (ogranicis) ventil da ima max.

Sretno

ps. To je inace vrlo losa ideja. Zaboravit ces zavrnuti i ulje ce ti izmastiti gumu i ....moze svasta da bude.

• Enduraš, 6368 postova
  • Motocikl: CRF300L

Mrzi vas da pisete ili...

Ili ga uradi kako treba ili nemoj ni da radis. Zaboravices da zaboravis da zatvoris ventil nekad, to je sigurno.

Ako bi prostiji sistem iskopiraj Loobman sistem: Link 1 Link 2. Mnogo je bolje od toga sto ti hoces.

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

davno videh neki sistem,eh sad to je sistem za sprej,stisnes dugme na volanu i automatski ima kako da kazem nosac dole neki za bocu sa nekim el magnetom,kad stisnes to dugme el magnet pretisne bocu i rasprsi preko nekog crevceta kao na insisu sprej po lancu , video na nekom ktm,u, i sad nesto mislim kolko je to nezgodniji sistem,jos to verovatno u voznji radis,neznam ,ali meni je ovaj podmazivac ok, i najprostije resenje je sa plinskim ventilom ,potpuno automatizovano,nista ne prepustas slucaju ili akcanju za vreme voznje ...

• Podržavam 1

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

Ma ok je sve to sto vi kazete, al kako ja sam da povezem taj el. ventil-slabo se razumem a da mi je!

pa,,on to jest el ventil ima proto samo plus i minus,pise i na njemu sta je sta,minus na masu,plus bilo gde sa kontakta,i cim das kontakt pocinje da funkcionise,najbolje sa bombine da uznes plus, dva crevca,nemozes da promasis :takoje:

• bez čvaraka, 1212 postova
  • Motocikl: Naked u najavi

Pitanje za bokilica ili za bilo koga drugog upućenijeg od mene: Da li postoji mogućnost da se podešavanje intervala kapljanja uskladi sa brzinom kretanja? Odnosi se na neku "home made" varijantu. Hvala unapred!

• Hard Enduro, 1532 postova
  • Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01'

Danas sam probao sistem ali na pola puta mi se razlabavio nosac i batalio sam sve inace imam problem da li sam lose namestio crevo samo mi se bocna strana lanca podmazivala sredina ne gde treba da stavim kraj creva .

Slike sam na brzinu slikao zato sto sam zurio u skolu a rukom drzim jer je nosac stradao ;)

Za neupucene ventil je ono sto lici na obrnutu pecurku ;)

post-8713-033889500 1293103191_thumb.jpg

post-8713-005907800 1293103213_thumb.jpg

post-8713-045390200 1293103237_thumb.jpg

post-8713-032219400 1293103257_thumb.jpg

post-8713-098567600 1293103272_thumb.jpg

• Svakom po zasluzi, 12398 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Pitanje za bokilica ili za bilo koga drugog upućenijeg od mene: Da li postoji mogućnost da se podešavanje intervala kapljanja uskladi sa brzinom kretanja? Odnosi se na neku "home made" varijantu. Hvala unapred!

Odavno smo u nekoj temi "prežvakavali" baš tvoje pitanje. ;)

Za to bi bila neophodna informacija o okretanju točka koja bi se dobijala ili od nekog induktivnog senzora kao što je onaj senzor za ABS i brzinu na nekim BMW motociklima ili (jednostavnije) postaviti rid rele i magnet na točak, kao kod onih biciklističkih brzinomera. Taj signal bi morao ući u obradu nekog mikrokontrolera koji bi uključivao / isključivao elektromagnetni ventil koji se inače koristi u INSIS-u.

U svom tom lancu najveći mehanički problem je baš taj ventil ;) koji nije predviđen za frekventno uključivanje i isključivanje...iako je mehanički jednostavan, pokretna kotva koja otvara / zatvara protok brzo bi "razlokala" plastične kanaliće. Kvalitetni ventil je teško naći tako da se stepen pouzdanosti takve skalamerije rapidno smanjuje ;)

Brendirani uređaji koji rade to što bi ti želeo koriste malu električnu pumpu koja ubrizgava ulje u cevčice za podmazivanje ali i to je rešenje koje ne spada u ono: Što jednostavnije to pouzdanije...

Pogledaj ovu odličnu Lalajkovu temu o automatskim podmazivačima lanca:

http://forum.bjbiker...anca+%2Blalajko

i još da napomenem da čuveni Joškin Gedžet ima u sebi meni za podešavanje vremena uključenosti i isključenosti elektromagnetnog ventila tako da se ta vremena mogu podesiti u zavisnosti od brzine, vremenskih prilika...

• bez čvaraka, 1212 postova
  • Motocikl: Naked u najavi

Arakise, puno hvala na informacijama i na linku. Ponekad je teško pronaći kvalitetan odgovor čak i ako se koristi pretraga. Veliki je forum. Ali zato je tu ljudski faktor (čitaj: drugarski). E sad postoji problem kako da ti turim koji plusić, ali šta ti mogu drugo nego da ti donesem ratluk za tebe i ekipu kad me put nanese u Beograd.

Pozdrav za sve Atreide!

• Podržavam 1

Ne treba plusić, drago mi je što sam pomogao ;). Do sad sam ugradio bar 30 podmazivača sa elektromagnetnim ventilom pa ako zatreba još neko pojašnjenje, viči :D

takođe hvala, ovo sam na ovom forumu,(dok sam samo pratio,ilegalno) dok nije bio izmenjen lako nalazio. a od kad je ovakav nije bilo šanse da nađem. sad će da turim link u bookmarks :zdravo:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja